Huono aloitus voi helposti katkaista pelin pelaamisen siihen paikkaan, tai ainakin merkittävästi vähentää kiinnostusta ja varsinkin uudelleenpeluuarvoa. Toisinaan se voi vain antaa huonon kuvan isosta kokonaisuudesta.

 

 

 

Huono aloitus ei automaattisesti tarkoita että peli on huono, sillä jotkut pelit lähtevät kunnolla käyntiin vasta myöhemmin ja oikeasti paranevat kunhan peliin pääsee kunnolla sisään.

Kuten parhaiden aloitusten kanssa, myös näiden kanssa eritellään vähän säännöstöä:

- Aluksi voidaan laskea:

  • Eritelty prologi
  • Ensimmäinen taso/kenttä/alue
  • Aloitus elokuva
  • Ensimmäinen vartti/tunti
  • Tutoriaalivaihe

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Dark Cloud

- Todella hidas ja tylsä. Paljon luettavaa.

 

Yakuza Kiwami

- Paljon luettavaa ja jotenkin todella laahaava aloitus.

 

Shadow of the Tomb Raider

- Kolmannen osan aloitukseksi tuntuu todella mitäänsanomattomalta.

 

Mafia III

- Samankaltainen kuin GTAV:n aloitus mutta huonompi.

 




24. Batman: Arkham Knight

Kun kyseessä on trilogian päätösosa niin sitä kohtaan on heti todella suuret odotukset, varsinkin kun traileri Variksenpelätin monologin kanssa on edelleen yksi suosikkitrailereitani. Ehkä siksi tämä aloitus tuntuu jotenkin turhalta ja tylsältä. Kaikki alkaa kahvilasta jossa pelaaja ohjaa ensimmäisen persoonan näkökulmasta poliisia kun kaikki lävähtää sitten täysillä silmille ja sitten Scarecrown sanat laittavat kaiken käyntiin. Tavallaan hyvä aloitus, mutta mieluummin olisin aloittanut Batmania lepakkoluolasta Alfredin kanssa ja lähtenyt siitä oitis osaksi toimintaa.


23. Sly 3: Konnien Kunnia

Tarpeetonta kikkailua pimennetyillä hahmoilla, etenkin yhden tunnistaa oitis. Tämä tuntuu sellaiselta tarpeettomalta kikkailulta jossa pyritään olemaan todella salaperäisiä. Varsinkin edeltävän pelin erinomaisen aloituksen jälkeen tämä tuntuu aivan turhalta kikkailulta ilman mitään taustaa.


22. Uncharted 4: Thief's End

Nathan Draken tarinan päätösosassa ollaan oitis myrskyn silmässä kun ajetaan veneillä ja ammuskellaan. Siinä samalla tutustutaan myös Sam nimiseen hahmoon kaiken taistelun tiimellyksessä. Tämä aloitus on jotenkin tarpeettoman sekava eikä onnistu olemaan erityisen näyttävä ja mukaansatempaava, toisin kuin se mitä seuraavaksi tulee. Mutta tämä myrskyaloitus ei aseta pelaajaa sellaiseen todelliseen Uncharted tunnelmaan tai vedä mukaansa vaan herättää lähinnä kysymyksiä.


21. Life is Strange

Jotenkin todella hidas aloitus joka varsinkin useamman pelikerran tapauksissa todella ärsyttää koska on niin hidas. Mitään ei voi nopeuttaa vaan pitää vain mennä virran mukana.


20. Vampyr

Toinen todella hitaan junnaava aloitus jossa tuntuu että pelaaja yritetään tarkoituksella hidastaa. Vampyr on niitä pelejä joka alkaa aivan liian hitaasti, vaikkakin tarinallisesti todella vahvasti. Kokonaisuudesta saa silti aluksi varsin junnaavan vaikutelman.


19. Until Dawn

Siinä mielessä erittäin kehno aloitus että tarinaperusteisessa pelissä se ensimmäinen iso valinta on ihan yhtä tyhjän kanssa. Muutenkin tämä on sellainen asetelma jossa onnistutaan luomaan sellaista kulttiklassikko camp kauhu tunnelmaa, mutta se saa pelin myös vaikuttamaan todella suppealta.


18. Mass Effect 3

Ottaen huomioon miten upeasti edellinen peli alkoi päättyi, niin tämä aloitus on sieltä tylsimmästä päästä. Paljon on tapahtunut ja ollaan tilanteessa jonka taustoja pelaaja ei tiedä. Tylsän tavallisissa tunnelmissa alkava peli lähtee varsin pian käyntiin valintoineen ja opetusjaksoineen, mitta aloitus tuntuu varsin tylsältä ottaen huomioon miten hyvä pelistä tämän jälkeen tuleekaan.


17. Bloodborne

Epäreilu aloitus saa lähinnä vihaiseksi. Tietysti kuoleman sijaan voi paeta jos haluaa mutta se nyt ei suoranaisesti paranna mitään sillä vaikka asetelma onkin hyvä, niin tämä aloitus on niitä joka lähinnä ärsyttää sen sijaan että todella nappaisi mukaansa.


16. Final Fantasy XV

Ei se paras tapa aloittaa eeppistä fantasiatarinaa. Tietysti tyyli on todella hyvä, mutta kaikki alkaa siten että pelaaja on helposti ihan pihalla jos kaikki muut tarinaa kertovat taustapätkät eivät ole tuttuja. Tämän lisäksi kun peli alkaa niin ensin työnnetään autoa ja sitten lähdetään haahuilemaan. Tämä ei vain tunnu Final Fantasyltä juuri yhtään.


15. Lord of the Rings: Fellowship of the Ring

Mikä järki on aloittaa varsin toiminnallinen ja vauhdikas peli hitaalla aloituksella ja pääasiassa ainoa mitä teet, on juttelet ihmisille ja teet satunnaisia hommia. Tässä aloituksessa on ihan liikaa puhumista ja haahuilua joka helposti karkoittaa monet. Se on suuri sääli että peli alkaa niin hitaasti saa kokonaisuuden tuntumaan todella tylsältä, sillä siinä vaiheessa kun pelihahmoksi vaihtuu Aragorn, niin kokonaisuudesta tulee paljon toiminnallisempi ja parempi. Aloitus on kuin aivan eri pelistä tai ainakin täysin eri ihmisten tekemä.


14. Teenage Mutant Ninja Turtles

NES kauden ensimmäinen Turtles peli on sellainen tapaus jossa on ansa heti kättelyssä. Jos et mene viemäriin niin melko varmasti ajoneuvo ajaa ylitsesi. Kiva temppu heti pelin alkuun.


13. Grand Theft Auto IV

Tämä on itseasiassa niitä pelejä jotka teki todella mieli lopettaa erittäin äkkiä. Päähahmo on tylsä, kaveri Roman on super ärsyttävä ja pelaaminen on jotenkin kömpelöä ja outoa. Tämän lisäksi tämä peli alkaa aivan liian hitaasti ja se ote tuntuu jatkuvan todella pitkään.


12. Wolfenstein II: New Colossus

Koko pitkään jatkuva osuus jossa mennään pyörätuolilla ympäriinsä on turhan hidas ja tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään. Tämä on niitä tapauksia kun aloituksella pyritään palauttamaan pelaaja maan pinnalle mutta se tehdään täysin pelattavuuden kustannuksella ja se tekee tästä pelistä aluksi erittäin rasittavan ja hitaan.


11. Devil May Cry 4

Tässä on yksi iso ongelma. Kun peli alkaa niin käy ilmi että et pelaakaan legendaarisella Dantella, vaan wannabe Dantella, Nerolla. Dante on vihollinen joten koko astelma tuntuu siltä että jotakuta on nyt petkutettu. Tämä luo peliin nopeasti todella negatiivisen fiiliksen Devil May Cry sarjan tasolla.


10. Evil Within

Todella hiiviskelypainotteinen aloitus ja se tekee tästä erittäin rasittavan. Itse kun en juuri pidä hiiviskelystä niin se että sitä tuputaan pelin alusta asti todella paljon, saa pelin itsessään vaikuttamaan todella luotaantyöntävältä, mikä on sääli sillä meno paranee pian. Aloitus on kuitenkin muuten hyvä, mutta se että pelattavuus on hiiviskely isolla H:lla, ei tee hyvää vaikutusta millään tavalla.


9. Final Fantasy XII

Tämän kanssa ensimmäinen iso ongelma on siinä, että tämä ei tunnu Final Fantasyltä juuri yhtään. Taistelu mekaniikka, ulkoasu ja hahmot eivät vakuuta millään ja kun aloitus on ohi, niin mikään ei muutu juuri yhtään. FF12:n aloitus on siinä mielessä toimiva, että se korostaa heti sitä, että tämä ei tule tuntumaan Final Fantasyltä eikä kovin mielekkäältä peliltä pelata.


8. Action Man

 

MGS wannabepelin tapauksessa on todella outo ratkaisu että peli alkaa ajamiskentällä, jonka olisi toimivampi toisena kenttänä. Tämä on todellakin väärä tapa aloittaa tämä toimintapeli, sillä siitä saa oitis aivan väärän kuvan pelistä kokonaisuutena. Vaikka kenttä ei olekaan nyt ihan surkeasti tehty, niin aloitukseksi se on erittäin huono.


7. Half-Life

Pitkä ja tylsä ajelu ja sen jälkeen kävely. Tämä on sellainen aloitus jonka aikana miettii että mikä on se pointti kun tämä olisi voinut olla välianimaatiokin. Half-Lifen tyylille tämä on todella uskollinen aloitus, mutta mitenkään hyvä aloitus se ei ole, vaan todella tylsä ja tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään.


6. Assassin's Creed

Koko nykypäiväasetelma Desmond Milesin kanssa on pääasiassa vain tylsä. Se ei tunnu Assassin's Creediltä millään vaan enemmänkin tarpeettomalta kikkailulta, sen sijaan että oltaisiin jo osana toimintaa. Muutenkin koko pelisarjan aloitus on sieltä huonoimmasta päästä sillä se tarpeeton kikkailu syö nautintoa erittäin tehokkaasti, puhumattakaan että nopeasti. Myöhemmät osat ovat tehneet hieman paremmin, mutta tämä sama rutto on mukana pelisarjassa vieläkin.


5. Kingdom Hearts II

Ottaen huomioon miten hyvä oli ensimmäisen pelin aloitus, niin on todella selvää miten huono on toisen pelin aloitus. Tarinassa on isoja aukkoja jos Chain of Memories ei ole tuttu (ei ollut aikoinaan). Pelihahmo on eri joten heti nousee kysymyksiä että kuka Roxas on olevinaan ja missä on Sora. Tämä prologi lisäksi jatkuu aivan liian pitkään ja tekee tämän pelin uudelleenpelaamisesta todella epämiellyttävää, mutta vain tämä aloituksen takia koska siitä eteenpäin kaikki on paremmin. Tämä on esimerkillinen tapaus siitä, miten prologia peliin ei missään nimessä pitäisi tehdä. Se tylsyys, hitaus ja epämääräisyys on vain niin suurta ja hahmot niin mitäänsanomattomia. 


4. Red Dead Redemption 2

Lumen keskellä erämaassa alkava aloitus tällä länkkärieepokselle ei tee kovinkaan hyvää vaikutelmaa. Eteneminen on hidasta, liiankin kanssa ja muutenkin päähahmosta Arthurista puuttuu se tyyli kun hän on yli parraskas ja lämpimästi pukeutunut. Tämä aloitus on todella hitaanoloinen, tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään ja luovan tunnelmaa täysin väärillä tavoilla. Sen toivoisi etenevän paljon nopeammin ja vielä enemmän, alkavan täysin toisenlaisissa tunnelmissa, kuten rankkasateessa. 


3. Persona 5

Tämä aloitus tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään. Siinä tulee osittain miettineeksi että missää kohtaa tämän pelin aloitus oikeastaan edes loppuu sillä erilaisia tutorialeja tulee vastaan tuntien ajan. Aluksi tuntuu että pelissä on erillinen aloitus joka innostaa mutta sitten mennään siihen tylsään settiin joka jatkuu ja jatkuu. Jokainen voi itse tulkita tämän pelin aloituksen päättymisen (kuulusteluun, Kamoshida palatsiin, kunnes tutoriaalit loppuvat), mutta itse sanoisin että se ei ole sieltä parhaasta päästä koska se on todella pitkäveteinen, tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään ja on lisäksi täynnä opeteltavaa. Nykyhetki osuus on näyttävä ja salaperäinen, mutta kuulustelu ja menneisyyteen palailu tekee aloituksesta todella pitkäveteisen ja todella hitaan.


2. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tämä on aloitus joka tuntuu käyttävän kaikki mahdolliset eväät ollakseen mahdollisimman rasittava. Aloitus on varsin pitkä ja siinä hyvin nopeasti tuhotaan juonikuviot täysin, herätellään paljon teorioita (jotka samalla paljastavat sen ison salaisuuden). Tämän lisäksi sitten kun päästään oikeasti pelaamaan, niin ollaan oitis tilanteessa jossa pelaaja etenee erittäin hitaasti eteenpäin. Ryöminen, varsinkin näin hidas sellainen on todella rasittavaa ja jatkuu pidempään kuin tarpeellista. Phantom Pain onnistuu todella nopeasti tekemään itsestään erittäin vastenmielisen, mikä on sääli koska näin pohjalle pelattavuus ei enää lankea. Teki mieli laittaa ykköseksi, mutta ainakaan tämä ei ole epäreilu.


1. Resident Evil 2

Alkuanimaatiot ovat todella hyviä ja tekevät pelistä erittäin houkuttelevan, mutta syy miksi tämä on näin pohjalla johtuu siitä, että kun peli oikeasti alkaa ja pelaaja ottaa ohjakset, niin pelaajalla ei ole mitään aikaa opetella pelin ohjattavuutta ja näin umpisurkealla ohjattavuudella varustettu peli tarvitsisi sitä enemmän kuin mitään muuta. Zombit käyvät oitis kimppuun ja pelaaja saattaa helposti kuolla ennenkuin ehtii tehdä yhtikäs mitään. Tämä on täysin epäreilu ja kusipäinen aloitus. Sen ei tarvitsis olla, jos ohjattavuus olisi parempi tai jos ensimmäinen alue olisi autio. Pisteet alkuanimaatioista, mutta epäreilumpaa aloitusta saa hakea ja näin peliä ei koskaan pitäisi aloittaa, etenkin kuolema pakottaa täysin alkuun.