Watch_Dogs.jpg?1508874353

Hakkerit vauhdissa

 

 

Watch Dogs tarjoaa avoimena leikkikenttänä olevan Chigagon jossa pelaaja voi hakkeroida monia asioita ympärillään. Mukana on myös tarinan tynkää ja paljon ajelemista. Vahtikoirat on monella tavalla kuin GTA.

 

 

 

Moni sanoisi että Watch Dogs on taas yksi GTA klooni. Itse olen huomannut että monet "GTA kloonit" ovat paljon parempia kuin monet GTA pelit. Onko Watch Dogs tälläinen, ei välttämättä. Monia asia on kyllä paremmin kuin GTA:ssa mutta monet asiat eivät ole juuri paremmin. Tässä pelissä on todella paljon ajamista ja ammuskelua, mutta tilanteisiin voi mennä ajoittain useammalla kuin yhdellä tavalla. Sitten on se hakkerointipuoli, joka on tämän pelin lähemmäs ainoa oma juttu.


Tarinan päähenkilö on Aiden Pearce, karhealla äänellä puhuva huippuälykäs hakkeri joka pukeutuu varsin tyylikkäästi ja on muutenkin aika tyylikäs hahmo. Hän on myös todella tylynpuoleinen hahmo, mutta tähän peliin aika sopiva. Tarina itsessään seuraa Pearcen kostoretkeä ja pitää sisällään todella paljon joko pirun tylsää tai todella typerää juonenkuljetusta. Ajoittain vastaan tulee vähän parempaakin tavaraa mutta juonellisesti Watch Dogs ei todellakaan loista. Valtaosa hahmoista on aika kehnoja. T-Bone on suhteellisen hyvä mutta lähemmäs ainoa oikea hyvä sivuhahmo on DeadSec hakkeri Clara Lille, yksi pelin parhaita hahmoja.

Tarina pelissä on suurimman osan ajasta todella heikkoa tavaraa. Se etenee mutta lähemmäs kaikki tapahtumat jättävät todella paljon toivomisen varaa. Mitään oikeasti kiinnostavaa ei tapahdu ja hyvin usein kaikki tilanteet johtavat samaan asiaan. Taistele tai pakene fiksaajilta tai pelkästään pakene, poliisilta.

Lopetus on ehkä se paras puoli. Pearce kantaa tekojensa seurauksia ja samoin monet muut. Viimeinen hetki on kuitenkin sellainen jossa pelaaja saa oikeasti vaikuttaa pelin kulkuun, kaikki sitä ennen tuleva on valmiiksi kirjoitettua eikä edes mitenkään hyvin. Pahiksissa on yksi suhteellisen hyvä mutta suurimmaksi maanvaivaksi nouseva entinen partneri, on todella huono pelihahmo.


Pelattavuus on pitkälti sitä samaa huttua mitä monissa tälläisissä peleissä. Välillä ajellaan ja välillä ammuskellaan. Toiminta on sentään erittäin hyvin onnistunutta ja monet pienet asiat tekevät siitä erittäin hyvää. Aseita on paljon ja niissä on selviä eroja. Parhaat puolet toiminnassa ovat kuitenkin siinä tietyssä tyylikkyydessä. Pearce käyttää meleetaistelussa teleskooppipatukkaa mikä on tyylillisesti todella hyvä lisä. Toinen erittäin hieno juttu on siinä miten Pearce pitää pistoolia, sivulla, piilossa. Tämä on hieno tyyliseikka. Toiminnassa on myös mukana ajanhidastamista, tässä pelissä nimellä: Focus. Tämä tuo toimintaan lisää intoa ja monella tavalla toiminta on pelin parasta antia.

Tyylikkyys pysyy läsnä myös jalankulkemisessa ja tarkemmin sanottuna, kiipeilyssä esteiden yli. Pearcessa on hieman parkourpuolta, mutta ei niin paljoa että se nousisi kantavaksi elementiksi. Tämä on sellainen pieni mutta niin hienoa tyyliseikka mikä oikeasti vaikuttaa siine, miltä peli tuntuu perustasolla. Todella upea lisä on siinä, että Pearce voi juosta loputtomiin ilman että väsyy, tämä on todella hyvä lisä verrattuna moniin peleihin joihin on ollut pakko lisätä tämä kestävyys-systeemi.


Ajoneuvoilla ajaminen on ihan ok, mutta se on usein enemmänkin puuduttavaa, toisin kuin toiminta. Plussaa tulee oitis siitä että pelissä voi tilata ajoneuvoja. Jos haluaa käyttää moottoripyörää niin senkun tilaa sellaisen. Tosin tämä peli ei ole yhtään niin pihi prätkien suhteen kuin lähemmäs kaikki GTA pelit ovat. Ajoneuvoissa on oikeasti erojakin sillä raskaat kulkupelit eivät juuri hetkehda kolareista, kun taas moottoripyörä kärsii kolarissa selvästi enemmän.

Ajaminen on perustavaraa, ajoittain se tuntuu hieman liukkaalta mutta kyllä siinä on puolensa. Mutta monet tehtävät saavat sen tuntumaan raivostuttavalta.


Pelin oma juttu on hakkerointi.

Hakkerointi tapahtuu nappia painamalla ja aluksi voi helposti tehdä jotakin mitä ei halua sillä kaikki on saman napin alla. Esimerkiksi henkilön puhelimen hakkerointi ja höyryputken räjäyttäminen toimivat samalla napilla ja jos nämä kaksi ovat läheikkäin, kannattaa varoa.

Idea on siinä että kaikki on saman käyttöjärjestelmän alla ja mitä tahansa verkossa olevaa voi hakkeroida. Tämä on ihan kiva idea ja sitä käytetäänkin, mutta tämä idea ei peliä kanna koska hyvin nopeasti tästä onnistutaan tekemään aika puuduttavaa pelin toimesta. Hakkerointi on kuitenkin tehty aika helpoksi, kun puhutaan perustason hakkeroinnista.


Tehtävien suhteen peli ei ole yhtään niin hyvä. Tässä on peli jossa on päätehtävien ja sivutehtävien suhteen todella paljon toistoa ja vielä lisää toistoa.

Hyvin usein joutuu hyppimään kamerasta kameraan kun etsii jotakin ja sitä seuraa hakkerointipätkä joka on eräänlainen pulmapeli. Peli itsessään ei ole vaikea, vaan ihan kiva ja se on yksi osa mitä ei ole niin paljoa ylikäytetty että se alkaisi ärsyttää. Sen sijaan tämä kameroissa pomppiminen ja vihollisten hämääminen käy puuduttavaksi paljon nopeammin.

Sama pätee myös tähän hiippailuun ja jaksoihin jossa pitää ohjata henkilö X paikkaan Y. Näitä on muutama mutta ne ovat aina todella rasittavia pätkiä.

Ehkä se kaikkein ärsyttävin seikka on poliisin pakeneminen, sillä siinä on kaikki se sonta mitä kuvitella saattaa. Ensinnäkin näitä hetkiä tulee vastaan aika usein. Hakkeroinnin kautta tähän saa apuja, mutta itse olen toiminnan mies ja kehitän toimintapuolen ensin. Poliisia ei voi hävittää fiksaajien tavoin, sillä he käyvät päälle maailman fiktiiviseen tappiin asti. Ainoa mitä voit on paeta ja piiloutua jolloin he lopulta luovuttavat. Tämä on kuitenkin todella rasittavaa, paristakin syystä.

Yksi syy on siinä että vaikka ajoneuvo olisi mikä niin poliisit ovat joko yhtä nopeita tai nopeampia ja he pystyvät kyllä kiilaamaan sinut sivuun mutta sinä et pysty heitä, et samalla tavalla. Karkuun heiltä ei myöskään pääse sillä kuten missä tahasa paskassa pelissä, vihollisten autot saavat sinun autosi aina kiinni. Poliisien pakenemisesta on tehty aivan liian työlästä ja viimeinen tehtävä ylikäyttää tätä puolta aivan liikaa.


Mennäänpäs hienolla aasinsillalla pelin loppuhuipennukseen. Pelissä on pari varsin dramaattista kohtausta ja hautausmaa jakso on yksi sellainen. Tämä kohtaus on todella hienosti tehty ja yksi pelin ehdottomia kohokohtia. Harmillista on se, että tätä seuraa viimeinen pätkä partnerimiestä vastaan. Tässä jaksossa on kaikki saasta mitä pelillä on. Poliisit ovat niskassa kokoajan ja sitten tämä hakkeripelleily ja koneiden sekoaminen tekee pelaamisesta muutenkin rasittavaa. Tämä on tarpeettoman rasittavaksi tehty pätkä.

Siitä päästään viimeiseen yhteenottoon johon on myös ängetty eräs käänne. Nämä ovat kaikki hyvin heikosti tehtyjä ja ennalta-arvattavia. Se miten nujerrat partnerimiehen on kyllä näyttävä kohtaus monella tavalla, mutta mitään tyydytystä siitä saa. Partnerimies on kiusannut sinua pitkän aikaa, etkä saa yhtään herkutella nujertamisen kanssa. Mitään nautintoa siitä ei saa. Sen sijaan viimeinen pätkä on hyvä kohtaus jossa pelaaja saa päättää mitä tekee. Harmi vain että pääpelissä ei ollut vastaavaa, se olisi ollut tarpeen niin puuduttavan tylsässä ja kliseisessä tarinassa.


Vahti_Koirat on ennenkaikkea tarinallisesti tylsä peli eivätkä sivutehtävät tarjoa paljoa lisää. Rikollisten pysäyttäminen on ainoa vähän kiinnostavampi pätkä mutta ajoneuvojen kuljetus ja kaikki poliisiin liittyvät tehtävät ovat rasittavia. Rikollis-saattue ei sekää ole järin hyvä kun osa pitää saada kiinni elävinä. Mutta oli kysessä hyvä tehtävä tai ei, se on kaikki toistoa. Vaihtelua on aika vähän mutta tekemistä on vaikka kuinka.

Watch_Dogs on laaja peli niin maailmallisesti kuin tekemisenkin puolesta. Puuhaa on vaikka kuinka ja avoin pelimaailma tarjoaa paljon koettavaa. Pelissä on myös omat pienet tyylikkyytensä, mutta myös monet rasittavuutensa. Hakkerointi ei ole itselleni järin kiinnostavaa, mutta toiminta sentään toimii.

Kokonaisuudessaan Watch Dogs on peli joka on liian usein joko puuduttava, tylsä tai typerä. Tarina on liian usein jotakin näistä ja pääpelin tehtävissä toisto on avainsana, puhumattakaan siitä että millaisesta toistosta on kyse. Ajaminen ei ole läheskään yhtä hauskaa kuin toiminta, etenkään siitä syystä että poliisi on aina sinua vastaan. Peli kuitenkin toimii pelattavuuden suhteen ihan hyvin, sääli onkin että tekeminen ei ole järin mukaansatempaavaa.

 

+ Toiminta

+ Tyylikkyys

+ Paljon tekemistä

 

- Paljon toistoa

- Paljon rasittavia asioita

- Tarina

 

Arvosana: 5,3

 

Välimallia