Monta kertaa on tullut vastaan pelejä jotka todella nappaavat mukaansa mutta ovat joko tarinalliselta pituudeltaan surullisen lyhyitä tai tekemisen määrältä ikävän suppeita. Eniten tämä tuntuu silloin kun pelistä todella nauttii, mutta siitä ei saa tarpeeksi irti.

 

 

 

Toisin kuin liiallisen laajuuden ja pituuden kanssa, suppeus ja lyhyys ovat sellaisia osia joiden heikkous tulee erittäin helposti esiin. Kun pelistä todella pitää ja siihen todella uppoutuu, niin se, että siitä ei riitä pelattavaa kovinkaan pitkäksi aikaa, on raivostuttavaa. 

Tässä tapauksessa on tärkeää muistaa aika jolloin peli on ilmestynyt, sillä monet vanhemmat pelit eivät ole samalla tavalla pitkiä tai laajoja kuin nykypelit, koska teknologiset rajat tulevat vastaan. Mutta nyt on tarkoituksena nostaa selvästi esiin niitä pelejä jotka lopussa tuntuvat todellakin siltä, että ne ovat aivat liian lyhyitä tai aivan liian suppeita, jotta niistä saisi tarpeeksi irti.

Pituus on vaikea juttu, sillä helposti voi tuntua että peli jää liian lyhyeksi tai venyy liian pitkäksi. Monien pelien kohdalla tietysti toivoo että peli olisi pidempi, jos siitä todella nauttii ja siksi tekisi mieli laittaa monet huippupelit tänne, mutta fakta on että ne on jaksotettu niin hyvin, että kokonaisuus toimii todella hyvin kaikkine pikku juttuineen. Uncharted 4 on loistopeli, mutta en sanoisi sitä liian lyhyeksi sillä vaikka se voisi olla pidempikin tai laajempi monin paikoin, kuten asevalikoimansa suhteen, niin kokonaisuutena pelissä on kiitettävästi vaihtelua jokaisella osa-alueella ja peli on isompi kuin aiemmat sarjan pelit, joten ei sitä voi sanoa liian suppeaksi tai lyhyeksi.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Punisher

- Näin mahtavan PS2 pelin olisi toivonut kestävän pidempäänkin.

 

Wild Guns

- Vaikeutta alaspäin ja tuplamäärä tasoja niin kokonaisuuskin olisi parempi.

 

Bloodstained

- Aivan liian lyhyt pituudeltaan ja laajuudeltaan.

 
24. War of the Monsters

Tämä johtuu lähinnä siitä että tämä peli on vain niin pirun hyvä että siltä toivoisi enemmän. Vaihtelua olisi voinut olla enemmän tai maailmoissa olisi voinut olla enemmän vaihtelua. Kokonsa puolesta kentät ovat juuri oikeaa kokoa ja hirviöitä on monenlaisia. Kampanja olisi voinut olla pidempi ja tasapainotetumpi ja hahmokohtaisia eroja olisi voinut olla enemmän, mutta korostetaan vielä, peli on niin hyvä että nämä ovat lähinnä pilkunviilausta.


23. Mirror's Edge

Erittäin nopeasti läpi pelattu, eli lyhyeltä tuntuu. Pelissä ideana on se vauhti, tarkkuus ja erityisen hyvin tehty parkour, mutta aika vähän sitä lopulta on, koska iso osa pelin ideaa on pysty suoriutumaan pelin osuuksista mahdollisimman virheettömästi.


22. Ratchet & Clank: Quest for Booty

Aivan liian lyhyt, ottaen huomioon että tämä on olevinaan toinen osa Future trilogiaa. Pituudeltaan kyse on enemmänkin Tools of Destructionin lisäosasta koska tämän pituus on muutamia tunteja, se on aivan liian vähän. Kyllähän koko sarjan on supistunut aseiden suhteen aivan liikaa, mutta tämä on kaikista Ratchet & Clank peleistä kaikkein supistunein, aivan liikaa.


21. 24 the Game

Kyllä tämä on lähempänä 12 toi kuin 24 tuntia pituudessaan, selvästi. Liian monet peliosuudet on tehty liian lyhyiksi, mikä on sääli koska vaihtelua pelissä on ihan kivasti ja tyylikkyys ja mielekkyys ovat läsnä. Jos kentät olisivat pidempiä tai niitä olisi enemmän, niin kaikki olisi paremmin.


20. Titanfall 2

Ottaen huomioon miten paljon erilaisia todella mehukkaita pelimekaniikkoja on käytetty ja miten paljon erilaisia titaanejakin on, niin tuntuu että kampanjan pituus on aivan liian lyhyt. Monia hyviä ideaoita olisi voitu käyttää enemmänkin ja pelaajalle olisi voitu antaa enemmän aikaa ja mahdollisuuksia.


19. Uncharted: Lost Legacy

Uncharted sarja on loppuviimeksi erittäin hyvin jaksotettu ja siksi se toimii niin hyvin. Kiipeilyyn ja ammuskeluun ei oikein missään kohtaa todella kyllästy, vaan enemmänkin niitä kaipaa lisää, minkä takia on hyvä että pelit ovat todella miellyttäviä pelata läpi uudestaan ja uudestaan. Lost Legacy tuntuu kuitenkin siltä, että se on kiva lisäajatus, DLC. Se että siitä sitten tehtiin itsenäinen peli ei vain toimi, koska se saa pelin tuntumaan jotenkin lyhyeltä ja heikosti jaksotetulta, kuin sillä olisi kiire edetä, eikä mikään oikeastaan kehity mihinkään Uncharted 4:stä.


18. Max Payne 2: Fall of Max Payne

Molemmat Max Payne pelit ovat aika lyhyitä mutta tämän kakkosen tapauksessa tuntuu että pelissä olisi pitänyt olla enemmän sisältöä tai laajuutta, koska ollaan parantamassa toimivaa formaattia. Ykkösen kohdalla suppeus on suhteellisen ymmärrettävää, mutta se ei ole, että kakkonen supistaa tietyissä asioissa vielä enemmän. Tarinallisesti kaikki on enemmän kuin hyvin mutta pelattavaa olisi saanut olla aika paljon enemmän.


17. Legend of Spyro: New Beginning

Peli jonka olisi pitänyt olla ainakin puolet pidempi ja tarjota enemmän toimintaa, sekä enemmän pomotaisteluja vaihtelulla. Tälläisenään New Beginning tuntuu aivan liian varovaiselta. Se näyttää upealta ja tarina on todella hyvä eikä pelattavuudessakaan ole mitään niin huonoa, mutta pelin pelaa läpi aivan liian nopeasti, jos pituutta olisi tuplasti enemmän, niin sanoisin että mitään ongelmaa ei olisi.


16. Lord of the Rings: Aragorn's Quest

Tästä pelistä on kaksi variaatiota PS2 ja PS3 ja olen pelannut molemmat, mutta nostan esille etenkin PS2 version, sillä se on aivan liian suppea, suoraviivainen ja jotakin sellaista mikä olisi ok konsolin alkutaipaleella tai PS1:llä, mutta näin yksinkertaiseksi peliksi tämän läpäisee aivan liian nopeasti eikä vaihtelua ole nimeksikään. PS3:llä ei olla menty juuri paremmin, sillä tyylillisesti kaikki on huonommin ja laajuus on vain näennäistä.


15. The Wolf Among Us

Tämän pelin kohdalla kyse on juurikin siitä, että peli on niin hyvä että sitä haluaisi enemmän. Nyt kun jatko-osa on tulossa, niin sitä on luvassa. Tämän pelin kohdalla aloitus ja lopetus ovat molemmat enemmän kuin esimerkillisesti tehtyjä, mutta siinä välillä ei oikein osata laajentaa tarpeeksi, vaan jäädään monesti kiinni tiettyihin teemoihin ja pieniin asioihin, vaikka mukaan olisi voitu tuoda enemmänkin pelattavuutta ja enemmänkin vaihtoehtoja. Illuusio on olemassa, mutta itse todella olisin kaivannut vielä syvällisempää kokonaisuutta.


14. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Tarina on loppuviimeksi todella nopeasti pelattu ja vaihtelua pelissä on maailmallisesti aika vähän. Se oikeanlainen vaihtelua ja laajuus näkyy pelattavuudessa sillä örkkejä on paljon, keräiltävää on ja toiminta ei todellakaan lopu kovinkaan äkkiä. Mutta pelissä on silti niin paljon sellaista mitä siinä toivoisi olevan enemmän. Shadow of War menee monissa tapauksissa vähän liian pitkälle, mutta samalla aikaa se tekee tarinasta paljon isomman ja rikkaamman, vaikkakin osittain toiminnan kustannuksella, sillä vaikka Shadow of Mordor tuntuu suppealta, niin se on kuitenkin poikkeuksellisen mielekäs pelata.


13. Lord of the Rings: Return of the King

Tämä on yksi niitä pelejä josta on todella hyviä muistoja, mutta myös niitä turhauttavia hetkiä. Oikeastaan ainoa oikea ongelma on se, miten vähän kenttiä pelissä loppuviimeksi on, tai miten lyhyitä ne ovat. Välillä ongelma on siinä että kentät ovat liian haastavia ja välillä liian helppoja. Tämä on niitä tapauksia joka olisi toiminut paljon paremmin pidempänä tapauksena tai laajamittaisempana kokonaisuutena, paljon reilummalla haasteella, koska haasteen lisääminen ei ole oikeanlaista peli-iän pidennystä.


12. Spawn: Armageddon

Pituutta olisi voinut olla enemmän ja muutenkin paketti olisi voinut olla hiotumpi. Monipuolisuus olisi tietysti ollut myös plussaa sillä turhan monella tavalla kokonaisuus tuntuu vähän hätäisesti tehdyltä, potentiaalia olisi ollut ja vaikka meno onkin ei niin viimeisteltyä Devil May Cry tyyliä, niin se toimii kuitenkin suhteellisen hyvin.


11. Legend of Spyro: Eternal Night

Aivan liian nopeasti etenevä peli, ottaen huomioon että tämä tuntuu vielä ykköstäkin lyhyemmältä joka oli aivan liian lyhyt peli, tarinallisessa mielessä. Se on ihan ok jos pyrkii kohti suoraviivaisempaa lähestymistapaa, mutta Eternal Night ei oikeastaan missään kohtaa anna tilaa millekään asettua. Voimat oppii nopeasit eikä niiden käytöllä makustella oikeastaan missään kohtaan. Erilaisten voimien kanssa on kyllä enemmän vaihtelua ja pomovihollisissakin on kivasti vaihtelua, mutta kaikki menee vain liian nopeasti ohi.


10. Van Helsing

Tämä olisi voinut olla todella hyvä Devil May Cry tyylisenä mättönä. Ongelma on siinä, että peli on ikävän lyhyt ja toiminnallisesti aivan liian suppea. Jos näitä kahta osaa olisi hiottu pidemmälle, tästä olisi voinut olla vaikka mihin, mutta tälläisenä kyseessä on tyypillinen elokuvapeli. Aivan liian nopeasti koottu ja puolivillaisesti rakennettu tapaus.


9.Sly 3: Konnien Kunnia

Loppuviimeksi pelissä on pituutta ihan kivasti ja tekemistä myös, mutta kun huomioi että kyseessä on jatko-osan jatko-osa, niin sitä pitäisi olla enemmän kuin edeltäjässä. Monia osia on jätetty kokonaan pois ja monet palaset on tehty todella kivoiksi lisiksi, mutta niistä puuttuu se tietty sisältö mitä ne olisivat kaivanneet. Rosvo ja poliisia voi pelata vain yhdessä kentässä, maailmat eivät ole juuri kakkosen maailmoja isompia eikä niissä ole keräilätäviä esineitä ja tietyillä hahmoilla pelataan vain pari kertaa. Kyseessä on yksi PS2:n parhaista peleistä, mutta se olisi voinut olla paljon enemmänkin, eikä vain hiottu jatko-osa ilman laajempia paikkoja.


8. Devil May Cry V

Laajudeltaan DMCV on aikalailla samaa tasoa kuin aiemmatkin hyvät sarjan pelit, mutta siitäkin huolimatta tuntuu, että paketin läpäisee aivan liian nopeasti, vielä paremmin voisi sanoa, Danten osuudet läpäisee aivan liian nopeasti. Tarina etenee äkkiä loppuun ja sen jälkeen kyse on enää vain suuremmasta haasteesta. Tämä on todellakin niitä pelejä joiden kanssa olisi toivonut pidemmän tarinan, tai ainakin yhden hahmon tapauksessa pidemmän, pelattavuus ja kaikki siinä on laatua, mutta sitä laatua olisi voinut olla tarjolla enemmänkin.


7. Star Wars Jedi: Fallen Order

Tekemistä pelissä on aika kivasti mutta todella monella osa-alueella tuntuu että peli pidättelee omaa potentiaaliaan. Jedi kykyjä on aika rajallisesti ja sitä kautta hahmon kehityksessä ei ole juuri paljoa tehoa, puhumattakaan siitä mitä kaikkea keräiltävää pelissä on. Monella tavalla tuntuu että peli on ollut todella varovainen ja siksi se on pomotaisteluiden, keräiltävien esineiden ja hahmon kehityksen suhteen jäänyt aika suppeaksi variaationsa puolesta. Huippupeli, mutta ehkä mahdollinen jatko-osa valjastaa sen potentiaalin, mikä nyt on jäänyt käyttämättä.


6. Batman: Enemy Within

Tämän nostan esille, koska kyseessä on jatko-osa. Telltalen tyyliin valinnat ovat isossa osassa, mutta monesti tuntuu että tämä kausi ei juuri millään tavalla kasvata kokonaisuutta, sillä niin monet herkulliset tilanteet jäävät käyttämättä. Ensimmäisen kauden kohdalla sen ymmärtää kun kyseessä on täysin uusi tapaus, mutta kun kyseessä on jatko-osa, niin miksi ei koroteta panoksia, mennä kohti isompaa ja parempaa. Sellaiset pienet parannukset ovat kivoja, mutta ne eivät riitä kun niin monet osa-alueet jäävät samalle tasolle kuin aiemmin, vaikka niiden pitäisi kasvaa ja kehittyä.


5. Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts ja Kingdom Hearts 2 olivat kumpikin oikein hyvän pituisia pelejä sillä maailmoja oli kivasti ja tekemistä oli kivasti. Toki monia asioita olisi voitu hioa todella paljon enemmänkin. Siksi tätä peliä kohtaan oli isot odotukset, mutta jos maailmojen koko unohdetaan niin laajuutta ei ole nimeksikään. Minipelejä on ja Karibia on mestariteos kenttäsuunnitelun suhteen sarjassa, mutta avainmiekkoja tuntuu olevan aika vähän ja tarinan pelaa nopeasit läpi eikä areenataistelujakaan ole. Kingdom Hearts III olisi ollut enemmän kuin hyvä PS2-PS3 aikaan, mutta PS4:lle se tuntuu aivan liian lyhyeltä, puhumattakaan että sitä sai odottaa yli 10 vuotta.


4. Puss in Boots

Aivan liian nopeasti kyhätty paketti. Elokuvan osuuksia käydään kyllä läpi, mutta mihinkään ei oikeasti syvennytä. Kyseessä on lapsille suunnattu peli, mutta kyllä siihen olisi silti voitu panostaa vähän enemmän, sillä vaikka pelattavuudessa onkin (movella varsinkin) aika kivasti tyyliä, niin se pituus vain latistaa tunnelmaa todella pahasti.


3. He-Man: Defender of Grayskull

Tämän muistan aivan liian lyhyenä raakileena. Kenttiä on kourallinen ja se ei vain riitä sillä pelinä kokonaisuus on ok, mutta sitä pelattavaa ei ole läheskään tarpeeksi. Jopa PS2 aikakaudella näin lyhyt peli suoranainen rikos pelaajia kohtaan eikä m


2. Hidden Agenda

Kiva idea, mutta aivan liian pienessä paketissa. Tämä on juurikin sellainen peli joka olisi toiminut paljon paremmin, jos siitä olisi tehty pidempi. Tälläisenään kyseessä on parin tunnin peli ja vaikka päätökset voivatkin ohjata peliä moneen suuntaan, niin kun vierelle heittää minkä tahansa Telltalen pelin, niin yksittäiset jaksot voivat olla tätä pidempiä, se on "kokonaiselle" pelille aivan liian vähän pituutta.


1. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Aivan liian lyhyt ja rajattu. Ideat ovat siellä, mutta niitä ei ole vain uskallettu käyttää ihan siis oikeasi. Lentämisestä olisi voitu tehdä vapaampaa isommilla maailmoilla ja toimintaa olisi voitu viedä laajempaan mittakaavaan ja pomoviholliset olisivat kaivanneet enemmän variaatiota. Harmillista on että Legend of Spyro on yksi laaja peli, pätkittynä kolmeen osaan, jolloin yksittäiset pelit eivät oikeastaan kasva tarpeeksi isoiksi kokonaisuuksiksi. Dawn of the Dragon on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta se on lähemmäs jokaisella osa-alueella liian kahlittu ja nopeasti tehty. Tarina on liian nopeasti läpäisty mikä on sääli, koska kolmen pelin aikana, tarina on toiminut todella hyvin.