Jotakin tälläistä listausta olen ajatellut jo pidemmän aikaa ja tehnytkin. Nyt lopulta tännekin. Muuttuu aina vuosittain, kun uusi vuosi tuo uudet pelit vertailuun ja kisaan parhaan pelin paikasta.

 

 

Tämän piti alunperin olla parhaat pelit alustoittain mutta siitä olisi tullut paljon epätasapainoisempi. Ehkä sitten myöhemmin, mutta nyt on aika palata muistelemaan niitä pelejä aikojen takaa. Itse menin niin pitkälle että pystyi laittamaan joka vuodelle voittajan ja mahdollisesti pari haastajaakin, ilman että tulee välivuotta jolle ei löydy mitään. Joillekin vuosille on ilmiselvä voittaja, mutta yleensä on ainakin yksi peli joka pystyy kilpailemaan voittajan kanssa.


Säännöt:

1. Vain pelejä joita olen itse henkilökohtaisesti pelannut.

- Tarkoittaa sitä että demoja ja lyhyitä alle tunnin kokeiluita ei lasketa. Itse sanoisin että pelaamiseksi lasketaan se, että peliä pelaa minimissään yli tunnin. Tietenkin on olemassa pelejä jotka ovat niin hirveitä joita ei kestä sellaista aikaa.

2. Ei uudelleenlämmityksiä jos:

a) Ovat olleet aiemmin ehdolla

b) Olen itse pelannut niitä aiemmin

c) Ovat osa kokoelmaa

- Esim. Kingdom Hearts 1.5, Sly trilogy ja Devil May Cry HD Collection ovat uudelleenlämmityksiä (ja kokoelmia) koska ne on alunperin julkaistu PS2:lle ja myöhemmin tuotu PS3:lle.

3. Maksimissaan viisi ehdokasta per vuosi ja minimissään kaksi

- Pari kertaa on tullut vastaan tilanne että yksi on selvästi muita parempi, mutta näön vuoksi päätin lopulta tehdä tämän säännön, jotta olisi selvä kilpailu. Ideaalitilanne on se kun ehdokkaita on kolmesta viiteen ja jälkikäteen tilanteen saa korjattua, mutta helposti voi tulla tilanne jossa kaksi peliä ottaa mittaa toisistaan.

4. Ei muokkauksia jälkikäteen viimeisimpien vuosien peleistä

- Tämä on lähinnä uusi lisäys itselle sillä nyt kun voittajat on kerran valittu, niin pyrin olemaan muuttamatta niitä, vaikka haastajia tulisi myöhemmin pelattua. Tähän ei ole tarkkaa aikarajaa koska muutenkin kyse on mututuntumasta. Muutoksia sallitaan vain kun listaan tehdään lisäyksiä, eli kun uusi vuosi lisätään mukaan ja silloinkaan ei kajata viimeispään vertailuun, koska nyt ainakin on vielä niin uusi.

5. Pelit arvioidaan pääpelin perusteella

DLC:t eivät vaikuta voittajavalintaan, koska ne ovat jatkoa, eivät alkuperäistä pakettia. Se millainen peli on ilmestyessään, on se minkä perusteella se arvioidaan.


1989

Castlevania III: Dracula's Curse

Teenage Mutant Ninja Turtles

Duck Tales

Batman

NES aikakausi ei ole itselleni järin muistorikas samalla tavalla kuin PlayStationista alkanut kausi, mutta monia hyviä pelejä sielläkin tuli vastaan.

TMNT ei ole juuri aikaa kestänyt kun taas DuckTales on ihan hyvin ja Castlevania III vaikeudestaan huolimatta toimii myös. Mutta Batman on se peli joka todellakin onnistui tuomaan Batmanin pelattavaksi hahmoksi todella hyvin, vaikkakin haastavalla tavalla.

 

Vuoden peli 1989: Batman


1990

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Gremlins 2: New Batch

Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers

Toinen TMNT oli jo paljon parempi ja siihen sisältyy valtavasti muistoja. Vaikkakin monotoninen, niin silti erittäin viihdyttävä peli. Tiku ja Taku oli myös hyvä peli mutta ei niin muistorikas. Riiviöt 2 tosin lyö molemmat laudalta koska silloin kauan sitten Riiviöt oli kova sana, Gizmo oli loistava ja tämä peli antoi mahdollisuuden pelata Gizmolla ja taistella muita Riiviöitä vastaan aina uhkaavaan Hämähäkkiraitaan asti.

 

Vuoden peli 1990: Gremlins 2: New Batch


1991

Final Fantasy IV

Super Castlevania IV

Sonic the Hedgehog

Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

FF4 on tullut itselleni paremmin tutuksi vasta myöhemmin uusinversion kautta kun taas TMNT4 oli tuttu 90-luvulla. Vaikkakin FF4 on erinomainen peli, niin silloin se piti sisällään niin paljon tekstiä ja oli hitaampi kuin intensiivinen toimintapeli jossa pelattiin tutuilla kilppareilla. 90-luvulla turtlesit olivat kova sana ja sitä kautta tämä pelikin, mutta sillä jollakin tavalla, FF4 tarjoaa enemmän.

 

Vuoden peli 1991: Final Fantasy IV


1992

Super Mario Kart

Sonic the Hedgehog 2

Tämä vuosi ei ole järin mieleenpainunut, mutta silloin tutustuin kaverin kautta siniseen siiliin ja se peli jäi paremmin mieleen kuin rallipeli.

 

Vuoden peli 1992: Sonic the Hedgehog 2


1993

Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers 2

Megaman X

Duck Tales 2

Useasta varsin hyvästä pelistä pitää lopulta taipua siihen josta on vain syystä tai toisesta enemmän hyviä muistoja. Vaikka DuckTales 2 onkin erinomainen peli ja Megaman X myös, niin Tikun ja Takun toinen tuleminen on jäänyt paljon paremmin mieleen, loistavana seikkailuna.

 

Vuoden peli 1993: Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers 2


1994

Megaman X2

Mickeymania

Demon’s Crest

Näiden kohdalla valinta osuu lopulta altavastaavaan, paljon vähemmän tunnettuun peliin. Demon’s Crest on yllättävän suuriin mittasuhteiseen laajeneva Megaman X2:n tyylinen peli joka kuitenkin voittaa fantasiatunnelmallaan ja sillä, että kun tämä peli alkaa saada tuulta siipiensä alle, se muuttuu äkkiä ehkä jopa SNES:n parhaaksi peliksi.

 

Vuoden peli 1994: Demon’s Crest


1995

Megaman X3

Rayman

Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Kolmas kerta toden sanoo Megamanin tapauksessa. Vaikea sanoa onko X2 parempi kuin X3, mutta vaikka Rayman ja Yoshi’s Island ovat molemmat hyviä pelejä, niin Megaman ottaa voiton koska taso ei ole pudonnut edellisestä yhtään.

 

Vuoden peli 1995: Megaman X3


1996

Crash Bandicoot

Mario Kart 64 -Tetris Attack

Crash Bandicoot aloittaa erinomaisen pelisarjan, mutta alussa on vielä asioita joita pitää hioa. Vaikka Crash onkin erinomainen päähenkilö ja pomotaistelut vallan mainioita, niin eräs peli voittaa silkassa addiktiivisuudessaan ja moninpelissään sekä Crash Bandicootin, että Mario Kart 64:n.
Tetris Attack nimittäin onnistuu olemaan niin hyvä peli, että sitä jaksaa pelata kerrasta toiseen ja vielä vuosienkin jälkeen, eikä se ole yhtään sen huonompi.

 

Vuoden peli 1996: Tetris Attack


1997

Final Fantasy VII

Worms 2

Tekken 3

Castlevania: Symphony of the Night

Loppujen lopuksi taistelu käydään kahden erittäin vahvan kandidaatin välillä. Vaikka Worms 2 ja Tekken 3 kumpikin tarjoaa erinomaista moninpeliä niin FF7 ja Symphony of the Night ovat eri sarjaa.

FF7 on erinomainen roolipeli tarjoten valtavasti tekemistä ja toinen toistaan parempia hahmoja loistavassa maailmassa ja erinomaisella taistelulla. Vastassa sarjan paras vihollinen: Sephiroth.

Symphony of the Night tarjoaa myös paljon tekemistä valtavassa linnassa jossa toinen toistaan paremmin tehtyjä pomovihollisia joista viimeisenä itse Dracula. Päähenkilönä uskomattoman hyvin tehty Alucard.

Vaikka Final Fantasy VII onkin äärimmäisen hyvä peli niin sen heikkous on graafisessa ulkoasussa. Symphony of the Nightin suurin heikkous on kuoleminen joka johtaa aina pieneen säätämiseen jotta pääsee jatkamaan. Molemmissa on heikkoutensa, mutta kokonaisuutena, Yön Sinfonia on tiiviimpi kokonaisuus.

 

Vuoden peli 1997: Castlevania: Symphony of the Night


1998

Spyro the Dragon

Crash Bandicoot: Warped

Lopullinen taistelu käydään kahden pelin välillä ja lopputulokseen vaikuttaa todellakin yksi seikka. Siinä missä Spyro aloittaa seikkailunsa ja on monella tavalla vielä kokeilemassa asioita, on Crash jo kolmannessa pelissään ja tietää mitä tekee. Monet asiat ovat peleille yhteisiä, mutta selkeimmin Crash voittaa pomovihollisillaan.

 

Vuoden peli 1998: Crash Bandicoot: Warped


1999

Final Fantasy VIII

Spyro 2: Gateway to Glimmer

Crash Team Racing

Kolme vahvaa kandidaattia ja kaikki niin erilaisia.

FF8 on laaja toiminnallinen roolipeli maailmassa jossa on vivahteita niin fantasiaan kuin steampunkiinkin, unohtamatta ajoittaisia cyberpunk vivahteitakin. Kokonaisuudessaan erinomainen peli jossa FF sarjan paras päähenkilö Squall Leonhart.

Spyro 2 jatkaa sitä, minkä ensimmäinen sarjan peli aloitti. Erona tosin on se, että se minkä ykkönen teki hyvin, tekee kakkonen vielä paremmin. Toinen Spyro peli tuo paljon lisää pelattavuuteen ja tällä kertaa myös tarina on paljon rikkaampi ja hahmot ikimuistoisia.

CTR on paras rallipeli mitä pleikkari kantaa. Monta eriomaista pelattavaa hahmoa ja monta erinomaista rataa. Tässä on peli joka tekee kilpa-ajosta hauskaa.

 

Vuoden peli 1999: Final Fantasy VIII


2000

Spyro: Year of the Dragon

Marvel vs Capcom 2

Deus Ex

Yksi ja ylivoimainen peli. PlayStation ykkösen paras peli ja sarjansa paras peli. Voittaja on ilmiselvä ilman epäilystäkään, mutta se toiseksi paras olisi sitten jo haasteellisempi valinta, kun nämä kaksi haastajaa, ovat lähinnä näön vuoksi, ei kumpikaan yllä voittajan tasolle.

 

Vuoden peli 2000: Spyro: Year of the Dragon


2001

Devil May Cry

Max Payne

Quake III

Jak & Daxter: Precursor Legacy

Devil May Cry on sarjansa ensimmäinen peli joka vakuuttaa erinomaisella toiminnallaan ja toinen toistaan paremmilla aseillaan, pomotaisteluillaan ja yhdellä parhaista videopelihahmoista, Dantella.

Max Payne on Remedyn noir hajuinen peli jossa riittää räiskintää synkässä maailmassa, synkän pelihahmon ohjaksissa.

Quake III on erinomainen räiskintäpeli joka tarjoaa hyvän moninpelin lisäksi mielekkään yksinpelin jossa pääpahana odottaa erittäin hyvä ja mieleen jäävä areenamestari Vadrigar.

Jak & Daxter aloittaa kaksikon tarinan tasohyppely pursuavassa maailmassa jossa riittää variaatiota ja keräiltävää.

 

Vuoden peli 2001: Devil May Cry


2002

Kingdom Hearts

Sly Raccoon

Soul Calibur II

Kingdom Hearts tuo yhteen monet klassiset Disney hahmot sekä monet erinomaiset Final Fantasy hahmot. Siinä keskellä pelaaja taistelee voimakasta vihollista vastaan.

Sly Raccoon aloittaa ovelan pesukarhun ja tämän konnakoplan tarinan pelissä joka yhdistää huumorin, hiiviskelyn ja tasohyppelyn ja vielä erinomaisella tarinalla.

Soul Calibur II on erinomainen tappelupeli jossa monta erinomaista hahmoa.

 

Vuoden peli 2002: Kingdom Hearts


2003

Lord of the Rings: Return of the King

Jak II: Renegade

War of the Monsters

Max Payne 2: Fall of Max Payne

Kuninkaan paluu elokuvaan perustava peli ei ole täydellinen, mutta se on nautinnollinen kokonaisuus joka ajoittaisesta vaikeudestaan huolimatta tarjoaa mielekästä pelattavaa.

Jak II on ajoittain erittäin vaikea ja ajoittain erittäin hauska. Tarina vie eteenpäin ja haastaa voittamaan vaikeudet.

War of the Monster on yksi suuria yllättäjiä. Monta klassisiin hirviöihin pohjautuvaa hahmoa ja paljon tuhottavia kenttiä joissa aloittaa täysi sota.

Max Payne 2 on Remedyn magnum opus, erittäin hyvä noir tunnelmallinen räiskintäpeli yllättävän hyvällä ja yllättävällä tarinalla.

 

Vuoden peli 2002: War of the Monsters


2004

Punisher

Sly 2: Konnakopla

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Lord of the Rings: Third Age

Punisher on juurikin sellainen peli, jonka hahmo ansaitsee ihan muutamia heikkouksia lukuunottamatta. Tarina on erittäin hyvä ja jatkaa elokuvan tarinaa, mutta toiminta on se, joka todella iskee kovempaa kuin moni muu peli.

Sly 2 on peli joka yllätti monella tavalla ja onnistui tarjoamaan erittäin viihdyttävää tekemistä ja monia unohtumattomia tehtäviä.

TMNT2 on monella tavalla yksi parhaita pelejä jossa Turtlesit ovat. Yksin ja monipelinä timanttinen kokonaisuus ja mukana vielä klassinen Turtles Arcade peli.

Third Age yhdistää erinomaisen pelattavuuden erinomaiseen maailmaan, kertoen aivan oman tarinan, päätarinan kulisseista. LotR Final Fantasy pelattavuudella.

 

Vuoden peli 2004: Sly 2: Konnakopla


2005

Kingdom Hearts II

Sly 3: Konnien kunnia

Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Soul Calibur 3

Resident Evil 4

Jokainen näistä peleistä kuuluu omiin ehdottomiin suosikkeihin ja siksi tämä valinta yksi vaikeimmista valinnoista vuoden peli sarjassa sillä tämä on ollut yksi parhaita vuosia mitä tulee peleihin. Jokainen on laatua ja jokainen on laatua aivan omalla tavallaan. 

Resident Evil 4 on erittäin miellyttävä toimintapeli valtavalla määrällä aseita ja mercenaries pelimuoto tuo entistä enemmän lisää tekemistä ja Leon Kennedy on erinomainen päähenkilö.

Soul Calibur III on tappelupeli jolle ei juuri päihittäjää löydy. Erinomainen valikoima taistelijoita ja taistelutyylejä unohtamatta hahmon luontia jolla saa paljon aikaiseksi.

Devil May Cry 3 on yksi parhaita hack ’n’ slash toimintapelejä ja päähenkilö Dante o myös loistava. Haastellisuus ja runsas valikoima tyylejä ja aseita tekee tästä genrensä huippuja.

Sly 3: Konnien kunnia on monella tavalla edeltäjäänsä parempi ja monella tavalla yksi PS2:n parhaita pelejä kentästä toiseen.

Kingdom Hearts II tarjoaa paljon pelattavaa ja tutkittavaa maailmassa jossa Final Fantasy ja Disney kohtaavat toinen toistaan paremmissa kentissä.

Vuoden peli valikoituu siis aika tiukan kisan jälkeen ja pitkälti tunteella sillä vaikka joukossa on pari vahvempaa kandidaattia, niin kyllä se voittaja onnistuu aivan lopuksi jättämään sen parhaan vaikutelman.

 

Vuoden peli 2005: Kingdom Hearts II


2006

Legend of Spyro: New Beginning

Scarface: World is Yours

Godfather

Lopullinen kilpailu oli kahden rikolliseen maailmaan sijoittuvan pelin välillä. Kummisedän valttina on se että elokuvan tapahtumat ovat taustalla ja toiminta on jämptiä. Arpinaaman valttina taas on toiminnan ohella Tony Montana.

 

Vuoden peli 2006: Scarface: World is Yours


2007

Uncharted: Drake’s Fortune

Ninja Gaiden Sigma

Mass Effect

Dragonball Z: Budokai 3

Jotkut pelit ovat hauskoja, jotkut haastavia ja jotkut täynnä kovia valintoja. Toisinaan haaste on hyvä asia kun tehty oikein ja toisinaan eniten ratkaisee se tunnelma ja pelattavuus.

Uncharted olisi todella helppo voittaja koska Ninja Gaiden Sigma on tavallaan uudelleenlämmitys Xboxin Ninja Gaidenista, mutta itse en ole sitä aiemmin pelannut millään tavalla, joten se pääsee puolivarkain ottamaan voiton.

 

Vuoden peli 2007: Ninja Gaiden Sigma


2008

Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Soul Calibur IV

Dissidia: Final Fantasy

Jokaisella on selvät vahvuudet ja selvät heikkoudet ja lopuksi, eniten ratkaisi se, että mikä peli jätti kaikkein parhaimmat loppuvaikutelman ja minulle se oli se, joka tarjosi parhaan lopputaistelun ja päätöksen tarinalle joka alkoi pari peliä sitten.

 

Vuoden peli 2008: Legend of Spyro: Dawn of the Dragon


2009

Batman: Arkham Asylum

Ratcher & Clank: Crack in Time

Ninja Gaiden Sigma 2

Uncharted 2: Among Thieves

Batman on erinomainen tunnelmaltaan ja taistelutyyliltään. Ratchet & Clank on ennen kaikkea todella hauska. Ninja Gaiden Sigma 2 on haastava ja nautinnollinen. Uncharted 2 on intensiivinen, hauska, näyttävä ja viihdyttävä ja vie tällä kertaa voiton Ninja Gaidenista. Suuri syy on juurikin siinä että kummasta nauttii enemmän. Vaikka Ninja Gaiden Sigma 2 onkin todella viihdyttävä ja täynnä erinomaisia toimintakohtia, on Uncharted 2 kuin huumorintäyteinen toimintaelokuva, täynnä uskomattomia kohtauksia ja voittaa hyvin niukasti.

 

Vuoden peli 2009: Uncharted 2: Among Thieves


2010

Red Dead Redemption

Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Mass Effect 2

Heavy Rain

Monta niin erilaista peliä ja yksi vaikea valinta. Heavy Rain on esimerkillinen tarinapeli jossa pelaajan valinnat vievät tarinaa eteenpäin, tapahtui mitä tahansa. Mass Effect 2 on valintoihin perustuva räiskintäpeli jossa loppuratkaisu on myös valinnoista riippuvainen. Birth By Sleep on kolmea tarinaa seuraava roolipeli jossa toiminta ja tarinan kerronta kohtaavat. Red Dead Redemption on laaja toiminnallinen avoimen maailman westerni.

Vaikka RDR onkin tarjonnut monia nautinnollisia tunteja on Heavy Rain on tarjonnut tarinan jolle ei aikoinaan ollut juuri haastajaa, vaikka Birth By Sleep onkin uskomaton, ei se tässä kilpailussa loppuviimeksi voita.

 

Vuoden peli 2010: Heavy Rain


2011

Batman: Arkham City

Uncharted 3: Drake’s Deception

Witcher 2: Assassins of Kings

Hyvä vuosi ja kolme esimerkillisen erinomaista peliä. Pari vuotta sitten näytti siltä että jokainen näistä peleistä olisi saanut samana vuonna viimeisen osansa jolloin olisi ollut luvassa melkoinen uusintaottelu. Tämä kolmikko nimittäin hyvin monella tavalla onnistui tekemään kilvasta todella haastavan, koska jokaisella oli todella isoja vahvuuksia, mutta myös muutamia heikkouksia.

Jokainen peli on enemmän kuin erinomainen ja viihdyttävä. Kaikilla on omat puolensa ja kaikki tekevät jotakin paremmin kuin yksikään toinen eikä yksikään ole täysin virheetön. Uncharted on hauska, vauhdikas ja rento toimintaseikkailupeli. Witcher 2 on aikuismainen, karu ja tarinallinen roolipeli. Arkham City on tunnelmallinen, intensiivinen ja synkkä toimintapeli. Tämä tekee lopullisesti vertailusta varsin haastavaa, sillä vaikka yksi peli jääkin vertailussa alakynteen kahden muun käydessä sen lopullisen taistelun voitosta.

Tällä kertaa yksi vetää muita pidemmän korren tiukassa vertailussa, mutta silti omalla tavallaan aika selvästi.

 

Vuoden peli 2011: Batman: Arkham City


2012

Dishonored

Resident Evil 6

Walking Dead

Mass Effect 3

Monta niin erilaista ja niin hyvää peliä. ME3 ja Walking Dead on tarinallisesti enemmän kuin uskomattomia kokonaisuuksia. RE6 on yksi parhaita pyssytoimintapelejä koskaan. Dishonored on tyylikkyydessään uskomattona upea sekä graafisesti että maailmallisesti. Kaikkein eniten hupia ja nautintoa sain kuitenkin ehkä monille yllättäen pelistä RE6. Useamman tarinan yhdistävä toiminatapeli jossa mukana myös kauhutunnelmaa.  Myös muut kandidaatit ovat hyviä pelejä, mutta toimintansa ja hyvien hahmojensa avulla yksi voitti.

 

Vuoden peli 2012: Resident Evil 6


2013

The Last of Us

Batman: Arkham Origins

Sly Cooper: Thieves in Time

Voisi luulla että tänä vuonna kilpailu olisi ollut kovaa, mutta voittaja on minulle hyvin selvä eikä sillä juuri ole kilpailijoitakaan. Tasossa on nyt sen verran paljon eroa.

Voittaja on peli joka yhdistää erinomaisesti voimakkaan ja koskettavan tarinan, erinomaisen pelattavuuden, intensiivisen toiminnan, raastavan hiippailun ja tuo mukaan vielä kauhutunnelmaa.

 

Vuoden peli 2013: The Last of Us


2014

The Wolf Among Us

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Dragon Age: Inquisition

Vaikka Wolf Among Us saikin ensimmäisen osansa vuoden 2013 puolella, niin itse luen tämän 2014 peliksi koska 4/5 pelistä ilmestyi 2014 puolella. The Wolf Among Us on monella tavalla Telltalea parhaimmillaan, myös toiminnallisesti, vaikka tämä osa onkin myöhemmin kehittynyt upeasti. Tarinallisesti kokonaisuus on ensiluokkainen, päähahmo on erittäin onnistunut ja tapa jolla pelissä päästään kiinni Fables maailmaan, on myös sieltä parhaasta päästä. Vaikka ensimmäinen osa jätettäisiin pois laskuista, olisi tarina silti erittäin voimallinen.

Shadow of Mordor on yksi onnistuneimpia toimintapelejä jossa on Batman: Arkham sarjasta tuttu taistelusysteemi. Toiminta on enemmän kuin upeaa sillä siihen ei vain meinaa kyllästyä vaikka pelissä sitä tuleekin vastaan enemmän kuin mitään muuta. Kokonaisuudesta yllättävän paljon irti ja tämä on helposti yksi niitä suurimpia yllättäjiä mitä on koskaan tullut vastaan, sillä toimintaa on osattu maustaa juurikin sellaisilla monilla oikeasti toimivalla tavoilla jotka pitävät mielenkiintoa todella hyvin yllä.

Dragon Age 3 on tarinallisesti valtava parannus edeltäjään, vaikka se lopussa ontuukin. Toiminnallisesti se on ehkä sarjan parasta antia ja laajuudessaan pelistä saa paljon irti. Ykköspelin kanssa kisa ei ole täysin selvä, mutta se kuinka mielekästä pelattavaa Inquisition on, todellakin nostaa sen varsin korkealle. Tarinankuljetus on huipputasoa ja pelaajan valinnoilla on oikeasti merkitystä. Ja kaikki tämä ilman paria DLC:tä.

Tämä ei ole helppo valinta ja vaikka yksi peli joukossa jääkin vähän kahden muun jalkoihin niin lopulta voittajan valinta on paljon haastavampi, kuin aluksi vaikuttaa.

 

Vuoden peli 2014: The Wolf Among Us


2015

Batman: Arkham Knight

Witcher 3: Wild Hunt

Assassin's Creed: Syndicate

Bloodborne

Dying Light

 

Tämä vuosi oli todella vaikea valinta sillä tässä on kaksi sellaista peliä jotka dominoivat kisaa. Näillä kahdella pelillä on monta yhteistä asiaa mikä teki kilpailusta merkittävästi kovemmin, kuin voisi olettaa, sillä joukossa on kuitenkin yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä.

Batman: Arkham Knight on eeppinen päätös trilogialla ja vaikka siinä on selkeitä heikkouksia, niin se on pelattavuudessa, tyylikkyydessä ja tarinassa uskomattoman onnistunut kokonaisuus, yllättäväkin vielä. Toiminta on erittäin upeaa, hahmot ovat todella onnistuneita ja pelin yleinen tyyli on ensiluokkaista. Hiiviskelykin on tehty todella onnistuneesti. Pelissä on tietysti paljon sellaisiakin asioita joita jää kaipaamaan ja mukana on myös turhaa täytetty, mutta monet asiat peli tekee niin hyvin, että se on vahva voittajasuosikki ja mahdollisesti sarjansa paras peli, ainoa haastaja on Arkahm City.

Witcher 3: Wild Hunt on mestariteos, ei yhtään vähempää. Pelattavaa on todella paljon, toiminta on erittäin mielekästä, tarina on uskomattoman hyvä kokonaisuus jossa pelaajan päätöksillä on väliä ja kun peliä vertaa pelisarjan aiempiin osiin, niin sen laadullinen ero ykkönen potenssiin 3, vähintään, miltein jopa kakkonen potenssiin 3, vaikka tietyt asiat kakkospeli teki tätä peliä paremmin. Mutta tämä eeppinen lopetus tällä tarinakokonaisuudelle ja ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä.

Syndicate on AC sarjan yksi vahvimpia osia, sillä se on osannut ottaa hienosti mallia aiemmista mitä pelattavuuteen tulee. Tyylikkyydestä myös erittäin suuret pisteet.

Bloodborne ottaa tyylipisteet välittömästi niin monella tavalla. Se on nopeatempoinen Soulslike omilla tyyliseikoilaan mutta myös monilla niin tutuilla ratkaisuillaan.

Dying Light on hyvin onnistunut parkour peli jossa zombimaailmasta otetaan myös todella paljon irti. Flow on erinomainen ja vaikka tarian tökkiikin, niin se mielekkyys on pelissä enemmän kuin kohdallaan.

Kyseessä on pitkälti kahden pelin mittelö ja jos Uncharted 4 olisi ilmestynyt tänä vuonna, olisi tämä ollut uusintaottelu vuodesta 2011. Sääli sinänsä, mutta lopulta vain yksi voi voittaa.

 

Vuoden peli 2015: Witcher 3: Wild Hunt


2016

Uncharted 4: Thief's End

Batman: Telltale Series

Dark Souls III

Dishonored 2

XCOM2

Se olisi ollut eeppinen vuosi jos Uncharted 4 olisi ehtinyt ilmestyä edellisen vuoden puolella kuten alunperin piti. Thief's End on joka tapauksessa erittäin vahva kandidaatti heti ja välittömästi koska se tekee niin monet asiat enemmän kuin onnistuneesti ja kokonaisuudesta huokuu se Naughty Dog laatu mikä näkyy niin tarinassa, pelattavuudessa kuin rytmityksessäkin.

Telltalen yritys Batmanin kanssa oli yllättävän positiivinen tapaus koska se osasi poimia esiin kaikki ne tärkeimmät asiat mitä siltä oikeastaan tarvitsikaan. Tämä ei ole vain hyvä peli, se on hyvin erilainen ote Batmanin maailmasta ja tämä on se piste jossa taistelusta otetaan merkittävästi enemmän irti kuin aiemmin.

Dark Souls III on monella tavalla se onnistunein osa sarjaa, sillä pelattavuus on hiottu, yleinen ote on hyvin tasapainoitettu ja vaikka pelissä on sellainen tietty epäreilu ote, niin silti tämä on juurikin sellainen kokonaisuus josta saa todella paljon irti ja jossa synkästä fantasiasta saadaan erittäin paljon irti.

Dishonored 2 on jotka osa jota ei välttämättä olisi koskaan tarvittu, mutta se on juurikin sellainen jatko-osa joka ansaitsee paikkansa jatko-osien joukossa, sillä se tekee miltein kaiken paremmin ja isommin kuin edeltäjänsä, sillä nyt on kaksi pelattavaa hahmoa joista valita.

XCOM2 on ei niin hyvän pelin jatko-osa jossa hahmonluonti on huipussaan ja vaikka peli on murhaavan vaikea, niin se on jostakin syystä yllättävän houkuttava. Kokonaisuuteen pääsee käsiksi paljon paremmin kuin ykköspeliin ja varsinkin tietyssä vaiheessa, peli alkaa muuttua todella hyväksi.

Loppuviimeksi tämä on kuitekin alusta asti hyvin selvä tapaus eikä voittaja ole mikään yllätys.

 

Vuoden peli 2016: Uncharted 4: Thief's End


2017

Middle-Earth: Shadow of War

Batman: Enemy Within

Nier: Automata

Sniper Elite 4

InJustice 2

Middle-Earth: Shadow of War on monella tavalla isompi ja parempi kuin edeltäjänsä. Toiminnallisesti se ei ole ihan niin hyvä, mutta se on monipuolisempi ja haastavampi. Laajuus on aivan eri asia ja tapa jolla mytologiaa käytetään, on myös merkittävästi parempi, sillä nyt kokonaisuudesta otetaan todella paljon irti. Tarinallisesti kyseessä on kaksiosaisen kokonaisuuden viimeinen osa ja hieno päätös Talionin tarinalle.

Batman: Enemy Within on Telltalen Batman sarjan toinen osa joka on hyvin uskollinen jatko-osa, sillä kaikki mitä ensimmäisessä pelissä tehtiin hyvin, tehdään edelleen erinomaisesti, joskin tietyt asiat jopa paremmin, ja jotkut huonommin. Tämä on joka tapauksessa erinomainen tarinallinen jatke.

Nier: Automata on enemmän kuin hyvä toimintapeli, sillä tarinallisesti tämä on hyvin yllättävä kokonaisuus josta ei syvyyttä ja tunnetta puutu. Automata voi vaikuttaa näyttävältä toimintarymistelyltä, mutta se on hyvin kiinnostava kokonaisuus josta saa todella paljon irti ja jos siitä haluaa saada kaiken irti, niin siihen pitääkin käyttää enemmän aikaa kuin voisi aluksi ajatellakaan.

Sniper Elite 4 hiiviskelypeliksi yllättävän hyvä, mutta se toimii myös ammuskelupelinä. Tapa jolla siinä kuitenkin otetaan tarkka-ampuminen huomioon, tekee siitä aivan erityisen tapauksen, sillä se yleinen ote pelissä on todella onnistunut ja yllättävän mielekästä pelattavaa.

InJustice 2 on kaikilla tavoilla parempi peli kuin edeltäjänsä, se on pelattavuudessa parempi, tarinassa parempi ja muutenkin huomattavasti hiotumpi kokonaisuus erinomaisella hahmovalikoimalla ja tarinallisella toteuksella johon on oikeasti panostettu enemmän kuin moniin kilpailijoihin. Tappelupeli parhaasta päästä.

Voittaja on lopulta se, joka tarjoaa sen täyttävimmän ja tyydyttävimmän kokonaisuuden heikkouksistaan huolimatta.

 

Vuoden peli 2017: Middle-Earth: Shadow of War


2018

Red Dead Redemption II

Detroit: Become Human

Marvel's Spider-Man

Tämä vuoden peli olisi ollut todella helppo päätös ilman aiemmin määriteltyjä sääntöjä. Spyro Reignited Trilogy on parasta mitä tänä vuonna on saatu, mutta pelit ovat olleet ehdolla aiemmin, ne ovat osa kokoelmaa ja minulle entuudestaan tuttuja. Erot aiempiin ovat todella selviä ja tämä ei ole vain remasterointi vaan remake. Mukana on paljon aivan uutta tavaraa ja päivitettyjä ominaisuuksia.

RDR2 on realistisen raskas peli joka tuo western tunnelman esimerkillisesti esiin toiminnassa, metsästyksessä, kaikissa sivuaktiviteeteissa ja päähenkilö Arthur Morgan on jopa parempi kuin John Marston. Tarina sen sijaan ei ole kovin onnistunut koska hyvä pääroisto jää puuttumaan ja muutenkin monia asioita jää kaipaamaan.

Tarinassa Detroit: Become Human iskee todella lujaa, onnistuen tarjoamaan erinomasien tarinan ja paljon loistavia valintoihin pohjautuvia tapahtumia. Vapaus on loistava ja pelin hahmot todella hyviä.

Spider-Man on pitkälti juurikin sitä mitä siltä voi odottaakin, vapautta ja paljon tuttuja hahmoja hyvässä kokonaisuudessa ja mielekkäällä pelattavuudella, sellaista laatua mitä Insomniac Gamesilta voi odottaa.

Loppuviimeksi se kokonaisuus ratkaisee tunnelmassa ja itse tykkään sen verran westerneistä, että Red Dead Redemption 2 onnistui tarjoamaan todella paljon mieleenjääviä hetkiä.

 

Vuoden peli 2018: Red Dead Redemption 2

- Mutta tavallaan Spyro: Reignited Trilogy (ja siitä Year of the Dragon)


2019

Kingdom Hearts III

Devil May Cry V

Star Wars Jedi: Fallen Order

Control

Remnant: From the Ashes

Pakko sanoa että Kingdom Hearts 3 oli todella pitkään täysi ennakkosuosikki sillä sitä peliä oli odotettu kauan. Mutta loppuviimeksi se onnistui olemaan paljon isompi pettymys, kuin todellinen messias. Vaikka kyseessä onkin laaja ja varsin hyvä peli, niin monella tavalla se olisi voinut olla paljon parempikin ja vaikuttaa siltä että pian ilmestyvä ReMind DLC saattaa korjata ne viat mitä pääpelissä on, mutta tähän ne eivät vaikuta.

Eikä DLC lopulta korjannut yhtään mitään. Osittain jopa hukkasi kaiken potentiaalin mitä sillä oli.

Devil May Cry V on sellainen tapaus jota kohtaan nousi todella suuria odotuksia koska Dante teki paluun. Peli itsessään oli paljon parempi mitä aluksi odotin sillä se onnistui tarjoamaan erittäin timanttisen pelattavuuden ja valtavasti toimintaa erittäin näyttävässä pakettissa ja kun pääsee pelaamaan Dantella, pelin taso nousee oitis, todella paljon.

Star Wars Jedi: Fallen Order on ehkä vielä DMCV:täkin isompi yllätys, sillä oikeasti hyviä Star Wars pelejä ei ole paljoa näkynyt. Vaikka pelin kohdalla useasti toivoikin vielä enemmän vihollisia, toimintaa ja paikkoja, niin tämä peli tekee kaiken minkä aloittaa, erittäin hyvin, paitsi ehkä pomotaistelut, mutta Star Wars tunnelmassa peli on erinomainen ja toiminnassa, enemmän kuin mielekäs.

Control on monimutkainen tapaus, sillä se tekee pitkälti kaikki oleelliset asiat oikein ja onnistuu tyylikkyydellään, syvyydellään ja tarinallaan luomaan yllättävän kiinnostavan kokonaisuuden josta saa irti huomattavasti enemmän, kuin aluksi edes ajatteleekaan.

Remnant on helposti yksi parhaita Soulslike pelejä mitä on itsellä vastaan tullut ja räiskintätyyli tuo siihen oitis omanlaistaan lisätyyliä. Monista heikkouksistaa huolimatta siitä saa uskomattoman paljon irti sekä yksin että moninpelinä ja se on peli joka todellakin ansaitsisi jatko-osan.

Voittajaksi nousee kuitenkin se jonka heikkoudet ovat todella marginaalisia, eli vuoden ylivoimaisesti paras peli (KH3:n ollessa niin iso pettymys); Devil May Cry V - Danten paluu.

 

Vuoden peli 2019: Devil May Cry V


2020

Hades

The Last of Us Part II

Final Fantasy VII Remake

Doom Eternal

Darksiders Genesis

Loppuviimeksi tämä valinta oli pitkään hyvin vaikea, koska moni todella odotettu peli onnistui vain pettämään odotukset, alkaen The Last of Us 2:sta ja päättyen rytinällä Cyberpunk 2077:ään, käyden siinä välillä Marvel's Avengersin kautta.

Hades oli vuoden suurin yllättäjä sillä se onnistui tarjoamaan todella koukuttavan kokonaisuuden erittäin hyvällä pelattavuudella, todella onnistuneella tarinalla ja valtavalla määrällä tekemistä. Puhumattakaan että kaikki oli tehty todella laadukkaasti.

The Last of Us Part II on mukana kisassa nippa nappa, sillä vääntö oli tämän ja Ghost of Tsushiman välillä. TLOU2 on kuitenkin tarinallisesti ja ideallisesti niin ajatuksia ja herättävä ja ristiriitainen tapaus, että se on tarinankerronnallaan yksi iskevimpiä tapauksia pitkään aikaan.

Final Fantasy VII Remake on ehkä keskeneräinen peli ja joka jää monella tavalla vajaaksi ja unohtaa monet herkullisimmat kohtaukset, mutta tapa jolla se kertoo tutun tarinan korkealaadukkaasti, on todella lupaava. Mutta vielä lupaavampi on tapa jolla peli yhdistää klassisen ja modernin FF toiminnan. Uusi kultastandarti.

Räiskintäpelien ehdotonta kärkeä jossa toiminnan mielekkyys ja monipuolisuus on huipussaan enemmän kuin jatkuvasti. Doom Eternal tekee kaiken paremmin kuin muut osat sarjasta ja vaikka muutamilla tavoilla paremminkin olisi voinut olla (pistooli puuttuu) niin asennepelien joukossa, tämä on äijä.

Darksiders Genesis on ehkä ilmestynyt alunperin 2019, mutta PS4:lle se ilmestyi vasta 2020 puolella ja sitä kautta osui omallekin kohdalle ja kovaa. Tämä ei ole pelkästään todella kattava ja mielekäs toimintapeli, vaan nousee kilpailemaan oman sarjansa parhaan pelin tittelistä. Tarinallisesti peliä olisi voitu tehdä laadukkaamminkin, mutta sisältö on laatua alusta asti.

Voittajaksi nousee varsin helposti vuoden suurin yllättäjä, toimintaseikkailu ja indiepelien eliittiä oleva Hades, joka osaa koukuttaa todella nopeasti ja kertoa tarinan todellakin omalla tavallaan.

 

Vuoden peli 2020: Hades 


2021

Resident Evil: Village

Marvel's Guardians of the Galaxy

Sniper: Ghost Warrior Contracts 2

Ratchet & Clank: Rift Apart

Ruined King: League of Legends Story

 

RE8 on helposti parempi kuin edeltäjänsä ja hyvä esimerkki siitä, että sarja on vahvoilla sekä toiminnassa että kauhussa. Marvelin peliuniversumin uusin palanen puolestaan osoittaa että toivoa on, Avengersin hurjasta epäonnistumisesta huolimatta. Tarkka-ammuntapelien joukossa SGWC2 on ehdottomasti todella onnistunut tapaus ja tyylikäs kokonaisuus pikkuviostaan huolimatta. Rift Apart taas on erinomainen esimerkki siitä, että vaikka sarjalla on ollut alamäkensä, niin se e tarkoita etteikö myös jyrkkiä ylämäkiä tulisi ajoittain vastaan. Ruined King on todella onnistunut peli LoL maailmasta, vaikka siinä myös on tehty kyseenalaisiakin ratkaisuja.

Yksi kuitenkin loppuviimeksi todella selkeä voittaja.

 

Vuoden peli 2021: Marvel's Guardians of the Galaxy