Aika pienetkin valinnat voivat olla loppuviimeksi hyvin vaikeita. Siinä on todella paljon muuttujia mikä tekee valinnasta erityisen vaikean. Jos tilanne on todella hyvä, niin se vaikuttaa ja jos hahmoista todella pitää, niin se vaikeuttaa kaikkea. Puhumattakaan, jos peliä pelaa ja valintoja tekee siten, miten itse toimisi tosielämässä.

 

 

 

Kertaus:

 

- Pelistä voi olla useampi kuin yksi valinta, mutta episodipeleissä, vain yksi per jakso.

- Valinnan ei ole pakko tapahtua yhdessä hetkessä, vaan se voi olla monien valintojen summa

  • Tällöin aiempi sääntökohta ei päde, koska valinta itsessään tapahtuu useammassa kohdassa kokonaisuutta.

 

Lisäki olen huomannut että tiettyjä todella geneerisiä päätöksiä voi olla vaikea tehdä, mutta tuntuu että ne eivät ole tarpeeksi ainutlaatuisia korostettaviksi. Kuten:

- Minkä hahmoluokan valitsen?

- Mihin käytän kokemuspisteet?

tms.

 

 

SPOILEREITA LUVASSA!

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Hjalmar vai Cerys - Witcher 3: Wild Hunt

- Kumpi olisi parempi "viikinkien" johtajana?

 

Tapanko Emilyn heti vai odotanko - Until Dawn

- Kun hänestä nyt haluaa eroon joka tapauksessa niin käyttääkkö ensimmäinen vaihtoehto?

 

Valitse puolesi - Fallout 4

- Pari hyvää vaihtoehtoa joten kyllä sitä vähän aikaa arpoo?

 
24. Vigilante vai Nemesis - Batman: Enemy Within: What Ails You?

Kun tietää miten tarina loppuviimeksi etenee, niin sitä joutuu lopulta myös päättämään että kumpaan loppupeliin tarinan sitten vie. Kummassakin on puolensa ja vaikka itse monesti taivunkin Vigilante versioon, niin ei tämä helppo valinta ole.


23. Draxin uhrautuminen - Marvel's Guardians of the Galaxy

Annanko Draxin uhrata henkensä vai en? Kummassakin variaatiossa on seurauksena jotka tekevät tästä haastavan päätöksen. Mutta erityisen vaikea tämä oli ensimmäisellä kerralla, uusilla pelikerroilla tämä on ollut yllättävän helppo päätös.


22. Huumediileri - Heavy Rain

Ammunko huumediilerin vai en? Jos ammun, niin saan seuraavan osan palapelistä, mutta silloin vien isän joltakulta muulta (väitetysti). Jos taas en tapa häntä, pysyn hyvänä miehenä, mutta palapeli jää vajaaksi.


21. Neuvoston kohtalo - Mass Effect

Lopussa voit valita että pelastatko neuvoston vai annatko sen tuhoutua. Neuvosto ei ole kovinkaan mukava Shepardia kohtaan, joten kovasti tekisi mieli antaa heidän tuhoutua. Mutta toisaalta, mikä on se isompi yhteinen etu.


20. Leikkaa kätesi irti - Walking Dead: No Time Left

Leikkaatko Leen käden pois ja mahdollisesti pelastat hänet vai onko jo liian myöhäistä? Tämä on hyvin hankala päätös koska aikaa jo kulunut jonkin aikaa siitä kun purema tapahtui, joten onko siinä mitään järkeä enää leikata raajaa irti. Mutta jos sitä ei edes yritä, niin onko jo luovuttanut?


19. Kenestä Divine Victoria - Dragon Age: Inquisition

Tämä on niitä valintoja joita ei osaa edes tehdä, ellei yritä sitä alusta asti. Ensimmäisellä kerralla en edes tiennyt mikä kaikki todella vaikuttaa tai ketkä ovat mahdollisia kandidaatteja, toisella kerralla, päätös siitä, kenet yrittää saada tähän arvoon, oli erittäin vaikea. Lähinnä kahden vaihtoehdon välillä.


18. Kenny vai Jane - Walking Dead: Season 2 - No Going Back

Kumpikin hahmo on todella hyvä. Kenny on se pitkällinen tuttava joka ei ole millään tavalla täydellinen, mutta joka on silti hyvä ihminen, suurimman osan ajasta. Sitten Jane joka on todellinen badass, uusi tuttavuus ja lähes opettaja Clementille. Kummassakin hahmossa on virheitä, mutta myös vahvuuksia. Sitten kun he ovat aikeissa tappaa toisensa, niin pelaaja voi valita vain sen, että kumpaa tukee ja kumman tuomitsee kuolemaan.


17. Viimeinen ryhmä - Mass Effect 2

Garrus nyt ainakin, mutta kuka on se toinen? Tämä on erityisen iso juttu tässä kakkospelissä jossa Itsemurhatehtävän lopussa on luvassa tämä seremoniallinen hetki jossa Shepard valitsee viimeisen kaksikon seuraamaan itseään loppuun asti. Niitä hyviä vaihtoehtoja riittää, kuten Legion ja Grunt, mutta samalla sitä miettii että ketkä olisivat taktisesti parhaat vaihtoehdot. Garrus ainakin, aina Garrus. Garrus on paras, ehdoton luottomies.


16. Puolustu tai matkusta - Game of Thrones: Ice Dragon

Vienkö Forrester äpärät taisteluun Forresterin maista, vai jäänkö puolustamaan lehtoa, kuten isä Forrester vihjasi. Tämä on niitä tapauksia jossa ei nyt ole paljoakaan väliä kun jatkoa tuskin tulee, mutta kun miettii että mitä mahdollisuuksia tässä on, niin kyllä on tämä on yksi pelin vaikeimpia valintoja.


15. Tiffanun tulevaisuus - Batman: Enemy Within

Tässä on niin monta muuttujaa ja tilanne etenee koko pelin ajan. Tiffanyn tulevaisuus voi edetä useaan suuntaan riippuen siitä, että mitä jaat hänen kanssaan. Otatko hänet osaksi ryhmääsi, kannustatko häntä suuntaamaan kohti agentuuria, alatko opettaa häntä vai mitä teet. Niitä monia pieniä vaihtoehtoja on todella paljon ja kokonaisuus muuttuu erittäin paljon riippuen siitä, mitä kaikkea päätät. Lopputulos on todella monen valinnan summa, mutta kyllä siellä taustalla lienee jonkinlainen etukäteis-suunnitelma.


14. Mitä maalaisin? - Detroit: Become Human

Tämän maalauksen kanssa ei vain voi tietää mitä tuleman pitää, koska pelihahmo maalaa sokkona. Pelaaja valitsee teemoja, tunteita jne. Se vain toimii ja tämä on yksi Markusin tarinan kohokohtia, vaikka se yllättävän pieni osuus kokonaisuudessa onkin.


13. Loppu - Mass Effect 3

Mitä nyt sitten lopulta päättäisi neljästä vaihtoehdosta. Itselläni se on oikeastaan toinen kahdesta vaihtoehdosta, mutta se ei tee tästä mitenkään helppoa, tuon laajennetun lopetuksen kanssa. Jos tuhoan Reaperit, se maksaa myös osan ryhmäläisistä, jos taas sulaudun yhdeksi heistä, muutun Reaperin hallitsijaksi, vai muutunko?


12. Colen olomuoto - Dragon Age: Inquisition

Pitäisikö Colen pysyä henkiolentona vai pitäisikö hänen muuttua takaisin ihmiseksi? Tämä on yllättävä vaikea valinta sillä tavallaan henkiolentopuoli tuo hahmoon sellaista tiettyä mielenkiintoa ja omalaatuisuutta, mutta toisaalta ihmispuoli voi tavallaan tuntua siltä, että se olisi reilua Colea kohtaan.


11. Uurna - Dragon Age: Origins

Mitä tekisin ja miten se vaikuttaa ryhmäläisiini, joista kaikki eivät sulata uurnan häpäisyä, mutta jos en häpäise, niin en saa uskomattoman hyvää erikoisvoimaa. Pystynkö puhumalla selvittämään asian, vai menetänkö liittolaisiani jos valitsen voimat. Tämä otetaan huomioon siinä vaiheessa, kun ei vielä tiedä temppua jolla saa Reaver voimat, vaikka ei tärvelisi uurnaa.


10. Anteeksi anto vai kosto - Oxenfree

Yksi hahmo on ihan hirveä ämmä heti alusta asti. No tässä pelissä pystyy vaikuttamaan tämän hahmon kohtaloon ja vaikka täysin muilta hahmoilta salaa. Mitä siis tekisi kun voisi hankkiutua kiusaajasta täysin eroon ja ilman että kukaan edes tietää. Pystyykö tälläisessä tilanteessa olemaan se kypsempi ja antamaan anteeksi, ehkä jopa paikkaamaan välejä. Vai meneeko vain omien kostonhimojen mukaan ja antaa kunnolla takaisin.


9. Woodland Spirit - Witcher 3: Wild Hunt

Hirviöitä on tähän mennessä tullut vastaan aika paljon. Perusasetelmana ollaan tilanteessa jossa kylä on jakautunut kahtia menettelyn suhteen. Vanhat palvovat olentoa ja haluavat että sen annetaan olla. Nuoret taas haluavat siitä eroon, koska hirviönä se tappaa. Pelaajan päätökseksi jääkin sitten se että kumman puolella oikeasti haluaakaan seisoa. Jatkaako leshenin palvomista, vaiko tappaa se. Tämä on lisäksi sellainen ratkaisu jossa lopputulos ei ole hyvä, teki mitä tahansa, mutta erona on lähinnä se, että miten kaikki etenee ja mitä vaihtoehtoja pelaajalla on.


8. Olgierd von Everec vai Gaunter O'Dimm - Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone DLC

Hearts of Stone kulminoituu tähän ratkaisuun. Lopussa on tilinteon aika voit joko antaa Gaunterin ottaa omansa tai auttaa Olgierdia ja päätyä näin ollen taisteluun. Tämä on siksi todella vaikea tilanne, että Gaunter on melko varmasti aika paha olento, kun taas Olgierd on kovia kokenut mies parka. Mutta toisaalta, Olgierd on loppuviimeksi aikamoinen mulkku kun taas Gaunter pelaa yllättävän reilua peliä. Tässä on aika paljon muuttujia ja Noiturin maailmassa kaikilla asioilla on monta eri puolta.


7. Kolme vaihtoehtoa - The Wolf Among Us

Monesti kyseessä on valinta kahden vaihtoehdon välillä joten heti kun vaihtoehtoja on vielä yksi lisää, niin se tekee valintojen tekemisestä oitis paljon vaikeampaa. Tässä vaiheessa on niin monta variaatiota, koska aika on tekijä. Se minne menet ensin on täysin avoin sinulle, kun taas toinen hahmo menee toiseen paikkaan ja tekee tuhojaan siinä määrin että et saavuta siellä enää mitään. Kun tähän heitetään mukaan kaikki tarinalliset lisät mitä nopealla toiminnalla voi kohteissa saavuttaa, niin tämän päätöksen vaikeus vain kasaantuu kasaantumistaan ja suorastaan pakottaa pelaamaan tämän pelin ainakin kaksi kertaa.


6. Bruce Wayne vai Batman - Batman: City of Light

Kumpana esiintyisin. Olisinko Gothamin suojeli, Viittaritari, joka samalla osoittaa tukensa Gordonille ja sitä rataa. Vai jättäisinkö Batmanin varjoihin, piiloon ja esiintyisin Bruce Waynenä, osoittamassa tukea muutokselle, varsinkin ottaen huomioon mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua. Tämä on näitä erittäin hyvin tehtyjä, vaikeita ratkaisuja jossa molemmat valinnat ovat tavallaan todella hyviä. Juuri se tekeekin tästä niin vaikean päätöksen.


5. New Game+? - Dragon's Dogma

Tämä on sellainen asia mikä tulee vastaan monien pelien kohdalla joissa on tämä uusi peli plussa. Dragon's Dogma on paras esimerkki koska tässä pelissä on vain yksi tallennuspaikka, joten lähemmäs kaikki nollaantuu. Missä kohtaa sitten aloittaisin uuden pelin, mitä haluan saavuttaa ja olenko nyt varmasti täysin varautunut aloittamaan pelin alusta asti uudestaan, eli en kai vain nyt missaa jotakin, jonka saavuttamiseen menee sitten taas useita kymmeniä tunteja, puhumattakaan kaikesta lisäsisällöstä.


4. Poseeraus maalaukseen - Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine DLC

Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä miten marginaalisista asioita voi tehdä tarpeettoman ison numeron. Geraltia pyydetään poseeraamaan maalausta varten. No itse ajattelin että siitä tulisi hieno sisuste taloon joten tietenkin täytyy valita paras mahdollinen poseeraus. Itse olin täysin kahden vaiheilla mutta jos olisin vain tiennyt että tämä on yksi näitä kusetustapauksia, niin en olisi ottanut paineita siitä että olenko nyt sitten sankarillinen vai ratsailla.


3. Haltia- vai kääpiöseppä - Lord of the Rings: War in the North

Pelissä on parikin vaihtoehtoa näiden kahden välillä, mutta kumman haluat käyttävän mithriliä aseiden parantamiseen tai kumman haluat ylipäätään takovan aseen sinulle. Erityisen haastavan päätöksen tästä tekee se, että ensimmäisellä kerralla et voi millään tietää millaista jälkeä kumpikin tekee, eli tämä lopputulos tulee täysin sokkona. Se tekee tästä omalla tavallaan jopa epäreilun päätöksen, mikä taas tekee siitä entistä vaikeamman.


2. Käytänkö sitä mikä on hieno, vai sitä mikä on hyvä - Victor Vran

Pätee kaikkiin peleihin missä on paljon varusteita, varsinkin aseita ja näkyviä varusteita. Itselleni on monesti tärkeää että pelihahmo näyttää hienolta, joten valitsen monesti kosmeettisesti hienoja varusteita. Mutta kyllä se on aika vaikeaa monesti valita sen välillä että käyttääkkö sitä asetta joka on hieno (yleensä miekka) vai sitä mikä on hyvä (jokin muu). Victor Vranin tapauksessa tämä tulee esiin silloin kun valittavana on legendaarinen ase todella kovilla ominaisuuksilla, tai huippuunsa kehitetty eeppinen ase, itse valituilla ominaisuuksilla.


1. Nimeäminen - Final Fantasy VII

FF7 on nyt vain yksi nopea esimerkki, avaan nyt hieman mitä tarkoitan. Kun vastaan tulee peli jossa pitää nimetä päähenkilö, niin se voi monesti olla aika vaikea valinta sinänsä, ellei käytä muutamaa tiettyä nimeä kaikissa peleissä, mutta joskus haluaa vähän kokeilla. Tämä on kuitenkin iso päätös koska sen nimen kanssa on jumissa loppuun asti. Sitten on näitä pelejä joissa aina välillä tulee jotakin nimettävää, kuten FFX:n Aeonit. Kaikki tälläiset ovat monesti raastavan vaikeita, varsinkin silloin, kun peli ei ole entuudestaan tuttu, eikä voi olla varma miten kaikki kehittyy. Tämä on yksi niitä valintoja joita tulee vastaan usein ja se tuntuu omalla tavallaan todella tavalliselta ja toistuvalta, eikä tarpeeksi uniikilta, mutta se on kuitenkin yksi niitä valintoja, joka on lähemmäs aina, hyvin vaikea.