Batman%20ja%20Jokeri.jpg?1511640373

Pahimmat viholliset vai parhaat ystävät?

 

Telltalen Batmanin toinen kausi on vasta kolmannessa osassaan ja luvassa on jo niin kovia päätöksiä että pelin tarina muuttuu hetki hetkeltä paremmaksi. Loppupeli vaikuttaa erityisen lupaavalta.

 

 

 

Tähän mennessä Enemy Within on tarjonnut pitkälti sitä samaa laatua mitä aiempikin kausi. Mukana on ollut erinomaisia valintoja ja paljon todella hyviä tarinahetkiä, puhumattakaan siitä, miten hyvin pelissä on osattukaan käyttää monia Batmanista tuttuja hahmoja. Joker, Bane, Harley Quinn, Amanda Waller ja James Gordon ovat kaikki todella hyvin tehtyjä ja nyt peliin liittyy vielä edellisellä kaudella erinomaisesti toteutettu Catwoman.


Tarinallisesti tämä jakso tuntuu siltä, että se todellakin laittaa tarinaan vauhtia. Lähemmäs kaikki jo alkaneet kuviot etenevät seuraavalle tasolle, puhumattakaan niitä jo viime kaudella alkaneita. Monet tilanteet etenevät todella nopeasti kun taas toiset varsin hitaasti. Monien tapausten kanssa ei millään voi olla varma siitä, että mitä seuraavaksi tapahtuu kun taas tietyt tilanteet tuntuvat juurikin sellaisilta, että ne etenevät juurikin siihen ennalta-arvattavaan pisteeseen.

Tämä jakso tuntuu hieman aiempia pidemmältä. Siinä missä yleensä näiden pituus on 1,5-2 tuntia, niin tämä saattaa olla sen 2-2,5 tuntia. Tämä on karkea arvio ja perustuu pelkästään mutu tuntumaan. Voi olla että pituutta ei ole sen enempää.


Valintojen suhteen tämä on tähän mennessä kaikkein vaikein jakso. Aiemmissa jaksoissa on tehty monta raskasta valintaa, mutta tällä kertaa ne vasta raskailta tuntuvatkin, varsinkin aivan loppupuolella tapahtuvat. Harvemmin näissä peleissä tulee vastaan oikeasti mahdottomia ratkaisuja, mutta tässä jaksossa on luvassa sellaisia joiden tullessa vastaan, tekee vielä vain heittää kolikolla, koska mitä tahansa valitsee, ei voi voittaa.

Tässä mielessä tarina on todellakin onnistuttu kasaamaan todella hyvään pakettiin. Kun miettii aiempaa kautta, niin tietyt valinnat tuntuivat erityisen merkittäviltä, mutta todellisin jatkon kanssa niiden merkitys ei ollut yhtään niin suuri. Tästä syystä monet tässä jaksossa tehtävät, todella merkittäviltä tuntuvat valinnat voivat olla loppuviimeksi pelkkää savuverhoa niille vielä merkittävimmille.

Itse pelaan usein niin että pidän kaikki vaihtoehdot avoimina mahdollisimman pitkään. Siksi on hyvin raastavaa kun lopussa tulee tilanne jossa oma ajatusmaailma johtaa johonkin aivan muuhun. Se miten itse ajattelen tilanteen, voi todellakin mennä pahasti reisille. Mutta nyt ollaan vasta ylitetty puoliväliä. Kaksi jäljellä olevaa jaksoa voivat vielä muuttaa kokonaisuutta hyvinkin yllättävillä tavoilla.


Pelattavuuden suhteen taso ei heilu oikeastaan minnekään. Luvassa on taistelua, tutkimista ja keskustelemista. Keskustelut ovat tässä kohtaa huipussaan ja jos taso jatkaa nousuaan tällä tavalla, niin jatko vaikuttaa entistä lupaavammalta. Tässä pelissä iso juttu on kuitenkin siinä, miten se kaikki lopulta päättyy.

Pelin lopussa monien hahmojen kohdalla tulee loppuyhteenveto ja tilanne jossa suhteesi kyseiseen hahmoon juuri nyt on. Valinnat muokkaavat näitä todella paljon ja tämä on erityisen tehokas tapa herättää todella paljon pohdiskelua jälkeenpäin. Tämä johtuu siitä että aiemmissa jaksoissa on näytetty myös mitä suhde on muuttunut. Sitä ei koskaan tiedä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan ja voiko nyt tehtyjä valintoja enää millään tavalla paikailla myöhemmillä valinnoilla.

Tämä on juurikin se syy miksi tämä peli on niin "vaikea". Päätökset joita pitää tehdä jäävät todellakin vaivaamaan, koska se miten ajattelet tilanteen menevät ja miten ajattelet jatkavasi siitä, voivat todellakin pilata aivan täysin sen, mitä haluaisit jatkossa tehdä ja mihin suuntaan haluaisit tarinaa kuljettaa.


_____________________________________________________________________________________________

Tässä kohtaa sanottakoon että kun ollaan SPOILERIterritorilla, niin isoimmat jutut mitä itse todella mietin ovat ne, miten tarina etenee James Gordonin ja Catwomanin kanssa. Taustalla on tosin jatkuvasti tämä Alfred tilanne, sillä jokin siinä nousee vielä esille. Gordon ja Waller tilanne on erityisen hankala mutta samaten on Gordonin kohdalla tämä Batman ja Bruce Wayne tilanne. Catwomanin kanssa puhtaasti tämä uskollisuusasetelma. Voiko häneen luottaa ja luottaako hän sinuun enää koskaan jos lopussa ilmiannat hänet. Siihen kun laitetaan vastapainoksi vielä Jokeri, joka aivan varmasti pitää sisällään sen hullun puolen joka vain odottaa esilletuloa, niin hyvin monimutkainenhan tästä kaikesta tulee.

Itse haluaisin todella pitää välit Gordoniin, Catwomaniin ja Jokeriin hyvinä. Gordonin kohdalla se on suhteellisen helppoa, mutta siitä on silti osattu tehdä erittäin mielekästä ja omalla tavallaan haastavaa. Catwoman ja Jokeri ovat paljon vaikeampia sillä Jokerin kanssa sitä ei millään voi tietää että missä kohtaa kaikki menee reisille. Catwomanin kanssa taas se riippuu todella paljon siitä, että miten hyvin pelissä pystyy oikeasti etenemään sitä polkua jota olen itse valitsemassa.

_____________________________________________________________________________________________


Tässä jaksossa on ollut vähän vähemmin niitä tilanteita joissa "Haluat tehdä näin, mutta et voi." Tällä kertaa kyse on enemmänkin siitä että "Jos teen näin, voinko tehdä sen jälkeen enää näin." Telltalen peleissä kun tarina voi edetä todella yllättäviä reittejä. Jos otetaan esimerkiksi juuri päättynyt Guardians of the Galaxy s1, niin siinä monet asiat tuntuivat erittäin epätodennäköisiltä, mutta ne pystyi vielä tekemään ja asiat pystyi korjaamaan, vaikka se todella heikolta näyttikin.

Mutta voidaan ottaa myös esimerkiksi Game of Thrones. Kun asiat menevät siinä reisille, niin menevät oikein kunnolla ja mitään ei ole enää tehtävissä. Vaikea sanoa että missä kohtaa asteikolla Batman on. Riddlerin kuoleman jälkeen olen nimittäin siinä uskossa että aivan mitä tahansa voi tapahtua. Ja se on suurin syy, miksi monet valinnat ovat niin vaikeita.

Eräs tavallaan heikkous on myös siinä, että pelissä ei pysty olemaan kovinkaan usein niin "Batman" kuin haluaisi. Tietyissä kohdissa voi olla todellain Batmanmainen, mutta usein tuntuu siltä, että tietyissä kohdissa ei millään pysty olemaan niin kylmän etäinen kuin Batman parhaimmillaan on.


Kokonaisuudessaan jakso 3: Murtunut Naamio on tähän mennessä kakkoskauden paras osa. Se onnistuu tarjoamaan ehkä koko Telltalen Batman sarjan vaikeimmat hetket, piinavimman lopetuksen, juurikin valintojen takia ja siinä ohessa, monta erinomaista hetkeä erinomaisesti toteutettujan hahmojen kanssa.

 

+ Batman tunnelma

+ Poikkeuksellisen vaikeita valintoja

+ Erinomainen jaksotus

+ Tarinan vahvuus

+ Mahtavasti toteutetut hahmot

 

- Tietyt asiat joissa ei tapahtu sitä, mitä itse ajattelin

- Tunne siitä, että tietyt asiat ovat kiveen kirjoitettuja

 

Arvosana: 9,4

 

Mestariteos