Tämä on yksi niitä vähemmän virallisia genrejä, mutta samalla se on yksi omia suosikkejani. Tämän voi määritellä todella monella tavalla, mutta pääpaino pelissä on siinä, että tarina on isossa osassa ja sitä monesti ohjataan pelaajan omilla valinnoilla. Kukin määritelköön tämän genren omalla tavallaan, sillä kukin ymmärtää tämän omalla tavallaan.

 

 

 

Tarinavetoiset pelit määrittelen itse pääpiirteittäin siten, että useampi seuraavista vaatimuksista täyttyy pelissä:

- Tarina muuttuu pelaajan valintojen mukaan.

  • Pelaaja tekee erilaisia valintoja pelin aikana jotka muuttavat tarinaa

- Tarinan lopetus riippuu pelaajan valinnoista.

- Tarina on pelin tärkein fokus.

  • Ei välttämättä se ainoa.
  • Joskus taas nimenomaan se ainoa

- Tarinan kertominen on tärkeimpiä asioita pelissä.

- Tarina korostuu isossa kokonaisuudessa.

 

Kaikkien osien ei tarvitse olla ilmeisiä pelin tapauksessa, mutta edes jollakin tavalla kaikkia osa-alueita sivutaan pelissä. Joskus vähän ja joskus todella merkittävästi. Joissakin peleissä tämä on se ensisijainen osa. Varsinkin koska tarinallisia pelejä on monenlaisia, niin kaikissa ei ole valintoja ja tarinallinen veto tulee täysin lineaarisesta suunnittelusta, jossa kuitenkin kerrotaan tarina.

Yksi per pelisarja selkeyden vuoksi.

Joskus tarinat eivät ole selvää jatkoa toisilleen ja joskus hyvin selvää. Esimerkiksi Mass Effect trilogia on hyvin selkeästi yhteinäinen kokonaisuus johon Andromeda ei kuulu. Dragon Age II ja Inquisition on hyvin tiivisti yhtä kun taas Origins on varsin erillinen siitä, vaikka maailma onkin sama ja samoin monet hahmot. Final Fantasyt taas ovat miltein kaikki omia kokonaisuuksiaan, vaikka niitä onkin monesti yhdistelty.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Kingdom Hearts II

- Tästä eteenpäin paketti alkaa mennä jo aika monimutkaiseksi

 

Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

- Trilogian päättävä ja tarinallisessa mielessä yllättävän hyvä

 

24: The Game

- Samalla tavalla kuin TV-sarja, myös peli tarjoaa tarinallista voimaa

 

Until Dawn

- Valinnoissa turhan kaksijakoinen, mutta erittäin viihdyttävä

 

InFamous: Second Son

- Moraalisesti mustavalkoinen, mutta toimii todella hyvin

 

Beyond: Two Souls

- Monitahoinen ja ajatuksia herättävä mysteeritarina.

 

Life is Strange

Eniten nappaa se, miten paljon yksityiskohtia peliin on saatu mukaan.

 




24. Final Fantasy IV

Voisi myös olla After Years jossa tarinaa viedään vielä vähän eteenpäin. Joka tapauksessa FF4 on yksi niitä FF pelejä jonka tarina toimii uskomattoman hyvin ja tulee valmiiksi todella vasta jatko-osan kautta, sillä muutamia asioita jää kaipaamaan. Mutta siitäkin huolimatta tapa jolla tarina on jaksotettu ja mitä kaikkea se pitää sisällään, tekee siitä niin ikimuistoisen ja nostaa tämän Final Fantasyn niiden parhaiden joukkoon omassa sarjassaan ja parempaa tarinaa saakin sitten jo hakea.


23. Marvel's Guardians of the Galaxy

Ehkä Telltalen hauskin tuotos jossa jokainen Galaksin Vartija on todella onnistunut, paljon paremmin kuin MCU:ssa. Tarina olisi voinut loppua paremminkin, mutta halutessaan siitä saa katkottua ne ilmeisimmät jatko-osaan viittaavat oksat pois. Kokonaisuus toimii esimerkillisellä tavalla juurikin siksi että pelissä osataan ottaa riskejä ja valinnoilla on vaikutuksensa ja monet niistä valinnoista on hyvin vaikeita tehdä.


22. Red Dead Redemption 2

Rockstar ei ole erityisen hyvä tarinankertoja sillä jokainen tuotos joka heiltä kohdall osunut, ei ole onnistunut kertomaan kokonaisuutena toimivaa tarina vaan aina on ollut jotakin. RDR2 on kuitenkin heidän mittapuullaan yllättävän onnistunut kokonaisuus jossa tarinaa omalla tavallaan rakentaa se, miten pelaaja pelissä toimii. Onko hän täysi roisto, vaan ymmärtääkö hän kunnian päälle. Tarinassa on myös erittäin vahvasti läsnä ajan henki sekä mahdollisuus veriseen pelastukseen, lainsuojattoman tien lopussa.


21. Middle-Earth: Shadow of War

Tämä toimii niin hyvin, koska se on alkaa varsin selkeänä omana kokonaisuutenaan Shadow of Mordorissa ja Warin aikaan sitten yhdistyy lopuksi Taruun Sormusten Herrasta. Kaikki löydettävä sisältö korostaa hienosti kokonaisuutta ja tapa jolla pelissä rikastetaan mytologiaa Keskimaassa vain korostaa sitä, miten hyvä tarina onkaan. Tässä pelissä kaikki toiminta on tietysti se mikä vetää kokonaisuutta eteenpäin, mutta tarina on todella hyvä kannuste käydä kaikki läpi, jotta saa tietää mahdollisimman paljon.


20. Dishonored

Tämä on niitä tapauksia on tarinaa kerrotaan ja rakennetaan pelaajan toimien mukaan. Maailma pelaajan ympärillä muuttuu kun kaaos joko kasvaa tai vähenee, juurikin sen perusteella, miten pelaaja kokonaisuudessa hoitaa tehtävänsä. Hahmojen suhtautuminen voi muuttua ja tietyt osuudet voivat olla aivan erilaisia, riippuen siitä, millä mallilla maailma on. Dishonored rakentaa tarinaa todella hyvin, vaikkakin vähän hiiviskelyä suosien.


19. Lord of the Rings: War in the North

Erinomaisesti kerrotu tarina toiminnallisessa paketissa. Monella tavalla juurikin sellainen tarina joka toimii erinomaisesti itsenäisenä kokonaisuutena, mutta vielä paremmin, kun se laitetaan yhteen jo olemassa olevan tarinan kanssa, joka on yksi parhaita tarinoita koskaan ja fantasian tunnetuimpia tapauksia. Erityisen hyvin kokonaisuudessa toimivat ne monet pienet asiat jotka rikastavat jo olemassa olevaa mytologiaa.


18. Metro: Last Light

Hienovaraisesti kehittyvä tarina ja ehkä sarjan paras osa. Vaikka ensimmäinen peli, Metro 2033 onkin todella vahvasti tehty kokonaisuus jossa iskee juurikin se uudenlainen pelillinen toteutus, niin itse lämpenen eniten tälle osalle jonka kanssa tuntuu, että ne ratkaisevat asiat ovat kaikki paikallaan ja kun pelin kanssa tietää miten maailma toimii, niin siihen osaa suhtautua aivan erilaisella tavalla.


17. Walking Dead

Ensimmäinen lajissaan ja vaikka moni tekeekin kaiken paremmin, niin ilman tätä peliä ei monia muita olisi. Valintojen painoarvo on todella suuri ja tapa jolla tarina kehittyy on erinomainen. Walking Dead maailmaa tulee upeasti esille ja vaikka sarjan yleinen taso ei kestäkään kovin hyvin, niin tämä ensimmäinen peli on edelleen erittäin hyvä, oman sarjansa paras.


16. Detroit: Become Human

Quantic Dreamin taidonnäyte jossa pelaaja luo tarinan kolmen hahmon avulla. Peli ei pysähdy, teki pelaaja mitä tahansa, se vain muuttuu pelaajan valintojen mukaan ja kun tarinaa seurataan kolmesta näkövinkkelistä, niin kokonaisuus tulee vahvasti selväksi. Erityisen raskas kokonaisuus voi olla silloin, kun kaikki eivät saa onnellista loppua. Se tarinan määrä mitä pelissä on, on aivan omaa luokkaansa ja sitä kautta uudellenpeluuarvo on myös varsin kiitettävällä tasolla koska monia pieniä muuttujia on todella paljon.


15. Final Fantasy VIII

Kaikista FF sarjan peleistä kasi on tarinallisesti oma suosikkini, vaikka nelonen hyvin lähellä pääseekin. Tässä tarinassa kun tuntuu olevan vähän kaikkea erittäin hyvin kerrotussa paketissa. Mukana on tietysti monia aika typeriä FF ratkaisuja ja tapauksia, mutta kokonaisuutena tämä on yksi niitä tarinoita joka todellakin houkutti aikoinaan pelaamaan peliä aika nopeaa tahtia jotta se iso kokonaisuus todella aukeaisi. Lisäksi tämä on yksi niitä sarjan pelejä jota ei ole myöhemmin täydennetty.


14. Star Wars: Knights of the Old Republic

Mitä tulee puhtaasti toimintaan, niin se on todella heikkoa laatua, mitä tulee pelattavuuteen, se voisi olla monin paikoin paljon parempaakin. Mutta mitä tulee tarinaan, se on uskomattoman hyvin kirjoittea tasoa laajuudessaan, yllätyksellisyydessään ja valintapohjaisessa painokkuudessaan, jossa Star Wars tunnelma on hyvin vahva. 


13. Uncharted 4: Thief's End

Tarinallisesti todella suoraviivainen, mutta monilla aika pienillä asioilla, hyvin immersiivinen ja draamallisesti todella koskettava ja todellinen. Kaikista Uncharted peleistä, tämä on se joka tuntuu eniten sidotulta todellisuuteen ilman isompaa yliluonnollisuutta ja pääpaino on juurikin hahmoissa joista jokaisella tuntuu olevan jotakin tuotavaa tarinaa ja hyvin monenlaiset teemat pääsevät hienosti oikeuksiinsa pelin edetessä. Varsinkin kun ottaa huomioon kaiken mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut, niin tämä tarina, on kaikista eniten sellainen, joka on pakko nähdä loppuun asti.


12. Oxenfree

Varsin omalaatuinen tapaus muutamalla näppärällä idealla. Hyvin indievivahteinen peli, joka todellakin näyttää millaista hyvä tarinankerronta voi olla, sillä Oxenfree osaa kertoa erinomaisen tarinan joko kerran, tai monta kertaa ja hyvin omalla tavalla, joka toimii erinomaisesti. Ensimmäinen kerta on juurikin ihmettely ja miettimistä kun taas toinen kerta on sitä samaa, mutta kaksinverroin.


11. Control

Tarina, joka todella iskee, kun siihen todella paneutuu. Monet pelin parhaat palaset ovat sellaisia jotka huomaa vasta, kun todella uppoutuu peliin. Control ei ehkä vaikuta  siltä perinteiseltä tarinavetoiselta peliltä sillä ilmeisimmällä tavalla, mutta se tapa jolla pelin tarina rakentuu ja rikastuu, on todella erinomaisesti kirjoitettu ja palasia siitä tuntuu olevan siellä sun täällä. Control ei tarjoile kaikkea suoraan pelaajalle, vaan todella iso osa on kaikkien osien tutkiminen, miettiminen ja oman tulkinnan rakentaminen.


10. Fahrenheit

Tarina joka ottaa heti kiinni, eikä irti päästä. Rosvo ja poliisi tarina jossa pelaaja pelaa kumpaakin osapuolta, samalla kun iso kokonaisuus laajenee laajenemistaan. Fahrenheit on esimerkillisesti tehty kokonaisuus jossa valinnoilla ei ole samalla tavalla väliä kuin monissa myöhemmin tulleissa, mutta muutoksia kyllä huomaa, kun hoitaa tilanteita eri tavalla ja se tiivis tunnelma joka pelissä pysyy kokoana läsnä, on erinomainen.


9. Spec Ops: The Line

Ensin peli vaikuttaa aivan tavalliselta ammuskelupeliltä, mutta mitä pidemmälle pelissä mennään, sitä enemmän kokonaisuus alkaa muuttua ja se muutos näkyy myös pelin aloitusruudussa ja latausruuduissa joissa pelaajan toimia kommentoidaan epäsuorasti. Pelissä tehdään muutamia ratkaisuja, jotka vaikuttavat paljon enemmän kokonaisuuteen, kuin sillä hetkellä voisi luulla.


8. The Last of Us

Naughty Dogin todellinen taidonnäyte tarinankerronnassa. Siinä missä Uncharted 4: Thief's End on parempi peli, niin tarinan voimakkuus korostuu tässä pelissä hieman enemmän ja tarinan aikuisuus on myös hyvin ilmeinen. Näin vahvaa tarinaa saa hakea ja tapa jolla se vetää kokonaisuutta eteenpäin Joelin ja Ellien matkan aikana, todella vaikuttaa. Sääli onkin että kaikki potentiaalia ja erinomainen tarina on merkittävästi huonompi jatko-osassa, vaikka pelattavuus jatko-osassa onkin parempi.


7. Batman: Arkham Knight

Erittäin hyvä esimerkki pelistä jossa tarina on tunnelmallisesti erityisen vahva ja tarjoaa todella paljon sisältöä Batman faneille. Monia hyvin ennalta-arvattavia tilanteita on, mutta tapa jolla jokaisen roistohahmon kaari etenee, on erittäin hyvä ja kannustaa kyllä tekemään kaikki tehtävät. Tietysti mukana on paljon selvää täytettä, mutta mitä tulee tarinaan, niin kokonaisuudessa todella hienosti nidotaan yhteen kaikki, mitä tapahtui aiemminkin Arkham sarjassa ja sen ansiosta tarina todellakin toimii.


6. Mass Effect 2

Kolmen pelin kattava tarina on pakostakin omaa luokkansa ja vaikka tarinaa ei kunnialla vietykään loppuun asti, niin harva peli pystyy samalla voimalla kantamaan tarinaa näin pitkälle. Valinnat joita pelaaja tekee ensimmäisessä pelissä, vaikuttavat vielä seuraavassakin ja mahdollisesti vielä kolmannessakin. Tämä olisi vielä korkeammalla, jos pelin kolmas osa olisi todella pitänyt saman liikevoiman mitä kakkonenkin ja mahdollisesti vielä korottanut panoksia, mutta heikko lopetus latistaa tunnelmaa. Siitäkin huolimatta, tämä on kokonaisuus joka on omaa luokkaansa.


5. Batman: Enemy Within

Lepakkomiehen tapauksessa on paljon sellaisia asioita joita pitää itsestäänselvyytenä ja joita todella odottaa. Telltalen Batman sarja on ottanut todella erilaisen otteen kaikkeen, sillä tuntuu että mitkään säännöt eivät päde, vaan mitä vain voi tapahtua, mikä on omiaan tekemään tästä pelisarjasta niin kiehtovan. Enemy Within on kahdesta pelistä se missä tämä kaikki todella tuntuu korostuvan vielä enemmän sillä siinä kerrotaan todella vaikeiden valintojen tarina, jossa Jokerin syntytarina on todella uudenlainen.


4. Dragon Age: Origins

Todellinen fantasiaeepos joka toimii erinomaisesti omana kokonaisuutenaan, mutta myös osana isompaa kokonaisuutta. Vaikka Dragon Age II ja Inquisition seuraavatkin täysin eri henkilöitä, niin maailmassa voi nähdä vaikutteita siitä, mitä ensimmäisessä pelissä tapahtui. Harmillista on tosin se, että se tuntui olevan kaikki ei ole koodattuna peliin, vaan vaatii erillisen verkkosivun käyttöä, mikä helposti latistaa tunnelmaa erittäin paljon. Mutta tarinallisten pelin joukossa Dragon Age: Origins lisäosineen on kokonaisuus jossa ne keskeisimmät asiat on tehty esimerkkillisesti ja laadukkaasti. Vaikka päähenkilöllä ei puheääntä olekaan, mikä on halpa ratkaisu sieltä pahimmasta päästä.


3. Heavy Rain

Quantic Dreamin magnum opus on yksi niitä tarinallisia pelejä joka todellakin muutti monia asioita ja vaikka kokonaisuus onkin vähän aikansa elänyt ja sortunut aika tyhmiinkin ratkaisuihin, niin silloin kun tämä ilmestyi, niin mitään vastaavaa ei ollut. Tarina jatkuu, tapahtui mitä tahansa, game overia ei ole, pelattavat hahmot voivat kuolla ja ovat sitten vain ulkona tarinasta. Heavy Rain on tarinallinen peli josta monet ottavat mallia ja joka varsinkin ensimmäisellä pelikerralla, on hyvin voimakas kokemus. Vaikka monia asioita olisi voitu tehdä paremminkin, niin aikanaan, tämä oli paras.


2. Witcher 3: Wild Hunt

Kolmas sarjassaan ja tietyt valinnat joita aiemmissa peleissä on tehty, ovat läsnä myös tässä ja ne vieläpä kerrataan alkupuolella. Syy miksi kokonaisuus toimii paremmin kuin monissa muissa kaltaisissaan on siinä yksityiskohtien huomioimisessa. Tietysti pelissä on tehty muutamia heikkojakin ratkaisuja, mutta mitä tulee yleiseen tasoon ja kokonaisuuteen, niin peli on mestariteos jossa yksityiskohtia on huomioita paremmin kuin valtaosassa muita pelejä ja valinnoilla on todellakin merkitystä. Valintoihin pohjautuva tarina on erittäin vahva ja kestää useamman pelikerran. Kaikki valinnat eivät myöskään ole niin ilmeisiä, että niitä edes pitäisi tärkeinä, mutta ne voivat olla hyvin tärkeitä ja juurikin siinä on sitä todellista yksityiskohtien huomiointia.


1. The Wolf Among Us

Oma suosikkini joka todellakin kiteyttää ne tärkeät asiat mitä tulee tarinavetoiseen peliin ja tämän pelin tapauksessa, pääasiassa tarinavetoiseen peliin. Siinä missä monissa muissa peleissä listalla on muitakin asioita jotka ovat pääoassa, niin The Wolf Among Us on tarinavetoinen, valintapohjainen kokonaisuus pääidealtaan ja toiminta on lähinnä sivutekemistä. Dialogi on isossa osassa, päätösten tekeminen vie kokonaisuutta eteenpäin ja tämä on vieläpä niin vahva kokonaisuus, että siihen uppoutuu monta kertaa. Lähdemateriaalia tuodaan erinomaisesti esiin, peli on jaksotettu esimerkillisesti ja päähahmo on todella hyvä. Susi joukossamme on paras Telltalen peli ja yksi omia ehdottomai suosikkejani. Varsinkin tarinallisista peleistä.