Van%20Helsing.jpg

Van Helsing, uudella tavalla

 

 

 

Toimintaroolipeli jossa pelaaja ohjaa legendaarista hirviönmetsästäjää nimeltään Van Helsing. Pelaaja ei ole varsinaisesti se Bram Stokerin Draculasta tuttu mies, sillä nimen saa valita itse ja muutenkin hahmo on selvästi toimintapainotteisempi ja nuorempi. Tämä versio on lähempänä Van Helsing elokuvan hahmoa.

 

 

Legendaarinen metsästäjä Van Helsing ja hänen aaveseuralaisensa lady Katarina matkaavat fantasiatunnelmaisessa, steampunk vaikutteisessa maailmassa jossa koneet ovat ottamassa enemmän ja enemmän otetta maailmasta. Teknologiassa on puolensa mutta myös haittansa, sillä sitä kautta monta uutta uhkaa on noussut esiin. Tämän kertaisessa seikkailussa pahispuolta ei edusta Dracula, vaan hullu tiedemies, (tohtori Frankenstein wannabe) tohtori Fulmigati.


Suurimman osan ajastaan pelaaja tappaa toinen toistaan erilaisempia hirviöitä toinen toistaan erilaisemmissa paikoissa. Hirviöitä on aina ihmissusista eriskummallisiin mutantteihin. Vampyyreitä ei juuri vastaan tule mikä on vähän hassua kun kyseessä on Van Helsing. Tapettavaa tässä pelissä riittää enemmän kuin mitään muuta mutta hyvänä kakkosena tulee valta määrä kerättävää tavaraa josta suurin osa on pelkkää rojua.

Ajoittain vastaan sattuu myös aseita ja varusteita joista on jopa hyötyä taistelussa. Tosin suurimman osan ajasta käytetään ihan vain paria asetta ja asustetta sillä kun kohdalle osaa yksi oikeasti hyvä, niin seuraavaa mahdollista haastajaa kyseiselle varusteella saa odottaa aika kauan. Niin Van Helsing kuin Katarinakin käyttävät aseita ja varusteita.


Iso asia hahmonkehityksessä ovat myös taitopisteet ja kykypisteet joilla kehitetään omia ominaisuuksia kuten kestävyyttä, voimaa, tarkuutta ja syvemmällä lähitaistelua, kaukotaistelua jne. Tämän lisäksi käytössä on myös perk systeemi mutta tämä puolisi olisi tarvinnut vähän lisää huomiota sillä tässä on pari epäselvyyttä jotka sitten oppii kantamaan käyttä kun on liian myöhäistä. Itse sanoisin että tuuri kävi sillä vain yhden perkin todella vaihtaisin jos pystyisin.

Hahmon kehitys ja hahmon aselaji määrittävät suunnan, mutta variaatiota riittää todella paljon oli suunta mikä tahansa. Tässä on erittäin hyvin tehty hahmon kehitys vaikka ajoittian tuntuukin että hahmon kehitys on erittäin hidasta ja vihollisten taso sen sijaan nousee paljon nopeammin.


Taistelussa vihollisia on aina julmetusti ja kaikki käyvät hullunlailla kimppuun. Vihollisia voi helposti olla se kymmenen ja kun kaikki ovat rynnäköllä niskassasi niin peli helposti takkuaa ja pelihahmoa ei juuri näe. Turhain usein pelaaminen on pelkkää hirviöiden pieksemistä ilman mitään muuta tarkoitusta.

Itse vertaisin tätä peliä oitis Victor Vran peliin. Nämä kaksi peliä ovat todella samanlaisia mutta Victor Vran oli ohjattavuudessa ja taistelussaan parempi. Victor Vranissa oli tietty epätarkkuus vahvasti läsnä mutta tässä pelissä se on vielä vahvempi ja vielä epätarkempi. Tätä on vähän vaikea selittää mutta tämä ohjaustyyli kun ei nopealla ajatuksella ole järin toimiva ja kun vihollisia on niskassa se pari tusinaa, niin järin nautinnolista se taistelu ei ole.

Pelistä puuttuu usein se tietty nautinto ja sen tilalla on vain jäätävä takominen ja eteenpäin puskeminen. Kuolema tulee eritätin nopeasti tutuksi ja se palaaminen on tehty ihan naurettavasti. Ilmaiseksi voi syntyä päämajassa, pienellä maksulla tarkastuspisteellä ja prosenttiosuudella pääomasta, siinä paikassa jossa olet. Tämä on ihan naurettavaa kiristystä ja kun valtaosa pelistä on sinä vastaan ylivoima niin tämä käytäntö syö miestä.


Tunnelmaltaan ja tarinaltaan kyseessä on vallan erinomainen peli. Dialogi on todella nautinnollista ja päähenkilö on todella hyvä.

Van Helsing on sellainen karu sankarihahmo ja ääninäyttely korostaa tätä. Kyseessä on helposti yksi parhaita pelihahmoja ja kun kyseessä on Van Helsing, niin siitä oitisi lisäpisteitä. Tällä hahmolla oli hauska pelata enemmänkin, jos pelaaminen olisi enemmän kuin pelkkää vihollisten aivotonta mäiskimistä.

Lady Katarina on erinomainen lisä. Hän on todella erilainen kuin Van Helsing ja hänen sarkasmin sävyttämät aristokraattiset kommentit ja mielipiteet tekevät hänestä todella hyvän hahmon.

Muissa hahmoissa ei ole kovin montaa järin mieleenpainuvaa. Rottakauppias Arkady ja vampyyrikreivi Vlados ovat hyvin tehtyjä ja jopa kiinnostavia hahmoja, mutta he ovatkin niitä satunnaisia poikkeuksia. 

Pääpahis Fulmigati on todella tylsä ilmestys. Valtaosan ajasta hän on vain nimi ja sitten kun koittaa viimeinen taistelu niin hän on ihan perustyylinen hullu tiedemies kuten Victor Frankenstein, professori Hojo tai tohtori Neo Cortex. Tämän lisäksi pomotaistelusta on osattu tehdä hyvin ärsyttävä. Se kestää jonkin aikaa ja kokoajan Fulmigati laukoo elokuvista tuttuja kommenteja omalla vivahteellaan. Samat läpät kuulee kerran toisensa jälkeen, kyllästymiseen asti.


Pomoviholliset eivät ole järin hyviä ilmestyksiä. Valtaosa pomoista noudattaa kaavaa:

1 iso pahis jolla useampi järeä isku ja/tai yksi lähes instakill liike.

Lisänä lauma pikkupaskiaisia joita tulee jatkuvalla syötöllä lisää.

Tämä ei ole järin kiinnostavaa vaan tekee pomotaisteluista aika puuduttavia. Se käy vanhaksi hyvin nopeasti, mutta niin se vain tuntu menevän tämän pelin kanssa.

Vaikka maailmoissa on monia sivutehtäviä ja lisätekemistä, niin se ei poista sitä tosiseikkaa että tämä peli on pääasiassa pelkkää grindaamista ja vihollisten tappamista. Jos se olisi edes tehty hyvin, niin en epäröisi pelata peliä uudestaan läpi, korjaten parit virheet.


Kokonaisuudessaan Van Helsingin Uskomattomat Seikkailut on hyvä peli. Se ei ole mitenkään paras genressään ja jos pelihahmona ei olisi Van Helsing, ei tämä tuntuisi läheskään yhtä nautinnolliselta. Tässä pelissä on aika isoja puutteita ja pitkissä sessioissa tämä muuttuu helposti puuduttavaksi. 

Maailma, tarina ja muutamat hyvin tehdyt hahmot kuitenkin tarjovat juuri sitä vastapainoa monotoniselle aivottomalle mättämiselle. Vaikka toiminta onkin hienoa ja näyttävää, niin se ei ole nautinnollista samalla tavalla kuin vaikka peleissä Victor Vran ja Middle-Earth: Shadow of Mordor.

 

+ Van Helsing

+ Fantasia steampunk tunnelma

+ Näyttä toiminta

+ Paljon pelattavaa

 

- Taistelu muuttuu helposti puuduttavaksi

- Muut osat jäävät taistelun varjoon

- Monet selkeät heikkoudet

 

Arvosana: 7,7

 

Erityinen