Kauhupelien kanssa voi olla hyvin vaikeaa löytää oikeasti pelottavia pelejä, sillä kauhupelejä on niin laajassa skaalassa ja todella monet menevät enemmänkin ärsyttävän tai tylsän puolelle ja jos kaikki pelottelu on halpaa säikyttelyä, se ei vain toimi. Mutta kun peli onnistuu oikeasti olemaan pelottava, niin se on todella monen asian summan.

 

 

 

Itse en ole iso kauhupelien pelaaja, kun kauhu on parasta lähinnä mausteena tai sitten muuten pirun hyvässä pelissä. Tästä listasta huomaa aika nopeasti että miten tämä korostuu omissa poiminnoissani, sillä mitään isompia sääntöjä ei ole. Korostetaan kuitenkin että kun puhutaan kauhupeleistä, niin skaala on niin suuri, että on hyvin vaikeaa koota sellanen kokonaisuus jossa kauhu todella pääsee oikeuksiinsa. Monet kauhupelit eivät ole järin pelottavia koska kauhu toimii lähinnä tunnelmanluojana, mutta ei pelottaakseen pelaajaa, vaan asettaakseen maailman tiettyyn tunnelmaan.

Monissa peleissä on kyllä kauhuelementtejä aina Witcher 3:sta, Heavy Rainista ja The Wolf Among Usista alkaen, mutta ei niitä voi varsinaisesti kauhupeleiksi juuri luokitella. Tosin muutamien pelien kanssa voisi sanoa että tulkinta on vähän pakotetumpaa sorttia. Kauhu voi olla tunnelmallista tai tyylillistä.

Yksi per pelisarja

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dead Nation

- Twinstick räiskintää todella synkässä ympäristössä, zombien ympäröimänä.

 

Gremlins 2: New Batch

- Yksi NES kirjaston aliarvostetuimpia pelejä.

 

Left 4 Dead 2

- Zombeja enemmän kuin tarpeeksi ja samoin aseita joilla ampua kyseisiä zombeja.

 
24. Vlad the Impaler

Synkkätunnelmainen tekstiseikkailu jossa ollaan legendaarisen Vlad Seivästäjän jäljillä. Onko kyseessä Dracula vaiko vain mies. Ehkä se selviää, mutta tunnelma on lohduttoman värittömän ulkoasun ja erittäin tunnelmaisen musiikin kanssa yllättävän hyvä kokonaisuus, vaikka lukemistä peli lähinnä onkin.


23. The Black Mirror

Niitä tapauksia kun pelin nimi oitis asettaa tiettyyn mielentilaan, mutta on samalla aikaa harhaanjohtava. Tunnelmallisesti ja miljöönsä puolesta erinomainen paketti jossa seikkailupelielementit pääsevät oikeuksiinsa ilman tarpeetonta harhailua. Monin tavoin todella tutun oloinen, mutta samalla hyvin omanlaisensa.


22. Vampyr

Kauhutunnelmaa täynnä oleva peli jossa aikakausi on tuotu todella hyvin mukaan ja pelattavuus on myös sieltä parhaasta päästä. Vaikka peli onkin pitkälti itseääntoistavaa, niin tunnelmallisesti peli toimii todella hyvin ja näyttää erittäin upealta. Viktoriaaninen Lontoo pääsee todella hyvin oikeuksiinsa todella synkällä tavalla kun hirviöt täyttävät kadut ja pelihahmokin on vampyyri.


21. Days Gone

Zombipeli jossa hyvin vähän oikeasti omia juttuja ja paljon muiden jutttuja. Mutta tapa jolla Days Gone silti toimii todella mielekkäästä johtuu pääasiassa pelihahmon prätkästä ja mielekkäästä toiminnasta hyvällä asevalikoimalla. Zombielaumat ovat myös hyvää settiä ja yleisesti peli toimii todella hyvin.


20. MediEvil

Suuri kokoelma mitä erilaisempia hirviöitä ja mitä upeampia ympäristöjä aina hautausmaasta ja zombeista alkaen. Pelattavuus toimii todella hyvin ja pelin yleinen jaksotus hienoine kenttineen on myös erinomainen. Värikäs ulkoasu, erinomainen huumori ja yleisesti todella hyvä toteutus todella kukoistavat tässä pelissä.


19. Until Dawn

Kauhuklisee peli jossa paljon halpaa säikyttelyä joka menee paikoitellen kornin puolelle. Tarinan rakentuminen on aika yksinkertaista, mutta toimivaa. Pelattavuus on simppeliä ja ajaa asiansa muutamien erittäin hyvien todella omien ideoiden ansiosta. Tarinan rakentuminen ja jaksotus toimii todella hyvin ja pelin omat ideat eivät ihme kyllä ole kopioituja mihinkään muuhun peliin, edes saman pelintekijän toimesta.


18. Deadlight

Näitä tapauksia kun pelistä ei ole etukäteen tiennyt oikeastaan mitään. Siksi olikin silloin kerran todella positiivista löytää näinkin hyvä kauhutunnelmainen peli jossa maailmanlopun jälkeen seikkaillaan synkässä maailmassa jossa runsaasti zombeja. Aseita on vähän, ammuksia on vähän eivätkä lyömäaseet tee ihmeitä. Mutta onneksi pelihahmo on varsin ketterä kiipeilemään. Värimaailma ja simppeli pelattavuus vain auttavat kokonaistunnelmaa ja pelattavuutta.


17. Evil Within 2

Syy miksi todella onnistui pitämään tästä pelistä, tuli siitä, että se tarjosi pelinmuokkauksia alusta asti, eli mitään varsinaista haastetta pelissä ei ole, mutta peli toimii siitä huolimatta ja osittain siitä syystä. Pelin on erittäin hienon näköinen katsella ja mukana on monta todella upeasti tehtyä kohtausta ja kun ei juuri tarvitse miettiä rasittavaa hiiviskelyä niin voi keskittyä mielekkääseen toimintaan.


16. Metro 2033 / Metro: Last Light / Metro Exodus

Niitä pelejä joka todella tähtää immersiiviseen pelattavuuteen ja onnistuu siinä. Mutta se missä Metro sarja todella onnistuu on tunnelmassa sillä ympäristöt ovat paikoin hyvin synkkiä. Maanalainen pimeys, runsas määrä hirviöitä ja rajallinen määrä resursseja todella korostavat pelin uskomattoman hyvää kokonaisasetelmaa. Ehdottomasti niitä pelejä joissa kauhu toimii erinomaisesti niin tyylillisesti kuin tunnelmallisestikin. Kaikki näyttää hyvältä ja on jaksotettu hyvin.


15. Alien vs Predator: Extinction

Strategiapeli ja helposti parhaita kauhutyyliin pyrkiä sellaisia. Kolme erilaista pelattavaa ryhmää tuo hienosti vaihtelua ja ryhmästä riippuen tunnelma voi olla hyvin toimivaa settiä. Predator kampanaja on ehdottomasti oma suosikkini sillä se todella onnistuu tarjoamaan erityistä mielekkyyttä kun taas ihmisillä pelatessa kauhutunnelma on huomattavasti lähempänä, koska viholliset ovat niin paljon vahvempia.


14. Shadow Warrior

Erinomaista toimintaa uskomattomalla määrällä aseita ja toinen toistaan hurjempia hirviöitä tapettavana. Hurmeinen tyyli monilla enemmän tai vähemmän nokkelilla vitseillä toimii erinomaisesti joten paketti on kokonaisuutena yllättävän hyvä. Kauhu on tulee lähinnä tyylistä, ei niinkään tunnelmasta.


13. BloodRayne / BloodRayne 2

Erinomainen pelihahmo, paljon hirviöitä aina vampyyreistä alkaen. Verta riittää nimestä alkaen ja mitä tulee pelin yleiseen tyyliin, niin se on erinomainen kauhusävytteinen paketti jossa se varsinainen hirviö on pelaajan ohjastama. Mitä tulee kokonaisuuteen niin pelattavuus on aikakautensa tuote mutta tarinallinen puoli kestää edelleen todella hyvin.


12. Dark Souls 3 / Dark Souls

Hirviöitä ja synkkiä ympäristöjä sulassa sovussa. Sitten on pelaaja sekoittamassa pakkaa. Toiminnallisessa mielessä pelisarja toimii oikein hyvin, vaikka tähtääkin olemaan vaikeampi kuin olisi tarvetta. Mutta mitä tulee kokonaisuuteen, niin DS3 on tämän trilogian paras sillä se todella onnistuu olemaan se hiotuin paketti, vaikka ei olekaan maailmallisesti parhaiten suunniteltu.


11. The Walking Dead

Kauhutunnelmallinen ote kun zombit kansoittavat maan. Erittäin hyvin rakennettuja kauhutäyteisiä hetkissä jossa se halpa säikyttelykin yllättäen toimii. Erityisen hyvin tarina toimii ensimmäisellä kaudella ja se mikä todella nostaa tämän pelin niin korkealle on se, miten loistavasti tarinanrakentuminen toimii pelaajan valintojen kanssa. Peli ei ole vaikea, mutta tarinallisesti se on hyvin palkitseva.


10. Bloodborne

Viktoriaanisen aikakauden tyyli näkyy ympäristöissä ja vaatteissa hyvin selvästi onnistuen todella saamaan pelin näyttämään erittäin hyvältä. Tätä korostaa erinomaisesti paikoin Lovecraftmainen ote hirviöissä jotka todella luovat ahdistavaa tunnelmaa jo valmiiksi synkkään ympäristöön jossa pelaaja saa hyvin helposti kunnon selkäsaunan. Hullut kaupunkilaiset, isot korstot, vesikauhuiset koirat ja ties mitkä hirvitykset todella toimiva tässä kokonaisuudessa.


9. F.E.A.R

Yksi parhaita puhtaampia kauhupelejä jossa pelaaminen on räiskintää. Tunnelma pelissä on erinomaisesti rakennettua ja vaikka pelissä onkin paikkapaikoin halpaakin säikyttelyä, niin siinäkään ei mennä räjähtäviin äänitehosteisiin aina kun jotakin hyppää ruutuun. Psykologinen ote kauhussa todella onnistunutta ja pelattavuus on sekin sieltä parhaasta päästä sillä se on yhtä aikaa näyttävää sekä haastavalla tavallaan palkitsevaa.


8. Fahrenheit

Hyvin syvällisellä ja vivahteikkaalla tavalla toimiva kauhusävytteinen peli joka onnistuu olemaan kaikkea muutakin vain pelkkää kauhua, mutta kauhu on silti varsin isossa osassa pelin trilleriotteessa jossa yliluonnollisuus todella pääsee oikeuksiinsa. Monet pelin tilanteet pitävät sisällään erinomaisesti rakennettuja kohtauksia jossa kauhu ei ole sitä halpaa säikyttelyvä vaan pääasiassa paljon syvällisempää.


7. Darkness II

Varsinkin kakkososa on tyylillisesti parhaasta päästä sarjakuvamaisella tyylillään. Ykköspeli taas on erityisen osuva sillä hyvin pimeällä tyylillään ja tunnelmallaan. Se mikä todella nostaa pelisarjan todella hyväksi kauhupelisarjaksi on se kakkososa ja Pimeys on parempi kuin aiemmin, pelattavuus on mielekkäämpää ja ainoa mikä todella varjostaa peliä on se miten tarina päättyy.


6. Doom Eternal / Doom II: Hell on Earth / Doom...

Todellinen kauhupeli, pelin hirviöille. Tämä on ehdottomasti niitä kauhupelejä jotka eivät ole tehty siksi että pelaaja pelkäisi vaan kokonaisuudessa pääosassa on se tyyli joka saa kaiken näyttämään todella hienolta ja pelaamisen tuntumaan mielekkäältä. Erinomainen esimerkki siitä että kauhutunnelma tekee kauhupelin ja pelattavuus voi olla melkein mitä hyvänsä.


5. Darksiders / Darksiders 2 / Darksiders Genesis

Ilmestyskirjan tunnelmissa liikkuva rikas toimintapeli todella upealla fantasiaotteella jossa paljon hienoa sisältöä. Pelattavuus toimii todella hyvin ja tarinallisesti paketti toimii vielä sitäkin paremmin. Genesis olisi myös erinomainen vaihtoehto sillä se on erilaisella toiminnallisella otteellaan ja hyvällä huumorillaan erityisen hyvä peli jossa paljon pelattavaa. Kakkospeli saattaa olla vähän turhankin täyteenahdettu keräiltävillä tavaroillaan sun muilla, mutta silti ihan hyvä osa sarjaan.


4. The Last of Us / The Last of Us Part II

Ehdottomasti yksi parhaita monigenrepelejä mitä löytyy. Kauhuosuus pelissä on esimerkillistä tasoa onnistuen olemaan uskomattoman hyvä niin tunnelman rakentamisessa kuin tarinakokonaisuudessakin. Yksittäisetkin kohtauksetun kykenevät todella nostaman tunnelmaa aivan omalle tasollaan. Pelin maailma on todella upeasti rakennettu hyvin realistisella tavallaan ja sitä todella korostaa esimerkillinen näyttely. Pelattavuus on monella tavalla erityisen hyvä kaikkine puolineen joita jatko-osa sitten todella onnistui viemään vielä pidemmälle mutta pilasi tarinan täysin.


3. Devil May Cry / Devil May Cry 3 / Devil May Cry 5

Yksi parhaita fantasiatunnelmaisia nykypäivään sijoittuvia pelejä jossa pelkästään se miekkojen tuominen moderniin taisteluun on onnistunut paremmin kuin valtaosassa muista peleistä. Mitä tulee pelin yleiseen tunnelmaan niin hirviöitä riittää ja kauhutunnelma on vahvasti läsnä, vaikka se ei pyrikään pelottamaan pelaajaa, sillä pelihahmo Dante on kaikessa mahtavuudessaan se, jota hirviöiden tulisi pelata. Toiminnallinen peli parhaasta päästä ja vaikeaa onkin lähinnä valita että mikä pelisarjan kolmesta parhaasta osasta olisi todellakin se paras.


2. Castlevania: Symphony of the Night

Valtava kokoelma parhaita kauhuelokuvien, kirjojen, pelien tms olentoja samassa linnassa jossa pelaajan ohjaama Alucard, Draculan perillinen ottaa yhteen hirviöjoukon kanssa. Tunnelmallisessa mielessä peli on uskomattoman hyvä. Musiikki, ulkoasu, erilaiset hirviöt ovat kaikki sieltä parhaasta päästä eikä pelin upea graafinen tyyli ja mahtava pelattavuus ole mitenkään itsestäänselvyys. Pomotaistelut todellakin nostavat kokonaisuuden aivan uudelle tasolle eikä pelattava todellakaan lopu mitenkään äkkiä.


1. Resident Evil 4 / Resident Evil 6 / Resident Evil: Revelations 2...

Kyllä ykkösen on oltava Resident Evil jo pelkästään siksi että se onnistunut todella hyvin luomaan pelottavan tunneman, samalla tehden pelaajasta enemmän kuin kykenevän taistelemaan erilaisia hirviöitä vastaan. Resident Evil 2: Remake erityisesti on osannut yhdistää retron ja modernin osan sarjaa uudeksi standartiksi. Sarja on ehdottomasit nähnyt monenlaista ulkoasua ja jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Omani on ehdottomasti RE4, mutta toiminnallinen RE6 pääsee myös varsin ylös, kun taas kaipaa vähän hitaampaa, niin valint aon Revelations 2.