Ensimmäisen persoonan räiskinnät ovat niitä tapauksia joita tuntuu olevan todella paljon ja tulevan jatkuvasti lisää. Tämän ymmärtää todella hyvin sillä tietynlaista tyyliä näissä peleissä usein on. Mutta kun etsitään parhaista parhaita, niin monet jyrätään tylysti sivuun, vaikka niissä puolensa olisikin.

 

 

 

Ammuskelupelit saivat oman listansa, mutta kun teki mieli tehdä lista myös nimenomaan FPS peleistä, niin tässä ollaan ja tässä huomataan miten paljon näitä ensimmäisen persoonan räiskintöjä onkaan. Muutamat pelisarjat saattavat olla todellisia kuninkaallisia tässä lajissa, mutta näitä pelejä on niin paljon, että kyllä tämä yksi per pelisarja sääntö voidaan ottaa käyttöön.

Myös ne pelit missä räiskintä on selvästi ykkösjuttuna, mutta jaetusta muiden elementtien kanssa, voidaan hyväksyä, mutta pelit joissa räiskintä on vain yksi mahdollisuus muiden joukossa esim. Warhammer: End Times - Vermintide ei ole varsinainen räiskintä, vaan ensimmäisen persoonan toimintapeli joka on helposti enemmän lyömäaseiden käyttämistä vaikka räiskintä onkin isossa osassa. Lisäksi itse kun pelasin Fallout 4:n ja kumppanit kolmannesta persoonasta, niin ne eivät ole osana listaa ja sitten on Oddworld: Stranger's Wrath joka on vain osittain FPS. Sama pätee pitkälti myös Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast peliin, joka myös on vain osittain FPS (ja lähinnä vain kun on pakko).

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Left 4 Dead 2

- Moninpelinä toimii huomattavasti yksinpeliä paremmin.

 

Far Cry 5

- Sarjansa paras, mutta se ei kerro vielä paljoa

 

Metro: Last Light

- Yksi tyylikkäimpiä ja syvään immersioon tähtääviä synkkiä tapauksia

 
24. BioShock: Infinite

BioShock sarjassa nyt ei mitään maailmaamuuttavaa ole, mutta Infinite onnistuu ehkä parhaiten tarjoamaan varsin onnistuneen kokonaisuuden oikeanlaisine tyyliseikkoineen, erinomaisine hahmoineen ja kiinnostava tarina on sekin plussaa. Tietysti, todella isot pisteet vetää myös todella hienosti tehty räiskintä.


23. Half-Life 2

Painovoima-ase ja varsin tyylikäs toteutus ovat plussaa, vaikka tarina onkin vähän niin ja näin. Räiskinnässä on ehdottomasti puolensa joten kyllä tätä viitsii pelata, mutta pulmaosuudet ja varsin heikosti koottu tarinallinen puoli rikkovat kyllä kokonaisuutta.


22. Rage

Todella Mad Max vivahteikas tapaus jossa maailma on rujo, aseet ovat karkeita ja kahjoja vihollisia riittää. Välillä ajellaan autollakin, mutta kyllä se räiskintä on pelin parasta antia ja vaikka Rage onkin monella tavalla aika keskinkertainen tapaus, niin se on silti erittäin tyylikäs kokonaisuus jossa on omanlaistaan tyyliä.


21. Wolfenstein: New Order

Tästä sarjasta on tavallaan hyvin haastavaa valita sitä oikeasti parasta peliä koska muutamassa pelissä on todella vahvasti oman puolensa, mutta oma valinta on loppuviimeksi juurikin ensimmäinen tästä rebootatusta sarjasta. Se on hienoimman näköinen, todella asenteikas ja siinä on vähiten niitä ärsyttäviä pätkiä.


20. Singularity

Yllättävän onnistunut tapaus jossa se ero keskivertoon massaan tulee siitä, miten hienosti ajan manipulointi on tuotu mukaan peliin. Monet kliseet ovat läsnä, mutta tapa jolla toimintaa on tehty oikeasti omanlaisekseen, auttaa peliä erottumaan joukosta edes hieman.


19. Star Wars: Dark Forces

Pelisarja menee nopeasti pois tästä räiskinnästä ja tämäkin peli nousee joukosta edukseen vain siksi, että kyseessä on Star Wars peli. Tämä peli tarjoaa juurikin sellaista Tähtien Sodan otetta, vaikkakin vähän aikaansa nähneellä ulkoasulla ja pelattavuudella, mutta aikakauteensa nähden, tämä on todella onnistunut tapaus, vaikka se ei enää nykyään olekaan sieltä parhaasta päästä.


18. Judge Dredd: Dredd vs Death

Graafisesti aika rujo, mutta tyylillisesti, todella rautaa. Tässä pelissä on juurikin sellaista oikeanlaista Dredd otetta jossa on vain yksi mutta paljon ammuksia. Peli on vähän vanhentuneemman puoleinen, mutta se toimii erinomaisesti siitä huolimatta ja tarjoaa todella hyvän kokonaisuuden, vaikka ammuksia saisikin olla enemmän, jotta voisi vähän retostella.


17. Resident Evil VII

Vähän yllättävä valinta mutta tämä on niitä pelejä johon pääsee kyllä sisälle, vähän viiveellä. Isoin ongelma on siinä, että tämä on aika kaukana sellaisesta perinteisen tyylisestä RE pelistä, mutta pelattavuus on kuitenkin todella hyvä ja pelissä on omanlaistaan rujoa tyyliä ja kauhun hetkiä jotka kyllä auttavat kokonaisuutta erittäin hyvin.


16. Destiny

Melkein se ja sama että onko valinta ensimmäinen vai toinen Destiny sillä kokonaisuutena kyseessä on hyvin samankaltainen duo, mutta oma valintani on ensimmäinen, koska kakkonen ei merkittävästi tuntunut kehittävän mitään. Ykkösessä kaikki peruspalikat olivat jo kohdallaan.


15. Quake 3: Revolution

Tästä pelistä on parhaiten jäänyt mieleen pari asiaa, viimeinen taistelu erittäin haastavaa Vadrigoria vastaan, sekä ne pitkät latausajat. Mutta pelattavuudessa tämä on todella onnistunut räiskintä sillä siinäon erittäin järeää asennetta. Aseet ovat mielekkäitä käyttää, rujo tyyli sopii kokonaisuuteen ja muutenkin pelissä on enemmän kuin puolensa monien kaltaistensa joukossa.


14. Overwatch

Todella yliarvostettu peli, mutta myös aika hyvä räiskintä mistä kiitos menee suoraan kattavalle hahmovalikoimalla jossa monta oikeasti toisistaan erilaista hahmoa joilla pelatessa tuntuu todella omanaliseltaan. Monesti peli tuntuu epäreiluhkolta ja tiimiriippuvaiselta, mutta kyllä tässä pelissä on oikeanlaista asennetta ja erityisesti graafinen ulkoasu on huipputasoa.


13. Paladins

Isoimmaksi ongelma nousee se, että kaikissa ei deathmatch tyylisissä kokonaisuuksissa on täysin muiden pelaajien taidon varassa, kun kyseessä tiimi peli on. Paladins kuitenkin tarjoaa monta todella hyvin tehtyä hahmoa mikä enemmän kuin onnistuu tarjoamaan mielekästä pelattavaa toimivana kokonaisuutena. Ilmaispelin kohdalla odotusten tulisikin olla vähän alempana, mutta Paladins sentään toimii ratkaisevilla tavoilla.


12. 007: Agent Under Fire

Tämä on jäänyt todella vahvasti mieleen monista moninpelisessioista ja siinä mielessä se onnistuu vetämään astetta pidemmän korren, vaikka onkin monella tavalla todella perusräiskintä. Mutta omassa lähipiirissä, tämä oli oman aikansa Goldeneye, sitä oli vain niin hauska pelata, vaikka se monesti menikin yhden kentän pelaamiseksi, mutta muutamilla vivahteilla.


11. Ziggurat

Tämä on niitä tapauksia joka onnistuu erottumaan joukosta erittäin selvästi, sillä räiskintä tapahtuu erilaisten taikavoimien muodossa. Vastaavia pelejä ei ollut tullut muita vastaan ja Ziggurat on paljon hauskempi peli kuin aluksi voisi ajatellakaan. Tässä on omanlaistaan koukuttavuutta ja vielä enemmän todella omanlaistaan tyyliä joka toimii, esimerkillisesti.


10. Halo: Combat Evolved

Master Chief nyt on todellinen äijä ja palautuva elinvoima on nerokas pelimekaniikka. Räiskintä on todella mielekästä ja pelin tarina ei sekään ole huono. Kokonaisuutena Halo on erittäin tasokas paketti hyvällä jaksotuksella ja muutamilla erinomaisilla aseilla. Siinä on muutamia aika ikäviä heikkouksiakin, mutta kyllä tästä huomaa, että siinä on pelisarjapotentiaalia.


9. Call of Duty: Modern Warfare 3

Erittäin haastava valinta koska sekä Advanced Warfare, että Modern Warfare 2 ovat erittäin vahvoja kandidaatteja, mutta koska pelattavuus on sitä samaa tasoa kaikissa, niin tarina ratkaisee ja kolmannessa Modernissa sodankäynnissä tarina on parhaimmillaan. Toiminta nyt on esimerkillistä räiskintää josta jokaisen FPS pelin tulisi ottaa mallia. Se on mielekästä, hauskaa ja erinomaisesti jaksotettua.


8. Shadow Warrior

Vaikka pelihahmo ei olekaan erityisen hyvä, niin ase valikoima on todella kattava, samuraimiekka on erinomainen lisi ja huumori on huipputasoa, hurmeisesta tyylistä puhumattakaan. Shadow Warrior on peli joka onnistuu erottumaan joukosta juurikin siksi, että se näyttää todella upealta on erityisen mielekäs pelata ja tarjoaa tyylikkään kokonaisuuden juurikin sellaisilla pienillä mutta toimivilla lisillä.


7. Borderlands 2

Tämän pelin tapauksessa ensimmäisenä ja eniten pistää silmiin graafinen ulkoasu. Se on yksi parhaita valintoja joka pelisarjassa on tehty ja erottaa pelin nerokkaalla tavalla kilpailijoistaan. Pelattavuus on todella hyvällä tasolla ja useampi pelattava hahmo tarjoaa oitis vaihtelua. Niin ja tässä pelissä on aseita kymmenen pelin tarpeisiin. Monesti pelissä vedetään asiat aivan liikaa lekkeriksi, mutta samalla aikaa kyseessä on esimerkillisesti massasta erottuva ensimmäisen persoonan räiskintä, moninpelimahdollisuudella.


6. F.E.A.R

Yksi parhaita varsin puhtaita kauhupelejä ja myös yksi oikealla tavalla pelottavimpia tapauksia. Toiminta on enemmän kuin loistavaa sillä ajanhidastaminen ylivertaisilla reflekseillä tekee toiminnasta erityisen näyttävää ja tarjoaa pelaajalle taktisen edun. Hyvä asevalikoima on myös plussaa mutta erityisen paljon pisteitä tulee pelin verisestä mutta tavallaan hillitystä otteesta ja todella intensiivisestä tunnelmasta ja haastavasta pelattavuudesta.


5. Darkness II

Tyylikkäimpiä räiskintöjä, ehdottomasti. Kakkonen on jokaisella tavalla tyylikkäämpi ja parempi kuin ykkönen mitä tulee pelattavuuteen. Räiskintä on hauskaa ja Pimeys itse on todella hyvä lisä toimintaan jossa hurmeinen ote yhdistettynä sarjakuvamaiseen graafiseen ulkoasuun toimii uskomattoman hyvin. Darkness II ehkä päättyy tarinallisesti todella huonosti mutta pelattavuudessa tämä on yksi aliarvostetuimpia räiskintöjä PS3:lla.


4. Call of Juarez: Gunslinger

Western teema on ehdotonta plussaa ja tästä tyyliratkaisusta on osattu ottaa todella paljon irti. Graafinen ulkoasu on erittäin onnistunut, pelissä on monta erinomaisesti tehtyä hahmoa ja toiminnassa on sitä tiettyä tyyliä joka näkyy jo siinäkin miten aseita ladataan. Tämän pelin räiskintä vangitsee erinomaisesti sellaisen länkkärin tunnelman ja pelin jaksotus tukee sitä erinomaisesti. Graafinen ulkoasu erottaa pelin myös massasta eriomaisesti ja pelattavuus tekee loput, sillä tärkeät palikat ovat paikoillaan.


3. TitanFall 2

Yllättävän hyvin tehty tarina, paljon erilaisia robotteja erilaisine varustuksineen ja päälle vielä todella ketterä pelihahmo jolla pelatessa peliin tulee enemmän tyyliä kuin voisi toivoakaan. Asevalikoima ja pomoviholliset jättävät toivomisenvaraa mutta tyylillisesti kyseessä on erittäin upea kokonaisuus jossa pelattavuus on enemmän kuin mielekästä juurikin sen nopeuden ketteryyden ja runsaan vaihtelun ansiosta.


2. Bulletstorm

Hyvin niukka kakkonen, mutta kisa oli kolmosen kanssa. Bulletstorm on asenne peli. Se on monella tavalla perusräiskintä, mutta muutamat nerokkaat ratkaisut erottavat sen joukosta todella hyvin. Lieka ja saapas joista toisella voi kiskaista vihollisen lähemmäs ja toisella monottaa kauemmas. Erityistä plussaa tulee kekseliäistä aseista ja pisteidenlaskusysteemistä mikä saa jo valmiiksi upean pelin vaikuttamaan entistä upeammalta. Hurtti huumori on myös plussaa. Harmillista onkin että peli jää tarinallisesti todella pahasti kesken.


1. Doom Eternal

Kyllähän Doomin oli pakko olla jollakin paikalla ja useampi osa olisi helposti ansainnut paikkansa, mutta kun katsotaan pelisarjan paras peli, niin kyllä Eternal ottaa tämän paikan väkivalloin. Tässä pelissä kaikki asenne on huipussaan. Pelihahmo puhuu käsillään eikä turhia juttele. Aseita on valtava määrä ja kaikissa on jotakin todella omaa joka tekee niistä hyödyllisiä. Vihollisia on todella paljon, mutta niin on ammuksiakin. Pelissä on muutamia asioita joita todella jää kaipaamaan, mutta se miten mielekäs peli tämä on pelata, kyllä korjaa ne pienet heikkoudet. Puhumattakaan, että tässä pelissä on enemmän kuin onnistunut loppuhuipennus ja muutama erittäin mahtava ase, kuten Crucible.