Vähän tälläinen itsenimetty genre, jota voisi kai myös hack n slash nimen alle tuputtaa. Idean saanee nimestä selville paremmin kuin hyvin, eli ne pelit joissa pääsee huitomaan miekalla, ovat nyt listauksessa. Tietysti käytössä voi olla muitakin aseita, mutta pääpaino on siinä, että näissä peleissä pääsee taistelmaan miekan kanssa.

 

 

 

Toimintapelien joukossa miekat ovat pyssyjen kanssa todella isossa osassa. Toisin kuin ammuntapelien kanssa, tälläisissä peleissä pääpaino on pääasiassa lyömäaseissa ja vaikka monet pelit yhdistävätkin näitä mekaniikkoja samaan pakettiin, niin nyt on pääasiassa tarkoitus nostaa esiin niitä pelejä jotka parhaiten toteuttavat tämän miekkatoiminnan. 

Yksi per pelisarja

Korostetaan vielä, että miekkatoiminnalla tarkoitetaan tässä tapauksessa toimintapelejä, joissa käytetään lyömäaseita pääasiallisena taisteluvälineenä. Itselläni se on lähemmäs aina miekka, joten siitä tämä termi ja monessa tapauksessa näistäkin, kyseessä on miekka. Nyrkkitappelutoimintaa ei lasketa, eli Batman: Arkham sarja joudutaan rajaamaan pois. Lisäksi pelien tapauksessa vaikuttaa erityisesti myös se, miten hyvää se itse toiminta on.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Lord of the Rings: Return of the King

- Combot todella saavat pelattavuuden tuntumaan erityisen hyvältä.

 

Divinity II: Ego Draconis

Kyllähän tässä toiminnassa on todellakin puolensa, mutta lohikäärme vie helposti sen päähuomion.

 

Pirates of the Caribbean: At World's End

- Muutoin perushuttua, mutta kaksintaistelut nostavat tasoa.

 

Demon's Souls

- Suunnitelmallinen toiminta hyvällä miekkavalikoimalla.

 

Star Wars III: Revenge of the Sith

- Perushyvää toimintaa valomiekoilla.

 

NiOh

- Samuraimeininkiä brutaalin vaativalla otteella. Näyttää joka tapauksessa todella hienolta.

 

Puss in Boots

- Miellyttävää move ohjaimella tai ilman.

 
24. Joe Dever's Lone Wolf

Vaikka tämä peli onkin helposti kaikkea muuta kuin miekkatoimintaa, niin oma valinta kirveen ja nuijan sijaan on miekka tai ainakin miekka toisena aseena. Taistelussa on yllättävän paljon tyyliä ja mielekkyyttä vaihtoehdoista puhumattakaan. Niin ja sitten on tietysti aurinkomiekka jolla tehdään kunnolla vahinkoa, mutta aseiden erilaiset animaatiot korostavat hyvin sitä toiminnan monipuolisuutta.


23. Assassin's Creed IV: Black Flag

AC sarjassa on ollut monenlaista lähestymistapaa toimintaan ja vaikka AC2 onkin miekkatoiminnassa mahdollinen ykkönen, niin mututuntumalla päädyn kuitenkin valitsemaan tämän, vaikka sen toiminta onkin paikka paikoin vähän hitaampaa, niin se on silti omiaan olemaan erityisen hienoa ja tunnelmallista. Mutta valinta voisi myös ihan yhtä hyvin olla Assassin's Creed 2.


22. Bloodborne

Nopea, hurmeinen ja armoton toiminta on paras miekalla ja tässä pelissä, nimenomaan yhdellä miekalla. Ludwigin miekka on sekä iso kahdenkäden miekka, että yhdenkäden miekka. Tyylikkyydestä isot pisteet ja se tyylikkyys näkyy toiminnassakin. Pelissä on todellakin saatu kiinni siitä, mikä näyttää ja tuntuu hyvältä ja positiivista on myös se, että tämän miekan saa suhteellisen pian.


21. Lord of the Rings: War in the North

Todella hyvä fantasiatunnelma on omiaan korostamaan pelin tunnelmaa jossa varsin itseääntoistavasti toiminnasta on jotenkin saatu todella mielekästä. Varsinkin kahdenkäden miekalla taistelussa on todella hyvä ote jota sitten vähän rikastetaan jousella ja monilla erinomaisilla erikoishyökkäyksillä. Tässä pelissä on sitä oikeaa Sormusten Herra tunnelmaa perushyvällä toiminnalla.


20. Strider

Nopeatempoinen ja erityisen mielekäs ote toimintaan jossa miekalla lyöminen on todella nopeaa ja miekka sieltä parhaasta päästä, sillä se leikkaa vihollisia kuin voita. Striderin tapauksessa erikoisvoimat todellakin rikastavat pelaamista, mutta taistelussa miekka on aina pääosassa, siitä ei vain pääse minnekään. Eikä pidäkään.


19. Dragon Age: Inquisition

Merkittävä parannus ykköseen verrattuna ja se mikä todella merkitsee tämän pelin kanssa, kakkoseen verrattuna, jossa toiminta on myös erittäin hyvin tehtyä, on se tarinallinen puoli. Tietysti jos pitäydytään puhtaassa taistelussa, niin ison miekan kanssa peli tuntuu juurikin siltä, miltä toivoisi Originsin tuntuvan samanlaisella asevalinnalla. Se on nopeampaa, jouhevampaa ja saa tuntemaan olevansa jatkuvasti hahmon ohjaksissa.


18. Darksiders

Miekka on Sodan ykkösase ja kaikki muu on vain vaihtelun vuoksi mukana toiminnassa. Taistelu on hienon näköistä ja siinä on juurikin sellainen todella brutaali ote mikä sopii kokonaisuuteen. Darksiders Genesis on puolittain tätä samaa tyyliä, mutta ensimmäinen Darksiders on todellinen miekkatoimintapeli jossa kaikki muu kalpenee vertailussa.


17. Metal Gear Rising: Revengeance

Näyttävä tämä peli ainakin on, hyvin monella tavalla. Se mikä todella erottaa tämän monista muista, on se, miten tehokasta miekankäyttö tässä pelissä onkaan. Miekalla nimittäin pystyy leikkaamaan melkein mitä tahansa ja näyttävyys korostuu erityisesti silloin, kun miekalla tehdään vihollisista täyttä silppua. Tämä on niitä tapauksia kun yhdellä, mutta todella osuvalla pelimekaniikalla onnistutaan nostamaan peli todella ikimuistoiseksi. Tietysti siitä on myös hyötyä että näyttävyyden lisäksi peruspelattavuus on kunnossa.


16. Warhammer: End Times - Vermintide

Ensimäisen persoonan toimintaa todella hyvällä otteella ja tuliaseet tukena. Oma valintani on ehdottomasti Witch Hunter jolla rapiiri ja zweihandler ovat kummatkin todella hyviä käyttää ja hyvin erilaisia käyttää. Tässä pelissä tapettava ei ihan äkkiä lopu. Siksi onkin todella hyvä että pelissä on erittäin mielekäs taistelusysteemi ja ensimmäisen persoonan kuvakulma auttaa tässä tapauksessa todella hyvin korostamaan pelin tunnelmaa ja vielä enemmän tyyliä, kun aseet näkee hyvin läheltä.


15. Berserk and the Band of the Hawk

Dynasty Warriorseista tuttu toiminta on tällä kertaa mielekkäämpää ja hienompaa kuin yhdessäkään DW sarjan pelissä. Berserk tunnelma on todella sopiva tälläiseen toimintaan jossa yksi hahmo pystyy yhdellä iskulla helposti tekemään selvää jälkeä valtavasta vihollislaumasta ilman sen suurempia ongelmia. Se näyttää upealta, tuntuu todella mielekkäältä ja vaihtelua tulee erilaisten hahmojen erilaisista liikkeistä, mutta Guts nyt on ykkönen. Varsinkin haarniskan kanssa.


14. Greedfall

Tyylikäs peli hahmojen ulkoasussa ja asevalinnoissa. Etenkin rapiirin ja pistoolin käyttö on todella hienon näköistä, mikä tekeekin tästä pelistä yllättävän kiinnostavan ja mukaansatempaavan. Vaikka kokonaisuudessa onkin paljon muitakin vaihtoehtoja, niin itse löysin hyvin nopeasti ne aseet joilla taistelu näyttää erityisen hienolta, eikä ole yllättävää että pääaseena on se miekka.


13. Ghost of Tsushima

Samuraitoiminnan parhaat puolet. Mitä tulee miekan käyttöön, niin tyylikkyys korostuu tässä pelissä paremmin kuin monissa muissa. Taistelu on hillittyä, suunnitelmallista ja kaunista, hektisen vauhdin sijaan. Se on myös omiaan tekemään tästä pelistä sellaisen, jossa todellakin haluaa taistella reilusti ja monesti yhdellä ratkaisevalla iskulla tehdä kunnolla vahinkoa. Hienolta näyttää tosin myös se, kun yksi tekee selvää isostakin laumasta, pelkällä katanalla.


12. Dark Souls 3

Ehkä Soulsbornen parasta miekankäyttöä. Toiminnassa on tiettyä erinomaista nopeutta, mutta myös sitä suunnitelmallista lähestymistapaa. Aseissa on enemmän todellista syvyyttä erikoisuuksien ansiosta ja mitä tulee näyttävyyteen toiminnassa, niin trilogiassa ei vain ole samanlaista voimaa, vaikka lähelle päästäänkin.


11. Dragon's Dogma

Oli sitten käytössä yhden tai kahden käden miekka, niin tämä peli saa kummankin aseen tuntumaan todella hyvältä käyttää, mikä on suhteellisen harvinaista. Tapa jolla tämä peli todella onnistuu tekemään taistelusta niin mielekästä, ei ole pieni saavutus, sillä tarinallisesti pelin olisi pitänyt pystyä paljon parempaankin. Toiminnassa Dragon's Dogma todella loistaa. Oma miekkavalinta saattaa aivan lopuksi olla kuitenkin yhden käden miekka.


10. Final Fantasy VIII

Yksi sana: Renzokuken. Vaikka tämä peli on pitkälti vuoropohjaista toimintaa jossa vain Squall käyttää miekkaa, niin tapa jolla tämä erikoisyksikköidea on tuotu pelilliseen muotoon, toimii erinomaisesti. Renzokuken saa kaiken näyttämään todella hienolta ja nostaa muutenkin hyvän toiminnan entistä paremmaksi, varsinkin koska miekkakombo on erilainen tiettyjen vihollisten tapauksessa ja sitä seuraa joukko erilaisia lisähyökkäyksiä, joista löytyy mm. Lion Heart.


9. Victor Vran

Aseita on paljon muitakin kuin vain miekkoja, mutta yksi miekka nousee ylivoimaisesti parhaaksi aseeksi, nimittäin rapiiri. Tällä aseella pelatetssa peliin tulee todella mielekäs ote sillä nopeus saa tämän aseen tuntumaan todella hyvältä käyttää ja sen jälkeen ei juuri löydykään muita aseita jotka samalla tavalla miellyttäisivät.


8. Soul Calibur VI

Miekkoja on tässä pelissä useita, mutta jokaisella on todella hyvä pelattavuus ja haastavuus. Harvassa tappelupelissä on näin monta erittäin hyvää tyyliä ja sitä kautta on paikoitellen todella haastavaa valita se paras mahdollinen asevalinta. Nightmare, Mitsurugi, Siegfried ja etenkin Geralt onnistuvat todella tekemään miekasta loistavan aseen käyttää.


7. Castlevania: Symphony of the Night

Toiminta ei ole ehkä se kaikkein monipuolisin, mutta miekkoja tässä pelissä on useita ja joukossa on muutama sellainen, joka tekee toiminnasta oikeasti omanlaisensa. Alucardin oma miekka on hyvin perinteinen, todella tehokas kun taas Grissaegrim on haastavahko saada, mutta myös erittäin hyvä. Sitten on heikosti nimetty miekka, joka kuitenkin käytössä saa monet muut aseet tuntumaan huonommilta vaihtoehdoilta. Ihmissusilta (pienellä todennäköisyydellä) saatava Yasutsuna.


6. Ninja Gaiden Sigma II

Ninjapelien joukossa yksikään ei pääse samalla mielekkyyden tasolle mille tämä pääsee, näyttävyydestä puhumattakaan. Oli ase mikä tahansa, niin sen käyttämisessä on todellista tyyliä jota vaikeustaso hieman sakkaa. Mutta tapa jolla miekan käyttö tulee tässä pelissä esiin on enemmän kuin esimerkillistä, se nimittäin onnistuu olemaan hyvin mielekästä, kannustaen pelaajaa kehittymään.


5. Devil May Cry V

Puoliksi ammuntapeli, mutta oma valinta on pääasiassa Swordmaster tyyli, eli miekka on ykkösase. Kuten ammuntapelienkin kanssa, myös miekkatoimintapelien kanssa Devil May Cry sarjaa ei vain voi sivuuttaa, sen verran vahvaa jälkeä se on tehnyt ja tarjonnut esimerkillistä pelaamista. Mutta toisin kuin ammuntapelien kanssa, miekkatoiminnassa valitsen tämän viidennen pelin jossa miekkailu pääsee ehkä parhaiten oikeuksiinsa, vaikka toisaalta, miltein mikä hyvänsä osa sarjaa voisi helposti ansaita tämän paikan.


4. Star Wars Jedi: Fallen Order

Valosapeli. Se kiteyttää pitkälti syyn siihe, miksi tämä on niin uskomattoman hienoa toimintaa. Lasermiekan käyttö on todella näyttävää ja kuullostaa hienolta. Tässä ovat läsnä juurikin ne asiat joita Star Wars peliltä toivoo toiminnallisessa mielessä. Jedin ase on todella upea käyttää ja jatko-osan tapauksessa, mahdollisuuksia kehittymiseen on vaikka kuinka, sillä perusteet ovat täysin kunnossa.


3. Witcher 3: Wild Hunt

Miekkatoiminta Noiturin tapauksessa on erinomainen yhdistelmä suoraviivaista ja nopeaa taistelua sekä hitaan rauhallista ja suunnitelmallista lähestymistä. Toiminta ei ole välttämättä se kaikista näyttävin, mutta tapa jolla se on saatu tuntumaan paikoin kylmän realistisemmalta auttaa sitä erottumaan todella hienosti joukosta. Niin ja sitten ovat tietysti ne monet tukielementit jotka todella auttavat tätä peliä nousemaan niin toimivaksi. Miekan käyttö on yllättävän mielekästä, ottaen huomioon tietyt rajoitukset.


2. Kingdom Hearts II

Huomattavasti sulavampi kuin ensimmäinen Kingdom Hearts ja mitä tulee avainmiekalla taisteluun, niin se on sieltä nautinnollisimmasta päästä. Vaihtoehtoja on todella paljon ja vaikka taistelussa onkin hieman automatiikkaa, niin reaktiokomennot ja muut vastaavat ovat enemmän kuin toimivia lisiä toimintaan itseensä. Tämä on roolipelaamista parhaasta päästä ja eeppinen ote mikä toiminnassa on läsnä, saa kokonaisuuden vaikuttamaan entistä paremmalta, auttaen nostamaan tämä sarjansa parhaaksi peliksi.


1. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Mitä tulee miekkatoimintaan, niin tämä pelisarja on siinä parempi kuin yksikään toinen ja taistelussa itsessään, tämä ensimmäinen peli on jopa parempi kuin edeltäjänsä. Taistelusysteemi on helppo oppia, mutta sen todellinen masterointi vie aikaa, mutta jo aivan yksinkertaisimmallakin tavalla, se on sitä parasta tasoa. Toiminnassa on todella hyvä flow, se näyttää mahtavalta ja tyylillisesti kokonaisuus on enemmän kuin fantastinen. Pelissä on muutakin kuin pelkkää toimintaa, mutta mikää pelissä ei onnistu olemaan niin mielekästä, kuin miekalla taistelu ja isojen vihollisjoukkojen teurastaminen.