Jotkut pelimekaniikat todella tuhoavat pelejä tai ainakin saavat ne tuntumaan paljon huonommilta. Aina huono mekaniikka ei tuhoa kokopeliä, mutta ei tee siitä myöskään parempaa.

 

 

 

Joidenkin pelimekaniikkojen huonouden näkee vain tietyissä peleissä. Oikein käytettynä huonokin mekaniikka voi olla ihan ok ja joskus sille on jopa perusteet, mutta tietyissä peleissä on mekaniikkoja, jotka eivät niitä todellakaan paranna vaan päinvastoin. Kun tarpeeksi moni peli käyttää samanlaista mekaniikkaa, siitä muodostuu lopulta klisee, jos sen haluaa ajatella näin.

Kuten panin merkille, nämä kaksi asiaa ovat usein hyvin lähellä toisiaan ja siksi päätin yhdistää nämä kaksi erillistä listaa yhdeksi listaksi.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Sokkeloiset kentät - BloodRayne

- Varsinkin silloin kun kaikki näyttää samalta. Siinä vaiheessa kun ei ole mitään hajua minne pitäisi mennä,  niin tulee ikävä pelejä joissa voi nappia painammalla saada suuntimia.

 

Äkkikuolemat - Final Fantasy VIII

- Varsin typerää on se kun vastaan hetki, jossa et tiedä yhtään mitä tehdä ja jos epäonnistut niin kuolet. 

 

Aikarajalliset osuudet - 24 the Game

- Usein tarpeetonta hoputtamista.

 

Tuhoutumattomat "heikot" esteet - Fallout 4

- Jos tästä ei kuulu päästä eteenpäin, niin miksi tässä on jo hajonnut ovi, tai jotakin mistä pitäisi päästä eteenpäin jos sattuu kantamaan sinkoa.

 

Hyödyttömät palkinnot - Witcher 3: Wild Hunt

- Miksi tason 50 viholliselta saa tason 15 aseen joka on enemmän kuin hyödytön, kun itse on tasoa 40 tason 35 aseilla.

 
24. Ladattava lisäsisältö - Batman: Arkham Knight

Sanotaan heti, kun tämä tehdään oikein, niin tässä ei ole mitään pahaa (Witcher 3) mutta kaksiteräisen miekan toinen terä on se, että tämä saa jotkut DLC:t tuntumaan siltä, että niiden olisi pitänyt olla pääpelissä. Ladattava lisäsisältö on kuitenkin näppärä tapa pitää peli elossa ilman että pitää suoraan mennä tekemään jatko-osa.


23. Hyödyttömät liittolaiset - Killzone 3

Varsinkin monissa FPS peleissä tuntuu että pelaaja on ainoa pätevä henkilö. Liittolaiset ovat älyttömän usein aivan tumpeloita, he eivät juuri tee mitään hyödyllistä. Vihollisten tappaminen on pelaajan homma ja kun pelaaja kaatuu ja mahdollisuutena on että tiimikaveri elvyttää, niin eivät ne kyllä siinäkään onnistu, tai sitten ovat sen verran mulkkuja etteivät viitsi vaivautua.


22. Yhden repliikin hokeminen/ Yhden liikkeen toistaminen - Kingdom Hearts

Se että pomovihollinen huutaa saman läpän aina saman iskun jälkeen on hyvin typerä ratkaisu, varsinkin jos tätä kyseistä hyökkäystä tapahtuu toistuvasti. Muuten viholliset jotka toistavat samaa liikettä uudestaan ja uudestaan tuntuvat siltä että ne on tarkoituksella tehty turhauttavaksi. Tämä kaikki saa aivan uudet mittasuhteet jos kyseessä on normaali vihollinen, joka jatkuvasti suojaa.


21. Maailman taipumus - Demon's Souls

Tiettyjä esineitä ei saa ellei maailman taipumus ole tietynlainen, valo tai pimeys, kärjistettynä. Se on jo omiaan ärsyttämään, mutta se ei ole vielä se ongelma, sillä onhan vastaavaa nähty ennenkin. Ongelma on siinä, että pelissä ei tunnu olevan kovin selkeitä tai selkeästi esitettyjä sääntöjä että mikä vaikuttaa ja miten paljon siihen, millainen maailman taipumus on. Tämä saastaa siksi, että tämä tuntuu olevan arpapeliä ja se syö nautintoa varsin merkittävästi, koska tämä on aika iso osa peliä ja sitä, miten pelimaailma toimii. Sen verran järkeä tekijöillä oli, että tätä syöpää muut Souls pelit eivät perineet.


20. Cliffhanger lopetus - Sly Cooper: Thieves in Time

Se että peli lopettaa kaiken siten, että asiat jäävät vaille ratkaisua on todella ärsyttävää, kyllä kaikki tajuavat että tälle saatetaan tehdä jatko-osa, mutta olisiko liikaa pyydetty että tämä peli loppuisi ensin. Ei aina tarvitse kiusoitella jatko-osilla.


19. HP hirviö pomoviholliset - Star Wars: Force Unleashed 2

Silloin kun pomovihollisessa ainoana haasteena on vihollisen energian kuluttaminen, eikä mikään muu, niin silloin jotakin on tehty todella väärin. Tämä siis tarkoittaa sitä että tiedät voittavasi, kunhan vain jaksat monotonisesti hakata ja hakata vihollisen energiapalkkia milli kerrallaan loppuun asti.


18. Näkymättömät seinät - Kingdom Hearts

Tämä on niitä kliseitä jotka yhdellä tavalla ovat ihan ok. Tämä on silloin kun kyseessä on toiminnallinen peli jossa näkymättömät seinät rajoittavat kuoleman mahdollisuutta esimerkiksi kapeilla silloilla tms. Mutta syy miksi tästä todellakin pitäisi luopua, tulee siitä, että näitä käytetään myös estämään pääsy jonnekin, minne ihan selvästi pitäisi pystyä menemään. Avoimen maailman peleissä tämä on sulaa laiskuutta. 


17. Keskustelut/välianimaatiot joita ei voi ohittaa - Wolf Among Us

Tarinallisissa peleissä tämä alkaa siinä vaiheessa ottaa päähän, kun pelaat peliä läpi ties kuinka monetta kertaa ja joudut kuuntelemaan samat läpät joka kerta uudestaan. Sitten on nämä pelit joissa on välianimaatiot joita ei voi ohittaa. Tämä kaikki räjähtää täysin käsiin kun kyseessä peli jossa sille paskanjauhannalle ei vain tule loppua tai muuten vain kyseessä on "tikusta asiaa" tilanne.


16. Väkisin tehdyt ongelmanratkaisukohdat - Dragon Age: Inquistion

Kaikki pelit eivät tarvitse ongelmanratkontaa, mutta silti joitakin puzzle pätkiä pitää väkisin ängetä peleihin, vain tuomaan vaihtelua. Se ei ole kovin hyvää vaihtelua jos vastaan tulee pätkä jossa on tarpeeton pulmapeli. Oli sitten kyse palikoiden siirtelystä, hyppimisestä tai symbolien järjestelystä.


15. Seuraamistehtävät - Assassin's Creed IV: Black Flag

Pakotetut hiiviskelytehtävät ovat perseestä ja tämä peli käyttää niitä paljon. Pitää seurata henkilöä X huomaamattomasti ja tarpeettoman pitkältä tuntuvan ajan. Sitten se pitää tehdä eri henkilölle vähän ajan päästä. Tämä on yksi pelin suurimpia heikkouksia.


14. Noutotehtävät - Fallout 4

Nämä tehtävät nousevat toiseen potenssiin, jos pelillä on pokkaa toistaa näitä tehtäviä. Nämä tehtävät ovat pähkinän kuoressa sitä että mene paikasta A, paikkaan B ja ota sieltä jotakin. Sitten mene paikasta B paikkaan A. Tylsää ja yleensä vielä turhauttavaa.


13. Saattotehtävät - Fable

Kuten noutotehtävät, myös saattotehtävät ovat sellaisia, joita tulee vastaan hyvin usein. Oikein tehtynä ne toimivat, mutta valtaosa näistä tehtävistä on hyvin ärsyttäviä parista syystä. Yleensä saatettava on ihan täysi luuseri joka ei mitenkään osaa puolustaa itseään ja tietenkin vastaan tulee aina vihollisia, tämän lisäksi saatettava on yleensä täysi vellihousu joka jähmettyy kun vaara uhkaa. Ei liene vaikeaa kuvitella kuinka ärsyttävää tälläiset hanttihommat ovat.


12. Pakotettu häviäminen - Red Dead Redemption

Oli sitten kyseessä pomovihollinen jota et voi voittaa tai hetki jossa ensin nujerrat joukon vihollisia. Sitten tulee hetki jossa sinut nujerretaan tuosta noin. Siis mitä pirua? Halpamainen veto pelintekijöiltä sillä tämän voi tehdä myös oikealla tavalla, jolloin pelaajalle annetaan näennäinen mahdollisuus pärjätä, mutta se, että tämä pakotettu häviäminen tehdään välianimaatiossa ja tavalla joka ei käy järkeen, ärsyttää suunnattomasti.


11. Esineet jotka voi saada vain yhdessä kohtaa - Final Fantasy VIII

Tämä on monissa pitkissä peleissä todella rasittava ja raivostuttava seikka. Tämä on juurikin sellaista vittuilua pelintekijöiltä että pahaa tekee. Silloin tämä on ihan ok ja järkevää jos on selvää että missä esine Z on ja mitä pitää tehdä jotta sen voi saada, mutta sitten kun esineen saaminen on mysteeri, niin se on umpisurkeaa suunnittelua.


10. Nappuloiden nopea hakkaaminen - X-Men Origins: Wolverine

QTE hetkien serkku. Jostakin syystä tämä klisee on levinnyt kuin rutto. Kun pelihahmo tekee jotakin niin syystä tai toisesta on pakko laittaa siihen pätkä jossa jotakin nappia pitää hakata nopeasti. Tämä on ihan naurettavaa ja tarpeetonta ja kun kyseessä on haastava kohta niin siitä tulee rasittavaa. Tämä on todellakin sellainen klisee joka voisi kuolla pois. Ihan kaikkeen ei tarvitse laittaa osiota jossa pitää erikseen tehdä jotakin.


9. Pakolliset hiiviskelyosuudet - Deus Ex: Mankind Divided

Hiiviskely on myös hyvin tehtynä todella hienoa (Sly Cooper) mutta yleensä nämä pätkät ovat niitä joilloin toimintapelissä pitää mennä hissukseen, vaikka voisi yhtä hyvin tappaa kaiken mikä tulee vastaan. Tämä on todella ikävä klisee, varsinkin silloin kun nämä tulevat vastaan pelissä, joka muuten on toiminnallinen tai sitten peli jossa muuten voi tehdä miten haluaa, mutta sitten jossakin kohtaa on painostettu hiiviskelyyn.


8. Vanhaa tietä palaaminen - Spyro: Year of the Dragon

Myönnetään, monet omista suosikkipeleistäni pitävät sisällään tätä backtracking sontaa. Itse vihaan aivan suunnattomasti sitä että palataan taaksepäin, kun saatiin myöhemmin jokin tavara jolla sitten voidaan edetä vanhaa reittiä edemmäs uudelle paikalla.


7. Batmobile - Batman: Arkham Knight

Kokonaisuudessaan tämä on toimiva mekaniikka, ohjaus toimii, taistelu toimii ja hyvä lisä peliin. Se mikä tekee tästä huonon, on siinä, että tätä käytetään pelissä aivan liikaa. Ei se tarkoita että jos jokin mekaniikka toimii, että sitä pitäisi sitten käyttää kaikessa. Autoa käytetään tässä pelissä aivan liikaa ja siksi se tuhoaa muuten niin hyvän pelimekaniikan joka olisi ollut hyvä lisä peliin, jos sitä olisi käytetty vain satunnaisesti.


6. Jaettu energiapalkki - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Ennen tätä Turtles peleissä on ollut omat energiapalkit ja tälläinen tyyli on varmasti valtaosassa moninpeleistä. Tämä johtuu simppeleistä asioista. Kaikki eivät ole välttämättä yhtä hyviä minkä takia koko tiimiä ei pitäisi rankaista yhden virheistä. Yksi voi kuolla, mutta muut voivat päästä kentän loppuun tms. Mutta TMNT2 tekee toisin. Maksimissaan neljä pelaajaa jakaa saman energiapalkin. Tämä on naurettavaa sillä se tarkoittaa sitä että kentällä on enemmän kohteita jotka osumaa ottaessaan kuluttavat energiapalkkia. Vastaavaan en ole muualla nähnyt, tai en vain muista, ja tämä on muuten todella hyvän moninpelin selvin heikkous.


5. Game Over - Castlevania: Symphony of Night

Tämä johtuu yksinkertaisesta asiasta. Game Over vie aina alkuruutuun, ei mitään Continue mahdollisuutta. Tämä ongelma korostuu siitä syyystä, että tähän sisältyy aivan liian paljon odottelua, tarpeetonta sellaista. Miksi peliä ei voi uudelleenladata siitä Game Over ruudusta, miksi pitää odottaa.


4. Kyvyttömyys hypätä - Scarface: World is Yours

Tätä tulee onneksi vastaan aika harvoin, mutta silti. On pelejä joissa varsinaista hyppyä ei ole, mutta on heittäytyminen tai syöksy, joissakin on edes kiipeäminen joka tavallaan ajaa saman asian. Batman ei Arkham peleissä varsinaisesti hyppää eikä Talion Shadow of Mordorissa. Mutta he pystyvät kiipeämään esteiden yli ja heittäytymään. Tony Montana Scarface pelissä, ei pysty hyppäämään matalan kynnyksen yli vaan se pitää kiertää. Avoimen maailman pelissä, tämä on naurettavan huono pelimekaniikan puoli.


3. Pelihahmon typerät ratkaisut - Red Dead Redemption

Tämä on sellainen asia joka todella ärsyttää. Esimerkkinä RDR. John Marston vain astuu ulos ladosta. Itse olisin ottanut suojaa ovesta tai jostakin muusta, ehkä paennut samaa tietä kuin vaimo ja poika, sitten nurkalta aloittanut taistelun. On sitä ennenkin niitattu tusinan verran vihollisia yksin.


2. Vesi = Äkkikuolema - Red Dead Redemption

Esimerkkipeli on erittäin hyvä esimerkki siitä miksi en todellakaan pidä tästä pelimekaniikasta. Joskus siinä ei ole mitään järkeä, mutta joskus se toimii oikein hyvin, esimerkiksi Sly peleissä pelihahmot eivät osaa uida joten kun vettä on tarpeeksi niin kuolet. Mutta RDR:n tapauksessa ja useassa muussakin, se että vedestä oitis kuolee, tuntuu todella halpamaiselta tavalta nitistää pelihahmo. Vesi ei ole mikään niin järeä hasardi, varsinkaan silloin kun pelihahmo tuntuu sellaiselta joka selvästi voisi osata uida, mutta jotka uppoavat kuin kivi.


1. Draw - Final Fantasy VIII

Kenen mielestä oli hyvä idea, että jokin näinkin tärkeä osa pelissä on sellaista joka kuluu ja jota pitää vetää vihollisilta. Tästä tulee erityisen rasittavaa silloin kun draw'n avulla saa vain pari kappaletta taikaa. Koska tätä pitää tehdä todella usein ja pitkin peliä, niin tästä tulee todella ärsyttävää todella usein ja tämä on muuten varsin erinomaisen pelin selvin heikkous. Se että jokin avainasia pelissä on tehty hermojaraastavaksi ja pelaamista puuduttavaksi, syö nautintoa todella merkittävästä.

Final Fantasy sarjassa on ollut omat typeryytensä jne, mutta se että yksi pelimekaniikka, joka ei ole edes mitenkään vapaaehtoista, tekee pelistä ajotittain hyvin rasittavan, on aika pahan virhe pelintekijöiltä. FF8 on todella hyvä peli, mutta siinä on myös ehkä huonoin pelimekaniikka koskaan.