Yleensä pituudesta tulee ongelma siinä kohtaa kun pelistä alkaa mennä maku eikä tarina ole vielä edennyt loppuunsa. Tekemisen suhteen tilanteen voi kuvailla siten, että määrä ei korvaa laatua.

 

 

 

Vain yksi per pelisarja.

Korostetaan vielä, että hyväkin peli voi tuntua liian laajalta, jos siinäkin vedetään jotakin aivan yli.

 

(EPÄ)KUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Ghost of Tsushima

Erittäin hyvä peli, mutta monet pelin keräiltävistä tarvikkeista ovat lähestulkoon yhtä tyhjän kanssa ja tämäkin peli sortuu toistoon lähestulkoon kaikessa.

 

Marvel's Spider-Man

Pääasiassa peli on todella hauskaa pelattavaa, varsinkin kun monet osat pelissä ovat todella ainutlaatuisia. Mutta sitten mukana on paljon niitä pätkiä joita pitää toistaa kyllästymiseen asti jos haluaa sen 100% suoritettua.

 

Shadow of Tomb Raider

Tässä trilogian päätösosassa tuntuu että lähes kaikki tekeminen on todella pakotettua ja suoraan tylsää. Ei mitään mitä pari aiempaa ei olisi tehnyt paremmin.

 

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Todella iso osa pelistä tuntuu pelkältä täytteeltä mikä omiaan korostamaan sitä että pelissä joutuu muutenkin jo tekemään liikaa farmaamista. 

 

Final Fantasy XIII

Tässä ongelma on suoraan se että peli ei ole hauskaa pelattavaa ja vaikka toiminta onkin taas enemmän siihen suuntaan mitä se pelin parhaissa peleissä oli, niin se ei paljoa pelasta. 

 




24. Witcher 3: Wild Hunt

Välillä tuntuu että kysymysmerkkejä on liikaa maailmassa, kun pyrkii tekemään aivan kaiken. Kuten itse tein. Vaikka peli onkin erittäin laadukasta pelattavaa alusta loppuun asti ja monet sivutehtävät ovat todella laadukasta tavaraa, niin mukana on myös paljon sellaista sisältöä joka on suoraan pelkkää täytettä ja koska kaikki merkataan kysymysmerkeillä, niin se vain tuntuu korostavan sitä että Witcher kolmonen on täynnä sellaistakin sisältöä jota on lisätty mukaan vain lisätekemiseksi ilman isompaa sisältöä.


23. Mad Max

Hyvä esimerkki siitä kun peliin ahdetaan paljon samanlaista tekemistä kyllästymiseen asti. Tosin pelin tappelusysteemi toimii todella hyvin. Paljon enemmän tässä kokonaisuudessa nyppii se että sitä pelkkää aavikkoa on niin paljon että iso osa ajasta menee paikasta toiseen etenemisessä.


22. Hogwarts Legacy

Erittäin hyvin tehty peli Tylypahkasta ja sen ympäristöstä. Pelin varsinaiset laajuuteen liittyvät ongelmat tulevat monista sivutehtävistä ja luolastokoluamisesta joka nojaa aika nopeasti samoihin temppuihin. Tavallaan koomista on myös se että vaikka peli on sivusisällö vuoksi liian laaja, niin dialogivalintojen suhteen se on liian suppea.


21. InFamous

Pelkästään kaikkien keräilyesineiden vuoksi peli on enemmän kuin liian laaja, mutta kaikki sivutekeminen on lähestulkoon pelkkää samojen asioiden tekemistä. Tässä sarjassa kaikki pelit tuntuvat toistavan samaa ongelmaa mutta tämä on se ensimmäinen. Edes avoin pelimaailma ei tarjoa juuri mitään sillä vaikka laajuutta on, niin erityisen hyvää sisältöä siihen ei ole saatu mahtumaan mukaan.


20. Transformers

Maailmat ovat todella laajoja, mutta laajoja vain laajuuden takia, ei niinkään sisällön. Hyvä esimerkki siitä kun pelissä ei ole paljoa tekemistä, mutta tilaa olisi tekemiselle vaikka kuinka paljon. Tässä olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin mutta loppuviimeksi kokonaisuudessa on ei ole mitään muuta kuin pitkiä välimatkoja taitettavaksi ja vieläpä sellaisessa ympäristössä jossa ajaminen ei ole kovinkaan mieluista.


19. Rage 2

Pitkälti pelkkää täytettä sillä vaikka toiminta onkin todella hauskaa ja siinä on monia muuttujia, niin kartta on venytetty tarpeettoman isoksi ja sisältö ei sitä juuri paranna. Hyvä pelattavuus ei kokonaisuutta pelasta, kun valtaosa tekemisestä toistaan itseään nopeasti ja aivan liian pitkään.


18. Days Gone

Peli joka alkaa aivan liian hitaasti, laahaa todella usein ja loppuu melko typerästi. Tämän lisäksi tämä on näitä tapauksia kun peli on ahdettu täyteen kaikkea pääasiassa aivan turhaa lisäsisältöä joka ei tarjoa mitään erityistä sisältöä. Tämän lisäksi pelin välimatkoja on venytetty vähän liiankin pitkiksi.


17. Horizon: Forbidden West

Samalla tavalla kuin ykkösessä, iso osa pelistä on suoraa toistoa ties missä merkeissä. Oli sitten kyse pää- tai sivutehtävistä niin pelissä tulee sellainen fiilis että mitään merkittävää sisältöä ei ole oikeastaan missään kohtaa keksitty. Tulee siis pakostakin sellainen fiilis että ainoa mitä pelissä on tehty on samaa vanhaa kuin ykkösessäkin, heikommalla tarinalla.


16. God of War: Ragnarök

Melkein kaikilla osa-alueilla peliä on venytetty tarpeettomasti sillä monet pelin ideat ovat hyviä sen kerran tai pari, mutta eivät lähemmäs kymmentä kertaa mitä monesti tapahtuu. Keräiltävää tavaraakin pelissä on aivan liikaa ja se mikä todella nyppii on se, että melkein kaikki mitä pelissä on, toistaa ykkösen turhauttavimpia puolia.


15. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tavallaan tämä on useammalla tavalla liian laaja peli, mutta ongelmallista on se, että peli ei osaa käyttää laajuuttaan millään tavalla hyväkseen vaan lankeaa suuriin ongelmiin jokaisella saralla. Tavaraa on aivan liian paljon ja valtaosa aivan turhaa roinaa. Toiminnassa on puolensa eikä kampanaja ole sekään mitenkään liian lyhyt, kentissä tosin on paljon sellaisia osia jotka tuntuvat todella supistetuilta, mikä syö fiilistä aika paljon. Tietyillä, ärsyttävillä tavoilla, tämä on liian laaja, kun taas toisilla tavoilla liian suppea.


14. Borderlands 2

Vaihtelua voisi olla enemmänkin sillä tähän peliin tulee helposti ähky. Lähestulkoon kaikki mitä pelissä tehdää on variaatio kourallisesta erilaisia ideoita mutta pääasiassa kyse on ammuskelusta ja aseista. Vaikka tämä onkin hauskaa, niin vaihtelua on niin onnettomasti että tekeminen toistaa nopeasti itseään ja määrä todellakin korvaa laadun. Varsinkin kaikkien lisäsisältöjen kanssa tämä on todella tuhti paketti jossa lisäsisältö on pääasiassa sitä samaa vanhaa.


13. Sonic Frontiers

Tämä peli menee todella itseääntoistavaksi ja tylsäksi ensimmäisen isomman alueen aikana ja heti toisella alueella huomaa miten merkittävästi peli toistaa itseään ilman kunnollista sisältöä. Pelin alueissa näkee että lääniä riittää ja joka puolella on jotakin. Valtaosa tästä jostakin ei vain ole erityisen kiinnostavasti tehtyä ja moniin aktiviteetteihin menee maku, varsinkin kun useat niistä on pakko tehdä että pääsee eteenpäin, eikä edes sitä ole tehty erityisen hyvin.


12. Biomutant

Laajuutta riittää, mutta se on kaikki pääasiassa saman toistoa melko mitäänsanomattomissa ympyröissä. Tavallaan koomista tässä kaikessa on se, että pelissä on mahdollista myös oikaista loppupuolelle oikeilla valinnoilla sen sijaan että pelaisi itse peliä. Joten peli itsekin tietää että se on liian pitkä kun huomioi miten heikosti se on toteutettu.


11. Shadow of the Colossus

Lääniä on vaikka kuinka paljon ja se on kaikki tyhjää. Kolossien etsiminen on aivan tarpeetonta koska matkalla ei ole oikeastaan mitään. Tosin, monet kolossit on myös tehty melko ärsyttävästi mutta merkittävästi isompi ongelma on siinä että tämän pelin laajuus on aivan tarpeetonta. Käännös uudelle konsolille on näennäisesti lisännyt yhtä ja toista mutta itse muistan alkuperäisen kivan näköisenä, joskin turhauttavana pulmapelinä jossa avoin pelimaailma oli aivan tarpeetonta, koska siellä ei ollut yhtään mitään.


10. Maneater

Paljon aivan turhaa täytettä josta ei loppuviimeksi ole yhtään mihinkään, varsinkin kun ottaa huomioon että peli itsessään ei ole edes kovin hyvä. Juurikin pelin heikko pelattavuus vain korostaa sitä, että tässä paketissa on liikaa sisältöä josta ei ole mihinkään.


9. Far Cry 6

Kuten sarjassa on kauan ennen tätä peliä ollut, valtaosa pelin sisällöstä on todella samanalaista. Alueet ovat turhankin suuria ja täynnä sellaista sisältöä joka toistaa itseään pitkälti heti intron jälkeen. Mukana on todellisia helmiäkin, mutta valtaosa on turhaa täytettä. Muutama peli sarjassa on mennyt on päässyt lähemmäs sitä hillittyä välimallia, mutta pääsarjan peleistä lähes tulkoon kaikki ovat tätä liian laajaa sorttia.


8. Dying Light 2: Stay Human

Merkittävä ongelma on siinä että Stay Human on pitkän kehityskaarensa jälkeen päätynyt toistamaan kaikkia niitä kliseitä kuin monet muutkin tälläiset pelit. Muutamia kiipeilyelementtejä on tullut lisää ykköseen nähden, mutta hintana on ollut aseiden karsiminen. Se ei kuitenkaan ole yhtään mitään kun huomioidaan että pelaaminen on lähestulkoon samaa settiä kuin ensimmäisessä pelissä, aika pienillä muutoksilla, mikä pätee myös kaikkeen sivutekemiseen. Tässä se tuntuu ykköstä merkittävästi paremmin.


7. Red Faction: Guerilla

Tekemistä on ihan kivasti mutta se on aika pitkälti tiettyjen juttujen toistoa ja pitkiä välimatkoja. Vaikka pelissä onkin todella hauskaa räjäyttää ja hakata paikkoja maan tasalla, niin ongelmaksi nousee se että iso osa pelin tekemisestä on enemmän tai vähhemmän näennäistä vaihtelua. Kaikki olisi toiminut ihan hyvin siten että pelissä olisi vain hajotettu paikkoja eikä mukaan olisi ahdettu mitään typerää lisäsisältöä joka tuntuu vain korostavan sitä täytepuolta.


6. Gotham Knights

Neljä pelattavaa hahmoa joilla pelaaminen on melko samanlaista ja kaikilla pitäisi tehdä kaikki tehtävät itse, koska kaikki kehittyvät itsenäisesti. Tämä oitis moninkertaistaa sen miten paljon tekemistä tässä tavallaa on ja kun pelaaminen on niin tylsän tympeää kuin tässä pelissä, tuntuu se merkittävästi huonommalta kuin muutoin. Valtaosa pelistä on paikasta toiseen ajamista/liitämistä tms ja samanlaisten tehtävien tekemistä ankean huonon tarinan ohessa.


5. Marvel's Avengers

Koko live service mentaliteetti on tärvellyt tämän lupaavan kokonaisuuden. Iso ongelma tässä pelissä on siinä että tehtävät toistavat itseään aivan liian paljon, lähestulkoon alusta asti ja tekemistä on niin paljon, että peli tuntuu paljon isommalta mitä se oikeasti onkaan. Edes useamman päivityksen ja lisäsisällön jälkeen mitään laatua ja vaihtelevuutta ei ole saatu mahdutettu mukaan mikä vain korostaa sitä että tämä pelisi olisi toiminut merkittävästi paremmin tiiviinä yksinpelikampajana mahdollisella co-op tilalla. Marvel's Avengers teki tämän myöhemmin, mutta ilman co-op tilaa.


4. Fallout 76

Koska iso osa pelistä on täyttä roskaa, niin melkein kaikki mitä tässä pelissä on, on liikaa. Ideallisesti samaa Fallout huttua mutta toteutettu päin persettä. Tässä pelissä korostuu ehkä kaikista parhaiten kaikki se mikä on perseestä Bethesdan peleissä. Valtaosa tekemisestä on sielutonta tavaraa ihan kuin Fallout 3:ssa, mutta toteutettu niin luokattoman huonosti että kaikki lisäsisältö mitä pelissä on turhaa työtä.


3. Elden Ring

Aluksi kaikki vaikuttaa suhteellisen hillityltä, mutta mitä enemmän peliä pelaa niin sitä paremmin näkyy että alueelta toiselle pelissä toistetaan samanlaisia ideoita uudestaan ja uudestaan. Jopa monissa pomotaisteluissa käytetään kaikki mahdollisia kliseitä joilla samanlainen asetelma toistetaan uudestaan. Hyvä peli joka tapauksessa, mutta karsintaa olisi voitu harjoittaa.


2. Ghost Recon: Wildlands

Mahdollisesti yksi suurimmilta tuntuvista peleistä jossa tekeminen vuotaa ylitse enemmän kuin monissa muissa peleissä. Muuttujia on toki runsaasti mutta tämä on sellainen tapaus jossa tuntuu että peli on yksi ikuisuusprojekti. Vaikka mukana on muutamia oikeasti erilaisia tehtäviä, niin valtaosa tuntuu olevan samanlaista toistoa alusta loppuun asti ja alueelta toiselle. Pääasiassa ammuskelua mikä on kyllä hauskaa mutta kun tekemistä on näin tuhottomasti menee siitä maku koska pelin tarinallinen eteneminen on niin hidasta.


1. Assassin's Creed: Valhalla

Helposti yksi parhaita esimerkkejä siitä, kun sitä sisältöä on ängetty mukaan liiankin kanssa, koska iso osa on saman toistoa. Valhalla on monella tavalla mahtava peli ja yksi koko sarjan parhaita, mutta se nojaa aivan liikaa määrään sen sijaan että panostaisi laatuun, samalla tavalla kuin pari aiempaakin. Kaiken lisäsisällön kanssa tekemisen määrä vain kasvaa ja nojaa monesti vieläpä toistoon, usein vielä samalla tavalla kuin monesti aiemminkin. Pelkästään kartta on niin täyteen ahdettä kaikesta tavarasta että se tuntuu ylitsevuotavalta yhden vilkaisun jälkeen.