Predator_%20Hunting%20Grounds.jpg?163153

Erinomainen ajatus heikolla toteutuksella

 

Mikä hyvänsä Predator aiheinen peli on ideallisesti todella houkutteleva tapaus. Moninpeliin panostava toteutus on kuitenkin todella luotaantyöntävä ajatus ja sitä kautta tämä peli vain saa toivomaan parempaa Predator peliä, jota olen itse toivonut jo pitkän aikaa, tuloksetta.

 

PlayStation Plus

 

 

Saalistaja: Metsästysmaat

Predator on yksi niitä aihealueita josta pitäisi olla enemmän pelejä. Tai edes yksi oikeasti hyvä peli. Predator: Concrete Jungle oli sellainen peli jota en koskaan itse päässyt pelaamaan, joten siitä ei ole kokemuksia eikä myöskään FPS tyylisestä Alien vs Predator pelistä. Aliens vs Predator: Extinction taktiikkapeli on lähemmäs ainoa peli joka on edes jollakin tavalla predator tunnelmainen peli, mutta se ei rapsuta sieltä mistä kutiaa. Tämä peli näyttää hyvältä ja vaikuttaa hyvältä myös, kunnes käy ilmi, että tämä on puhdas moninpeli ilman yksinpelikampanjaa, tai mitään muutakaan kampanjaa ja sitä kautta, riippuvainen aivan liikaa muista pelaajista. Mikä ei omasta mielestäni ole koskaan hyvä juttu.

 

Houkutteleva idea luotaantyöntävällä pelattavuudella

Jos Friday the 13th: The Game on tuttu, niin Predator: Hunting Grounds saattaa tuntua oitis erittäin tutulta. Odotetttavissa koska tekijä on sama. Moninpelipainotteisessa kokonaisuudessa yksi pelaaja ohjaa predatoria ja neljä ohjaa sotilasyksikköä. Se kummalta on viimeisenä pelihahmo hahmo hengissä, voittaa. Predator on varsin tehokas tappaja näkymättömyydellä lämpönäöllä ja niin huimalla ketteryydellä esteitä pelissä ei juuri ole. Aseistuksessä on muutamia vaihtoehtoja, mutta iso osa on lukittuna ja vaatii kehittymistä, jotta ne avautuvat käyttöön. Predator ei siis ole ihan niin ylivoimainen kuin elokuvissa, varsinkin koska energiamittari rajoittaa kaikkea ja erikoistoiminnot kuluttavat sitä. Vaikka mittari latautuu nopeasti, niin predatorilla pelaaminen vaatii taktiikkaa. Sotilailla on etuna ylivoima, mikä tekee tästä pelistä yllättävän haastavan, predatorille ja pakottaa saalistajaa hiiviskelemään. Sotilaillakin on muutamia kikkoja joilla karsia predatorin erikoisominaisuuksien käyttöä, mutta katsoi tätä asetelmaa mistä näkövinkkelistä tahansa, niin predator on lähtökohtaisesti todella heikossa asemassa, toisin kuin elokuvissa. Sotilailla on tosin tietty tehtävä jokaisessa erässä, mikä pakottaa heitäkin liikkumaan, eikä vain menemään selkä seinää vasten ja odottamaan, mikä sekoittaa pakkaa edes hieman.

Jos verrataan Perjantai 13. peliin, jossa Jason oli pitkälti täysin tuhoutumaton ja teinien tehtävä oli paeta häneltä keinolla millä tahansa. Idea on siis hyvin samanlainen. Perjantai 13. tarjosi aika paljon erilaisia muuttujia, kun taas Hunting Grounds ei niinkään ja mitä tulee pelaamiseen, niin Hunting Grounds ei ole juuri kehittynyt, vaan kärsii aivan samoista ongelmista. Predatorin arsenaali on loppuviimeksi todella rajattu aluksi, mikä vähentää merkittävästi taktikointia pelissä ja sotilaiden etu on aika suuri. Peli tuntuu väkisinkin todella heikosti tasapainoitetulta ja pelattavuus on juurikin sitä tasoa, että se ei yksinkertaisesti ole hauskaa ihmispelaajia vastaan, koska ohjattavuus ei ole ihan niin hyvin reagoivaa. Tekoäly taas on niin puupäinen, että suurin haaste on löytää sotilaat, ei niinkään heidän tappamisensa. Tietysti pelissä on paljon asetuksia joilla peliin saa haastetta, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että peli ei ole erityisen hauskaa muita pelaajia vastaan, mikä on pelin varsinainen tarkoitus.

Vaikka tämä asettaakin pelin todella negatiiviseen valoon, niin tosiseikka on myös se, että tämä on sellainen peli, mitä pitää pelata aika paljon enemmän, jotta siinä tulee oikeasti hyväksi. Kenttien oppiminen tuo oitis lisää mahdollisuuksia ja kun varsinkin predatorilla tietää että missä on mitäkin, voi varsin nopeasti liikkua paikasta toiseen ja yllättää ihmiset hyvinkin äkkiä. Ongelma tässä on vain se, että predatorin pitäisi olla kestävämpää sorttia, tai sitten vielä ketterämpi mitä on. Liikkuminen on kyllä hienon näköistä, mutta siitä tuntuu silti puuttuvan sitäkin jotakin. Omat kokemukseni tämän pelin kanssa keskittyvät lähinnä predatoriin, mitä nyt olosuhteiden pakosta joutui pelaamaan ihmisilläkin, mikä no huomattavasti helpompaa ja tunnelmallisesti aika lähellä sitä, mitä sen pitääkin olla. Yksi vastaan yksi, predator on aina se vahvempi osapuoli, mutta taktiikka ja tiimitoiminta, tasoittavat oitis tilannetta.

 

Predatorista olisi parempaankin 

Peli on ehdottomasti hauskempaa predatorina, kuin sotilaana. Samalla tavalla kuin Friday the 13th oli hauskempaa Jasonina kuin yhtenä leiriläisenä. Ihmispelaajia vastaan tämä hauskuus vähenee merkittävästi sillä samalla tavalla kuin aiemmassa pelissä, tällä kertaa se vain tuntuu paljon enemmän. Hunting Grounds on toimintapeli jossa kumpikin puoli pystyy tappelemaan vastaan, mikä pakottaa predatoria ottamaan hiiviskelypainotteisen lähestymistavan ja itse en hiiviskelystä juuri tykkää. Sotilailla taas ei ole mitään syytä hiiviskelyyn, koska predator joka tapauksessa on tulossa heitä kohti. Tosin varovainen eteneminen on se pääpointti. Koska pelissä on paljon suurempi todennäköisyys pelata sotilaalla kuin predatorilla, vie se oitis osan mielekkyydestä. Lopun mielekkyydestä vie se pelattavuus, jonka pitäisi olla paljon parempaa. Predator saisi olla paljon monipuolisempi hahmo pelata, sillä tälläisenään, kyseessä on enemmänkin todella perusrunkoinen predator hahmo jossa liike on kyllä hienosti tehtyä, mutta silti ohjattavuus on jotenkin kankeampaa kuin voisi toivoa eikä toiminnassa ole sellaista mielekkyyttä kuin pitäisi. 

Kustomointi on myös todella suuri heikkous. Iso osa kaikesta kustomoinnista on tasoseinien takana, eli peliä pitää pelata perusversiolla todella kauan, ennenkuin saa käyttöönsä yhtään mitään muokattavaa. Tämä vie kaiken mielekkyyden pois, koska tuntuu että peliä pitää pelata todella paljon, ennenkuin sitä pääsee edes pelaamaan. Puhumattakaan että koska pelaaminen ei ole järin hauskaa, niin sitä ei tee mieli harrastaa, vain jotta pääsisi kiinni siihen materiaaliin, minkä pitäisi olla läsnä alusta asti. Tyylillisesti peli sentää osuu oikeaan, sillä verta tässä hurmeisessa mittelössä riittää todella paljon. Predator repii ihmisiä kappaleiksi todella hienosti ja muutenkin peli on tyylillisesti todella uskollinen esikuvilleen. Pelissä on juurikin sellaista tunnelmaa mitä ensimmäisessä elokuvassa, mikä on oitis kotiin päin.

Predator on sellainen aihealue, josta todellakin haluaisi pelin, jossa saisi predatorina metsästää vihollisia vaihtelevissa kentissä, valtavalla arsenaalilla ja saisi todellakin tuntea olevansa todella saalistaja. Tämä peli ei tarjoa mitään siitä. Predatorilla ei välttämättä edes pääse pelaamaan ja sotilaalla ei ole kiva pelata. Ajatuksellisesti Hunting Grounds ei ole huono peliä, se pyrkii oikeaan suuntaan, mutta ilman yksinpeliä, tästä ei saa irti juuri mitään. Kun otetaan vaikkapa vertailuun Batman: Arkham City, niin siinä pelissä kaikissa hiiviskelyyn panostavissa predator osuuksissa, tuntee Lepakkomiehenä olevansa se todellinen saalistaja ja sillä idealla olisi todella upeaa pelata Predator peliä. Tämä on huono versio siitä ideasta, koska pelaamisessa on niin vähän oikeaa variaatiota, hyvällä tavalla ja se alkukynnys varsinkin on hyvin korkea. Tämä on erittäin selvä merkki siitä, että pelissä pitäisi olla kampanja, jonka aikana niin sanotusti oppii pelaamaan tätä peliä, jotta sitten oikeasti pärjää ihmispelaajia vastaan ilmaan kymmenien tuntien harjoittelua, mistä iso osa varsinkin aluksi on sitä, että saat turpaasi hyvin nopeasti.


Yhteenveto

Predator: Hunting Grounds on ihan kiva peli samalla tavalla kuin Friday the 13th: The Game. Tosin se on samalla tavalla turhauttava peli, joka ei vain nappaa. Pelattavuus on todella itseääntoistavaa eikä se ole oikeastaan hauskaa botteja vastaan ja vielä vähemmän ihmispelaajia vastaan. Predator ei ole tarpeeksi tehokas ja pelin rytmitys on aivan liian hidas tai aivan liian epätasapainoitettu. Ohjattavuus toimii kuitenkin hyvin ja perusideat ovat kunnossa eikä peli ole pelattavuuden suhteen mitenkään rikkinäinen. Ongelmana vain on se, että tämän pelin olisi pitänyt olla yksinpelikampanja, sillä kun moninpeli on se fokus, niin se ei vain kanna peliä merkittävästi mihinkään suuntaan.

Erityisen huonolta tämä tuntuu siksi, koska Friday the 13th teki jo pohjatyötä, eikä siitä otettu millään tavalla oppia, tai jos otettiin, niin en tiedä miten eikä se näy missään merkittävässä asiassa tämän pelin kanssa. Lisäksi omalla kohdalla tässä korostuu myös se, että itse pidän Predator aiheesta aika paljon, eikä tämäkään peli rapsuta sieltä mistä kutiaa. Voi olla että tästä saisi enemmän irti, jos sitä pelaisi merkittävästi enemmän ja kehittyisi siinä, mutta peli ei juuri kannusta siihen.

 

+ Predator

+ Hyviä ideoita

+ Tunnelma on kohdillaan

 

- Todennäköisyys pelata predatorilla on aika pieni

- Moninpelipainoitus ilman yksinpelikampanjaa

- Kustomoinnin vähäisyys

 

Arvosana: 5,0

 

Välimallia