Game over saattaa hyvinkin olla paras sitaatti pelimaailmasta koskaan ja onhan se ollut osana myös monissa elokuvissa. Peli ohi tilantaiteita nyt on vaikka kuinka ja osa, erittäin upeasti toteutettuja.

 

 

 

Aina pelin päättyminen ei ole mitenkään mieluisaa. Heti kun mennään ajassa tarpeeksi taaksepäin niin tullaan tilanteeseen jossa Game Over ei tarkoitta pelkästään sitä että peli pitää aloittaa alusta asti. Nykyään kun on loputtomat continuet ja hyvin armolliset checkpointit, niin vastaava ei juuri enää tapahdu. Itse muistan hyvin sen väliajan jolloin Game Over lopetti pelin, mutta sitten vaan ladattiin edellinen tallennus, josta voitiin jatkaa. Idea onkin nyt lähinnä nostaa esiin niitä hetkiä jotka pelihahmon kuoleman kautta voidaan tulkita Game Over hetkiksi, eli pelaajan pitää aloittaa jotakin uudelleen. Kyllä monien valintojen kanssa saattaa huomata sellaisen tietyn kyseenalaisuuden.

Parhaita Game Over tilanteita ovat sellaiset, jotka jäävät mieleen tai joita tavallaan jo odottaa. Sitten on tietysti niitäkin hetkiä jotka on pilattu todella hyvin.

Vain yksi per peli ja pelisarjoistakin voi olla useita vain jos niissä on oikeasti eroa.

Myös, vain pelejä joita olen itse pelannut. (Total Distortion ei kuulu näihin, mutta sen Game Over on tosi hyvä.)

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dark Souls

- Selvä viesti, joka tulee aika tutuksi.

 

God of War

- Kaikki menee maalaten mustaksi.

 

Dishonored

- Vääristyvä naamio ja hyvin valittu musiikki.

 




24. Spyro: Reignited Trilogy

Uusi versio Spyron game over tilanteesta ei ole yhtä hyvä kuin alkuperäinen, mutta ei suoranaisesti huonokaan. Synkkä ruutu jossa Game Over teksti ja surullisen näköinen Spyro joka peittää hieman itseään siivellään. Onko hän pettynyt pelaajaan  vai masentunut tappiosta. Tässä olisi kyllä voinut olla vähän enemmän eloakin.


23. Styx: Shards of Darkness

Neljäs seinä häviää kun Styx avautuu pelaajalle jonka toiminnan seurauksena hän kuoli. Monesti mukana on jonkinlainen popkulttuurireferenssi tai jotakin muuta lisäsälää korostamassa sitä millainen Styx on.


22. Crash Bandicoot: Nsane Trilogy

Synkkä Uka Uka joka sanoo pahaenteisesti että peli on ohi. Tämä on juurikin hyvä tapa korostaa että pelaaja on nyt hävinnyt. Ei mitään erikoisempaa, mutta tämä toimii ja näyttää niin upealta sillä uhkaavalla tyylikkäällä tavalla.


21. Ninja Gaiden Sigma

Hyvin simppeli. Ryun kuolinhuuto, teksti eikä muuta. Punainen sävy kuitenkin luo hienosti tunnelmaa ja vaikka tässä ei olekaan mitään erityisen ihmeellistä, niin se kuitenkin toimii oikein hyvin.


20. Metal Gear Solid 3: Snake Eater

En tarkoita tätä "Snake, Snake, Snaaaaake" hetkeä koska se on lähinnä ärsyttävä. Oma valintani on Time Paradox jonka pystyy luomaan tappamalla Ocelotin kun saa tilaisuuden. Ongelma ratkaistu, mutta samalla aikajana meni päreiksi. Toimii on omasta mielestäni paljon paremmin.


19. Tales from the Borderlands

Kun peli on lähemmäs kokoajan yhtä tarinan kerrontaa kahdella kertojalla, niin kun kuolema korjaa niin tarinan kuuntelija kyseenalaistaa sen heti, koska eiväthän kertojat voi olla kuolleita, jos kertovat tarinaa parhaillaan hänelle. Sitten hypätään vähän taaksepäin ja yritetään uudestaan.


18. Crash Bandicoot: Wrath of Cortex

Tämä on hauska juurikin siksi että tässä kohtaa on vielä mahdollista yrittää uudestaan. Cortex vain tietää että nyt peli saattaa olla ohi ja hän nyökyttelee juurikin siihen malliin että "luovuta vain" ja jos pelaaja lopettaa hän riemuitsee ja jos pelaaja jatkaa, niin hän sadattelee.


17. Jak & Daxter: Precursor Legacy

Jak on maissa ja Daxter ravistelee häntä hereille, tai mahdollisesti syyttää häntä ties mistä. Vaihtoehtoja on muutamia mutta onhan se tavallaan koomista kun Daxter on vielä hengissä ja pelihahmo on maissa. Sopii pelin yleiseen tyyliin paremmin kuin hyvin, varsinkin mitä tulee Daxteriin.


16. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Tämän muistan erittäin hyvin siten, että sama ruutu värikkäällä tekstillä ja yllättävän hilpeillä äänillä tulee vastaan kun joko kuolet pelissä tai läpäiset pelin. En äkkiä keksi muita pelejä joissa täysi häviäminen ja täysi voittaminen korostetaan täysin samalla tavalla. Peli päättyi, vaikkakin vähän eri tavalla, kummassakin tapauksessa.


15. Witcher 3: Wild Hunt

Isona kokonaisuutena ei mitään erikoista. Musta ruutu jossa viesti että kuolit ja mahdollisuudet mitä voit tehdä nyt, eli sellainen todella peruslaatuinen Game Over ruutu, mutta jotenkin itse todella pidän siitä äänestä, kumahduksesta joka kuuluu kun kyseinen ruutu tulee. Lisäksi tämä on sellainen hetki joka koittaa nopeasti kun kuolet ja voit nopeasti päättää mitä teet.


14. Uncharted 4: Thief's End

Nate vain kaatuu kuolleena maahan ja ruutu jää mustavalkoiseksi. Tätä korostaa todella upeasti se mitä mahdollinen partneri sanoo, sillä siinä tulee oikealla tavalla esiin se järkytys. Kokonaisuutena erittäin onnistunut kuolin pätkä, jollaisiksi Game Overit enemmän ja enemmän menevät.


13. Resident Evil 4

Vähän tunnelmallista ääntä, verenpunainen teksti ja kokonaisuus toimii. Kyllähän tämä toimii erittäin hyvin koska se on tehty todella tunnelmallisesti hyvin. Ei mitään erityisen näyttävää mutta kokonaisuus on todella onnistunut.


12. Scarface: The World is Yours

Kuvastaa pelin tyyliä erinomaisesti. Tony Montana kiroaa kiroamistaan ja kaikki f-sana variaatiot lentelevät pitkin poikin, kun pelissä on kokonainen nappula varattu pelkästään isottelemiselle, mikä on käytännössä kiroilua enemmän tai vähemmän. Siksi onkin kuvaavaa että kun Tony ottaa sen yhden osuman liikaa ja kaatuu maahan, teksti kertoo miten asiat on. "Sinä v*ttu munasit."


11. Dragon Age: Inquisition

Matkasi päättyy ja jonkinlainen tilaisuutta korostava taustakuva. Ei mitään erikoisempaa mutta vaihtelevat kuvat luovat aivan erityisen upeasti tunnelmaa, monesti todella vähällä. Tämä on kuitenkin todella onnistunut tapa, sillä se on jäänyt mieleen, vaikka se ei sieltä erikoisemmasta päästä olekaan.


10. Transformers

Tämä on siitä erikoinen valinta, että tässä pelissä ei varsinaisesti ole game overia samalla tavalla kuin aivan viimeisessä taistelussa. Siis pelissä voi tietenkin kuolla ja joutuu taaksepäin jne jne, mutta Unicron taistelussa tulee varsinainen tilanne jossa peli on ohi ja autobotit ovat todella hävinneet. Voi olla että tämän muistaa väärin, mutta itse muistan sen juurikin niin että Unicron taistelussa häviäminen on game over, aivan eri mittakaavassa kuin muuten koko pelissä.


9. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten monenlaisia "game over" hetkiä voikaan olla. Tämä peli ei tavallaan koskaan pääty game overiin, koska pelihahmo herää aina henkiin jne jne. Mutta kuolemaa seuraava tilanne jossa viholliset voimistuvat ja tilanteet etenevät toimii kuitenkin todella hyvin. Ja onhan mukana myös sinut voittaneen ylennys ja uhittelu. Hyvin moderni game over, siinä mielessä että raja voi olla hyvin olematon, koska se mitä ennen oli, on kehittynyt ja muuttunut hyvin paljon.


8. Castlevania: Symphon of the Night

Tämä on hyvin kysymyksiä herättävä valinta joten avaan vähän. Game Over itsessään on tehty todella hyvin, mutta se jatkaminen/aloittaminen sen jälkeen on tehty aivan liian rasittavaksi, mistä johtuu että tätä pelin loppumista seuraa joka kerta hyvin rasittava ajanjakso. Itse Game Over ruutu on todella hieno ja ääni joka sanoo nämä legendaariset janat ja vielä nauraa päälle on todella hyvä lisä. Unohtamatta sitä miten hienosti Alucard sitten aina kuolee.


7. Spyro the Dragon

Tämä on sellaisia oikealla tavalla hyvin tehtyjä tilanteita ja ensimmäinen Spyro tekee sen ylivoimaisesti parhaiten. Ruutuun tulee Game Over teksti ja sitten Spyro liitää paikalle, laskeutuu tekstin päälle ja tarkastelee sitä samalla kun pahaenteinen musiikki soi. Tämä toimii niin hyvin juuri siksi, että se luo sellaisen tilanteen joka on tulkinnan varainen. Spyro ei ole suoranaisesti vihainen tai surullinen eli ei syyllistä pelaaja vaan vaikuttaa enemmänkin lukevan että mistä on kyse. Tai se on ainakin yksi tapa miten sen voi tulkita.


6. Red Dead Redemption 2

Karvan verran parempi kuin Red Dead Redemptionin. Kun ottaa sen viimeisen osuman, niin ruutu menee mustavalkoiseksi josta sitten mennään täysin mustaan ja saadaan verenpunaisella hyvin simppeli viesti. Kuollut. Tämä on todella hyvä peli ohi hetki sillä siinä on oikeasti todella paljon tyyliä joka sopii tälläiseen armottomaan länkkäripeliin.


5. Final Fantasy VIII

Tämä yksi ja ainoa kuva ja Game Over teksti on ehkä jopa paras mitä FF sarjassa on koskaan ollut. Squallin särkynyt Gunblade, merkkinä siitä että sankarit ovat kohdanneet tappion. Mitään sen ihmeellisempää ei tarvitakaan, sillä tämä toimii erinomaisesti.


4. (Joe Dever's) Lone Wolf

Tarina kerrotaan kirjana ja kun pelihahmo kuolee, niin kirja päättyy, näyttäen hänet kuolleena ja siinä se. Kuitenkin tarjoten siinä samalla mahdollisuuksia kertoa tarina vähän toisin. Samalla tavalla tyylikäs ratkaisu kuin muutkin osat peliä. Ei ehkä mitenkään dramaattista ja mutta ainakin tyylikästä.


3. Kingdom Hearts

Ensimmäinen Kingdom Hearts onnistui tekemään pelin päättymis erittäin hyvin. Kun Sora ottaa sen viimeisen osuman niin sen kyllä huomaa ja siitä seuraa hetki kun hän leijuu pimeydessä, menettämässä sydämensä. Erityisen onnistunut ja tunnelmallinen tilanne jossa korostuu todella hienosti myös tämän keskeiset ajatukset.


2. Super Mario Bros

Tämä nyt on klassikko. Musta ruutu jossa valkoisella "game over" ja vähän musiikkia korostamaan tunnelmaa. Ei mitään sen erikoisempaa mutta tuo on se miten game over tilanteet ovat tulleet itselle tutuiksi alunperin ja kyllähän se musiikki siinä on aika klassinen, samalla tavalla kuin koko game over ikkunakin.


1. Batman: Arkham City

Harvemmin vastaan tulee sellaisia tappiothetkiä jotka tavallaan haluaa nähdä. Batman Arkham Asylum oli ensimmäinen peli jossa sellaisia todella tuli vastaan ja jatko-osissa tahti vain kasvoi. Se vihollinen jonka reviirillä ollaan, saa viimeisen sanan, jos viittaritari kohtaa tappion. Jokaisella vihollisella on omanlaisensa tapa mollata Batmania. Nämä ovat niin hyvin tehtyjä että ajoittain jopa pyrkii kuolemaan, jotta saisi selville että miten tietyt viholliset sitten puhuvat voittonsa hetkellä. Asylum tosin pitää sisällään yhden parhaista, kun Bane murtaa Batmanin. Taso on jokaisessa pelissä erinomainen, samalla tavalla kuin viholliskattaustkin.