Joskus tuntuu että hahmonluonti on vain tekosyy tuoda vaihtelua, mutta kun hahmonluonnista on tehty ruokottoman huonoa, siinä ei ole juuri mitään järkeä. Joskus se on puhtaasti grafiikkajuttu ja toisinaan variaatiojuttu. Yhdessä tai erikseen ei aina edes muuta mitään.

 

 

 

Muutoin ei ihmeellisempiä rajoituksia, mutta jos kahdessa tai useammassa pelissä samasta sarjasta on lähes identtinen hahmonluonti (tai jos se edes tuntuu siltä) niin vain yksi valitaan.

Hahmonluonti: Hahmon ulkonäen luominen alussa.

Hahmonkustomointi: Hahmon ulkoasun (vaatetus tms) muokkaaminen.

Korostettakoon että hahmonluonnin tulee vastata pelin yleistä tasoa jollakin tavalla, eli isomman budjetin peleissä tulisi olla parempi hahmonluonit, kuin joissakin indietapauksissa. Pelin ulkoasu on myös iso tekijä siinä, miten hyvin hahmonluonti pääsee oikeuksiinsa.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Mass Effect 2

Legendary Edition aikaan huomasi, että tämä on yllättäen alkuperäisen trilogian heikoin, sillä pelkästään se, että ottaa ykköspelin Shepardin, luo jotenkin epäaidon näköisen hahmon verrattuna kahteen muuhun.

 

Aliens: Fireteam Elite

Aivan liian vähän kustomointimahdollisuuksia. Ei nyt ihan perusrunkoinen, mutta varusteita olisi kiva muokata merkittävästi enemmän ja hahmon naamaa myös.

 

Godfather

Todella perustavallinen monella tavalla, mutta se mikä todella tekee tästä huonon on se että PS3 versiossa, ei saa tehtyä kaikista asusteista mustaa.

 

Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

Tuntuu että tässä pelissä pitäisi olla enemmän asusteita ja värivaihtoehtoja asusteisiin, kun aseita ja varusteita on todella paljon. Erilaisia vaatekokonaisuuksia on vain muutama. Ainakin logon saa kehitellä itse armeijalleen.

 

Immortals: Fenyx Rising

Ei mitenkään erityisen huono, mutta niiden erilaisten vaihtoehtojen suhteen tuntuu todella rajatulta. Hiustyyleissä ja vastaavissa on todella vähän vaihtoehtoja.

 
24. Sword Art Online: Hollow Realization

Tuntuu että tässä pitäisi olla todella paljon erilaisia vaihtoehtoja siihen, millaisen hahmon haluaa luoda, eikö sen pitäisi olla pelin idea, tässä pelin maailmassa jossa tämä peli on peli. Tilanne on kuitenkin sellainen, että tässä enemmänkin luodaan jonkinlainen variaatio animen päähenkilöstä ja siinäkin mielessä vaihtoehdot ovat todella rajalliset mikä todellakin tuntuu melkoiselta hukatulta mahdollisuudelta. En nyt sanoa että odotin mitään Code Veinin tasoista hahmonluontia, mutta ainakin odotin enemmän kuin tätä.


23. Sims 4

Voi olla, että en sitten vain tajunnut tätä, mutta olen joskus nopeasti ajatellut kokeilla tätä ja luoda oman hahmon. Se ei ole yhtään niin yksinkertainen prosessi kuin sen pitäisi olla. Ei selvää, create custom character, ikkunaa tai mitään, vaan ei saa käyttöönsä jonkun suht randomisti luodon hahmon, jota ei sitäkään pysty selkeästi kustomoimaan. Tuntuu että tässä on nyt tehty kokonaisuudesta aivan liian mutkikta, kun tämän pitäisi nimenomaan olla hyvin simppeliä. Puhumattakaan että yllättävän suppea on myös se hahmon kustomointi asusteidenkin kanssa.


22. Dark Souls

Itse en tässä ensimmäisessä pelissä millän koe pystyväni luomaan sellaista oikeasti hienoa hahmoa, puhumattakaan että kun hahmo on ison osan ajasta mahdollisesti zombimainen, niin se vain korostaa tätä pointti. Siis hahmonluonnissa on hyvin vähän ihan oikeaa vaihtelua ja mahdollisuuksia tehdä hahmosta oikeasti omanlaisensa. Ainakin tämä on jokin sellainen asia, mikä on merkittävästi paremmin tätä peliä seuraavissa tapauksissa.


21. Grand Theft Auto: San Andreas

Kyllähän tässä pelissä on valtavasti erilaista tavaraa mitä pukea päälle ja kampauksia joita käyttää, mutta samalla aikaa tuntuu, että nojataan hyvin tietynlaiseen tyylikkyyteen, joka ei omaan silmään vain toimi. Varsinkin alkupuolella peliä oikeasti hienoja vaatteita on saa etsimällä etsiä ja hienoja kampauksiakin on haastavaa löytää. Tässä pelissä määrä korvaa laadun myös tällä osa-alueella.


20. Jump Force

Tämä on niitä tapauksia kun paperilla vaikuttaa siltä, että pelissä voi luoda oman animehahmonsa. Todellisuudessa pelissä voi luoda erilaisen version jostakin tutusta animehahmosta, sillä loppuviimeksi ne muokkausvaihtoehdot ovat todella vähäiset, mikä on lähemmäs rikollista tässä tapauksessa.


19. Mass Effect: Andromeda

Ei ole merkittävästi kehittynyt alkuperäisestä trilogiasta, mikä kertoo tavallaan jo aika paljon. Kyllähän sitä hahmoa pystyy muokkaamaan useammalla tavalla, mutta silti tuntuu että monia kustomointimahdollisuuksia on todella vähän ja hahmo on kuin tehty tiettyyn muottiin sopivaksi eikä siitä pääse juuri irtautumaan.


18. Diablo 3: Reaper of Souls

Tämä hahmonluonti on loppuviimeksi aika säälittävä. Hahmoluokkia on vähän ja hahmojen muokkausta on todella vähän, mikä tuntuu oudolta tässä pelisarjassa. Tuntuu että hahmoluokittain hahmojen on tarkoitus näyttää todella samanlaisilta erittäin pienillä eroilla. Asusteita on sitten vähän enemmän, mutta niidenkin kanssa saa odottaa aika kauan että mitään alkaa oikeasti tapahtua. Ja tässä pelissä voisi luulla että tähän puoleen olisi panostettu enemmän, kuin monissa Diablo 3 wannabe peleissä. Kuten Grim Dawn tai Viking: Wolves of Midgard.


17. Fable

Tämä on niin perusrunkoisesti tehty hahmonluonti, että siinä on hyvin vähän omanlaisen hahmon tuntua. Hahmon kustomoinnissakin tuntuu korostuvan se samankaltaisuus ja sitten hahmo vieläpä vanhenee todella kiihdytetysti. Fable nyt on muutenkin rikottujen lupausten peli, mutta hahmonluonnissa ei taatusti ole koskaan pyritty yhtään mihinkään, tai sitten siitä on luovuttu hyvissä ajoin.


16. XCOM: Enemy Unknown

XCOM2 tekeekin sitten merkittävän parannuksen, mutta tämä ykkönen tuntuu siltä, että pelihahmojen ulkoasussa on paljon todella samanlaisia hahmoja koska kampauksia ja naamoja on aika vähän. Asusteissakin on aika vähän kustomoinnin mahdollisuuksia, mikä tuntuu tälläisessä pelissä todella suurelta menetetyltä mahdollisuudelta. Liian monien hahmojan kanssa tuntuu siltä, että he näyttävät todella samalta, koska erojen tekeminen hahmoihin ei ole järin helppoa.


15. Star Wars: Knights of the Old Republic

Valmiita kasvoja hahmolle on jokunen ja niistä sentään löytyy yksi sellainen, mikä on oikeasti hyvä, mutta roolipelissä tuntuu että tähän asiaan olisi pitänyt panostaa merkittävästi enemmän. Eikä tämä edes jää pelkästään hahmonluontiin, sillä se kustomointi on myös aika pohjalla. Asusteita hahmolle tuntuu olevan todella vähän ja se todellinen asu, mitä tietyn paljastuksen jälkeen saattaa todella odottaa, voi olla yllättävän haastava saada. Tämä peli jättää kahdella rintamalla aika paljon toivomisenvaraa. Mutta ainakin pelihahmo näyttää hienolta siitäki huolimatta.


14. Fortnite

Tietysti rahalla saa skinejä ja vaikka mitä, mutta tämä nostan jalustalle puhtaasti siitä syystä, että jostakin käsittämättömän typerästä syystä, tämä peli arpoo satunnaisesti pelihahmon pelaajalle. Pelaaja ei voi valita tai muokata hahmoa yhtään. Tuntuu että Fortnite on juurikin sellainen peli, jossa pitäisi edes pystyä valitsemaan hahmo tyyliin neljästä default hahmosta, mutta näin ei tietenkään ole.


13. Call of Duty: Black Ops III

Tämä on kuin turha lisä peliin. Itselle on jäänyt sellainen mielikuva että vaikka pelihahmosta saa suht hienon näköisen, niin pääasiassa hahmonluonti on yhden perusrungon valinta ja sen aika pinnallinen muokkaaminen, mikä tuntuu vähän oudolta ratkaisulta, koska se olisi ihan hyvin voitu jättää kokonaan pois, sillä eipä tässä pelisarjassa ole juuri pelihahmoja ulkoisesti muokattu, eikä monesti nähtykään.


12. Kingdom of Amalur: Reckoning

Peli joka yritti olla todella paljon. Hahmonluonnissa se ei ainakaan näy. Ihan kivasti sitä pohjustetaan, mutta sitten kun hahmoa pääsee itse vähän muokkaamaan, niin tuntuu että siinä on menty aika nopeasti sieltä mistä helpommalla pääsee. Vaihtoehtoja on hyvin vähän ja lopputuloksena on helposti hyvin vähän sellainen hahmo, millaisen haluaisi tehdä.


11. Destiny 2

Ykköspelin hahmonluonti on tätä parempi ja näin päin se ei saisi mennä. Tässä kakkosessa on tuntuu olevan vähemmän vaihtoehtoja ja monella tavalla hahmosta ei saa yhtä "hienoa" mitä ykkösessä sai, mikä ei tosin ollut itsekään järin ihmeellinen. Tämä tuntuu näkyvän myös varusteissa ja vaatteissa mutta tämä perushahmonluonti on tässä tapauksessa se iso ongelma, koska siihen on panostettu todella vähän, siis vähemmän kuin aiemmassa pelissä oli.


10. Minecraft

Huomioiden miten iso juttu tämä peli on, niin on yllättävää miten surkea hahmonluonti on. Peli jossa voi rakentaa miltein mitä tahansa, ei pidä sisällään kuin perustasoisen hahmonluonnin. Erilaisia skinejä sitten kyllä löytyy, mutta itse ne kelpuuta maksullista lisäsisältöä, ainakin oman muistikuvan mukaan ne ovat erikseen ostettavia, pakkauksina. Tämä tuntuu todella typerältä ratkaisulta, sillä voisi olettaa että ideana olisi luoda oikeasti omanlaisensa hahmo, eikä vain tyytyä peruspulliaisiin joita peli tarjoaa.


9. Hellpoint

Soulslike pelien joukossa tämä saattaa olla se kaikista huonoin myös hahmonluonnissa ja kustomoinnissa. Hahmonluontia ei ole ollenkaan, joten voisi olettaa että kustomointi on sitten se jossa hahmosta tehdään omanlainen, mutta asusteita tässä pelissä on todella säälittävä määrä, mikä sekin tuntuu todella oudolta ratkaisulta. 


8. Outriders

Näinkin uusi peli ja näinkin huono hahmonluonti. Demossa pääsee todella hyvin kiinni tämän pelin kantaviin ideoihin. Hahmonluonnissa saa luoda itselleen hahmon, johon ei paljoa omanlaista otetta saa. Pääasiassa luodaan hahmolle passikuvaan kelpaavat kasvot, mutta kampauksia on säälittävä määrä, naamoja, partoja sun muita on säälittävästi eikä värivaihtoehtojakaan ollut kovin ihmeellisesti. Tähän ei ole yksinkertiasesti voitu panostaa ja kun tätä pitäisi ilmeisesti pelata muidenkin ihmisten kanssa, niin tuntuu että tälläiseneen oikeasti pitäisi panostaa.


7. Fight

Tämä on hyvä esimerkki vanhentuneesta hahmonluonnista. Hahmojen luonnissa on erittäin vähän vaihtoehtoja ja nekin vaihtoehdot joita on, eivät juuri vakuuta millään tavalla. Tuntuu että tämän olisi pitänyt olla peli jossa ei ole hahmonluontia ollenkaan, koska se mitä oikeasti pystyy tekemään, on lähinnä tietyn muotin mukaan tehty hahmomöykky joka juuri ja juuri muistuttaa ihmistä. Siis tämä on oikeasti surullinen, koska pelin idea on hyvä, mutta hahmonluonti on yhtä kökkö, kuin pelin yleinen ohjattavuuskin. Sitä ei ole hiottu tarpeeksi siihen tarkoitukseen, johon se on suunniteltu.


6. Division

Hyvin suppea valikoima ihan kaikessa. Tässä pelissä saa aikaiseksi pääasiassa klooneja muutamasta hahmosta eikä asusteissa sun muissakaan ole juuri millään tavalla vaihtelua. Jos ideana olisi useampien pelaajien kanssa leikkiminen tms, niin miksi ei ole sitten voitu oikeasti tehdä kunnollista variaatiota hahmon ulkoasuun ja vaatetukseen, jotta oikeasti olisi erilaisen oloisia ihmisiä mukana Divisioonassa. Tämä tuntuu todella suurelta hassatulta mahdollisuudelta.


5. Red Dead Redemption 2: Online

Voisi olettaa että pelissä jonka yksinpelissä Arthur Morganista saa todella erilaisia variaatioita, olisi moninpelissä merkittävästi enemmän vaihtoehtoja luoda oikeasti omanlaisensa cowboy. Näin ei kuitenkaan ole ja se on valtava sääli. Tuntuu että hahmonluonti on oikeasti se todellinen merkki siitä että tähän pelitilaan ei ole kunnolla panostettu. Kampauksen ja naamavärkki on aivan liian haastavaa saada mielekkääksi ja tämän lisäksi hahmo näyttää pelissä sitten todella erilaiselta, mitä luomisikkunassa. Puhumattakaan että asusteidenkin kanssa olisi paljon paranatamista.


4. Elder Scrolls V: Skyrim

Yksi parhaita esimerkkejä siitä, miten luokattoman huono Bethesdan peleissä on hahmonluonti. Tämä on juurikin sellainen hahmonluonti on jossa on paljon vaihtoehtoja mutta lopputulos on sitä tasoa, että siinä on erittäin haastavaa saada aikaiseksi oikeasti hienon näköistä hahmoa, kun katsotaan pelkästään naamaa. Se kuvastaa todella hyvin tätä hyvin rumaa hahmografiikkaa joka pelissä on. Kustomointi on vähän parempi, mutta kyllä sekin saisi olla merkittävästi kattavampikin.


3. Alpha Protocol

Tämä on surullisen mitätön. Ainoa mitä tässä voi oikeasti muuttaa on tyyliin kampaus, lasit ja naamakarvat, mutta se perusrunko mikä naamassa on, ei muutu millään, ei se ole kovinkaan hyvä. Tämä tuntuu niin turhalta säätämiseltä, koska ne eroavaisuudet ovat niin olemattomat. Tässä ei ole yksinkertaisesti voitu olla vakavissaan koska kustomointimahdollisuuksia on niin vähän.


2. Far Cry 5

Näinkin uudeksi peliksi tämä hahmonluonti on luokattoman huono. Tuntuu että niitä vaihtoehtoja on todella säälittävä määrä ja aika vaikeaa siitä hahmosta on saada oikeasti mielekkään näköistä naamavärikin suhteen. Tosin, peli käydään pitkälti läpi ensimmäisen persoonan näkövinkkelistä, mutta kun peliin on hahmonluonti pitänyt tehdä, niin tämän lopputuloksen perusteella tuntuu, että se on otettu mukaan lähinnä keskisormennäyttönä pelaajalle, sillä laatua sillä ei aikaan saa.


1. Fallout: New Vegas

Kun ottaa huomioon, että Fallout 3 on tullut aiemmin ja siinä oli, no kelvollinen hahmonluonti, huomioiden että Bethesdan peleissä aika usein hahmonluonti ei ole sieltä parhaasta päästä, ennen tiettyä pistettä, niin tuntuu todella merkittävältä huolimattomuudelta tai yksityiskohtien laiminlyönniltä, että New Vegas vetää tässä tapauksessa pohjat ja tämän pelin hahmonluonti on merkittävästi huonompi. Tässä hahmo tuntuu aina olevan sellainen kuminaamainen, paksupäinen ja hönönaamainen ihme urpo, joka ei ole tyylikästä nähnytkään. Siis harvassa pelissä joutuu todella yrittämään, että saa pelihahmosta edes kohtuullisen kelvollisen ja tämä on ehkä se pahin esimerkki.