Jotakin tälläistä listausta olen ajatellut jo pidemmän aikaa ja tehnytkin. Nyt lopulta tännekin.

 

 

Tämän piti alunperin olla parhaat pelit alustoittain mutta siitä olisi tullut paljon epätasapainoisempi. Ehkä sitten myöhemmin, mutta nyt on aika palata muistelemaan niitä pelejä aikojen takaa. Itse menin niin pitkälle että pystyi laittamaan joka vuodelle voittajan ja mahdollisesti pari haastajaakin, ilman että tulee välivuotta jolle ei löydy mitään. Joillekin vuosille on ilmiselvä voittaja, mutta yleensä on ainakin yksi peli joka pystyy kilpailemaan voittajan kanssa.


Säännöt:

1. Vain pelejä joita olen itse henkilökohtaisesti pelannut.

- Tarkoittaa sitä että demoja ja lyhyitä alle tunnin kokeiluita ei lasketa. Itse sanoisin että pelaamiseksi lasketaan se, että peliä pelaa minimissään yli tunnin. Tietenkin on olemassa pelejä jotka ovat niin hirveitä joita ei kestä sellaista aikaa.

2. Ei uudelleenlämmityksiä jos:

a) Ovat olleet aiemmin ehdolla

b) Olen itse pelannut niitä aiemmin

c) Ovat osa kokoelmaa

- Esim. Kingdom Hearts 1.5, Sly trilogy ja Devil May Cry HD Collection ovat uudelleenlämmityksiä (ja kokoelmia) koska ne on alunperin julkaistu PS2:lle ja myöhemmin tuotu PS3:lle.

3. Maksimissaan viisi ehdokasta per vuosi ja minimissään kaksi

- Pari kertaa on tullut vastaan tilanne että yksi on selvästi muita parempi, mutta näön vuoksi päätin lopulta tehdä tämän säännön, jotta selviäisi kilpailu. Ideaalitilanne on se kun ehdokkaita on kolmesta viiteen.

4. Ei muokkauksia jälkikäteen viimeisimpien vuosien peleistä (noin 3-5 vuotta)

- Tämä on lähinnä uusi lisäys itselle sillä nyt kun voittajat on kerran valittu, niin pyrin olemaan muuttamatta niitä, vaikka haastajia tulisi myöhemmin pelattua. Tämän säännön aikaraja lähinnä siksi, että joskus tulevaisuudessa voi olla että asioita tarkastelee myös nostalgisesta näkövinkkelistä, kuten monia tämän listan pelejä on tarkastellut. Silloin sallitaan mielen muuttuminen, mutta vain jos kyseisen vuoden ehdokkaisiin tulee lisäyksiä. Pelejä joita en voittajan valinnan aikaan ollut vielä pelannut.

5. Pelit arvioidaan pääpelin perusteella

DLC:t eivät vaikuta voittajavalintaan, koska ne ovat jatkoa, eivät alkuperäistä pakettia.


1989

Castlevania III: Dracula's Curse

Teenage Mutant Ninja Turtles

Duck Tales

Batman

NES aikakausi ei ole itselleni järin muistorikas samalla tavalla kuin PlayStationista alkanut kausi, mutta monia hyviä pelejä sielläkin tuli vastaan.

TMNT ei ole juuri aikaa kestänyt kun taas DuckTales on ihan hyvin ja Castlevania III vaikeudestaan huolimatta toimii myös. Mutta Batman on se peli joka todellakin onnistui tuomaan Batmanin pelattavaksi hahmoksi todella hyvin, vaikkakin haastavalla tavalla.

 

Vuoden peli 1989: Batman


1990

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Gremlins 2: New Batch

Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers

Toinen TMNT oli jo paljon parempi ja siihen sisältyy valtavasti muistoja. Vaikkakin monotoninen, niin silti erittäin viihdyttävä peli. Tiku ja Taku oli myös hyvä peli mutta ei niin muistorikas. Riiviöt 2 tosin lyö molemmat laudalta koska silloin kauan sitten Riiviöt oli kova sana, Gizmo oli loistava ja tämä peli antoi mahdollisuuden pelata Gizmolla ja taistella muita Riiviöitä vastaan aina uhkaavaan Hämähäkkiraitaan asti.

 

Vuoden peli 1990: Gremlins 2: New Batch


1991

Final Fantasy IV

Super Castlevania IV

Sonic the Hedgehog

Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

FF4 on tullut itselleni paremmin tutuksi vasta myöhemmin uusinversion kautta kun taas TMNT4 oli tuttu 90-luvulla. Vaikkakin FF4 on erinomainen peli, niin silloin se piti sisällään niin paljon tekstiä ja oli hitaampi kuin intensiivinen toimintapeli jossa pelattiin tutuilla kilppareilla. 90-luvulla turtlesit olivat kova sana ja sitä kautta tämä pelikin, mutta sillä jollakin tavalla, FF4 tarjoaa enemmän.

 

Vuoden peli 1991: Final Fantasy IV


1992

Super Mario Kart

Sonic the Hedgehog 2

Tämä vuosi ei ole järin mieleenpainunut, mutta silloin tutustuin kaverin kautta siniseen siiliin ja se peli jäi paremmin mieleen kuin rallipeli.

 

Vuoden peli 1992: Sonic the Hedgehog 2


1993

Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers 2

Megaman X

Duck Tales 2

Useasta varsin hyvästä pelistä pitää lopulta taipua siihen josta on vain syystä tai toisesta enemmän hyviä muistoja. Vaikka DuckTales 2 onkin erinomainen peli ja Megaman X myös, niin Tikun ja Takun toinen tuleminen on jäänyt paljon paremmin mieleen, loistavana seikkailuna.

 

Vuoden peli 1993: Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers 2


1994

Megaman X2

Mickeymania

Demon’s Crest

Näiden kohdalla valinta osuu lopulta altavastaavaan, paljon vähemmän tunnettuun peliin. Demon’s Crest on yllättävän suuriin mittasuhteiseen laajeneva Megaman X2:n tyylinen peli joka kuitenkin voittaa fantasiatunnelmallaan ja sillä, että kun tämä peli alkaa saada tuulta siipiensä alle, se muuttuu äkkiä ehkä jopa SNES:n parhaaksi peliksi.

 

Vuoden peli 1994: Demon’s Crest


1995

Megaman X3

Rayman

Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Kolmas kerta toden sanoo Megamanin tapauksessa. Vaikea sanoa onko X2 parempi kuin X3, mutta vaikka Rayman ja Yoshi’s Island ovat molemmat hyviä pelejä, niin Megaman ottaa voiton koska taso ei ole pudonnut edellisestä yhtään.

 

Vuoden peli 1995: Megaman X3


1996

Crash Bandicoot

Mario Kart 64 -Tetris Attack

Crash Bandicoot aloittaa erinomaisen pelisarjan, mutta alussa on vielä asioita joita pitää hioa. Vaikka Crash onkin erinomainen päähenkilö ja pomotaistelut vallan mainioita, niin eräs peli voittaa silkassa addiktiivisuudessaan ja moninpelissään sekä Crash Bandicootin, että Mario Kart 64:n.
Tetris Attack nimittäin onnistuu olemaan niin hyvä peli, että sitä jaksaa pelata kerrasta toiseen ja vielä vuosienkin jälkeen, eikä se ole yhtään sen huonompi.

 

Vuoden peli 1996: Tetris Attack


1997

Final Fantasy VII

Worms 2

Tekken 3

Castlevania: Symphony of the Night

Loppujen lopuksi taistelu käydään kahden erittäin vahvan kandidaatin välillä. Vaikka Worms 2 ja Tekken 3 kumpikin tarjoaa erinomaista moninpeliä niin FF7 ja Symphony of the Night ovat eri sarjaa.

FF7 on erinomainen roolipeli tarjoten valtavasti tekemistä ja toinen toistaan parempia hahmoja loistavassa maailmassa ja erinomaisella taistelulla. Vastassa sarjan paras vihollinen: Sephiroth.

Symphony of the Night tarjoaa myös paljon tekemistä valtavassa linnassa jossa toinen toistaan paremmin tehtyjä pomovihollisia joista viimeisenä itse Dracula. Päähenkilönä uskomattoman hyvin tehty Alucard.

Vaikka Final Fantasy VII onkin äärimmäisen hyvä peli niin sen heikkous on graafisessa ulkoasussa. Symphony of the Nightin suurin heikkous on kuoleminen joka johtaa aina pieneen säätämiseen jotta pääsee jatkamaan. Molemmissa on heikkoutensa, mutta kokonaisuutena, Yön Sinfonia on tiiviimpi kokonaisuus.

 

Vuoden peli 1997: Castlevania: Symphony of the Night


1998

Spyro the Dragon

Crash Bandicoot: Warped

Lopullinen taistelu käydään kahden pelin välillä ja lopputulokseen vaikuttaa todellakin yksi seikka. Siinä missä Spyro aloittaa seikkailunsa ja on monella tavalla vielä kokeilemassa asioita, on Crash jo kolmannessa pelissään ja tietää mitä tekee. Monet asiat ovat peleille yhteisiä, mutta selkeimmin Crash voittaa pomovihollisillaan.

 

Vuoden peli 1998: Crash Bandicoot: Warped


1999

Final Fantasy VIII

Spyro 2: Gateway to Glimmer

Crash Team Racing

Kolme vahvaa kandidaattia ja kaikki niin erilaisia.

FF8 on laaja toiminnallinen roolipeli maailmassa jossa on vivahteita niin fantasiaan kuin steampunkiinkin, unohtamatta ajoittaisia cyberpunk vivahteitakin. Kokonaisuudessaan erinomainen peli jossa FF sarjan paras päähenkilö Squall Leonhart.

Spyro 2 jatkaa sitä, minkä ensimmäinen sarjan peli aloitti. Erona tosin on se, että se minkä ykkönen teki hyvin, tekee kakkonen vielä paremmin. Toinen Spyro peli tuo paljon lisää pelattavuuteen ja tällä kertaa myös tarina on paljon rikkaampi ja hahmot ikimuistoisia.

CTR on paras rallipeli mitä pleikkari kantaa. Monta eriomaista pelattavaa hahmoa ja monta erinomaista rataa. Tässä on peli joka tekee kilpa-ajosta hauskaa.

 

Vuoden peli 1999: Final Fantasy VIII


2000

Spyro: Year of the Dragon

Marvel vs Capcom 2

Deus Ex

Yksi ja ylivoimainen peli. PlayStation ykkösen paras peli ja sarjansa paras peli. Voittaja on ilmiselvä ilman epäilystäkään, mutta se toiseksi paras olisi sitten jo haasteellisempi valinta, kun nämä kaksi haastajaa, ovat lähinnä näön vuoksi, ei kumpikaan yllä voittajan tasolle.

 

Vuoden peli 2000: Spyro: Year of the Dragon


2001

Devil May Cry

Max Payne

Quake III

Jak & Daxter: Precursor Legacy

Devil May Cry on sarjansa ensimmäinen peli joka vakuuttaa erinomaisella toiminnallaan ja toinen toistaan paremmilla aseillaan, pomotaisteluillaan ja yhdellä parhaista videopelihahmoista, Dantella.

Max Payne on Remedyn noir hajuinen peli jossa riittää räiskintää synkässä maailmassa, synkän pelihahmon ohjaksissa.

Quake III on erinomainen räiskintäpeli joka tarjoaa hyvän moninpelin lisäksi mielekkään yksinpelin jossa pääpahana odottaa erittäin hyvä ja mieleen jäävä areenamestari Vadrigar.

Jak & Daxter aloittaa kaksikon tarinan tasohyppely pursuavassa maailmassa jossa riittää variaatiota ja keräiltävää.

 

Vuoden peli 2001: Devil May Cry


2002

Kingdom Hearts

Sly Raccoon

Soul Calibur II

Kingdom Hearts tuo yhteen monet klassiset Disney hahmot sekä monet erinomaiset Final Fantasy hahmot. Siinä keskellä pelaaja taistelee voimakasta vihollista vastaan.

Sly Raccoon aloittaa ovelan pesukarhun ja tämän konnakoplan tarinan pelissä joka yhdistää huumorin, hiiviskelyn ja tasohyppelyn ja vielä erinomaisella tarinalla.

Soul Calibur II on erinomainen tappelupeli jossa monta erinomaista hahmoa.

 

Vuoden peli 2002: Kingdom Hearts


2003

Lord of the Rings: Return of the King

Jak II: Renegade

War of the Monsters

Max Payne 2: Fall of Max Payne

Kuninkaan paluu elokuvaan perustava peli ei ole täydellinen, mutta se on nautinnollinen kokonaisuus joka ajoittaisesta vaikeudestaan huolimatta tarjoaa mielekästä pelattavaa.

Jak II on ajoittain erittäin vaikea ja ajoittain erittäin hauska. Tarina vie eteenpäin ja haastaa voittamaan vaikeudet.

War of the Monster on yksi suuria yllättäjiä. Monta klassisiin hirviöihin pohjautuvaa hahmoa ja paljon tuhottavia kenttiä joissa aloittaa täysi sota.

Max Payne 2 on Remedyn magnum opus, erittäin hyvä noir tunnelmallinen räiskintäpeli yllättävän hyvällä ja yllättävällä tarinalla.

 

Vuoden peli 2002: War of the Monsters


2004

Punisher

Sly 2: Konnakopla

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Lord of the Rings: Third Age

Punisher on juurikin sellainen peli, jonka hahmo ansaitsee ihan muutamia heikkouksia lukuunottamatta. Tarina on erittäin hyvä ja jatkaa elokuvan tarinaa, mutta toiminta on se, joka todella iskee kovempaa kuin moni muu peli.

Sly 2 on peli joka yllätti monella tavalla ja onnistui tarjoamaan erittäin viihdyttävää tekemistä ja monia unohtumattomia tehtäviä.

TMNT2 on monella tavalla yksi parhaita pelejä jossa Turtlesit ovat. Yksin ja monipelinä timanttinen kokonaisuus ja mukana vielä klassinen Turtles Arcade peli.

Third Age yhdistää erinomaisen pelattavuuden erinomaiseen maailmaan, kertoen aivan oman tarinan, päätarinan kulisseista. LotR Final Fantasy pelattavuudella.

 

Vuoden peli 2004: Sly 2: Konnakopla


2005

Kingdom Hearts II

Sly 3: Konnien kunnia

Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Soul Calibur 3

Resident Evil 4

Jokainen näistä peleistä kuuluu omiin ehdottomiin suosikkeihin ja siksi tämä valinta yksi vaikeimmista valinnoista vuoden peli sarjassa sillä tämä on ollut yksi parhaita vuosia mitä tulee peleihin. Jokainen on laatua ja jokainen on laatua aivan omalla tavallaan. 

Resident Evil 4 on erittäin miellyttävä toimintapeli valtavalla määrällä aseita ja mercenaries pelimuoto tuo entistä enemmän lisää tekemistä ja Leon Kennedy on erinomainen päähenkilö.

Soul Calibur III on tappelupeli jolle ei juuri päihittäjää löydy. Erinomainen valikoima taistelijoita ja taistelutyylejä unohtamatta hahmon luontia jolla saa paljon aikaiseksi.

Devil May Cry 3 on yksi parhaita hack ’n’ slash toimintapelejä ja päähenkilö Dante o myös loistava. Haastellisuus ja runsas valikoima tyylejä ja aseita tekee tästä genrensä huippuja.

Sly 3: Konnien kunnia on monella tavalla edeltäjäänsä parempi ja monella tavalla yksi PS2:n parhaita pelejä kentästä toiseen.

Kingdom Hearts II tarjoaa paljon pelattavaa ja tutkittavaa maailmassa jossa Final Fantasy ja Disney kohtaavat toinen toistaan paremmissa kentissä.

Vuoden peli valikoituu siis aika tiukan kisan jälkeen ja pitkälti tunteella sillä vaikka joukossa on pari vahvempaa kandidaattia, niin kyllä se voittaja onnistuu aivan lopuksi jättämään sen parhaan vaikutelman.

 

Vuoden peli 2005: Kingdom Hearts II


2006

Legend of Spyro: New Beginning

Scarface: World is Yours

Godfather

Lopullinen kilpailu oli kahden rikolliseen maailmaan sijoittuvan pelin välillä. Kummisedän valttina on se että elokuvan tapahtumat ovat taustalla ja toiminta on jämptiä. Arpinaaman valttina taas on toiminnan ohella Tony Montana.

 

Vuoden peli 2006: Scarface: World is Yours


2007

Uncharted: Drake’s Fortune

Ninja Gaiden Sigma

Mass Effect

Dragonball Z: Budokai 3

Jotkut pelit ovat hauskoja, jotkut haastavia ja jotkut täynnä kovia valintoja. Toisinaan haaste on hyvä asia kun tehty oikein ja toisinaan eniten ratkaisee se tunnelma ja pelattavuus.

Uncharted olisi todella helppo voittaja koska Ninja Gaiden Sigma on tavallaan uudelleenlämmitys Xboxin Ninja Gaidenista, mutta itse en ole sitä aiemmin pelannut millään tavalla, joten se pääsee puolivarkain ottamaan voiton.

 

Vuoden peli 2007: Ninja Gaiden Sigma


2008

Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Soul Calibur IV

Dissidia: Final Fantasy

Jokaisella on selvät vahvuudet ja selvät heikkoudet ja lopuksi, eniten ratkaisi se, että mikä peli jätti kaikkein parhaimmat loppuvaikutelman ja minulle se oli se, joka tarjosi parhaan lopputaistelun ja päätöksen tarinalle joka alkoi pari peliä sitten.

 

Vuoden peli 2008: Legend of Spyro: Dawn of the Dragon


2009

Batman: Arkham Asylum

Ratcher & Clank: Crack in Time

Ninja Gaiden Sigma 2

Uncharted 2: Among Thieves

Batman on erinomainen tunnelmaltaan ja taistelutyyliltään. Ratchet & Clank on ennen kaikkea todella hauska. Ninja Gaiden Sigma 2 on haastava ja nautinnollinen. Uncharted 2 on intensiivinen, hauska, näyttävä ja viihdyttävä ja vie tällä kertaa voiton Ninja Gaidenista. Suuri syy on juurikin siinä että kummasta nauttii enemmän. Vaikka Ninja Gaiden Sigma 2 onkin todella viihdyttävä ja täynnä erinomaisia toimintakohtia, on Uncharted 2 kuin huumorintäyteinen toimintaelokuva, täynnä uskomattomia kohtauksia ja voittaa hyvin niukasti.

 

Vuoden peli 2009: Uncharted 2: Among Thieves


2010

Red Dead Redemption

Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Mass Effect 2

Heavy Rain

Monta niin erilaista peliä ja yksi vaikea valinta. Heavy Rain on esimerkillinen tarinapeli jossa pelaajan valinnat vievät tarinaa eteenpäin, tapahtui mitä tahansa. Mass Effect 2 on valintoihin perustuva räiskintäpeli jossa loppuratkaisu on myös valinnoista riippuvainen. Birth By Sleep on kolmea tarinaa seuraava roolipeli jossa toiminta ja tarinan kerronta kohtaavat. Red Dead Redemption on laaja toiminnallinen avoimen maailman westerni.

Vaikka RDR onkin tarjonnut monia nautinnollisia tunteja on Heavy Rain on tarjonnut tarinan jolle ei aikoinaan ollut juuri haastajaa, vaikka Birth By Sleep onkin uskomaton, ei se tässä kilpailussa loppuviimeksi voita.

 

Vuoden peli 2010: Heavy Rain


2011

Batman: Arkham City

Uncharted 3: Drake’s Deception

Witcher 2: Assassins of Kings

Hyvä vuosi ja kolme esimerkillisen erinomaista peliä. Pari vuotta sitten näytti siltä että jokainen näistä peleistä olisi saanut samana vuonna viimeisen osansa jolloin olisi ollut luvassa melkoinen uusintaottelu. Tämä kolmikko nimittäin hyvin monella tavalla onnistui tekemään kilvasta todella haastavan, koska jokaisella oli todella isoja vahvuuksia, mutta myös muutamia heikkouksia.

Jokainen peli on enemmän kuin erinomainen ja viihdyttävä. Kaikilla on omat puolensa. Uncharted on hauska, vauhdikas ja rento toimintaseikkailupeli. Witcher 2 on aikuismainen, karu ja tarinallinen roolipeli. Arkham City on tunnelmallinen, intensiivinen ja synkkä toimintapeli.

Tällä kertaa yksi vetää muita pidemmän korren tiukassa vertailussa, mutta silti omalla tavallaan aika selvästi.

 

Vuoden peli 2011: Batman: Arkham City


2012

Dishonored

Resident Evil 6

Walking Dead

Mass Effect 3

Monta niin erilaista ja niin hyvää peliä. Kaikkein eniten hupia ja nautintoa sain kuitenkin ehkä monille yllättäen pelistä RE6. Useamman tarinan yhdistävä toiminatapeli jossa mukana myös kauhutunnelmaa.  Myös muut kandidaatit ovat hyviä pelejä, mutta toimintansa ja hyvien hahmojensa avulla yksi voitti.

 

Vuoden peli 2012: Resident Evil 6


2013

The Last of Us

Batman: Arkham Origins

Sly Cooper: Thieves in Time

Voisi luulla että tänä vuonna kilpailu olisi ollut kovaa, mutta voittaja on minulle hyvin selvä eikä sillä juuri ole kilpailijoitakaan. Tasossa on nyt sen verran paljon eroa.

Voittaja on peli joka yhdistää erinomaisesti voimakkaan ja koskettavan tarinan, erinomaisen pelattavuuden, intensiivisen toiminnan, raastavan hiippailun ja tuo mukaan vielä kauhutunnelmaa.

 

Vuoden peli 2013: The Last of Us


2014

The Wolf Among Us vs. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Vaikka Wolf Among Us saikin ensimmäisen osansa vuoden 2013 puolella, niin itse luen tämän 2014 peliksi koska 4/5 pelistä ilmestyi 2014 puolella.

Näistä kahdesta pelistä taivun lopulta Wolf Among Usin puoleen. Shadow of Mordor on monella tavalla erittäin loistava peli ja PS4:n parhaimmisto, ei epäilystäkään.  Kumpikin peli erilainen ja osittain se tekee valinnasta entistä vaikeampaa.

Shadow of Mordor on toimintapeli jossa Arkham sarjasta tutulla äärimmäisen hyvällä taistelumekaniikalla tapetaan paljon örkkejä. Taistelu tuntuu jopa Batman pelejä hiotummalta mikä tekee toiminnasta entistä helpommin hallittavaa. Toinen iso puoli on Nemesis systeemi jossa örkit kehittyvät ja kehittävät kaunaa pelihahmo Talionia kohtaan. Tämä tuo mukaan tarinallisempaa puolta ja tekee tunnelmasta entistä vahvempaa.

Wolf Among Us puolestaan on puhtaampi tarina peli. Viisi osaa kattava jaksottainen peli tuo pelaajalle Fables sarjakuvan pelimuodossa. Päähenkilö Bigby Wolf alkaa tutkia murhaa noir henkisessä fantasiatunnelmalla väritetyssä maailmassa jossa riittää sisältöä vaikka kuinka ja se sisältörikkaus todella vei minut sen verran mukanaan, että on pakko sanoa että tämä peli ansaitsee kehunsa.

Jos nämä kaksi asettaisi lyhyeen vertailuun niin lopputulos ei ole ihan niin selvä kuin voisi luulla:

 

1: Pelattavuus

Kaksi täysin erilaista mutta Shadow of Mordor on paljon jämptimpi sillä Arkham sarjan taistelumekaniikkaa ei niin vain voita. Wolf Among Us on hyvä, mutta se ei ole mitenkään erikoinen.

0-1

 

2: Hahmot

Shadow of Mordorin Talion on erinomainen hahmo ja samoin mystinen haltia-aave mutta sivuhahmot olisivat kaivanneet vähän enemmän. Vihollishahmot ovat hyviä, mutta olisivat kaivanneet vähän lisää aikaa.

Wolf Among Usin Bigby Wolf on loistava ja tarinallisessa pelissä sivuhahmotkin ehtivät elää ja kehittyä. Hahmot saavat aikaa ja heistä oppii lisää ja moneen kiintyy.

Päähahmojen suhteen tilanne on todella vaikea sillä Talion on todella hyvä ja samoin Bigby Wolf, mutta Iso Paha Susi vie yhden muodonmuutoksen kautta voiton. Vihollisrintamalla Shadow of Mordor ottaa lopuksi voiton, sillä vaikka tämäkin on tiukka kisa niin pääpahikset ovat aikalailla tasoissa, mutta Shadow of Mordorissa on paremmat kätyrit ja sitten on nemesis systeemi. Sivuhahmoissa Wolf Among Us voittaa oitis.

1-1

 

3: Tarina ja toiminta

Wolf Among Us on tarinapainotteinen ja Shadow of Mordor on toimintapainotteinen. Molemmissa on myös toistakin puolta. Shadow of Mordor tarjoaa myös hyvää tarinaa ja päätarina on erinomainen. Saman tekee myös Wolf Among Us, mutta ottaa tarinallisen ylioteen sivuhahmojen kautta. Toimintansa puolesta Wolf Among Us on viihdyttävä mutta Shadow of Mordor on paljon enemmän. Tämä jakautuisi muuten 1-1 joten eräs asia ratkaisee:

Miten hyvin Fables sarjakuvat ja Keskimaa tulevat todella esiin pelissä. Keskimaan synkkyys tulee hyvin esiin maailmoissa ja se syvällisempi puoli tulee hyvin esiin monista esineistä ja riimuista. Fablesin maailma tulee vielä rikkaammin esiin ja tuntuu kokoajan laajenevan. Noir tunnelmainen ja fantasiaelementein väritetty satuolentomaailma New Yorkissa on myös vahvasti esillä. Niiden pienien asioiden ja yksityiskohtien kautta Wolf Among Us tuntuu paremmalta ja ne asiat jäävät paremmin mieleen.

2-1

 

4: Lopetus

Kummassakin on vihjaileva lopetus ja loppuratkaisu jättää asiat enemmän tai vähemmän tulkinnan varaisiksi. Wolf Among Us ei tavaa sitä suoraan vaan jättää pelaajan päätettäväksi miten käy kun taas Shadow of Mordor sanoo miten asiat ovat, jättäen tulkinnan varaa mutta ei niin paljon. Shadow of Mordor tuntuu aiemmat tapahtumat huomioiden joten paremmalta.

2-2

 

5: Pelin jälkeen

Kumpi jää peremmin mieleen ja palaa mieleen. Shadow of Mordor on peli jonka pariin voi palata monta kertaa mutta jota ei ole yhtä helppo aloittaa alusta. Wolf Among Us on helppo aloittaa uudelleen ja pelata uusia valintoja pitkin. Toinen todella iso asia on se, että vaikka Shadow of Mordorin yksityiskohdat jäävätkin osittain mieleen niin Wolf Among Us on peli joka jää enemmän mieleen kun peli on ohi ja houkuttelee pelaamaan uudestaan.

3-2

 

Vuoden peli 2014: The Wolf Among Us


2015

Batman: Arkham Knight vs. Witcher 3: Wild Hunt

Tämä vuosi oli todella vaikea valinta sillä tässä on kaksi sellaista peliä jotka ovat todellakin omia suosikkipelejäni. Näillä kahdella pelillä on monta yhteistä asiaa mikä teki tästä kilpailusta minulle aika kiintoisan ja auttoi lopulta tekemään sen lopullisen valinnan siitä, kumpi oikeasti oli parempi peli ja viime vuoden paras peli.

  1. Batman: Arkham City ja Witcher 2: Assassins of Kings olivat 2011 myös vastakkain jolloin Batman vei voiton aika selkeästi. Tämä on tavallaan uusintaottelu näiden kahden sarjan välillä.
  2. Kumpikin on trilogian eeppinen päätösosa.
  3. Vaikka pelit ovat keskenään todella erilaisia, niin ne ovat parhaita omassa genressään.

 

Erä 1: Tunnelma

Kummassakin on erinomainen tunnelma omalla tavallaan. Noituri on enemmänkin laajamittainen tarina joka muuttuu pelatessa ja päätöksiä tehdessä kun taas Lepakkomies on tiivis tarina joka on rakennettu niihin pieniin yksityiskohtiin ja tiiviiseen kokonaisuuteen.

Geraltin tarinassa on paljon tekemistä ja variaatiota mutta Batmanin kanssa kokonaisuus, vaikkakin huomattavasti lyhyempi, oli niin tiivis ja tunnelmallinen, että kyllä se vie voiton.

1-0

 

Erä 2: Henkilöhahmot

Tämä piste perustuu kolmeen osaan. Päähenkilöön, sivuhahmoihin ja pääroistoon.

Batman vs. Geralt

Voisi luulla että tämä olisi helppo valinta, mutta ei oikeastaan. Batman on monella tavalla klassinen hahmo ja ehkä se paras sarjakuvahahmo koskaan. Sitä on vaikea päihittää. Mutta itse pidän todella tarinallisista peleistä ja Geraltin kohdalla saa valita sen, että millainen on. Batmanin kanssa kaikki on ennalta suunniteltua ja vaikka Bruce Wayne onkin todella hyvä ja kiinnostava hahmo, niin vaihtoehtojen vuoksi, valinta on Geralt.

Batman hahmot vs. Witcher hahmot

Paljon helpompi valinta. Vaikka Witcher tuokin mukanaan monta niin hyvää hahmoa, ei Batmanin hahmovalikoimaa vaan voi lyödä kun mukana ovat ne niin monet klassiset hahmot.

Variksenpelätti vs. Eredin

Toinen erittäin vaikea valinta. Variksenpelätti vie lopulta voiton koska hänen kanssaan tunnelma on vain niin paljon voimakkaampi ja hänessä on niitä heikkouksia niin vähän. Eredin jää ikävän ohueksi hahmoksi.

2-0

 

Erä 3: Pelattavuus

Yhdellä tavalla Batman ottaa oitis valtavan yliotteen. Toiminnallisessa mielessä Batmanissa on yksi pelimaailman parhaita taistelumekaniikkoja koskaan. Taistelu on vain niin miellyttävää että sitä on vaikea päihittää, vaikka Witcherissä onkin hyvä taistelumekaniikka.

Keskustelut ja tarinan rakentuminen ja päätösten tekeminen ovat kuitenkin Witcherin suuri valtti joka tekee pelistä todella kiinnostavan ja lisää uudelleenpeluuarvoa.

Tämä piste ratkesi lopulta siihen että kumman suurin heikkous on mitättömämpi. Witcherissä ei oikein ole selvää suurinta heikkoutta. Ajoittainen bugisuus ja muutamat asiat jotka tuntuvat selvästi puuttuvan tulevat mieleen, mutta Batmanin kanssa vastaus on selvä, Batmobile.

2-1

 

Erä 4: Sisältö

Batmanissa ovat ne pienet yksityiskohdat kunnossa ja peli ei lataa oikein koskaan. Witcher taas on laajempi mikä vaatii ajoittaista lataamista. Witcherissä on myös niitä pieniä asioita mutta ei samalla tavalla. Batmanissa esimerkiksi roistot kommentoivat Batmanin tappiota jos kuolo korjaa.

Silkan laajuuden ja kestävän laadun vuoksi Witcher ei voita, mutta pääsee samaan. Siksi ratkaisevaksi tekijäksi tuleekin lisäsisältö. Kumpikin peli sai lisäsisältöä melkoisesti mutta kun näitä aletaan vertailla niin ensiksi sanottakoon että Kissanaisen sisältö oli Arkham Cityssä niin paljon parempaa ja muutenkin Lepakkomiehen lisäsisältö koostuu muutamista pätkistä. Noituri  tarjoaa myös paljon irtotavaraa mutta kaksi suurempaa DLC:tä; Hearts of Stone ja Blood & Wine varmistavat, että Witcher 3 voittaa selvästi.

2-2

 

Erä 5: Loppuhuipennus

Tässä puhutaan nyt viimeisestä taistelusta ja siitä mitä kaikkea siihen kuuluu. Batman vastaan Scarecrow ja Jokeri. Lopulta taistelu menee taisteluksi Batmanin pään sisällä Jokeria vastaan. Tavallaan on pettymys että Variksenpelätintä vastaan ei taistelulta sen enemmänpää, mutta samalla se sopii hahmoon hyvin ja kaikessa tunnelmallisuudessaan, tämä on erinomainen.

Geraltin taistelu Erediniä vastaan ei ole samalla lailla tunteikas. Näyttävä ja hyvin tehty taistelu on kyseessä mutta Batman tuo mukaan niin paljon suuria tunteita ja eeppisyyttä, että voittaa lopulta.

3-2

 

Erä 6: Päätös

Miten peli lopulta sitten päättyy ja nyt lasketaan mukaan myös kaikki DLC:t.

Batmanin kanssa kyseessä on tulkinnanvarainen lopetus josta pelaaja voi vetää omat johtopäätöksensä ja tarina rikastuu sittemmin DLC tarinoissa. Se jokin jää kuitenkin lopulta puuttumaan sillä Batmanin kohtalo jää mysteeriksi.

Geraltin tarina päättyy pelaajan valintojen mukaan ja loppuja on muutama, ne ovat kuitenkin paljon nautinnollisempia kuin Batmanin. Tässä kohtaa Witcher voittaa tarinallisella voimallaan.

3-3

 

Erä 7: Verrattuna edelliseen

Ratkaiseva piste.

Batman: Arkham City -> Batman: Arkham Knight

Witcher 2: Assassins of Kings -> Witcher 3: Wild Hunt

 

Arkham Knight on kuin paranneltu versio aiemmasta. Ainoa notkahdus on Batmobilen heikkous, mutta muutoin peli on kuin edeltäjänsä niin hyvässä kuin pahassakin. Kyseessä on loistava peli.

Wild Hunt ei ole vain paranneltu versio aiemmasta, se on aiempi potenssiin kaksi ellei jopa kolme. Muutamat asiat tämä peli tekee huonommin mutta kyseessä on niin paljon rikkaampi ja laajempi peli että on pakko sanoa että kun pelejä verrataan edellisiin peleihin, Witcher 3 on paljon parempi peli Witcher 2. Batmanin kohdalla peleissä ei ole järin suurta tasoa eroa, vaikka saattaisinkin ehkä laittaa Knightin Cityn edelle.

3-4

 

Tosin voidaan myös miettiä että kumman heikkoudet tulevat vahvemmin esiin ja kyllähän ne Batmanin heikkoudet ovat todella selvät. Lepakkoautoa/tankkia käytetään aivan liian paljon ihan kaikessa. Riddler trophyja on turhan paljon ja tiettyjä tehtäviä toisetaan myös turhan paljon. Tämän lisäksi moni todella hyvä pomotaistelu on tehty aivan liian puolivillaisesti (esim. Deathstroke ja Arkham Knight).

 

Vuoden peli 2015: Witcher 3: Wild Hunt


2016

Uncharted 4: Thief's End vs. Batman: Telltale Series

Se olisi ollut eeppinen vuosi jos Uncharted 4 olisi ehtinyt ilmestyä edellisen vuoden puolella. Telltalen yritys Batmanin kanssa oli kuitenkin yllättävän positiivinen tapaus koska se osasi poimia esiin kaikki ne tärkeimmät asiat mitä siltä oikeastaan tarvitsikaan.

 

1. Pelattavuus

Uncharted 4 on monella tavalla kuin kaikki aiemmatkin, mutta nyt mukana on uusia juttuja. Köysi on todella hyvä lisä, mutta ne monet pienet asiat siellä täällä ovat myös erinomaisia, puhumattakaan taistelun hienoudesta ja kiipeilystä. Batman on QTE taistelun parasta antia sillä se on yllättävän mukaansatempaavaa. Tätä tukee erinomaisesti Telltalen loistava dialogi ja tarinankerronta. Mutta Unchartedin upeat toimintakohtaukset vievät kyllä voiton, vaikka Batman kovan vastuksen tarjoaakin.

1-0

 

2. Hahmot

Uncharted tuo jälleen mukaan Elenan ja Sullyn mutta uusista naamoista Sam ja pääpahis Rafe ovat todella onnistuneita. Tuntuu että jokainen hahmo on kaikkine kliseineen erityisen onnistunut ja istuu kokonaisuuteen lähes saumattomasti. Telltale tuo peliin niin monta legendaarista Batman hahmoa, tarjoten jokaiselle hetkensä loistaa, että ei sitä niin vain voita. Kissanainen ja Kaksinaama ovat uskomattoman hyviä lisiä, mutta Troy Bakerin äänellä puhuva Batman onnistuu jopa kisaamaan Nathan Drakea vastaan ja erottumaan jopa Batmanien joukossa edukseen. Erittäin vaikea päätös, mutta legendat on vain tehty niin hyvin uudelleen.

1-1

 

3. Tarina

Telltale nyt on tarinallisen kerron mestari, mutta tapa jolla Uncharted 4 jatkaa aiempien pelien tarinaa on uskomaton saavutus. Tämän lisäksi tuntuu siltä että tämä kausi Batmania vasta lämmittelee ja vaikka mukana on monta fantastista kohtausta, niin Uncharted onnistuu tuomaan mukanaan niin paljon suuria tunteita että sitä ei vain voi sivuuttaa, etenkin kun toinen napakymppi tulee niistä aivan tavallisista hetkistä.

2-1

 

4. Lopetus

Uncharted 4 lopettaa Nathan Draken tarinan uskomattoman hyvin. Batman puolestaan vasta aloittaa oman tarinansa. Yhteisenä ratkaisun osana voisi nostaa loppuhuipennuksen joka on lady Arkhamin kanssa täysi huti kun taas Rafe Adlerin kanssa täysi napakymppi.

3-1

 

5. Pelin jälkeen

Batmanilta odottaa oitis lisää, kun taas Unchartedin tapauksessa toivoo, että tämä olisi se loppu, koska se lopetus on niin hyvin tehty.

4-1

 

Vuoden peli 2016: Uncharted 4: Thief's End


2017

Middle-Earth: Shadow of War vs. Batman: Enemy Within

Telltale ottaa jälleen yhteen Keskimaan kanssa, tällä kertaa kumpikin korottaa panoksia koska kumpikin peli on jatko-osa ja omalla tavallaan erityisen hyvä sellainen.

 

1. Pelattavuus

Kumpikin on omalla tavallaan esimerkillinen. Batmanin QTE taistelu on esimerkillisesti tehty kun taas Shadow of War on edelleen uskomaton toimintapakkaus, mutta todella paljon laajemmalla tavalla kuin ennen. Tuntuu että Talion pystyy niin isoihin asioihin ettei mitään rajaa. Toisena osana Enemy Withinissa on se keskustelupuoli ja ajoittainen tutkiminen. Shadow of War on pääasiassa vain toimintaa, mutta se jaksaa kiinnostaa vielä aivan lopussakin, lähes samalla tavalla kuin alussa.

1-0

 

2. Hahmot

Hahmojen kanssa Enemy Within on todella vahvoilla. Monet vanhat tutut tekevät paluun mutta mukaan tulee myös paljon uusiakin tuttuja. Jokeri saa aivan omaa luokkaansa olevaa sisältöä, Harley Quinn on psykopaattisempi kuin koskaan ja Bane onnistuu aivan lopussa nousemaan toiseen potenssiin. Vaikka Shadow of War tuokin peliin fantastisen Noitakuninkaan ja myös Shelob saa uskomattoman muodonmuutoksen, eivät he saa samanlaista käsittelyä kuin Batmanin roistot.

1-1

 

3. Tarina

Shadow of War jatkaa tarinaa siitä mihin aiemmin jäätiin ja matkalla loppuun päästään käsiksi moniin uskomattomiin kohtauksiin. Tarina kasvaa huikeisiin mittoihin. Batmanin tarina jatkuu ja ottaa paljon vapauksia kuin ensimmäinen kausi. Tällä kertaa monet asiat ovat aivan uudella tavalla esitettyjä ja valintojen vaikutukset tuntuvat entistä paremmin kuin aiemmin. Vaikka monia asioita jääkin kaipaamaan, niin tapa jolla tarina kasvaa ja iskee onnistuu monesti todella yllättämäänkin. Sitten on tietysti DLC:n tekemä halkeama Shadow of Warin loistavassa kuoressa.

1-2

 

4. Lopetus

Enemy Within voisi olla loppu, riippuen täysin pelaajan ratkaisuista, mutta niin monet asiat huutavat että tämä ei pääty tähän. Shadow of War on vähän toisenlainen, se on Talionin tarun loppu ja siinä se onnistuukin tarjoamaan aivan uskomattoman päätöksen, linkittyen loistavalla tavalla kirjan tapahtumiin.

2-2

 

5. Verrattuna aiempaan

Mordoriin verrattuna Shadow on jokaisella tavalla isompi, laajempi, monipuolisempi, monimutkaisempi ja haastavampi. Taistelussa Mordor oli simppelimpi ja jotenkin sitä kautta helpommin lähestyttävämpi ja koukuttavampi. Mutta se tekemisen määrä mitä War tarjoaa ja ne kaikki muuttujat joita tähän pakettiin kuuluu ovat jotakin mitä ei vain voi sivuuttaa. Enemy Within on pitkälti aivan samaa laatua kuin aiempikin kausi. Hyvin vähän on oikeasti muuttunut.

 

3-2

 

Vuoden peli 2017: Middle-Earth: Shadow of War


2018

Red Dead Redemption II

Detroit: Become Human

Soul Calibur VI

Tämä vuoden peli olisi ollut todella helppo päätös ilman aiemmin määriteltyjä sääntöjä. Spyro Reignited Trilogy on parasta mitä tänä vuonna on saatu, mutta pelit ovat olleet ehdolla aiemmin, ne ovat osa kokoelmaa ja minulle entuudestaan tuttuja. Erot aiempiin ovat todella selviä ja tämä ei ole vain remasterointi vaan remake. Mukana on paljon aivan uutta tavaraa ja päivitettyjä ominaisuuksia.

RDR2 on realistisen raskas peli joka tuo western tunnelman esimerkillisesti esiin toiminnassa, metsästyksessä, kaikissa sivuaktiviteeteissa ja päähenkilö Arthur Morgan on jopa parempi kuin John Marston. Tarina sen sijaan ei ole kovin onnistunut koska hyvä pääroisto jää puuttumaan ja muutenkin monia asioita jää kaipaamaan.

Tarinassa Detroit: Become Human iskee todella lujaa, onnistuen tarjoamaan erinomasien tarinan ja paljon loistavia valintoihin pohjautuvia tapahtumia. Vapaus on loistava ja pelin hahmot todella hyviä.

Soul Calibur 6 on taistelupelien joukossa esimerkillinen tapaus ja saa aiemmat sarjan pelit kalpenemaan vertailussa, koska uusia puolia on niin paljon lisää. Mutta monella tavalla peli ei vain ole niin hyvä, kuin se olisi voinut olla ja vielä enemmän kuin sen olisi pitänyt olla. Jos häviää monessa asiassa esiosalle, kahden konsolisukupolven takaa, niin jotakin on tehty väärin.

Loppuviimeksi se kokonaisuus ratkaisee tunnelmassa ja itse tykkään sen verran westerneistä, että Red Dead Redemption 2 onnistui tarjoamaan todella paljon mieleenjääviä hetkiä.

 

Vuoden peli 2018: Red Dead Redemption 2

- Mutta tavallaan Spyro: Reignited Trilogy (ja siitä Year of the Dragon)


2019

Kingdom Hearts III

Devil May Cry V

Star Wars Jedi: Fallen Order

Pakko sanoa että Kingdom Hearts 3 oli todella pitkään täysi ennakkosuosikki sillä sitä peliä oli odotettu kauan. Mutta loppuviimeksi se onnistui olemaan paljon isompi pettymys, kuin todellinen messias. Vaikka kyseessä onkin laaja ja varsin hyvä peli, niin monella tavalla se olisi voinut olla paljon parempikin ja vaikuttaa siltä että pian ilmestyvä ReMind DLC saattaa korjata ne viat mitä pääpelissä on, mutta tähän ne eivät vaikuta.

Eikä DLC lopulta korjannut yhtään mitään. Osittain jopa hukkasi kaiken potentiaalin mitä sillä oli.

Devil May Cry V on sellainen tapaus jota kohtaan nousi todella suuria odotuksia koska Dante teki paluun. Peli itsessään oli paljon parempi mitä aluksi odotin sillä se onnistui tarjoamaan erittäin timanttisen pelattavuuden ja valtavasti toimintaa erittäin näyttävässä pakettissa ja kun pääsee pelaamaan Dantella, pelin taso nousee oitis, todella paljon.

Star Wars Jedi: Fallen Order on ehkä vielä DMCV:täkin isompi yllätys, sillä oikeasti hyviä Star Wars pelejä ei ole paljoa näkynyt. Vaikka pelin kohdalla useasti toivoikin vielä enemmän vihollisia, toimintaa ja paikkoja, niin tämä peli tekee kaiken minkä aloittaa, erittäin hyvin, paitsi ehkä pomotaistelut, mutta Star Wars tunnelmassa peli on erinomainen ja toiminnassa, enemmän kuin mielekäs.

Jälkikäteen voidaan sanoa, että jos olisin pelannut Controlia 2019 puolella, olisi se ollut enemmän kuin vahva kisaaja vuoden parhaan pelin tittelistä. Ei olisi varmaan DMCV:tä voittanut, mutta voittajan valinta olisi ollut merkittävästi vaikeampi.

Voittajaksi nousee kuitenkin se jonka heikkoudet ovat todella marginaalisia, eli vuoden ylivoimaisesti paras peli (KH3:n ollessa niin iso pettymys); Devil May Cry V - Danten paluu.

 

Vuoden peli 2019: Devil May Cry V


2020

Hades

The Last of Us Part II

Final Fantasy VII Remake

Doom Eternal

Darksiders Genesis

Loppuviimeksi tämä valinta oli pitkään hyvin vaikea, koska moni todella odotettu peli onnistui vain pettämään odotukset, alkaen The Last of Us 2:sta ja päättyen rytinällä Cyberpunk 2077:ään, käyden siinä välillä Marvel's Avengersin kautta.

Hades oli vuoden suurin yllättäjä sillä se onnistui tarjoamaan todella koukuttavan kokonaisuuden erittäin hyvällä pelattavuudella, todella onnistuneella tarinalla ja valtavalla määrällä tekemistä. Puhumattakaan että kaikki oli tehty todella laadukkaasti.

The Last of Us Part II on mukana kisassa nippa nappa, sillä vääntö oli tämän ja Ghost of Tsushiman välillä. TLOU2 on kuitenkin tarinallisesti ja ideallisesti niin ajatuksia ja herättävä ja ristiriitainen tapaus, että se on tarinankerronnallaan yksi iskevimpiä tapauksia pitkään aikaan.

Final Fantasy VII Remake on ehkä keskeneräinen peli ja joka jää monella tavalla vajaaksi ja unohtaa monet herkullisimmat kohtaukset, mutta tapa jolla se kertoo tutun tarinan korkealaadukkaasti, on todella lupaava. Mutta vielä lupaavampi on tapa jolla peli yhdistää klassisen ja modernin FF toiminnan. Uusi kultastandarti.

Räiskintäpelien ehdotonta kärkeä jossa toiminnan mielekkyys ja monipuolisuus on huipussaan enemmän kuin jatkuvasti. Doom Eternal tekee kaiken paremmin kuin muut osat sarjasta ja vaikka muutamilla tavoilla paremminkin olisi voinut olla (pistooli puuttuu) niin asennepelien joukossa, tämä on äijä.

Darksiders Genesis on ehkä ilmestynyt alunperin 2019, mutta PS4:lle se ilmestyi vasta 2020 puolella ja sitä kautta osui omallekin kohdalle ja kovaa. Tämä ei ole pelkästään todella kattava ja mielekäs toimintapeli, vaan nousee kilpailemaan oman sarjansa parhaan pelin tittelistä. Tarinallisesti peliä olisi voitu tehdä laadukkaamminkin, mutta sisältö on laatua alusta asti.

Voittajaksi nousee varsin helposti vuoden suurin yllättäjä, toimintaseikkailu ja indiepelien eliittiä oleva Hades, joka osaa koukuttaa todella nopeasti ja kertoa tarinan todellakin omalla tavallaan.

 

Vuoden peli 2020: Hades