PlayStation 3 ei ehkä ollut konsoleista parhaita, mutta mitä tulee sen pelikirjastoon, niin monella tavalla se onnistui luomaan monta erinomaista pelisarjaa jotka vieläkin jatkavat eteenpäin. Tosin, myös moni pelisarja ei jatkunut kyseisellä järjestelmällä.

 

 

 

Tässä kohtaa kokoelma sääntö iskee sisään (Sly trilogy, Devil May Cry Collection, Kingdom Hearts 1,5 ja 2,5) ja tietysti se perustyylinen; Yksi per pelisarja. Ei myöskään suoria käännöksiä aiemmista peleistä. Lisäksi jos peli on ilmestynyt yhtä aikaa sekä PS3:lle että PS4:lle, niin parempi versio lähtökohtaisesti voittaa. Middle-Earth: Shadow of Mordorin PS3 versio nimittäin oli todella heikko esitys kun vertaa sen PS4 vastineeseen.

Kuten PS2 pelien kanssa, myös näiden kanssa on mieleen tullut paljon muitakin tapauksia joita aikanaan ei muistanut ja konsolin pelikirjaston näkee jälleen uudessa valossa. Monessa kohtaa mennään ihan mututuntumalla. Juuri siitä syystä oli kiinnostusta tehdä tämä lista näinkin pian PS2 listan jälkeen ja PS4 neljää seuraa pian, kun PS5:n ilmestyminen lähestyy.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Soul Calibur IV

- Mielekästä taistelua mahtavalla hahmovalikoimalla

 

Hitman: Absolution

- Varsin onnistunut pelikokonaisuus salamurhameiningillä

 

Mortal Kombat

- Tappelupeli laadukkaalla toteutuksella

 

Saint's Row IV

- GTA tyylistä menoa, mutta pähkähullulla otteella

 

LEGO Lord of the Rings

- Uusi kultastandarti LEGO sarjalle

 
24. X-Men Origins: Wolverine

Peli joka pistä parilla tavalla paremmaksi elokuvasta johon perustuu. Tälläinen Wolverinen pitää olla. Peli on verinen, väkivaltainen ja sanalla sanoen brutaali. Elokuvan kohtauksia on tulkittu vapaasti pienin muutoksin. Hugh Jackman on mukana ja siksi Wolverine todellakin tuntuu siltä miltä pitää. Se mikä tässä pelissä kuitekin ottaa murskavoiton, on se miten hyvin toiminta on toteutettu.


23. Dark Souls

Parhaimmillaann hyvin eeppisiin mittasuhteisiin nouseva peli. Erittäin vaikea ja armoton, mutta kun siihen pääsee sisään, niin omalla tavallaan varsin viihdyttävä. Paljon pelattaa, valtavasti vaihtelua ja ennenkaikkea erittäin hyvin tehtyjä pomovihollisia. Monella tavalla tosi kusipäinen tekele, mutta monella tavalla myös todella syvälline.


22. Overlord II

Huumoriltaan todella hyvin kirjoitettu, tarinaltaan yllättävän toimiva ja yleiseltä otteeltaan enemmän kuin hauska. Pelattavuus toimii varsin hyvin vaikka onkin vähän kankeampaa sorttia. Mitä tulee pelin yleiseen tunnelmaan, niin fantasia on hienoa katseltavaa ja siinä osataan hienosti tehdä pilaa yhdestä jos toisestakin asiasta. Pelihahmon on todella hienon näköinen ja tapa minionit ovat myös todella hauskoja.


21. Spec Ops: The Line

Hyvää ammuskelua todella hyvällä tarinalla ja ei niin selkeillä valinnoilla. Etenkin se miten tarina ja sen myötä monet pelin tyyliratkaisut muuttuvat pelin edetessä todella tekevät tästä hyvin erityisen peli. Ammuskelu on hyvin perustyylistä settiä mutta se miten peli todella rakentuu ja kehittyy tekee tästä yhden sellaisen pelin, joka kannattaa kokea.


20. Dead to Rights: Retribution

Todella asennetoimintapeli jossa koiran käyttö on erinomainen lisä. Ammuskelu on todella näyttävää ja pelattavuus toimii todella hyvin. Pelin tyyli on erittäin hieno omalla väkivaltaisella tavallaan. Monella tavalla aika tavanomainen räiskintä kliseisellä poliisitarinalla, mutta se on silti erittäin mielekäs peli pelata ja jälleen korostetaan että koira on uskomattoman hyvä lisä.


19. Binary Domain

Räiskintää joka on perustasolla sitä tavallista settiä, mutta tarina toimii todella hyvin erilaisten hahmojen kautta, etenkin sen vuoksi että se miten hahmot suhtautuvat pelaajan vaikuttaa lopputulokseen. Tarina on todella hyvin tehty ja se mikä tekee pelistä erityisen tyylikkään on sen ulkoasu joka korostuu siinä, miten hienosti viholliset hajoavat kun ne ampuu tohjoksi.


18. Bulletstorm

Pääpiirteittäin pelattavuus on sellaista perushutturäiskintää, mutta siinä on muutama todella näppärä lisä joka oikeasti tekee toiminnasta erityistä. Vihollisten vetäminen lähemmäs köydellä ja potkaiseminen kauemmas ovat upeita lisiä ja siihen päälle vielä pistesysteemi ja todella mahtava valikoima aseita. Tämän lisäksi pelin huumori on kaikessa karkeudessaan todella hienoa. 


17. Assassin's Creed IV: Black Flag

Merirosvoseikkailu vailla vertaansa. Salamurhaaminen on hauskaa, meriseikkailu on hauskaa, juoni toimii ja monet pelin hahmot ovat hyvin tehtyjä. Mukana on myös melkoisia heikkouksia mutta se kokonaistunnelma on se mikä nostaa tämän pelin AC sarjan parhaimmistoon ja se hyvin niukasti voittaa Assasin's Creed II:n.


16. Dishonored

Tunnelmallinen, syvällinen ja muuttuva peli. Tarinassa on todellista syvyyttä ja pelaajan teoilla omat seurauksensa. Tässä pelissä nappaa eniten se tyylikkyys ja syvyys. Graafinen ulkoasu on enemmän kuin upea ja väkivaltainen tyyli sekin on uskomaton. Toiminta ja hiiviskely ovat kumpikin toimivia ratkaisuja mutta eniten tässä pelissä toimii se syvyys. Niin paljon muuttujia ja vaihtoehtoja, kaikkialla.


15. Dragon's Dogma

Fantasiatunnelmaltaan erittäin hyvä. Laajuudeltaan, yllättävän suuri. Mielettömästi tekemistä, paljon tapettaa, kehitettävää ja löydettävää. Aluksi vähän epäselvä ja muutamilla osa-alueilla heikko tapaus mutta kun pelissä pääsee pidemmälle niin se alkaa tuntua erittäin hyvältä ja haastavalta. Monia asioita olisi voitu tehdä toisin mutta jokin tässä pelissä vetää puoleensa ja kannustaa jatkamaan.


14. Darkness II

Räiskintää todella mielekkäällä otteella. Pimeyden voimat tuovat toimintaan aivan omanlaistaan otetta perusräiskintää tukemaan ja hyvin brutaalia tyyli toimii erittäin hyvin. Graafinen ulkoasu on huipputasoa sillä sarjakuvamainen tyyli on uskomattoman hieno ja siinä korostuu hurmeinen toiminta entistä paremmin. Pimeys on yksi vahvimpia osia kokonaisuutta jossa tarina on varsin hyvä, vaikka loppuukin pahasti kesken.


13. Darksiders

Uudenlainen ote Ilmestyskirjan ratsastajiin. Sota on erinomainen pelihahmo ja toiminta on pelissä erinomaisessa muodossa. Vaihtelua ja laajuutta on sopivasti ja tunnelma on alusta loppuun asti erinomainen. Tarinaan mahtuu paljon erinomaisia pelihahmoja ja tarina on hyvin rakennettu.


12. Ratchet & Clank: Crack in Time

Merkki siitä että Ratchet & Clank sarja kestää aikaa. Harvat asiat ovat oikeasti muuttuneet. Muutamia uusia juttuja on tuotu mukaan mutta sarja on ennallaan. Tarina on hyvin tehty ja erittäin hauska hetkestä toiseen. Toiminta on parhaimmillaan täysin yliampuvaa ja erinomaiset hahmot sopivat kokonaisuuteen kuin nenä päähän.


11. Mass Effect 2

Trilogian niukka kohokohta. Voittaa ME3:n hyvin niukasti. Sanoisin että tässä osassa on eniten merkitystä siinä mitä teet sillä ryhmäläiset voivat oikeasti kuolla, kukaan ei ole turvassa. Toiminta on todella mielekästä mutta vielä mieluisempaa on se tarinan kuljettaminen. Ryhmässä on paljon sellaisia joihin todella kiintyy ja siksi monet vaikeat ratkaisut ovat entistä vaikeampia.


10. Lord of the Rings: War in the North

Taru Sormusten Herrasta peli joka on erinomainen parannus PS2:n peleihin kuten Return of the King. War in the North kertoo täysin oman tarinan jossa on mukana monia tuttuja hahmoja ja juonellisesti kokonaisuuteen mahtuu paljon hienoa viittauksia päätarinan tapahtumiin. Toiminnallisessa mielessä peli on pitkälti perustason mättöä, mutta se toimii hyvin ja pelattavuus on mielekästä. Kokonaisuus on erittäin hyvin tehty paketti, roolipeli parhaasta päästä hahmonkehityksen ja kekustelujen ansiosta.


9. Dragon Age: Origins

Dragon Age tai Mass Effect. Vaikka Mass Effect onkin toiminnassa paljon parempi, niin Lohikäärmeaika pelisarja onnistuu tarinallisesti paremmin. Hahmoissa on monta erinomaista ilmestystä ja Origins tarjoaa parhaat. Yhtä hyvää hahmoa kuin ME:n Garrus ei löydy mutta Morrigan ja Leliana olivat tarinallisesti se todellinen kolmiodraama kauan ennen Yenneferiä ja Trissiä. 

Pelattavuudessa ovat pelin suurimmat heikkoudet sillä toiminta ei ole niin hyvää kuin se voisi olla. Mutta vastapainona tarina on enemmän kuin hyvä ja nautinnollinen kokonaisuus. Paremmalla toimintapuolella, tämä voisi olla lähellä top 10 sijoja.


8. Heavy Rain

Tarinalliset pelit ja Quick Time Eventit saivat valtavan sysäyksen kun Rankkasade ilmestyi ja keräsi kaikki kehut, ansaitusti. Yksi ensimmäisiä ostamiani PS3 pelejä ja edelleen yksi parhaita. Tarina ja hahmot ovat molemmat erinomaisesti tehtyjä. Ajoittain vastaan tulee selvästi pelintekijöiden arkuus, mutta valtaosa ajasta käsissä on aikuinen peli aikuisille. Peli yhdistää erinomaisesti hitaan pelaamisen ja nopean pelaamisen kokonaisuudessa jossa peli jatkuu, tapahtui pelissä mitä tahansa.


7. Red Dead Redemption

Länkkäripeleistä paras. Rockstar saa harvoin aikaiseksi oikeasti kiinnostavia hahmoja mutta John Marston on sellainen ja vielä enemmäkin. Hän on parempi päähenkilö kuin muut Rockstarin päähenkilöt yhteensä. Sitä kautta pelin tarina myös tuhoutuu lopussa, mutta tarjoaa sitä ennen niin paljon erinomaista toimintaa ja tekemistä sellaisissa maisemissa, että sen pystyy osittain antamaan anteeksi, mutta ei niin että peli pääsisi huippusijoille.

Westernpelien joukossa RDR on se ylivoimaisin sillä tässä pelissä yhdistyy myös tarinassa se todellinen villi länsi jossa riittää niin paljon tekemistä, että tarinaa aletaan etenemään vasta paljon myöhemmin.


6. Resident Evil 6

Erinomainen toimintapeli jossa lukuisia hyvin tehtyjä hahmoja ja erinomainen tarinallinen kokonaisuus. Päätarinan lisäksi mukana on hyvin monipuoliseksi tehty Mercenaries moodi. Resident Evil 6 on todella miellyttävä peli pelata jos haluaa toimintaa ja se on erittäin pitkälli viety ohjattavuudessaan sitten RE4:n ja 5:n. Toiminnassa tuntee todellakin olonsa toimintasankariksi.


5. Ninja Gaiden Sigma 2

Se minkä NGS tekee paremmin on tyyli sillä siinä pelissä veri on punaista ja sitä ei ole unohdettu. Tällä kertaa se on violettia ja raakuutta on hillitty. Mutta sen hinnalla on mukaan saatu niin monta erinomaista pomotaistelua että kakkonen on ykkönen. Vihollisrintamalla on niin monta todella hyvää vihollista että taso nousee joka kerta ylemmäs. Ryu Hayabusa on erinomainen päähenkilö ja hänellä pelatessa tuntee olevansa oikea mestarininja.


4. Uncharted 3: Drake's Deception

Nathan Draken tarinan oli tarkoitus päättyä tähän. Monella tavalla Uncharted 3 on erittäin hyvin loppuun hiottu peli. Tulitaistelu ja lähitaistelu ovat kumpikin loistavasti tehtyjä. Ampuminen on hauskaa ja lähitaistelu sekin on todella viimeisteltyä. Tämän lisäksi pelissä on varsin hyvä tarina ja loistavia hahmoja. Suuri plussa myös lopputaistelusta ja toiminnasta yleensä.


3. The Last of Us

Nauhgty Dog teki maailmanlopun teemoissa liikkuvan pelin jossa Troy Bakerin ja Ashley Johnsonin erinomaisesti tulkitsemat Joel ja Ellie saivat aikaan kaikkien aikojen road tripin jonka päätyttyä, oli koettu yksi parhaita pelejä koskaan. Last of Us on erinomainen kokoelma hiljaista tutkimista, intensiivistä toimintaa, hiiviskelyä ja varovaista suunnittelua. Tämän kaiken taustalla on kokoajan päätään nostava erinomainen tarina.


2. The Wolf Among Us

Ehkä se paras jaksottainen peli. Telltalen Batman on erinomainen peli mutta Wolf Among Us on peli joka todellakin osaa tuoda maailman esiin ja saada päätökset todella tuntumaan merkittäviltä. Hahmoihin kiintyy ja tämä on edelleen se peli jossa on yksi kaikkien aikojen parhaita kohtauksia.

Tässä pelissä ei ole juuri heikkouksia, mutta näin kovassa kilpailussa on väkisinkin niitä pelejä jotka tuntuvat paremmilta, mutta myönnetään, että ajoittain tuntuu että tämä peli voisi hyvinkin olla aikakautensa paras peli.


1. Batman: Arkham City

Kaikki mitä Arkham Asylum teki, nostettiin kaksi kertaa paremmaksi sen jatko-osasaa. Arkham City on loistava peli todella monella tavalla. Sen tunnelma on esimerkillinen, laajuus uskomaton ja tarina mahtava. Taistelu on enemmän kuin fantastista ja mitä tulee pelisarjaan, on Arkham City sarjan huipulla ja ainoa mikä sen kanssa todella pystyy kilpailemaan, on sen jatko-osa.

Pelin pitkälti kaikki osa-alueet on tehty erinomaisesti ja myös Catwoman DLC on yksi parhaita lisäsisältöäjä. Arkham City on todellinen standarti mitä tulee toimintaseikkailupeleihin.