Pitkään mietin että mikä olisi paras tapa nostaa esille pelejä jotka eivät vain mahtuneet Parhaat pelit listalle. Nyt saatoin keksiä parhaan tavan nostaa tietyt pelit jalustalle, eri aikakausilta ja konsolisukupolvilta. Mutta jotta paras mahdollinen kuva huippupeleistä tulisi esille, niin pistän mukaan myös ne Parhaat pelit.

 

 

Sanotaan että kun miettii että mitkä ovat 100 parasta peliä, niin monia pelejä nousee mieleen. Todella paljon merkitsee se että millä alustoilla on pelejä pelannut. Oma pelaamisena alkoi NES aikakaudella ja sieltä on jäänyt mieleen monia hyviä pelejä, mutta ei yhtään niin montaa kuin vaikkapa PS2 ja PS3 kirjastoista. PS4 myös kasvaa kasvamistaan.

Jotta en täyttäisi listaa jo mainituilla peleillä niin sanottakoon että tämä lista koostuu niistä jotka eivät mahtuneet Parhaat pelit kirjoitusken parhaan 24 pelin joukkoon. Säännöt eivät ole samat mutta idea on sama. Tarkoitus on nostaa esille ne pelit joista itse eniten pidän.


Säännöt

 

Vain pelejä joita olen itse pelannut   

Ei kokoelmia, vain yksittäiset pelit

 

Isoin muutos on siinä että nyt sivuutetaan sääntö vain yksi per peli pelisarja. Parhaat pelit listauksessa se oli välttämätöntä ja itse pidän kyllä siitä säännöstä.

 


Pakko myös korostaa että nyt yhdellä listalla on enemmän pelejä kuin toisella. Tämä siitä syystä että itse olen pelannut todella paljon enemmän pelejä PlayStation konsoleilla kuin Nintendon konsoleilla. Jotta jyvät erottuisivat akanoista niin siksi listan sijojen määrä on verrannollinen pelattujen pelien määrään. 


Korostettakoon että tällä tavalla jokaisen alustan parhaat nousevat esiin. Mukaan otetaan kaikki kyseisen aikakauden pelit, mutta pääasiassa ne liittyvät yhteen konsoliin jolla eniten pelasin kyseisen aikakauden pelejä. Syytä on tiedostaa että samasta aihealueesta tehdyt pelit eivät ole samaa pelisarjaa, sillä niissä voi olla sen verran merkittäviä eroja.


Vielä viimeisenä huomiona, ne pelisarjat jotka ovat jo päässeet mukaan Parhaisiin peleihin, eivät tule olemaan osa tätä listausta, sillä nämä valinnat ovat niiden pelien jäljessä kun listataan parhaita pelejä. Koska monet pelisarjat jatkuvat eri konsoleilla, niin vain se porukan paras saa maininnan. Olettaen että ne pelit ovat oikeasti samantyylisiä eivätkä selvästi toisistaan eroavia.

Vuosiluvut ovat mukana sen takia kun mukaan tulee myös PC pelejä. Niiden tapauksessa vuosiluku selventää hieman.


HUOM!

Koska nyt otetaan otteita sieltä täältä niin on hyvin vaikea sanoa että jääkö jostakin jotakin pois.




NINTENDO ENTERTAINMENT SYSTEM (NES) - 3. Sukupolvi

(1986-1995)

 


10. Contra

Vaikea peli, kaksinpelinä hieman helpompi. Paljon ammuttavaa ja runsaasti aseita. Pituutta on sopivasti ja vaikeus kasvaa kokoajan. Tämä on niitä pelejä jotka todellakin haastavat pelaajan panemaan parastaan, oli sitten kyseessä yksi tai kaksi pelaajaa.


9. DuckTales 2

Ensimmäinen DuckTales on monille se paras, mutta itse tykkään jotekin enemmän tästä kakkosesta. Ero on aika pieni, mutta jokin tuossa jatko-osassa vain nappasi paremmin mukaansa. Maailmat oli tehty erittäin hyvin, aivan kuin ykkösessäkin.


8. Chip 'n Dale: Rescue Rangers 2

Tikun ja Takun pelastuspartion toinen peli on monella tavalla kuin ensimmäinen. Itse kuitenin pidän vähän enemmän tästä kakkosesta. Ero on aika pieni, mutta jokin jatko-osassa vain nappaa vähän paremmin. Ohjattavuus on molemmissa erittäin hyvä ja samoin valtaosa muistakin osista peliä.


7. Bubble Bobble

Veikeä peli joka näppärä ideallaan todellakin vie mukanaan. Kokoajan vaikeutuva peli joka kuitenkin kannustaa pelaamaan loppuun asti ja tarjoaa todella paljon pelattavaa. Todella kivan näköinen ja oloinen peli.


6. Tetris

Yksinkertainen ja koukuttava pulmapeli. Siinä se.


5. Batman

Batman elokuvaan pohjautuva peli ja erittäin hyvä sellainen. Loistava niin toiminnassa kuin tasohyppelyssäkin. Erittäin haastava peli jossa haaste tuli pelistä. Pelattavuus on ensiluokkaista ja samoin tunnelma ja ulkoasukin. Yksi ensimmäisiä loistavia elokuvapelejä.


4. Duck Hunt

Yksi harvoja oikeasti hyviä zapperpelejä. Valopistoolilla on tarkoitus ampua sorsia joita koira sitten poimii. Jos ammut kaikki ohi niin koira nauraa räkäisesti. Hyvin yksinkertainen peli joka vasta myöhemmin keräsi enemmän huomiota minulta ja jäi mieleen varsin hyvänä pelinä jossa kysyttiin jo jotain muutakin kuin sorminäppäryyttä.


3. Super Mario Bros.

Yksi ensimmäisiä pelaamiani pelejä. Todella yksinkertainen mutta myös haastava. Vauhdikas ja hauska peli. Tämä on niitä pelejä joista ei voi sanoa paljoa mitä ei olisi joskus sanottu. Oli miten oli, erinomainen peli ja yksi niitä pelejä joita jokaisen tulisi kokeilla edes kerran.


2. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Ensimmäinen NES peli jonka läpäisin. Yksin tai toisen pelaajan kanssa, joka tapauksessa erinomainen peli. Vihollisten piekseminen on toimivaa ja hauskaa. Pomoviholliset ovat kaikki hyvin tehtyjä ja kentissä on myös hyvin vaihtelua. Pelissä on myös oikein kivasti pituutta ja muutenkin peli on todella hyvä pelata. Tässä on sitä oikeaa Turtles tunnelmaa ja se on suuri syy miksi tämä peli on vain niin hyvä.


1. Gremlins 2: New Batch

Tämä on oma NES suosikkini johtuen siitä että se on Riiviö aiheesta tehty peli ja pelattavuudessaan erinomainen. Gizmon ohjaaminen on tehty todella hyvin ja toiminta on pelissä erittäin hyvää. Ase muuttuu ja pitää pelattavuuden virkeänä. Pomoviholliset ja haastavat tasohyppelykohdat haastavat pelaajan. Se on kaikki sen arvoista sillä kokonaisuutena tässä on todella hyvin tehty peli. Gremlins näyttää ja tuntuu erinomaiselta kokonaisuudelta aina eeppiseen viimeiseen taisteluun asti.





SUPER NINTENDO ENTERNAINTMENT SYSTEM (SNES) - 4. Sukupolvi

(1992-1999)

 


10. Lion King

Tasohyppelynä alkava peli kasvaa lopulta heikoksi tasohyppelyksi mutta todella hyväksi taistelumausteiseksi peliksi. Mukana hyvät minipelit ja kaikki elokuvan avainkohtaukset aina erinomaiseen loppuhuipennukseen asti.


9. Mighty Morphin Power Rangers

Toimintapeli jossa tappelu on todella miellyttävää ja lyöminen tuntuu siltä miltä pitää. Monta pelattavaa hahmoa ja paljon hakattavaa, mukana myös hienoja pomotaisteluita. Tässä pelissä näyttävyys on osa kokonaisuutta mutta se sydän on hyvin tehdyssä tappelussa. Sääli että peli on niin lyhyt.


8. Beauty and the Beast

Disney tunnelmainen peli yhdestä parhaasta Disney elokuvasta. Loistavaa tasohyppelyä ja sopivasti toiminnallista maustetta. Monta hyvin tehtyä kenttää ja kokonaisuus joka on aikansa tasolle erittäin hyvä.


7. Megaman X2

Megaman X sarjan paras osa. Monta erittäin hyvin tehtyä pomovihollista ja erittäin hienot kentät. Pelattavuudessaan todella hyvin tehty vaikkakin hyvin vaikea peli. Näyttää todella hyvältä ja on hauska pelata. Mukana muutamia salaisuuksia joiden kautta peliin tulee vielä enemmän vaihtelua kun toiminta saavutta uuden tason.


6. Wild Guns

Lyhyt, mutta haastava ja viihdyttävä peli. Lännen teema steampunk elementeillä ja roboteille. Kaksi pelattavaa hahmoa ja valtavasti ammuttavaa. Todella nopeatempoinen peli jossa näyttävää toimintaa ja todella hieno toteutus.


5. Jungle Book

Erittäin hauska peli joka yksikertaisella tavalla onnistuu todellakin olemaan yksi onnistuneimpia Disney pelejä. Monta hyvää pomotaistelu ja sopivalla tavalla laajat kentät pysty- ja vaakasuunnassa. Toiminnasaan todella onnistunut, mutta vielä parempi tasohyppelypätkissä ja viidakossa temppuilussa.


4. Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

Erittäin viihdyttävää mättöä. Monta loistavaa kenttää ja useita erittäin hyvin tehtyjä pomovihollisia. Tämä on niitä pelejä joissa asenne on juurikin kohdallaan. Tätä peliä on ennenkaikkea todella hauska pelata ja se on myös haastava, oikealla tavalla. Graafinen ulkoasu on todella hienon näköinen ja muutenkin tässä pelissä on sitä todellista Turtles tunnelmaa, varsinkin useammalla pelaajalla, mutta myös yksin.


3. Demon's Crest

Peli alkaa oitis toiminnalla, pomotaistelulla. Tämän jälkeen aletaan ohjaamaan demonia, Firebrandia. Aluksi hän osaa vain perusliikeet mutta tarinan edetessä hänelle avautuu lisää voimia kun monet gargoilivoimat tulevat käyttöön. Hän oppii mm. Lentämään rajattomasti. Tässä on pelissä on paljon piilotettua tavaraa, runsaasti haastavia pomovihollisia ja toinen toistaan parempia maailmoja joissa riittää tutkittavaa ja ennekaikkea löydettävää. Peli pystyy jatkuvasti virkeänä ja on todella koukuttava. Myös viimeinen loppari kehittyy pelaajan kehittyessä.


2. Tetris Attack

Tetris aivan uudella ja paremmalla tavalla. Tämä on yksi parhaita moninpelejä koskaan. Se on hyvin yksinkertainen sekä hyvin addiktoivat. Yksinpelikin tarjoaa haastetta mutta moninpeli on se, missä tämä peli todella loistaa.


1. Final Fantasy IV

Itse pelasin tämä pelin remaken paljon myöhemmin mutta tällä alustalle se ilmestyi ensimmäisen kerran. Itselläni oli pieni pulma kun en tiennyt että olisinko lisännyt tämän alkuperäisen vain remaken. Päädyin lopulta tähän. Helposti yksi parhaita FF pelejä ja pitää sisällään yhden parhaista tarinoista FF sarjassa. Pääroisto on myös erityisen hyvä ja itse sanoisin että Golbez on Final Fantasyn Darth Vader. Päähenkilö Cecil on myös erinomainen. Taistelun suhteen tässä pelissä ei ole mitään järin erikoista mutta hahmovalikoima on loistava.





PLAYSTATION (PS) - 5. Sukupolvi

(1995-2006)

 


12. Star Wars: Episode I: Phantom Menace

Elokuvalle hyvin uskollinen peli joka ottaa muutamia vapauksia. Kentissä on paljon vaihtelua ja osa on hyvinkin haastavia. Pelattavia hahmoja on useampi ja hahmosta riippuen pelattavuuskin vaihtelee. Graafiselta ulkoasultaan hieman ruma ja ohjattavuudeltaan hieman kankea, mutta aikakautensa tuotteeksi varsin hyvä vaikkakin haastava kokemus.


11. Tekken 3

Tappelupelien parhaimmistoa. Monta erittäin hyvää hahmoa joista jokaisella on omanlaisensa taistelutyyli ja sitä kautta jokainen on vähän erilainen ohjata. Tämä pitää mielen virkeänä kun pyrkii opettelemaan miten mitäkin hahmoa pelataan. Sieltä löytyy lopulta ne omat suosikit ja niitä hahmoja riittää jos haluaa avata kaikki käyttöönsä.


10. Spyro the Dragon

Spyron ensimmäinen peli. Ei pärjää vertailussa jatko-osien kesken mutta on todella monella tavalla esimerkillinen peli. Maailmat ovat laajat ja jokainen tuntuu omanlaiseltaan. Spyron ohjaaminen on todella sulavaa ja vihollisissa on myös hienosti variaatiota. Keräiltävää riittää ja pelissä on sopivasti haastetta ja pituuttakin riitää.


9. Tai-Fu: Wrath of Tiger

Tästä pelistä ei paljoa kuule, mikä on harmi. Toiminnaltaan varsin onnistunut peli jonka maailma on myös varsin hieno. Kentissä on vaihtelua, pomovihollisissa haastetta ja monissa erilaisissa hahmoissa on todella hyvä toteutus. Päähenkilö ja pääroisto ovat molemmat hienosti tehtyjä ja vaikka peli ei olekaan se kaikkein erikoisin, niin se on viihdyttävä kokonaisuus.


8. Tarzan

Disney pelien ykkönen. Seuraa uskollisesti elokuvan tarinaa ja antaa pelaajalle mahdollisuuden pelata läpi lähes jokaisen avainkohtauksen. Ohjattavuus on erinomainen ja grafiikka on ok. Pelattavuudessa on myös sopivasti vaihtelua. Peli on todellakin Disney peli, siinä on sitä tiettyä upeaa tunnelmaa ja viihdyttävää sekä vaihtelevaa pelattavaa, unohtamatta niitä monia elokuvavälinäytöksiä.


7. Spyro 2: Gateway to Glimmer

Jatko-osa tekee paljon parannuksia ykköseen, voisi sanoa että tämä peli on kuin Spyro toiseen. Spyro oppii runsaasti uusia taitoja, maailmoja on enemmän, pelissä on enemmän vaihtelua ja peliin mahtuu myös useita erittäin hyvin tehtyjä hahmoja aina Elorasta ja Hunterista alkaen. Pelin tarina on ihan ok ja vaikka pääroisto onkin vähän kehno niin viimeinen taistelu on eeppinen. Spyro 2 on monella tavalla erittäin onnistunut peli. Jokainen maailma tuntuu omalta kokonaisuudeltaan ja tehtäviä riittää.


6. Crash Bandicoot: Warped

Crash sarjan paras peli. Monta todella hyvin tehtyä kenttää, paljon vaihtelua ja toinen toistaan parempia pomotaisteluja. Ajoittain todella nopeatempoinen, ajoittain raivostuttavan haastava ja lähes kokomatkan, todella miellyttävä. Tämä peli tekee kaiken paljon paremmin kuin yksikään sarjan peli ennen tai jälkeen. Pelihahmo oppii uusia jippoja pelin edetessä ja saa uusia varusteita. Pomoviholliset ovat kaikki erinomaisesti tehtyjä ja haasteet vaativat pelaajaa vetämään parhaan mahdollisen suorituksen.


5. Crash Team Racing

Paras rallipeli.

Ralli tosin on sivuasia ja muiden pelaajien rankaisu asein on se pääasia. Tässä pelissä nämä kaksi puolta toimivat erinomaisesti ja Crash Bandicoot sarjassa on paljon hyviä hahmoja joita käyttää. CTR on erinomainen peli joka tarjoaa paljon pelikerrasta toiseen.


4. Final Fantasy VII

Ensimmäinen FF peli johon todella uppouduin. Tässä pelissä on sarjan ehdottomasti paras pääroisto, Sephiroth, legendaarinen pelihahmo. Pelin tarina on ihan hyvä mutta siinä on muuta todella typerä puoli. Se missä tämä peli kuitenkin on parempi kuin yksikään toinen FF, pääroiston lisäksi, on se miten taistelu on tehty. Materia systeemi on erinomainen, se tarjoaa paljon variaatiota ja helposti hallittavan systeemin. Pelissä on myös todella kattava valikoima pelihahmoja ja tämä peli on todellakin FF pelien kolmen kärjessä ja pysyy.


3. Final Fantasy VIII

Final Fantasy sarjassa on monta hyvää peliä, mutta lopulta vastakkain olivat kaksi parasta joista tämä on hieman parempi. Peli on ajoittain vähän todella typerä, mutta samaan sortuvat myös muutkin sarjasta. Se miksi tämä peli on tässä, johtuu loistavasta pelattavuudesta ja tarinasta. Seiskassa on paremmat sivuhahmot ja parempi pääpahis mutta tässä pelissä on parempi päähenkilö, Squall Leonhart. Myös pelin tarina on sarjan paras.

Seiskan ja kasin taistelu on kuin Wild Hunt vs Arkham Knight. Hankala, sillä ajoittain tuntuu että seiska on parempi ja ajoittain taas kasi on parempi.


2. Castlevania: Symphony of the Night

Yön Sinfonia sisältää tiettyjä heikkouksia ja asioita joiden toivoisi olevan toisin. Kuten miksi voit syöksyä taaksepäin mutta et eteenpäin. Oikeita selviä heikkouksia on yksi ja se on Game Over ja sitä seuraava odottelu. Muutoin peli on esimerkillinen monella tapaa.

Symphony of the Night on erilainen kuin ne ensimmäiset Castlevaniat, se on niin paljon parempi. Variaatiota riittää ja eräs asia mikä tässä pelissä on todellakin parhaasta päästä, on se, miten hyvin pomotaistelut on tehty.


1. Spyro: Year of the Dragon

PlayStationin paras peli ja Spyro sarjan kruunu. Tässä pelissä on todella vähän sitä, mikä heikentäisi. Pelattavuus on toimivaa, maailmat ovat rikkaita ja laajoja. Pelissä on kiitettävästi pituutta ja paljon hyviä hahmoja. Ehkä se suurin heikkous olisi siinä, että joutuu ajoittain palaamaan taaksepäin.

Isoin syy, miksi jätin tämän pelin sijalle kaksi, on siinä, että tässä pelissä ei ole niin hyvää pääpahista. Mutta syy miksi nostin kuitenkin Witcheriä ja Batmania korkeammalle, on siinä, että ottaen huomioon että kyseessä on reilusti yli 10 vuotta vanha peli, niin tämä peli ei ole juuri heikentynyt ajan myötä.





PLAYSTATION 2 (PS2) - 6. Sukupolvi

(2000-2013)

 


24. Transformers

Toiminnaltaan todella onnistunut ja todella runsaasti vaihtelua tarjoava peli. Transformers Armadan hengessä pysyä seikkailu jossa kolme pelattavaa hahmoa, joista itse valitsen aina Optimus Primen. Pelissä on valtavasti löydettäviä miniconeja jotka tarjoavat uusia varusteita. Aseita riittää ja niin riittää ammuttavaakin. Peli on parilla tavalla varsin haastava, joskus jopa vääristä syistä, mutta se tarjoaa Transformers tunnelmaa ja runsaasti. Pomovihollisissa on todellista haastetta ja upeaa tunnelmaa.


23. BUZZ! Monstermania

Party pelien parhaimmistoa. Dinoilla on myös pari todella kahdettivan arvoista pelimuotoa ja apinoillakin on pari, mutta Möröt vievät voiton koska ovat tyylillisesti kaikkein veikemmät. Tämän lisäksi peleissä on juurikin oikeanlaista variaatiota eikä mitään toistoa juuri tunnu tulevan vastaan. Neljällä pelaajalla peli pääsee todella oikeuksiinsa ja tarjoaa huippuhyvää viihdettä.


22. Max Payne 2: Fall of Max Payne

Remedyn mestariteos. Sanotaan että mitä tulee pelattavuuteen niin ykkösessä oli muutamia asioita joitka puuttuvat kakkosesta, mutta omalla tavallaan kakkonen on toiminnassaan erittäin onnistunut ja bullet timen ansiosta erityisen näyttävä. Tämän lisäksi tässä erityisen tunnelmaisessa, noir tyylisessä tarinassa on todella yllättävän ja uskomattoman hyvin kirjoitettu tarina.


21. 24: The Game

Enemmän kuin uskollinen sarjalle, sijoittuu kahden kauden väliin, tarjoaa monenlaista pelaamista, tuntuu monella tavalla siltä miltä sarjakin tuntuu ja onnistuu yhdistämään kaikki nämä puolet toimivaksi kokonaisuudeksi joka paikka paikoin voi olla vähän keskinkertainen, mutta toimii esimerkillisesti isona kokonaisuutena.


20. Ratchet & Clank 3

Toiminnaltaan loistava peli jossa riittää myös huumoria. Tarina on hyvin rakennettu ja siihen mahtuu monta todella hyvää hahmoa, paljon erittäin hyvin tehtyjä kenttiä ja erittäin paljon erittäin mielikuvituksekkaita aseita. Ammuttava ei hetkessä lopu ja aseet ovat tämän pelin todellinen suola, niiden kautta toiminta pysyy vaihtelevana eikä juuri onnistu puuduttamaan pelaajaa.


19. Jak 3

Sarjan tarinallinen huippu. Tässä pelissä riittää käänteitä ja melkoisia yllätyksiä. Kyseessä on myös erittäin hauska peli, kiitos Daxterin. Toiminta on todella upeaa ja tällä kertaa käytössä on kaksi supermuotoa ja jokaiseen aseeseen on kaksi päivitystä. Tämän lisäksi ajettavia autoja on useita ja erilaisia haasteita on kentissä vaikka kuinka. Pelattavaa riittää ja tällä kertaa se ei ole yhtään niin vaikeaa kuin se oli edeltäjässä.


18. Godfather

Ensimmäisen Kummisetä elokuvan tapahtumat uudelleen elävä peli asettaa pelaajan uuden Corleone perheen jäsenen kenkiin. Tarkoitus on kiristää suojelurahaa paikallisilta kauppiailta, valloittaa bisneksiä kilpailevilta perheiltä ja siinä samalla ottaa pikkuhiljaa haltuunsa koko New York. Siinä samalla pitää sitten pyyhkiä pois neljä muuta perhettä. Siinä auttaa loistava valikoima aseita. Todella laaja ja viihdyttävä peli jonka toteutus on esimerkillinen.


17. Scarface: The World is Yours

Pelaaja ottaa ohjattavakseen Tony Montanan joka näyttää ja kuullostaa Al Pacinolta. Peli alkaa siitä mihin elokuva on päättymässä. Tony selviää hyökkäyksestä ja aloittaa alusta. Ensin hän hankkii takaisin rahaa jonka kautta saa voimaa. Sitten hän saa naiset ja lopulta, koston, jonka kohteena on itse Alejendro Sosa. Peli on toimintaa vapaassa maailmassa. Autoja on paljon ja aseita on paljon, mutta niin on myös ostettavia kohteita ja tapettavia vihollisia.


16. Final Fantasy IV: After Years

Pelattavuudessaan ei juuri eroa monista muista FF peleistä vaan tarjoaa sitä tuttua settiä. Se missä suhteessa tämä peli kuitenkin todella iskee on se tarina. Tarina jakautuu useaan osaan ja pelattavia hahmoja on useampi kourallinen. Tarinan suhteen peli on erittäin hyvä ja vie FF4:ssä alkaneen tarinan hienosti päätökseen.


15. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Trilogian päätösosa jossa ohjataan Spyron ohella myös Cynderia. Kahdella hahmolla on omat erikoisvoimansa mikä tuo taisteluun oman lisämausteensa. Vaikka pelissä on tiettyjä typeriä rajauksia niin kokonaisuudessaan kyseessä on varsin viihdyttävä peli jossa on yksi kaikkien aikojen parhaita loppuhuipennuksia. Toiminta on todella viihdyttävää, maailmoissa on vaihtelua ja mukana on monta erittäin hyvää pelihahmoa. Tarina saa erinomaisen lopetuksen.


14. Lord of the Rings: Return of the King

Sanoisin että Aragorn's Quest on myös erittäin vahva peli, mutta ei taida ihan mahtua listalle. Return of the King on kuitenkin parempi. Peli on lyhyempi, mutta toiminnallisessa onnistuneempi. Toiminnassa on paljon vaihtelua ja kehittettävää. Pelattavia hahmoja on useita ja hahmoissa on myös omanlaisiaan eroja. Kuninkaan paluun tapahtumat käydään läpi ja vaikka peli onkin ajoittain melko haastava, niin kokonaisuudessaan se on todella hyvin tehty ja viihdyttävä.


13. Fahrenheit

Tarinallinen peli ja todellinen yllättäjä. Peli alkaa kuin mikä tahansa mysterinen rikosjännäri. Pelaaja ohjaa sekä jahdattua Lucas Kanea kuin häntä jahtaavia poliiseja. Tarina avautuu pikkuhiljaa ja saavuttaa todella merkittävät mittasuhteet. Tarina rakentuu erinomaisesti ja siihen mahtuu monia yllätyksiä. Tunnelmassaan peli on todella hyvä ja se on rakennettu todella hyväksi kokonaisuudeksi jossa on omat pelimekaniikkansa rikastamassa peliä.


12. War of the Monsters

Yksi suuri yllättäjä ja se kaikki alkoi demosta. Yksi kenttä ja kaksi hirviötä. Se oli niin hauskaa että demoa pelattiin monta kertaa ja lopulta se pelikin löytyi ja se oli kaikkea sitä, mutta useammalla hirviöllä ja maailmalla. Tässä on peli joka todellakin tarjoaa kaaosta koko rahalla ja vaikuttavalla määrällä pelattavia hahmoja ja kenttiä, unohtamatta kaikkea sitä avattavaa.


11. Kingdom Hearts: Birth By Sleep: Final Mix

PSP peli minkä takia pelattavuudessa vähän heikompi. Pelattavuus vaati vähän aikaa totutteluun, mutta kun sen hallitsee, niin sillä pääsee todella pitkälle ja siinä pystyy tekemään vaikka mitä. Tämä peli onnistuu kuitenkin parhaiten tarinallisuudessaan. Pelissä on kolme pelattavaa hahmoa joiden tarinat yhdistyvät lopulta ja vasta kun olet kokenut kaikki kolme, tiedät kokonaisuuden, joka on todella hyvä. Tämän pelin lopetuksessa on todellista voimaa.


10. Soul Calibur III

Tappelupelien keisari. Vaikka Soul Calibur II onkin hyvä peli niin kolmonen on aina vienyt enemmän mukanaan. Chronicles of the Sword on heikkouksistaan huolimatta hauskaa pelattavaa ja suuri valikoima hahmoja takaa sen että pelattavaa riittää. Valtava määrä toinen toistaan parempia ja erilaisempia pelihahmoja takaa sen että tässä pelissä riittää pelattavaa ja hahmojen joukosta löytyy taatusti jotakin hyvää.

Mitä tulee tämäntyylisiin tappelupeleihin niin Soul Calibur III on todellakin se paras kaikista. Pelissä on paljon haastetta jos haluaa masteroida kaikki ja se oman hahmon luominen on myös aika iso juttu.


9. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

NES aikakaudella Turtles kakkonen oli se kova sana ja nyt se loisto muuttuu entistä paremmaksi, monipuolisemmaksi ja hauskammaksi, ollen samalla haastavampaa omalla tavallaan ja useammalla pelaajalla. TMNT2 on peli joka tarjoaa sitä mitä Turtles fanit haluavat. Toimintaa tutuilla kilppareilla ja ajoittain myös muilla tutuilla hahmoilla.

Todella miellyttävä peli joka yllätti laajuudellaan. Monta tuttua hahmoa ja monta erinomaista pomotaistelua. Tämä vie monella tavalla menneisyyteen, tuodon muistoja mieleen, mutta samalla aikaa peli on omanlaisensa ja todella hyvä sellainen.


8. Punisher

Peli jossa todella tuntee olevansa Tuomari. Frank Castle on erinomainen pelihahmo. Peli on väkivaltainen sanan varsinaisessa merkityksessä. Vihollisten kuulustelu on brutaalia ja samoin teloittaminen. Toiminta on todella onnistunutta kaikin puolin ja siinä riittää sopivasti vaihtelua. Pelissä on oikealla tavalla haastetta ja vaikka viimeinen vihollinen onkin vähän heikosti tehty niin tähän peliin mahtuu erittäin hyvä tarina joka jatkaa Thomas Janen tähdittämän elokuvan tapahtumia.


7. Devil May Cry

Toimintapelien parhaimmistoa. Peli jossa miekan ja pistoolien yhteistyö oli mitä saumattomainta. Dante on erittäin hyvä pelihahmo jolla vihollisia pystyy tappamaan niin valtavalla miekalla, voimakkaalla paholaismuodolla kuin loputtomat panokset sisältävillä pistooleilla. Tämä peli on toiminnallisessa mielessä erittäin viihdyttävä ja ohjattavuudeltaan todella jämpti. Pelin tunnelma on erittäin vahva ja tyyli on todella onnistunut. Tarinassa on omat typeryytensä mutta peliin mahtuu myös eeppisyyttä.


6. Sly 2: Konnakopla

Ensimmäinen Sly peli oli hyvä ja viihdyttävä mutta tämä on jatko-osa kuin Terminator 2. Peli on laajempi niin monella tavalla. Maailmat ovat vapaampia ja isompia, toiminnassa on paljon enemmän variaatiota ja pelattavia hahmoja on enemmän. Tarinan on hienosti rakennettu ja on täynnä loistavia kohtauksia ja erinomaisesti tehtyjä maailmoja vihollisineen.


5. Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Sanotaan että Dante olisi voinut olla enemmän kuin Devil May Cry pelissä sillä sen kanssa tämä vääntö käytiin. Pomoviholliset ovat pitkälti samalla viivalla ja samoin ovat heikkoudet ja vahvuudetkin, paitsi hahmon asenne joka on ykkösessä paljon parempi. Mutta se mikä tekee kolmosesta parhaan on pelattavuudessa ja valtavassa asemäärässä sekä siinä, että aseiden ja kykyjen kehittäminen oikeasti rikastavat pelattavuutta ja vaikka Dante onkin vähän ääliömpi, niin tarinasta on karsittu tietyt typeryydet minimiin.


4. Sly 3: Konnien Kunnia

Tämä oli kova valinta sillä Sly 2: Konnakopla on erinomainen peli ja tekee pari asiaa hieman paremmin mutta eniten ratkaisi kuitenkin se, kumpi onnistui tarjoamaan parempia kohtauksia sillä tarinallisesti ja tunnelmallisesti nämä kaksi eivät ole kaukana toisistaan. Pomotaisteluissa kolmonen on vahvempi ja samoin toiminnassa kun variaatiota on enemmän enkä vieläkään ole unohtanut Merirosvopeliä.

Sucker Punchin Sly sarja on erinomainen alusta loppuun. Kakkonen teki kaikin niin paljon paremmin kuin ykkönen ja kolmonen paranteli peliä vielä siitä eteenpäin ja lopputuloksena on mestariteos, ihan kuin edeltäjäkin. Kakkonen on ehkä ykkönen potenssiin 2, mutta kolmonen on kakkosesta vielä parannellumpi versio.


3. Resident Evil 4

Resident Evil sarja nousi omien suosikkisarjojen joukkoon vasta tämän osan jälkeen ja siinä joukossa Resident Evil 6 on varteenotettava vaihtoehto, mutta nelonen on vain siinä mielessä paljon parempi kokonaisuudessaan. Kutonen teki toimintapuolen paljon paremmin ja on edelleen yksi omia suosikkejani mitä tulee toimintaan, mutta nelonen on niitä pelejä jotka omalla tavallaan onnistuvat todella hyvin toimintarintamalla.

Nelonen onnistuu vain tarjoamaan niin paljon enemmän. Pelin voi pelata monta kertaa läpi säilyttäen varusteensa ja varusteita riittää. Aseita  on vaikka kuinka paljon. Tähän kun lisätään pari lisätehtävää jotka nykypäivänä olisivat DLC:tä, niin käsissään on mestariteos.  


2. Kingdom Hearts: Final Mix

Sarjan voimakas aloitus. Tunnelmaltaan ja tarinaltaan erinomainen peli jossa paljon pelattavaa ja kehitetävää. Maailmoissa on paljon sisältöä ja tarinaan mahtuu paljon käänteitä. Kokonaisuudessaan todellinen mestariteos ja upea alku legendaariselle sarjalle. Tässä pelissä on paljon tekemistä ja kokoajan läsnä on sellainen tietty vahva tunnelma ja tyyli jossa Disney ja Final Fantasy kohtaavat. Suuret plussat pomovihollisista ja monista liittolaisista.


1. Kingdom Hearts II: Final Mix

Kingdom Hearts sarjasta tämä on paras, vielä. Ehkä se suurin heikkous tässä pelissä on siinä, että jotkut osat tuntuvat turhan nopeasti tehdyiltä ja ajoittain kohtauksista on viety kaikki eeppisyys: Kuten Mulanissa Shan Yun armeija tai Leijonakuninkaassa Scar, joka aika vähän käytetyksi.

Näistä puutteista huolimatta kyseessä on eeppinen peli jossa ehkä se kaikkien aikojen paras viimeinen loppari. Lopetus on myös hyvin tehty ja vaikka tarina ei päätykään, niin mitään törkeää cliffhangeria ei jätetä pelaajalle.

Pelissä laajuus ja pelattavuus on kohdillaan. Peli ei tunnu liian pitkältä vaan todella sopivalta. Sivuhahmot ovat toinen toistaan parempia ja vaikka taistelu ei olekaan mitään Batmanin Arkham sarjan tasoa niin silti toiminta on palkitsevaa, näyttävää ja toimivaa.





PLAYSTATION 3 (PS3) - 7. Sukupolvi

(2007-2017)

 

Tässä kohtaa kokoelma sääntö iskee sisään kun puhutaan lähemmäs suorista käännöksistä ilman mitään oikeasti uutta (Sly trilogy, Devil May Cry Collection, Kingdom Hearts 1,5 ja 2,5)

 


24. Dragon's Dogma

Fantasiatunnelmaltaan erittäin hyvä. Laajuudeltaan, yllättävän suuri. Mielettömästi tekemistä, paljon tapettaa, kehitettävää ja löydettävää. Aluksi vähän epäselvä ja muutamilla osa-alueilla heikko tapaus mutta kun pelissä pääsee pidemmälle niin se alkaa tuntua erittäin hyvältä ja haastavalta. Monia asioita olisi voitu tehdä toisin mutta jokin tässä pelissä vetää puoleensa ja kannustaa jatkamaan.


23. Dark Souls

Parhaimmillaann hyvin eeppisiin mittasuhteisiin nouseva peli. Erittäin vaikea ja armoton, mutta kun siihen pääsee sisään, niin omalla tavallaan varsin viihdyttävä. Paljon pelattaa, valtavasti vaihtelua ja ennenkaikkea erittäin hyvin tehtyjä pomovihollisia. Monella tavalla tosi kusipäinen tekele, mutta monella tavalla myös todella syvälline.


22. Incredible Adventures of Van Helsing

Laaja peli valtavalla variaatiolla varusteita, aseita ja vihollisia. Ohjaus vaati vähän totuttelua mutta kun peliin pääsee sisälle, niin tekeminen ei lopu ihan hetkessä. Paljon löydettävää, tutkittavaa ja tapettaa, sekä ajoittain jopa vähän ajateltavaa. Tunnelma on erityisen vahva ja tarina on hyvin rakennettu. Päähenkilö on erinomainen ja toiminnassa on paljon vaihtelua koska mukana on niin paljon aseita.


21. Assassin's Creed IV: Black Flag

Merirosvoseikkailu vailla vertaansa. Salamurhaaminen on hauskaa, meriseikkailu on hauskaa, juoni toimii ja monet pelin hahmot ovat hyvin tehtyjä. Mukana on myös melkoisia heikkouksia mutta se kokonaistunnelma on se mikä nostaa tämän pelin AC sarjan parhaimmistoon ja se hyvin niukasti voittaa Assasin's Creed II:n.


20. Ratchet & Clank: Crack in Time

Merkki siitä että Ratchet & Clank sarja kestää aikaa. Harvat asiat ovat oikeasti muuttuneet. Muutamia uusia juttuja on tuotu mukaan mutta sarja on ennallaan. Tarina on hyvin tehty ja erittäin hauska hetkestä toiseen. Toiminta on parhaimmillaan täysin yliampuvaa ja erinomaiset hahmot sopivat kokonaisuuteen kuin nenä päähän.


19. Batman: Arkham Asylum

Arkham sarjan aloittaja, peli joka nosti Batmanin huipulle. Toiminnallisessa mielessä erinomainen ja tunnelmassaan parempi kuin monet muut. Tunnelma on se mikä tässä pelissä todella toimii ja pitää otteessaan. Monet pelin hahmot ovat enemmän kuin loistavasti tehtyjä ja väkivaltainen ote maailmaan toimii loistavasti. Tämä peli nosti suosioon legendaaarisen taistelumekaniikan.


18. Ninja Gaiden Sigma

Yksi vaikeimpia pelaamiani pelejä. Ryu Hayabusan ohjaaminen on sulavaa ja liikkeiden tekeminen ei ole järin vaikeaa. Mutta jokaisessa taistelussa on oltava huipputerässä sillä viholliset ovat. Virheistä rankaistaan mutta kun pelaaja tietää mitä tekee, niin vihollisista tulee silppua. Erittäin palkitseva ja tyylikäs peli jossa todella tuntee olevansa ninja. Mukana valtava määrä erittäin hyvin tehtyjä hahmoja ja varsin hyvä tarina.


17. Uncharted: Drake's Fortune

Kalpenee vertailussa jatko-osiensa kanssa, mutta ensimmäinen Uncharted tekee monta asiaa todella oikein. Tarina on hauska kuin mikä, päähenkilö Nathan Drake on legendaarinen ja samoin ääninäyttelijä Nolan North. Toiminnan ja kiipeilyn yhdistäminen on onnistunut esimerkkilisesti. Uncharted sarjan vahva alku.


16. Dishonored

Tunnelmallinen, syvällinen ja muuttuva peli. Tarinassa on todellista syvyyttä ja pelaajan teoilla omat seurauksensa. Tässä pelissä nappaa eniten se tyylikkyys ja syvyys. Graafinen ulkoasu on enemmän kuin upea ja väkivaltainen tyyli sekin on uskomaton. Toiminta ja hiiviskely ovat kumpikin toimivia ratkaisuja mutta eniten tässä pelissä toimii se syvyys. Niin paljon muuttujia ja vaihtoehtoja, kaikkialla.


15. X-Men Origins: Wolverine

Peli joka pistä parilla tavalla paremmaksi elokuvasta johon perustuu. Tälläinen Wolverinen pitää olla. Peli on verinen, väkivaltainen ja sanalla sanoen brutaali. Elokuvan kohtauksia on tulkittu vapaasti pienin muutoksin. Hugh Jackman on mukana ja siksi Wolverine todellakin tuntuu siltä miltä pitää. Se mikä tässä pelissä kuitekin ottaa murskavoiton, on se miten hyvin toiminta on toteutettu.


14. Mass Effect 3

Trilogian elävin osa. Ryhmäläiset liikkuvat aluksella ja juttelevat keskenään. Shepard voi kuunnella sivussa ja sitten jutella heille myöhemmin. Tarina on erityisen vahva ja monet asiat on tehty todella voimakkaiksi. Toiminta on viihdyttävää mutta tarina on se mikä vie pelissä sen todellisen voiton, sillä siihen mahtuu paljon sisältöä ja monia vaikeita ratkaisuja ja kovia käänteitä.


13. Mass Effect 2

Trilogian niukka kohokohta. Voittaa ME3:n hyvin niukasti. Sanoisin että tässä osassa on eniten merkitystä siinä mitä teet sillä ryhmäläiset voivat oikeasti kuolla, kukaan ei ole turvassa. Toiminta on todella mielekästä mutta vielä mieluisempaa on se tarinan kuljettaminen. Ryhmässä on paljon sellaisia joihin todella kiintyy ja siksi monet vaikeat ratkaisut ovat entistä vaikeampia.


12. Darksiders

Uudenlainen ote Ilmestyskirjan ratsastajiin. Sota on erinomainen pelihahmo ja toiminta on pelissä erinomaisessa muodossa. Vaihtelua ja laajuutta on sopivasti ja tunnelma on alusta loppuun asti erinomainen. Tarinaan mahtuu paljon erinomaisia pelihahmoja ja tarina on hyvin rakennettu.


11. Victor Vran

Yksi suurimpia yllättäjiä. Erinomainen steampunk vaikutteinen fantasiamaailma valtavalla määrällä aseita ja voimia. Hyvä päähenkilö ja runsas tarina. Paljon pelattavaa ja paljon haasteita. Mukana myös varsin hyvä juoni. Kaiken kaikkiaan erinomainen kokonaisuus.

Peli onnistuu yllättämään monella tavalla ja laajuus on yksi niistä. Kenttiä on valtavasti ja kaikkiin kenttiin sisältyy haasteita. Tämän lisäksi peliin saa vielä extra haasteita. Varusteita on valtavasti ja muutenkin löydettävää, tutkittavaa, tapettavaa ja pelattavaa on erittäin runsaasti. Asevariaatio on todella kiitettävä ja sitä kautta peli pysyy hyvin vaihtelevana hyvin pitkään.


10. Dragon Age: Origins

Dragon Age tai Mass Effect. Vaikka Mass Effect onkin toiminnassa paljon parempi, niin Lohikäärmeaika pelisarja onnistuu tarinallisesti paremmin. Hahmoissa on monta erinomaista ilmestystä ja Origins tarjoaa parhaat. Yhtä hyvää hahmoa kuin ME:n Garrus ei löydy mutta Morrigan ja Leliana olivat tarinallisesti se todellinen kolmiodraama kauan ennen Yenneferiä ja Trissiä. 

Pelattavuudessa ovat pelin suurimmat heikkoudet sillä toiminta ei ole niin hyvää kuin se voisi olla. Mutta vastapainona tarina on enemmän kuin hyvä ja nautinnollinen kokonaisuus. Paremmalla toimintapuolella, tämä voisi olla lähellä top 10 sijoja.


9. Resident Evil 6

Erinomainen toimintapeli jossa lukuisia hyvin tehtyjä hahmoja ja erinomainen tarinallinen kokonaisuus. Päätarinan lisäksi mukana on hyvin monipuoliseksi tehty Mercenaries moodi. Resident Evil 6 on todella miellyttävä peli pelata jos haluaa toimintaa ja se on erittäin pitkälli viety ohjattavuudessaan sitten RE4:n ja 5:n. Toiminnassa tuntee todellakin olonsa toimintasankariksi.


8. Heavy Rain

Tarinalliset pelit ja Quick Time Eventit saivat valtavan sysäyksen kun Rankkasade ilmestyi ja keräsi kaikki kehut, ansaitusti. Yksi ensimmäisiä ostamiani PS3 pelejä ja edelleen yksi parhaita. Tarina ja hahmot ovat molemmat erinomaisesti tehtyjä. Ajoittain vastaan tulee selvästi pelintekijöiden arkuus, mutta valtaosa ajasta käsissä on aikuinen peli aikuisille. Peli yhdistää erinomaisesti hitaan pelaamisen ja nopean pelaamisen kokonaisuudessa jossa peli jatkuu, tapahtui pelissä mitä tahansa.


7. Red Dead Redemption

Länkkäripeleistä paras. Rockstar saa harvoin aikaiseksi oikeasti kiinnostavia hahmoja mutta John Marston on sellainen ja vielä enemmäkin. Hän on parempi päähenkilö kuin muut Rockstarin päähenkilöt yhteensä. Sitä kautta pelin tarina myös tuhoutuu lopussa, mutta tarjoaa sitä ennen niin paljon erinomaista toimintaa ja tekemistä sellaisissa maisemissa, että sen pystyy osittain antamaan anteeksi, mutta ei niin että peli pääsisi huippusijoille.

Westernpelien joukossa RDR on se ylivoimaisin sillä tässä pelissä yhdistyy myös tarinassa se todellinen villi länsi jossa riittää niin paljon tekemistä, että tarinaa aletaan etenemään vasta paljon myöhemmin.


6. Uncharted 2: Among Thieves

Tämä on se peli mikä teki sarjasta niin hyvän ja josta oli hyvä jatkaa vielä pidemmälle. Toiminta on ennenkaikkea hauskaa ja näyttävää ja kun tähän lisätään se että mukana on monta todellakin unohtumatonta hahmoa ja hienosti etenevä tarina monine eeppisine toimintahetkineen, niin on pakko sanoa että tässä on merkittävä peli.


5. Ninja Gaiden Sigma 2

Se minkä NGS tekee paremmin on tyyli sillä siinä pelissä veri on punaista ja sitä ei ole unohdettu. Tällä kertaa se on violettia ja raakuutta on hillitty. Mutta sen hinnalla on mukaan saatu niin monta erinomaista pomotaistelua että kakkonen on ykkönen. Vihollisrintamalla on niin monta todella hyvää vihollista että taso nousee joka kerta ylemmäs. Ryu Hayabusa on erinomainen päähenkilö ja hänellä pelatessa tuntee olevansa oikea mestarininja.


4. Uncharted 3: Drake's Deception

Nathan Draken tarinan oli tarkoitus päättyä tähän. Monella tavalla Uncharted 3 on erittäin hyvin loppuun hiottu peli. Tulitaistelu ja lähitaistelu ovat kumpikin loistavasti tehtyjä. Ampuminen on hauskaa ja lähitaistelu sekin on todella viimeisteltyä. Tämän lisäksi pelissä on varsin hyvä tarina ja loistavia hahmoja. Suuri plussa myös lopputaistelusta ja toiminnasta yleensä.


3. Last of Us

Nauhgty Dog teki maailmanlopun teemoissa liikkuvan pelin jossa Troy Bakerin ja Ashley Johnsonin erinomaisesti tulkitsemat Joel ja Ellie saivat aikaan kaikkien aikojen road tripin jonka päätyttyä, oli koettu yksi parhaita pelejä koskaan. Last of Us on erinomainen kokoelma hiljaista tutkimista, intensiivistä toimintaa, hiiviskelyä ja varovaista suunnittelua. Tämän kaiken taustalla on kokoajan päätään nostava erinomainen tarina.


2. Wolf Among Us

Ehkä se paras jaksottainen peli. Telltalen Batman on erinomainen peli mutta Wolf Among Us on peli joka todellakin osaa tuoda maailman esiin ja saada päätökset todella tuntumaan merkittäviltä. Hahmoihin kiintyy ja tämä on edelleen se peli jossa on yksi kaikkien aikojen parhaita kohtauksia.

Tässä pelissä ei ole juuri heikkouksia, mutta näin kovassa kilpailussa on väkisinkin niitä pelejä jotka tuntuvat paremmilta, mutta myönnetään, että ajoittain tuntuu että tämä peli voisi hyvinkin olla pari pykälää korkeammalla.


1. Batman: Arkham City

Kaikki mitä Arkham Asylum teki, nostettiin kaksi kertaa paremmaksi sen jatko-osasaa. Arkham City on loistava peli todella monella tavalla. Sen tunnelma on esimerkillinen, laajuus uskomaton ja tarina erinomainen. Taistelu on enemmän kuin loistavaa ja mitä tulee pelisarjaan, on Arkham City sarjan huipulla ja ainoa mikä sen kanssa todella pystyy kilpailemaan, on sen jatko-osa.




PLAYSTATION 4 (PS4) - 8. Sukupolvi 

(2013- )

 


24. Assassin's Creed: Syndicate

Mitä tulee tyyliin, niin tämä on sarjan tyylikkäimpiä osia. Viktoriaaninen Lontoo on kaikessa loistossaan todella upea paikka ja muutenkin pelin tyylikkyys tulee esiin joka käänteessä. Tämän lisäksi pelattavuus on ehkä parempi kuin sarjassa koskaan aiemmin ja tarina on yllättävän hyvä muutamaan typerää ratkaisua lukuunottamatta. DLC puolella peli on myös todella onnistunut ja muutenkin ottanut todella paljon irti aikakaudestaan, pitäen silti mukana monet niistä klassisista AC sarjan ideoista.


23. Horizon Zero Dawn

Yliarvostettu, mutta joka tapauksessa todella upea peli jossa robottidinosaurukset ovat isoin syy laatuun. Ihmishahmot ovat vähän tylsemmänpuoleisia, mutta mitä tulee puhtaaseen mielekkyyteen niin mukana on vaihtelua, laajuutta ja asennetta juuri oikealla tavalla.


22. Dishonored 2

Se mitä ensimmäinen teki hyvin, jatkuu tässäkin osassa. Vaikka rotat onkin vaihdettu paljon tylsempiin ötököihin niin tyyli on pelissä edelleen vahvasti mukana. Steampunk henkinen maailma on loistava näyttämä pelille jossa voi mennä nyrkit puhuen tai kuin aave, ilman että kukaan huomaa. Haastava ja palkitseva peli jossa paljon variaatiota ja erinomainen tarinan rakentuminen, päätöksillä on väliä kun aletaan katsoa miten kaikki päättyy.


21. Marvel's Spider-Man

Perusteet ovat kunnossa, jokaisella osa-alueella. Peliä on hauska pelata, joukossa on paljon erinomaisesti tehtyjä hahmoja, pelattavuudessa vaihtelua ja laajuutta eikä tarina ole hullumpi. Marvel laatua pelimuodossa.


20. Bloodborne

Verinen, väkivaltainen, synkkä ja groteski. Sellainen on Bloodborne. Tyylillisesti peli on uskomaton. Sen tunnelma ja Viktoriaanista Lontoona muistuttava maailma ovat erityisen hyviä. Aseiden ja ennenkaikkea niiden muuttamisen kanssa tyyli on erityisen hyvää. Taistelu on Dark Soulsia nopeatempoisempaa ja peli on osittain helpompi kuin Dark Souls, mutta se on silti erittäin vaikea peli.


19. InJustice 2

Tappelupelien joukossa tämä on niitä tapauksia joka osaa panostaa kokonaisuuteen aivan erityisellä laadulla. Graafinen ulkoasu on todella hyvä, tarina on erinomainen ja jokaiseen hahmoon on selvästi panostettu. Tämän lisäksi taistelu itsessään on todella mielekästä, erittäin haastavaa, mutta mielekästä. Tässä on esimerkki siitä, miten tappelupeli tehdään laadulla.


18. Berserk and the Band of the Hawk

Tämän tyylisiä pelejä en juuri pelannut ja se voi olla yksi syy miksi todella pidän tästä. Oli pelattava hahmo mikä tahansa, niin vihollisia puskee päälle kymmeniä ellei satoja kerralla. Nämä ovat tusivihollisia joita on helppoa ja hauskaa teurastaa. Pomoviholliset ovat aivan eri asia. Berserk on sellainen peli jossa määrä osittain korvaa laadun. Pelissä riittää pelattavaa todella pitkäksi aikaa ja eri hahmon tuovat peliin oman vaihtelunsa. Peli olisi tosin voinut hyötyä englanninkielisestä duppauksesta.


17. Darksiders Genesis

Darksiders sarjan ehdotonta eliittiä. Tunnelmallisesti todella upea ja samalla todella hauska. Pelillisesti todella monipuolinen, haastava, rikas ja täyteläinen. Erilainen kuin aiemmat sarjassa ja vaikka tarinankerronta onkin aika halvasti tehty, niin peli on mielekäs juuri sillä oikealla tavalla.


16. Final Fantasy VII Remake

Varsinkin loppupuolella tuntuu että peli ei tee läheskään tarpeeksi ja alkaa vähän jopa hosua. Avaamatta liikaa voidaan sanoa että pettymyksiä on luvassa. Mutta tapa jolla peli tuo klassisen FF tunnelman ja toiminnan nykypäivään moderneilla vivahteilla on todella onnistunut. Tämä ei ole vain hyvä remake, se on esimerkillinen, vaikka onkin keskeneräinen, missä pelin suurimman heikkoudet myös piilevät.


15. Control

Toiminnallisesti, tarinallisesti ja tyylillisesti erinomainen kokonaisuus jossa on enemmän potentiaalia kuin monessa muussa pelissä. Mahdollisuuksia tämän kanssa on vaikka kuinka ja vaikka millä osa-alueilla.


14. Batman: Telltale series

Tämä sarja on todellakin onnistunut saamaan huomioni. Erinomainen tarina joka ottaa aivan uudenlaisen tavan lähestyä sarjaa. Hahmot ovat erityisen hyvin tehtyjä ja ääninäyttely tukee tätä. Troy Baker on ilmiömäinen Batman ja Laura Bailey erinomainen Catwoman. Toiminta on todella viihdyttävää ja samaa voi sanoa siitä  miten tarina rakentuu. Paljon erinomasia valintoja joilla todellisia seurauksia.


13. Doom Eternal

Yksi parhaita räiskintäpelejä mitä maa päällään kantaa. Asenne peli jokaisella osa-alueella ja helposti paras Doom peli.


12. Star Wars Jedi: Fallen Order

Yksi parhaita Star Wars pelejä pitkään aikaan. Ottaa paljon vaikutteita, mutta oikeanlaisia sellaisia, on toiminnassa enemmän kuin mielekäs todellisen valosapelitaistelun ansiosta, onnistuu tarinallisesti tarjoamaan todella vaikuttavaa sisältöä ja on enemmän kuin sopiva alusta kehittymiselle ja jokaisella tavalla isommalla jatko-osalle. Monin paikoin pelissä on vähän laiskuutta havaittavissa, mutta esimerkillinen peli joka tapauksessa.


11. Dragon Age: Inquisition

Tarinallisen pelien parhaimmistoa. Toiminta on tullut oikeaan suuntaan sitten alkuperäisin ja vaikka paria asiaa voisi vielä muuttaa niin mitä tulee tarinan rakentumiseen ja vielä enemmän, mitä tulee moniin hahmoihin pelissä, on Inquisition Dragon Agen terävää kärkeä. Se pitää sisällään paljon tekemistä ja päätöksiä joilla voi olla erityisen raskaita seurauksia. Tiettyjä asioita on vähän ylipaljon, mutta kokonaisuutena tämä peli on erittäin onnistunut.


10. Red Dead Redemption 2

Todella erilainen monella tavalla kuin edeltäjänsä. Osa muutoksista on hyvä ja osa huonoja. Vaikka tarina lopussa lakoaakin käsiin niin kokonaisuutena tämä on todella rikas ja monipuolinen westerni jossa länkkäritoiminta on todellakin huipussaan.


9. Gwent: Witcher Card Game (BETA)

Tähän aikaan vielä betassa oleva peli joka on muuttunut naurettavan paljon sinä aikana kun olen itse sitä pelannut. Pääidea on kuitenkin sama kuin Witcher 3:n mininpelissä. Nujerra vastustajan pakka omalla pakallasi. Kuvaamatta koko pelin kulkua sanottakoon että Gwent on helposti yksi parhaita ilmaispelejä joita olen koskaan pelannut ja se on onnistunut tuomaan yhden parhaista minipeleistä hienosti omaksi kokonaisuudekseen.

Peliin tulee ajoittain lisää kortteja kun peli on vielä muuttuvassa vaiheessa on niin mahdotonta sanoa mihin se lopulta viedään. Itse sanoisin että mielipide tämän suhteen vielä muuttua radikaalisti, mutta perusidealtaan kyseessä on loistava peli.


8. Batman: Enemy Within

Telltalen ehkä viimeinen mestariteos joka monella tavalla korottaa panoksia aiemmalta kaudelta. Ei välttämättä tee kaikkea paremmin mutta mitä tulee tarinaan, niin tällä kertaa pelissä on paljon enemmän. Ykköskauden kanssa tämä peli punoo yhteen erinomaisen Lepakkomies tarinan monilla vaikeilla päätöksillä.


7. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Nemesis systeemi ja niin paljon taistelua kuin vain mieli halajaa ja vielä Batmanin erinomaisella tyylillä. Shadow of Mordor tarjoaa lähinnä yhtä asiaa, mutta se tarjoilee sen niin mielekkäässä paketissa että tämä ei vain unohdu ja tämän pariin on helppo palata kerran toisensa jälkeen.

Talion on erinomainen päähenkilö ja loppuhuipennus on sekin loistava. Tässä on hyvä esimerkki siitä että pelin ei tarvitse tarjota kuin yksi oikeasti toimiva idea, jotta se jäisi mieleen mestarillisena teoksena. 


6. Devil May Cry V

Danten paluu. Tässä pelissä on mukana lähes kaikki, mitä fantastinen Devil May Cry peli tarvitsee. Tietysti Dantea olisi voinut olla enemmänkin, mutta mitä tulee toimintaan, niin tämä on yksi parhaita toimintapelejä pitkään aikaan ja ehdottomasti pelaamisen arvoinen kokonaisuus. Peli on haastava, näyttävä ja erinomainen esimerkki siitä, miksi Devil May Cry on pelisarjana yksi toimintapelien parhaimmistoa.


5. Batman: Arkham Knight

Batmanin tarinan upea ja eeppinen päätös ja Witcher 3:n kovin kilpailija vuonna 2015. Tämä oli edelleen sarjan parhaita pelejä ja ainoa mikä sen kanssa todella pystyy kilpailemaan on Arkham City. Knight tekee pitkälti kaiken sen mitä City, mutta tuo mukaan vähän enemmnä. Pelattavuudessa on muutamia päivityksiä mutta se mikä todella toimii tässä pelissä on se tarinan ja tunnelman yhdistyminen legendaariseksi kokonaisuudeksi.


4. Middle-Earth: Shadow of War

Isompi kuin ykkönen, monipuolisempi ja tarinallisesti uskomattoman hyvä. Taistelu on haastavampaa, ei välttämättä parempaa ja roinaa on ajoittain vähän liiankin kanssa. Mutta kokonaisuutena erittäin upea paketti ja hyvä päätös Talionin tarulle.


3. Uncharted 4: Thief’s End

Tässäkin sarjassa on kova kilpailu kahden parhaan kohdalla. Uncharted 3: Drake’s Deception kova haastaja sillä lähitaistelu on siinä pelissä parempaa ja sieltä löytyy monta erinomaista kohtausta ja lopputaistelu on erinomainen. Mutta neljäs osa on kuitenkin onnistunut tarjoamaan paljon. Monta erinomaista kohtausta, näyttävää toimintaa ja ennen kaikkea erinomainen tarina joka jää mieleen.

Pelimaailmassa Nauhgty Dog on yksi parhaista ja tämä saattaa hyvinkin olla heidän paras pelinsä, tähän asti.


2. Spyro: Reignited Trilogy

Remasterointi parhaasta päästä ja parhaita esimerkkejä siitä miten peli mordernisoidaan. Muutamia asioita olisi vielä voitu muuttaa pidemmällekin, mutta kokonaisuutena Reignited Trilogy tuo PS1:n klassisen Spyro trilogian nykypäivään ja peli pitää sen saman tason mitä aiemminkin, mutta nyt se näyttää lähes kaikissa tilanteissa paremmalta ja on pelattavuudeltaan parempi.

Kyseessä on ehkä kokoelma, mutta se ei ole vain suora käännös.


1. Witcher 3: Wild Hunt

Noituri kolmosessa on aika vähän heikkouksia. Päähenkilö on erinomainen ja pääpahiksessa on tyyliä. Sivuhahmot ovat toinen toistaan parempia ja tekemistä riittää ja siihen on saatu myös vaihtelua. Kaksintaistelu Batmanin kanssa on todella vaikea asia ja ajoittain tuntuu että Batman olisi parempi.

Tietyt asiat mitkä olivat läsnä aiemmassa osassa, ovat tässä poissa, mutta kokonaisuutena pelissä on aika vähän sitä mistä oikeasti valittaisi.