Taru Sormusten Herrasta ja vielä paremmin Keskimaa aiheiset pelit ovat monesti tarjonneet oikein hyvää pelattavaa, vaikka mukaan on mahtunut myös merkittäviä pettymyksiäkin. Vaikka monet pelit enemmän tai vähemmän pyörivät päätarinan ympärillä, niin monet pelit ovat myös rakentaneet paljon sen ympärille.

 

 

 

LotR aiheisia pelejä ei loppuviimeksi ole tullut aivan hirveää määrää pelattua, sillä tuntuu että niitä ei lopulta ole niin paljoa, mitä vaikka Star Wars aiheisia pelejä on. Etenkin elokuvatrilogian myötä pelejä alkoi tulla merkittävästi enemmän, mutta ennen sitä TSH aiheiset pelit olivat aika harvinaisia.

Tästä johtuen parhaisiin peleihin kuuluu myös sellaisia, jotka eivät ole läheskään niin hyviä, kuin monet muut, mikä kertoo tavallaan todella paljon siitä, miten vähän tästä aiheesta onkaan tullut pelejä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Lord of the Rings: Battle for Middle-Earh 2

Strategiapelit eivät yleensä ole sieltä omasta suosikkijoukosta, mutta kyllä tässä puolensa ehdottomasti on. Sanotaan vaikka että jos alustana ei olisi Keskimaa, niin tuskin tätä olisi isommin edes huomannut.

 

Hobitt

Tämä tasohyppely peli on hyvin uskollinen kirjalle ja on ulkoisesti ja tyylillisesti erittäin uskollinen oman aikakautensa tasohyppelypeleille.

 

Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth

Lautapelityylinen lähestymistapa on ihan ok ja pelissä on todellakin puolensa. Se tosin vaati tietynlaista faniutta jotta siitä saa enemmän irti.

 




12. Lord of the Rings: Aragorn's Quest

Vaikea valinta tässä tapauksessa on lähinnä se, että olisi valinta nyt sitten PS2 versio vai PS3 versio koska kummassakin on puolensa, mutta myös heikkoutensa. PS3 versiossa on paljon heikkouksia, mutta silti tavallaan pidän siitä vähän enemmän, koska siinä on laadukkaampi toteutus, kun taas PS2 versio on jopa PS2 tasolla todella rajaahipova tapaus.


11. Lord of the Rings Online

Muistikuvat tästä ovat hieman heittelehtiviä, mutta yleisesti oikein hyvä peli. Ei merkittävästi erotu monista kaltaisistaan, mutta Keskimaa tuo oitis kokonaisuuteen vähän lisää. Tämä on niitä pelejä joka muuttuu hyväksi vasta sitten, kun sitä on pelannut jo melko paljon ja peli on muutenkin sieltä vaativammasta päästä mitä tulee siihen käytettävään aikaan. Vastineena pelattava ei kovinkaan äkkiä lopu ja yleisesti tämä peli pärjää genren muita pelejä vastaan varsin hyvin.


10. Guardians of Middle-Earth

Taisteluareenamoninpeli tutuilla hahmoilla. Sanotaan heti että tämä vaatii paljon opettelua jotta siinä pääsee oikeasti kiinni siihen kantavaan ideaan, mutta pelissä on ehdottomasti puolensa jos jaksaa nähdä sen vaivan. Tutut hahmot ovat plussaa ja muutenkin pelissä on sellainen hyvä fiilis. Siinä on myös paljon sellaisia asioita joita olisi voitu parannella tai tehdä suoraan helpommin. Eihän tämä nyt ole mikään LoL tai Smite, mutta jos sitä pelaisi yhtä paljon, se voisi hyvinkin olla kisaaja.


9. LEGO Hobbit

Hobitti tarina LEGO muodossa. Pitkälti juurikin sitä mitä voisi olettaakin. Peli seuraa elokuvien tapahtumia todella uskollisesti sekoittaen pakkaa omalla tyylillään ja huumorillaan. Jos LEGO pelit nappaavat, niin tämä nappaa aivan varmasti, vaikka ei kaltaisistaan se paras olekaan.


8. LEGO Lord of the Rings

Tätä LEGO peliä pidän itse sinä uutena kultastandartina kaikille jotka tätä seurasivat. Ääninäyttely on oikein hyvää laatua ja auttaa merkittävästi kertomaan tarinan selvemmin. Se rento huumoripainotteinen ote ei kuitenkaan katoa mihinkään eikä katoa myöskään valtava määrä tekemistä, avaamista ja löytämistä. Moninpeli on suurta plussaa ja muutenkin tämä on helposti yksi parhaita LEGO pelejä mitä on vastaan tullut.


7. Lord of the Rings: Fellowhip of the Ring

Ei perustu niinkään ensimmäiseen elokuvaan, vaan ensimmäiseen kirjaan, koska mukana on asioita joita ei elokuvissa nähdä, kuten Tom Bombadil. Heikon alun jälkeen peli alkaa merkittävästi parantumaan, kun päästään ensin Aragornin ja sitten Gandalfin ohjaksiin. Tuttuja tapahtumia riittää ja pelin tyyli on erittäin hyvää tasoa. Suuret pisteet myös hienoista tyyliratkaisuista ja erinomaisesti tehdystä toiminnasta.


6. Lord of the Rings: Two Towers

Kahden ensimmäisen elokuvan tapahtumat kertaava tarina joka kerrotaan Aragornin näkökulmasta. Pelaaminen on sitä todella perinteistä hack n slash meno jota PS2 aikakaudella riittä oikein paljon. Pelin selvästi suurin heikkous on sen lyhyys, koska pelin pelaa läpi niin nopeasti. Mutta toimnnallisesti se tarjoaa todella mielekästä pelattavaa josta saa todella paljon irti jos pitää elokuvista. Avainasiat käydään läpi hienosti ja samaistuttavasti.


5. Lord of the Rings: Return of the King

Yksi näitä PS2 pelejä, joka on jäänyt mieleen todella koukuttavana, mutta myös paikoin murhaavan vaikeana kokonaisuutena. Taistelu on erittäin mielekästä juuri oikeiden tyyliseikkojen avulla, joista kombot ovat yksi merkittävimmistä. Elokuvan tapahtumat käydään varsin uskollisesti läpi, pienillä muutoksilla siellä täällä ja moninpelinä tästä tulee oitis helpompi kokonaisuus pelata ja muutenkin viihdyttävämpi. Ehdottomasti todella hyvin tehty elokuvaan perustuva peli.


4. Lord of the Rings: War in the North

Monella tavalla selvä jatke parille PS2:n LotR pelille, mutta PS3:lla. Moninpeli on harmillisesti aivan liian pakotettua, mutta kyllä pelin yksinpelinäkin pelaa, kunhan vain huomioi tietyt asiat ja mahdollisesti pelaa parit kentät uudestaan. Erityisen hyvin pelissä toiminnan lisäksi toimii tarinankuljetus, sillä pelin on todella hienon näköinen katsella ja täynnä erinomasita tarinallista sisältöä johon kuuluu paljon elokuvissa näkemättömiä asioita, sekä puolia, joita ei kirjoissakin isommin tutkita. Ehdottomasti todella mielekästä toimintaa, vaikkakin hieman kliseistä.


3. Lord of the Rings: Third Age

Taru Sormusten Herrasta kohtaa Final Fantasyn. Toiminta on vuoropohjaista strategiaa sillä parhaalla tavalla ja todella hyvällä hahmovalikoimalla, unohtamatta erinomaisesti kerrotua tarinaa joka nivoutuu erinomaisesti yhteen tutun trilogian kanssa. Elokuvista tuttuja tapahtumia ja hahmoja tulee vastaan runsaasti, pelaaja pääsee ottamaan osaa legendaarisiin taisteluihin ja toiminta kehittyy varsin hienosti. Tiettyjä tyylillisiä asioita pelissä olisi voitu tehdä merkittävästi toisin, mutta tämä peli pakostakin nousee esiin, koska tälläisen FF tyylisen toimintatoteuksen ansaitsisi todella moni muukin pelisarja.


2. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Yksi suurimpia yllättäjiä, joka kisaa välittömästi ykköspaikasta listalla, niukasti häviten, tällä kertaa. Batman: Arkham sarjasta tuttu taistelumekaniikka on paremmalla tasolla kuin koskaan aiemmin ja mahdollisesti koskaan myöhemminkin. Taistelu on enemmän kuin mielekästä ja mitä tulee tarinaa, ottaa peli todella hyvän otteen monista mahdollisuuksista joita tähän mytologiaan kuuluu. Päähenkilö Talion on erinomasiesti toteutettu, pelin tarina on kiinnostava ja  pelin oma nemesis systeemi todellakin koukuttaa mukaan jatkuvaan taisteluun örkkiarmeijaa ja sen kapteeneja vastaan.


1. Middle-Earth: Shadow of War

Niukasti ykköseksi nouseva peli tekee kaiken isommin kuin edeltäjänsä, vaikkakaan ei suoraan paremmin. Taistelu on merkittävästi haastavampaa, ei suoraan parempaa, vaikka se onkin erittäin mielekästä, kuin kuuluukin. Tarina kasvaa aivan uusin mittasuhteisiin, johtaen lopulta traagiseen käänteen kautta erittäin mielekkääseen päätökseen, tullen osaksi sitä isoa tarinaa. Pelattavaa on valtavasti, missä tosin hieman nousee esiin yksi pelin suurimmista heikkouksista, nimittäin se roinan määrä. Siitäkin huolimatta tämä peli todellakin ottaa paljon irti lähdemateriaalista ja eri mahdollisuuksista.