Grand%20Kingdom.jpg?1518732394

Valtava ja ennenkaikkea, toimiva, kokonaisuus jossa hieman animea, hieman pöytäroolipeliä...

 

 

Pelejä tulee vuosittain niin paljon, että sieltä tulee yleensä poimittua ne muutamat harvat ja valitut. Yleensä juurikin ne joita on itse odottanut kaikkein eniten. Ne tuntemattomammat jäävät yleensä unholaan, kunnes sitten aivan sattumalta sellainen osuu eteen. Peli ei ehkä se ole kaikkein erikoisin, monipuolisin ja hiotuin kokonaisuus, mutta se on juuri oikealla tavalla koukuttava.

 

 

 

Suuri Kuningaskunta on taktinen roolipeli jossa pelaaja astuu joukkueen johtajan saappaisiin. Kapteenina pelaajan tehtävä on ohjeistaa ryhmäänsä toimimaan. Ryhmäläisissä variaatio ei lopu kesken sillä erilaisia hahmoluokkia on todella paljon ja jokaisella hahmoluokalla on omat juttunsa. Ryhmä koostuu 1-4 jäsenestä ja jokaista voi palkatessa kustomoida miten haluaa. Kustomointi ei ole sieltä kaikkein yksityiskohtaisimmasta päästä mutta sanotaan vaikka että jos ottaa vertailukohteeksi XCOM: Enemy Unknown pelin, niin Grand Kingdom voittaa. Ryhmäläiset saa tehdä millaiseksi haluaa ja heidät voi itse nimetä, heihin saattaa jopa kiintyä. Lopullisesti he eivät kuole, vaikka taistelussa tulisikin turpaan.


Pelin tarina alkaa kun palkkasoturiryhmän kapteeni/pomo (pelaaja) liittyy yhdessä ykkösmiehensä Flintin kanssa Kiltaan. Killan kautta pelaaja saa toisenkin avustajan, Lillia nimisen naisen. Lillia ja Flint ovat todella erilaiset persoonat ja täydentävät toisiaan erinomaisesti.

Killan palveluksessa pelaaja joutuu osaksi asetelmaa jossa neljä eri kuningaskuntaa ja ties mitkä rosvojoukot ovat napit vastakkain. Myös killan sisällä on tiettyä kädenvääntöä. Tarinan edetessä kuviot alkavat selkiytyä ja tietyt hahmotyypit nousevat vahvasi esiin. Flint ja Lillia ovat ehdottomasti ne jotka tulevat parhaiten tutuiksi tehtävien aikana ja tehtävien ulkopuolella. Tarina on varsin hyvä, se ei ole mitenkään erityinen, mutta tarjoaa hyvin asetelman pelille ja vie sitä erinomaisesti eteenpäin.

Tyylillisesti peli on todella värikäs ja animetyylinen kokonaisuus suurisilmäisine ja piikkitukkaisine hahmoineen. Tyylillisesti peli on todella kivan näköinen ja todella yksityiskohtainen kokonaisuus johon mahtuu vaikka mitä. Tähän tulee todella iso plussa ääninäyttelystä ja siitä että kun hahmot puhuvat, niin heidän avatar kuvansa liikkuvat. Vähän, mutta kuitenkin sen verran että he tuntuvat eläviltä. Kaikkea tekstiä ei tarvitse lukea mikä on hieno juttu. Ajoittain tulee vastaan pätkiä jotka täytyy lukea, mutta joissakin peleissä, kaikki pitää lukea. Tässä pelissä on sentään englanninkielinen ääninäyttely ja kiitos siitä.


Pelin iso juttu on taktinen vuoropohjataistelu. Vihollisilla on lähemmäs aina ylivoima ja vihollisten taso tuppaa tarinakampanjan aikana nousemaan pelaajan mukana. Tämän takia pelissä voi niin sanotusta ylilevata itseään tarinaa varten. Tämä tosin mahdollistaa sen että tarinassa voi käyttää eri yksiköitä, joita voi pelaajalla olla kerrallaan käytössään kuusi. Kun hahmoluokkia on päälle kymmenen, niin kyllähän sitä variaatiota riittää ja sitä kautta kokeiltavaa riittää. Toiset sotilaat ovat lähitaistelijoita ja toiset kaukotaistelijoita. Toiset käyttävät fyysistä voimaa ja toiset magiaa. Hyvin rakennettu ryhmä on avain voittoon. Kaikkea ei voi saada, siksi pitää päättää mikä on itselle tärkeintä.

Sotilaat hyökkäävät vuorotellen. Ensin tulee hahmoluokka 1, sitten hahmoluokka 2 ja niin edelleen. Siinä missä Taistelija on ensimmäisiä vuorojen puolesta, joutuvat he lähestymään vihollisia. Metsästäjä taas on viimeisiä vuorossa olevia, mutta pystyy ampumaan hyvin kaukaa. Parantaja taas ei ole kovin kyvykäs taistelija, mutta pystyy tukemaan muita erinomaisti. Musta Ritari ja Valkyria taas ovat kumpikin hyvin Taistelijan kaltaisia, mutta molemmilla on omat erityiset ominaisuutensa ja omat aseensa. Mukana on myös lohikäärmeellä ratsastava Velhotar sekä tuliaseita käyttävä Ampuja. Kaikilla on omat juttunsa ja toimivan ryhmän kasaaminen on iso osa taistelussa pärjäämistä. Tarvitseekö joukkue pitkänmatkan taistelijaa, vai riittääkö Noita tai Shamaani, entä pitäisikö mukana olla vahinkoa kestävä Paladiini. Ehkä joukkue kaipaakin nopeaa Roistoa.

Taisteluun sisältyy myös paljon kenttäkohtaisia lisiä. Joillakin taistelukentillä voi olla vihollisen suojia ja jotktu voivat olla tulilinjalla, kanuujojen tai katapulttien. Nämä ovat sellaisia puolia jotka on taistelussa syytä ottaa huomioon. Toiset hahmot liikkuvat kentällä muita hitaammin ja toiset eivät kestä kauaakaa jos jäävät ilmaan suojaa.

Viimeinen osa tehokasta ryhmää on hahmonkehitys. Ominaisuuksia on niin lyöntivoima, taikavoima sekä kummankin kestäminen. Sitten on tietenkin elinvoima sekä pari hahmon operointikykyyn vaikuttavaa ominaisuutta. Oli sitten kyse liikkumisestä tai hyökkäämisestä. Hahmo nimittäin pystyy vain tiettyyn määrään liikkumista ja hyökkäämistä per vuoro. Esimerkiksi Paladin liikkuu hyvin vähän raskaan haarniskan takia, mutta kestää vahinkoa hyvin. Musta Ritari taas kykenee hyvinkin tappavaan hyökkäyskomboon kahden miekan voimin. Grand Kingdom pitää sisällään todella paljon muuttujia ja peli vaatii hieman opettelua, jotta siihen pääsee ihan oikeasti sisälle.


 

Wolfpack.jpg?1518732393

Pelaaja saa itse luoda jokaisen hahmon ja päättää miten he kehittyvät, yksin ja ryhmänä

 


Tehtäviä pelissä on monenlaisia. Joskus tarkoitus on vältellä taisteluita viimeiseen asti ja joskus niitä on pakko jahdata, jotta saa vihollisten nyysimät tarvikkeet takaisin. Tehtävissä on vaihtelua ja jos peliin haluaa verkon kautta vielä lisää vaihtelua, niin sitä saa. Pelaaja voi tehdä sopimuksen minkä tahansa valtakunnan kanssa. Se tosin tarkoittaa että silloin joutuu vastakkain toisen valtakunnan kanssa ja nämä ottavat sen yleensä henkilökohtaisesti. Ajoittain vastaan tulee todella huonoja tehtäviä joiden toivoisi vain päättyvän. Itse en verkkopeliin juuri aikaa investoinut, sillä tekemistä riitti ilmankin.

Pelissä liikutaan lautapelimäisellä taistelukentällä. Pelaajalla on tehtävissä rajallinen määrä siirtoja käytettävissään ja jos siirrot loppuvat, tehtävä epäonnistuu. Tehtävä voi epäonnistua myös muistakin syistä, esimerkiksi hiiviskelytehtävä menee metsään jos vihollisen nappula osuu kohdalle.

Tehtäviin voi saada yllättäviäkin apuja, sillä monet asiat pelissä tapahtuvat aivan sattumalta. Vastaan saattaa tulle hyvätahtoinen parantaja joka maksutta hoitaa pelaajan huippukuntoon. Toisinaan siitä voi joutua maksamaan. Myös kokemuspisteboosteja voi saada, mutta myös negatiivisia tapahtumia voi osua kohdalle. Pelilaudalla liikkumisen lisäksi voi pysyä paikallaan ja kerätä moraalia, joka kuluu kun sotilaat ottavat vahinkoa, tai kaatuvat taistelussa. Kaatuminen ei lopeta muuta kuin meneillään olevan taistelun. He tosin tarvitsevat parantamista taistelun jälkeen.

Kentissä on myös paljon aarteita ja materiaaleja joita voi sitten tukikohdassa käyttää hyödykseen. Nopeasti tutuksi tulee kauppa josta voi ostaa aseita ja varusteita jotka ovat erittäin tärkeitä pelissä pärjäämiseen. Hahmon kehitys on yksi osa kokonaisuutta. Kun ryhmäläiset saavat tehokkaat varusteet, niin heistä tulee entistä tehokkaampia. He lyövät lujempaa ja kestävät kovempaa rääkkiä.


Grand Kingdom ei ole helppo peli, mutta se ei ole mitenkään erityisen vaikeakaan. Tehtävät suhteutetaan ryhmäläisen tasoihin. Jos kaikki ryhmäläiset ovat samaa tasoa, on tehtävän sen tasoinen. Mutta jos mukana on korkeampi- tai matalampitasoisia jäseniä, niin taso muuttuu sen mukaan. Pelattavaa on hyvin paljon jos haluaa kokea aivan kaiken, sillä pelkästään valtava määrä erilaisia hahmoja tarjoaa paljon kokeiltavaa, varsinkin kun he oppivat lisää jippoja kehittyessään. Aikaa tähän peliin saa uppoamaan vaikka kuinka. Pelissä ei juuri jää jumiin, sillä siirtoja on tehtävissä sen verran että virheitäkin saa tehdä. Eräs asia minkä huomasin ohjattavuudessa on se, että laudalla ei aina ole selvää että mikä nappi vie mihinkin suuntaan (onko alas siis alas vai vasemmalle jne), siitä seuraa yleensä pieni virheliike.

Se on sitten eriasia kuinka mielekkääksi tämän kaiken mieltää. Osa tehtävistä on todella huonoja ja tietyt tehtävät tuntuvat todella rasittavilta hyvin nopeasti. Toistoa pelistä voi kuitenkin karsia kun muuttaa ryhmän kokoonpanoa. Itse kuitenkin huomasin että kun hahmoihin laittaa oikeasti vähän aikaa, niin heitä jaksaa kehittää hyvinkin pitkiä ajanjaksoja, vaikka pelattavuus muuttuisi kuinka itseään toistavaksi.

Itse olisin toivonut että tehtäviä olisi voinut hallinoida vähän enemmän, lähinnä siinä mielessä että ne tehtävät jotka eivät miellytä, voisi suoraan vain sivuuttaa. Sen lisäksi olisi ollut kiva jos tietyt asiat olisi tehty paljon selvemmin. Tästä syystä en juuri uppoutunut verkkopelaamiseen. Lisäksi tuntui siltä että tietyt asiat olisi pitänyt kaiken järjen mukaan pystyä tekemään, mutta se ei vain onnistunut, tai sitten en vain huomannut jotakin pientä yksityiskohtaa pelissä. Tietyt asiat nimittäin huomasi vasta paljon myöhemmin, kuten tukiominaisuudet hahmoille, tai hahmojen kouluttaminen ja varsinkin Grimoire kokonaisuus. Varsinkin sillä tavalla, millä siitä saa oikeasti jotakin irti.

Myös pari pomotaistelua olisi tuonut mukaan paljon. Monet hetket jotka ovat "pomotaisteluita" koostuvat normaaliin tapaan vihollisjoukosta. Muutama tapaus tuli, jotka ovat paljon pomotaistelumaisempia, mutta näitä olisin toivonut enemmänkin.


Kokonaisuutena Suuri Valtakunta on erittäin hyvä peli. Siihen saa upotettua paljon aikaa ja peli näyttää todella upealta ja tuntuu mielekkäältä. Mukana on hieman animesarjamaista tarinaa animetyylisinä hahmoineen, mutta mukana on myös hieman lautapelaamista, vuoropohjaista taistelua ja moninpaikoin peli tuntuu hyvin tehdyltä pöytäroolipeliltä. Grand Kingdom on juurikin sellainen monen palasen yhdistelmä jossa palaset ovat oikeasti hyvässä kokonaisuudessa ja kaikki omilla paikoillaan.

Tiettyjä asioita pelissä olisi voitu hioa. Joitakin asioita olisi voinut olla enemmän ja joitakin vähemmän. Esimerkiksi hahmoja olisi ollut kiva muokata vieläkin enemmän. Tietyt asiat olisi voitu tehdä myös paljon yksinkertaisemmin ja varsinkin aluksi pelissä tuntuu olevan niin paljon muuttujia, että peli on hieman luotaan työntävä. Monet asiat oppii niin sanotusti "yritys erehdys" metodilla.

Grand Kingdom on kuitenkin sellainen peli joka on oikealla tavalla koukuttava, kaikista virheistään huolimatta.

 

+ Valtava ja vaihteleva hahmovalikoima

+ Mielekäs ja monipuolinen taistelu

+ Tyylikäs ja ulkoasu ja tunnelmallisuus

+ Paljon pelattavaa ja paljon muuttujia

 

- Asiat joita olisi voinut/pitänyt olla enemmän/vähemmän...

- Asiat jotka olisi pitänyt tehdä paljon helpommin/selkeämmin

 

Arvosana: 8,5

 

Fantastinen