From Softwaren soulslikeissa on hyvin samanlainen ote Demon's Soulsista alkaen ja pomovihollisten yleisessä tasossa on heittelyä pelistä toiseen, sillä niitä huonoja on vaikka kuinka paljon.

 

 

 

Mukaan vertailuun mahtuvat Demon's Souls, Dark Souls trilogia sekä Bloodborne. Elden Ring on oma juttunsa, Sekiro ei ole soulslike, eikä ole Armored Corekaan.

Huonoimpien pomotaisteluiden tapauksessa helposti jokin aina unohtuu koska hyvät muistaa paljon helpommin kuin ne huonot.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Gaping Dragon - Dark Souls

Iso hirviö joka on ulkoisesti ainakin omanlaisensa, mutta pelillisesti tuntuu lähinnä sellaiselta tavanomaiselta hirviöhahmolta ilman mitään oikeasti omaa.

 

Twin Princes - Dark Souls 3

Kivoja ideoita, mutta siitäkin huolimatta tämä kokonaisuus on sitä luokkaa joka menee enemmänkin ärsyttävämmäksi, enemmän kuin mielekkääksi.

 

Armored Spider - Demon's Souls

Huono lähinnä siksi, että tässä on hyvin paljon sellaisia epäreiluja mekaniikkoja ja muuttujia jotka tekevät tästä yhden pelin vaikeimmista pomotaisteluista, mutta ei sillä hyvällä tavalla ja nippa nappa reilulla.

 




24. Four Kings - Dark Souls

Asetelma toimii hyvin, mutta taistelu itsessään on lähinnä pirun tylsä ja itseääntoistava, mahdollisesti myös todella epäreilu. Vihollisia on neljä ja ne ilmestyvät kentälle asteittain, eli taistelu voi olla kokoajan 1v1. Jokainen kuningas toimii hyvin tavanomaisella ja melko tylsällä tavalla ilman mitään oikeasti erityistä.


23. Old Hero - Demon's Souls

Ideallisesti erittäin hyvä pomovihollinen jossa hiljaisuus on isossa osassa, mutta ulkoisesti tämä on tehty todella huonosti ja isona kokonaisuutena tästä ei vain saa kovinkaan paljoa irti, sillä kokonaisuutena Old Hero on lähinnä kivalla idealla tehty hahmo, joka on kuitenkin jäänyt vähän latteaksi. Asiaa ei isommin auta sekään että reitti tähän pomotaisteluun on helposti koko pelin ärsyttävin.


22. Seath the Scaless - Dark Souls

Ensimmäinen erä on pakkokuolema ja erittäin halpamainen sellainen, mutta eipä tämä toinenkaan erä ole sieltä paremmasta päästä. Tässä on kiva perusidea, mutta toteutuksessa se ei toimi erityisen hyvin, koska vihollisessa on paljon sellaista johon ei vain saa vahinkoa aikaiseksi ja tapa jolla Seath liikkuu ja hyökkää vain vaikeuttaa kokoniasuutta. Eikä edes silä hyvällä tavalla, vaan rasittavalla tavalla, pitkittäen jo valmiiksi laahaavaa taistelua.


21. Dirty Colossus - Demon's Souls

Yksi niitä taisteluja pelissä, josta jää puuttumaan se omanlainen ote ja sitä kautta tämä jää tuntumaan lähinnä täytetaistelulta muutamilla hidastuksilla, mutta pääasiassa kokonaisuus tuntuu yhdeltä isolta hidasteelta jossa ei ole oikeastaan mitään erikoisempaa sisältöä mukana.


20. Vordt of the Boreal Valley - Dark Souls 3

Lähinnä sellainen perustylsä järeä vähän petomaisempi vihollinen joka toimii melko simppelisti näin alkupelin vihollisena. Muutama haastavakin juttu taisteluun on saatu mahtumaan mukaan, mutta se ei tee tästä erityisen hyvää, mutta ei myöskään merkittävän huonoa, tämä on lähinnä tylsä.


19. Sanctuary Guardian - Dark Souls: Artorias of the Abyss

Ei se omalaatuisein pomovihollinen varmaan tuntuu juurikin sellaiselta pakolliselta täytteeltä että saadaan vaatimukset täytettyä. Erottuu aika selvästi joukosta tässä DLC:ssä. Taistelee melko tavanomaisesti ilman mitään erikoisempaa sisältöä. Ei siis suoraan huono, mutta ei mitenkään hyväkään.


18. Blackflame Friede - Dark Souls 3: Ashes of Ariandel

Kolmiosainen taistelu jossa erityisesti viimeinen osa on se, mikä ei vain enää nappaa. Ensimmäinen vaihe on ihan kiva ja toinen on hyvä ylläri taistelun jatkeeksi. Kolmas vaihe on tosin pelkästään ylivaikeaksi vedetty ja tarpeeton lisä jossa ei ole enää hyvää haastetta, vaan kiristettyä vaikeutta joka näin pitkän taistelun viimeisenä vaiheena tuntuu lähinnä epäreilulta ja tarpeettomalta lisältä.


17. Dancer of the Boreal Valley - Dark Souls 3

Tanssija on yksi niitä vihollisia jossa tuntuu että pelaajalta vaaditaan erittäin paljon ketteryyttä ja taisteluareena toimii erittäin tehokkaasti pelaajaa vastaan pienen tilansa vuoksi. Varsinkin viimeisillä elinvoimallaan tämä vihollinen muuttuu erittäin rasittavaksi taisteluksi jossa vihollisen tiettyjen liikkeiden spämmääminen alkaa erityisesti ärsyttää.


16. False King Allant - Demon's Souls

Pelin näennäinen viimeinen pomovihollinen, jonka voi kuitenkin haastaa varsin äkkiä. Se mikä kuitenkin romuttaa tämän todella tehokkaasti on se, miten paljon ärsyttäviä ja suoraan törkeitä ratkaisuja tässä kokonaisuudessa on tehty. Reitti tähän taisteluun on tarpeettoman pitkä, mutta pari mekaniikkaa tekee tästä merkittävästi huonomman ja niistä isoin on se, että tämä pomovihollinen voi viedä tasoja pois pelaajalta, mikä on törkeää. Taistelusta vain puuttuu se mielekkyys.


15. Darkbeast Paarl - Bloodborne

Riehuja pomovihollinen joka on ihan hienon näköinen, mutta joka on taisteluna hivenen rasittava tapaus. Merkittävin ongelma tässä on siinä, että taistelutyyliltään Paarl on sellainen vihollinen jonka kanssa on vaikeaa sanoa että onko hyvä idea lukittua kohteeseen vai etsiä sitä vapaalla kameralla. Joka tapauksessa haastava taistelu, pääasiassa vääristä syistä koska iso osa ajasta menee helposti huitomiseen ja riehumiseen.


14. Bloodstarved Beast - Bloodborne

Ulkoisesti tämä hahmo jää harmillisen mitäänsanomattomaksi, koska verinen riepu peittää hahmon lähes kokonaan. Ulkoasusta ei siis tule pisteitä, mutta pelin rasittavimpiin asioihin kuuluu kuitenkin se, että tämä on niitä riehuvia pomovihollisia joka huitoo todella aggressiivisesti, jonka kanssa ajoitukset tuntuvat melko oudoilta ja taistelu jättää todella paljon toivomisenvaraa.


13. Ebrietas, Daughter of Cosmos - Bloodborne

Erikoisemman näköinen avaruuden muukalainen josta tulee sellainen fiilis, että tämän suunnittelussa on laitettu yhteen vähän kaikkea ja lopputulos on melkoinen sekasikiö. Sekalaisuus korostuu myös varsinaisessa taistelussa jossa pelaaja saa niskaansa erilaisia energiahyökkäyksiä toisensa perään ja kokonaisuutena tästä ei sitä kautta saa irti paljoakaan laatua. Ebrietas on niitä pelin vaikeimpia pomotaisteluita, mutta ilman mitään mielekästä sisältöä.


12. Old King Doran - Demon's Souls

Vanha kuningas on vähän erikoisempi pomotaistelu tässä pelissä mikä on itsessään jo todella paljon sanottu. Ongelmallisen tästä tekee se, että vihollinen on mahdollisesti koko pelin kestävin, rasittavuuteen asti ja lyö lähemmäs epäreilulla voimalla. Joka tapauksessa tämä on sellainen taistelu joka ei ole hauska, koska se vaatii niin paljon virheettömyyttä ja niin paljon aikaa, että se muuttuu nopeasti erityisen tylsäksi.


11. Moon Presence - Bloodborne

Viimeinen pomotaistelu ja erittäin heikko sellainen. Ulkoasultaan tämä on todella typerän näköinen eikä siinä ole yhtään sellaista eeppistä tyyliä. Asiaa ei millään tavalla auta sekään, että tämä on melko tylsä taistelu. Vihollisella on yksi tyypillinen superliike joka lähes tappaa ja pakottaa nopeaan toimintaan. Mutta samalla aikaa vihollinen on melko passiivinen. Kokonaisuutena tämä on merkittävästi huonompi kuin tätä edeltävä taistelu Gehrmania vastaan.


10. Orphan of Kos - Bloodborne

Pääasiassa ylivaikeaksi kiristetty riehuvavihollinen joka taistelun edetessä paiskoo enemmän ja enemmän ja kokoajan päämäärättättömämmin. Ulkoisesti tämä ei myöskään ole millään tavalla hienon näköinen tai erityisen iskevästi tehty. Sanotaan että kivoja ideoita on saatu mukaan, mutta kokonaisuutena tämä ei ole mielekäs taistelu koska se on lähinnä näitä tapauksia kun vihollinen kestää paljon vahinkoa, tekee paljon vahinkoa eikä mukana ole mitään erityisen mielekästä sisältöä.


9. Amygdala - Bloodborne

Lovecraft hirviö joiden läsnäolo tässä kokonaisuudessa on yllättävä, mutta oikealla tavalla, sillä se toimii oikein hyvin. Varsinainen taistelu Amygdalaa vastaan on kaukana mielekkäästä, sillä tämä on rasittava taistelu jossa kunnollista vahinkoa voi tehdä vain tietyissä pätkissä, eli vihollista pitää houkutella tekemään yksi tietty liike ja silloinkin tuntuu että pelin ohjattavuus ja tarkkuus ei ihan pysy perässä ja tapa jolla Amygdala toimii, vain pitkittää tätä jo valmiiksi laahaavan tylsää taistelua.


8. Rom, Vacuous Spider - Bloodborne

Todella ärsyttävä taistelu jossa valtavana heikkoutena ei ole alue, idea tai asetelma koska ne ovat todella hyvin tehtyjä ja tyylikkyys on huipussaan. Ongelmallista on se varsinainen pelattavuuspuoli. Rom tekee kasvavassa määrin ärsyttäviä temppuja joissa korostuvat ne pikkuhämähäkit jotka vaikeuttavat merkittävästi taistelu ja saavat sen jatkumaan pidempään ja pidempään. Toisessa vaiheessa hämähäkki sitten alkaa roiskimaan energiahyökkäyksiä jotka eivät nekään mitenkään paranna kokonaisuutta. Niin hämähäkiksi Rom näyttää todella hoopolta.


7. Champion Gundyr - Dark Souls 3

Ärsyttävä taistelu joka tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään. Gundyr käyttää muutamia hyvin rasittavia liikkeitä jotka ovat lähestulkoon epäreiluja, osa onkin. Erittäin iso juttu on myös se, että tämä vihollinen on kypäränsä vuoksi todella typerän näköinen eikä muukaan ulkoasu ole millään tavalla sieltä parhaasta päästä. Haastetaistelu joka ottaa todella nopeasti päähän.


6. Centipede Demon - Dark Souls

Ulkoisesti ei erityisen hyvä, pelattavuudessa, ei myöskään. Koska taistelu käydään alueella jossa on paljon laavaa, luo se oitis melkoisen epäreilun edun viholliselle ja pelaajan tila on jatkuvasti todella rajallista. Juuri sellainen taistelu jossa selvästi pitäisi olla jokainen kikkaidea, mutta se jää puuttumaan ja loppuvaikutelma on parhaimmillaankin heikosti toteutettu.


5. Red Dragon - Demon's Souls

Traaki (ei lohikäärme) joka lentää tiettyä reittiä loputtomiin. Paras taktiikka on ostaa kasoittain nuolia ja sitten mennä rytmiin jossa ampuu lohikäärmettä aina kun se lentää tietyn paikan ohi. Se ei myöskään osu paikkaan josta sitä ammutaan, kun paikaksi valitsee tornin, sillä traaki lentää aina ohi.


4. Blue Dragon - Demon's Souls

Traaki (ei lohikäärme) joka laskeutuu yhteen tarkkailupaikkaan ja pysyy siinä. Hyvin ärsyttävä taistelu, ellei sitten pääse "lohikäärmeen" alapuolelle jossa, hankalasta kulmasta pystyy ampumaan vihollista ilman että se osuu millään pelaajaan. Joka tapauksessa, hyvin ärsyttävä taistelu, vaikeampi versio punaisesta traakista, joka on tavallaan helpompi ja tavallaan vaikeampi.


3. Demon Firesage - Dark Souls

Palava versio pelin ensimmäisestä pomovihollisesta ja jos pelissä ei olisi Stray demonia, joka on merkittävästi kovempi versio ensimmäisestä pomovihollisesta, voisi tämä olla jollakin tasolla hyväksyttävä. Tälläisenään Firesage on kuitenkin täysin tylsä uusversio aiemmasta pomovihollisesta, eli se on todella laiskasti tehty täytepomovihollinen.


2. Maneaters - Demon's Souls

Yksi raukkamaisimpia pomotaisteluita joita mieleen tulee. Alue on kapea silta ja ihmissyöjän selvä taktiikka on yrittää pudottaa pelaaja sillalta äkkikuolemaan. Pelkästään tämä tekee taistelulta halpamaisen, mutta sitten mukaan heitetään toinenkin vihollinen joka käyttää samaa taktiikkaa. Lisäksi nämä lentävät ja on täysin mahdollista, että ne vain hengailevat ilmassa eivätkä edes taistele. Joka tapauksessa tämä on raukkamaisesti tehty pomotaistelu ja helposti yksi huonoimpia mitä on vastaan tullut soulslike genressä.


1. Bed of Chaos - Dark Souls

Ei liene yllätys kenellekään joka on sarjaa pelannut. Tämä on kaikista Fromin pomotaisteluista huonoimpia mitä Soulsborne sarjaan tulee. Ideallisesti Bed of Chaos ei ole suoraan huono, mutta tapa jolla se on toteutettu ei ole vain huono, vaan täysi fiasko. Pelattavuus ei vain taivu tälläiseen epäreiluun rakenteeseen. Jos aloitus olisi heti oven ulkopuolella, voisi tämä olla vähemmän rasittava, mutta matka uuteen yritykseen on aina tarpeettoman pitkä ja tämä on kokoelma halpamaisia taktiikoita joihin pelaajalla ei ole juuri eväitä.