Monesti viimeisen taistelun kanssa riittää sekin, että taistelu päättyy todella hienosti, nimittäin tietyissä tilanteissa ihan se viimeinen osuma, on se mikä todella merkitsee isossa kokonaisuudessa.

 

 

 

Muutama sääntö on kuitenkin hyvä huomioida:

- Viimeisen taistelu voi koostua useasta osasta, ne lasketaan yhdeksi. Varsinkin Final Fantasy ja Kingdom Hearts useimmiten pitävät sisällään pomotaistelun jossa on monta eri vaihetta.

- Viimeisen taistelun jälkeen voi olla vielä pelattavaa päätarinassa, mutta ei selviä pomovihollisia. Pelissä voi olla osioita joissa pitää tehdä jotakin muuta ja jossa voi olla myös vihollisia.

- Viimeinen taistelu ei ole aina armotonta taistelua jossa vain pyritään saamaan vihollisen HP alas. Nykyään on tullut enemmän ja enemmän erilaisia viimeisiä taisteluita.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Vlad Tepes - Vlad the Impaler

- Yhteenotto Draculan esikuvaa vastaan.

 

Lord Drakkon - Power Rangers: Battle for the Grid

- Tommyn viimeinen näytönpaikka itseään vastaan.

 

Kenny & Jane - Walking Dead: Season 2

- Lopulta kaikki johtaa ehkä siihen vaikeimpaan valintaan koko sarjassa.

 

Osmund Saddler - Resident Evil 4

- Hyvin huono pääroisto, mutta loppuviimeksi aika hyvä lopputaistelu.

 

Dracula - Castlevania III: Dracula's Curse

- Vaikka viimeinen muoto suht hoopolta näyttääkin.

 
24. Mr. Dark - Rayman

Tässä taistelussa ongelmallista on se että Mr. Darkin tapauksessa tuntuu että häntä vastaan ei juuri taistella. Tosin muodonmuuttajana hän ottaa useamman muodon ja sitä kautta taistelu monimutkaistuu joka kerta, käyttäen hyödykseen yhdistelmiä aiemmista vihollisista. Hänen todellinen muotonsa ei näin ollen selviä koskaan.


23. Count Dracula Duck - DuckTales Remastered

Huomattavasti monipuolisempi kuin alkuperäisen, kuten arvata saattaa. Tämä on myös ylivoimaisesti vaikein haaste mitä koko pelissä on ja ilman runsaampaa elinvoimaa, virheitä ei voi tehdä kovinkaan montaa. Haastava yhteenotto mutta sillä klassisella samojen temppujen toistoon perustuvalla ja varsin reilulla tavalla, vaikka mukana onkin haasteita.


22. Alex Wesker - Resident Evil: Revelations 2

Kahteen osuuteen jaettu taistelu ja erittäin hienosti onnistunut sellainen. Ensisijaisesti Barryna taistellaan maan pinnalla käyttäen ympäristöä, mutta pääasiassa arsenaalia hyödyksi. Lisämausteena pelataan Clairella, kun tämä helikopterista käsin tarkkuuskiväärillä avittaa Barrya. Yllättävän hyvä lopputaistelu, puhumattakaan että tätä ei venytetä turhan pitkälle, kuten sarjassa yleensä on tapana.


21. Shredder - Teenage Mutant Ninja Turtles III: Manhattan Project

Yksi parhaita super Silppuritaisteluita josta TMNT4 sitten teki monipuolisemman version. Aikakauden tyyliin todella sopiva ja haasteellisesti enemmän kuin onnistunut koska taistelu ei ole ihan läpihuutojuttu mutta ei myöskään missään nimessä tarpeettoman vaikea, mitä monet NES pomoviholliset helposti tuppasivat olemaan.


20. God - Simpsons

Jumalaa järeämmäksi ei helpolla pääse ja taistelu joka käydään tanssimatolla on oikealla tavalla puskasta tuleva yllätysratkaisu että se jopa toimii. Itse olisin tosin tehnyt niinkin hurjan ratkaisun että kyseinen osuus olisi pelattu pelkästään Maggiella, jolloin hän olisi päässyt osaksi kokonaisuutta. Mutta toimiva ratkaisu joka tapauksessa.


19. Gwyn, Lord of Cinder - Dark Souls

Ei mitenkään erityisen suuri haaste, mutta tyylissä tunnelmassa ja tarinallisuudessa erittäin hyvin tehty. Pelkästään paikka jossa taistelu käydään on todella hieno ja panokset jotka taistelussa ovat, kuvaavat hyvin pelin isoa kokonaisuutta. Taistelu hahmoa vastaan on helposti parempi kuin hahmo itse ja lisäksi se on varsin hyvin painotettu.


18. Liquid Ocelot - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Moninpaikoin typeryyteen asti venyvää kikkailua ja isottelua, puhumattakaan monista naurettavuuteen asti menevistä ratkaisuista, mutta kun puhutaan puhtaasti toiminnallisesta näkövinkkelistä niin kyllä tämä on aika hieno taistelussa jossa on sitä oikeaa CQC otettu kun Snake ja Ocelot tappelevat kunnolla, yllättävän monipuolisella taisteluohjattavuudella.


17. Alister Azimuth - Ratchet & Clank: Crack in Time

Tämä on niitä tunteellisempia tapauksia jossa pitkään liittolaisena ollut hahmo saa tarpeekseen ja päätyy epätoivoiseen ratkaisuun. Haasteellisesti todella hyvä, tyylillisesti myös todella onnistunut ja muutenkin koko tilanteessa on upea ympäristö ja tarinallisesti enemmän kuin loistava painotus. Puhumattakaan siitä miten hyvin kaikki sitten lopulta päättyykään kun Azimuth pelastaa mitä pelastettavissa on.


16. Mathias - Tomb Raider

Varsin simppelin oloinen lopputaistelu ilman mitään juuri erikoisempaa, mutta yksi asia tekee siitä enemmän kuin loistavan, jopa uuden sarjan parhaan lopputaistelun, nimittäin se viimeinen hetki jossa Lara klassiseen Tomb Raider tyyliin ampuu tuplapistooleilla, lopettaen taistelun. Siinä on oikea tapa tarjota päätös lopputaistelulle.


15. Obi-Wan Kenobi - Star Wars III: Revenge of the Sith

Vaihtoehtolopetus jossa elokuvan tapahtumille tarjotaan vaihtoehtoinen todellisuus. Tässä versiossa Anakin voittaa. Yhteenotto Obi-Wanin kanssa ei merkittävästi eroa yhteenotosta Anakinin kanssa, tämä on ehkä hivenen vaikeampi, mutta pääpiirteittäin sama. Erityisesti tämä toimii siksi, että tämä on sellainen pomotaistelu, jollaisia ei juuri näe.


14. Abby - The Last of Us Part II

Ainoa merkittävä ongelma tässä taistelussa on se, että Ellie ei vie sitä loppuun asti. Voin vain kuvitella miten tyydyttävä ja mieltä tyhjentävä hetki se olisikaan ollut, jos Ellie olisi lopullisesti viimeistellyt Abbyn. Tässä taistelussa on sitä brutaalia otetta kun kaksi ihan loppuun vietyä hahmoa ottaa kunnolla yhteen veitsellä ja ilman. Rantavedessä käytävä kahakka on sieltä rumimmista päästä mitä tulee realistiseen tappeluun ja tälläisenään se on hieno päätös, mutta se olisi upea, jos Ellie vain olisi tappanut Abbyn, kostona Joelista.


13. Tyrant - Resident Evil 2 Remake: Leon A

Tämä on hyvin klassinen RE lopetus, eli mörkö ammutaan joko singolla, tai näyttävästi magnumilla tms. Mutta se mikä tekee tästä niin loistavan lopputaistelun, johtuu siitä että tämä p-reikä on kiusannut pelaaja varsin pitkään pelin aikana ja nyt on takaisinmaksun aika, kun Leon antaa Mr. X:llä selkään. Normaaleilla aseilla se on pehmitystä ja sinko viimeistelee homman, lopullisesti.


12. Dracula - Castlevania IV

Erittäinen klassinen Dracula ilman hirviömuotoja. Tämän tyylinen taistelu nyt on käyty yhdessä toisessakin Castlevaniassa ja yleensä taistelupaikkana on juurikin linnan huippu ja Draculan huone jossa sitten otetaan yhteen erilaisia loistuja viskovaa vampyyriä vastaan. Tämä versio on ehkä klassisimman tuntuinen sillä Dracula ei muutu selväksi hirviöksi, vaikka yhdessä kohtaa voimistuukin. Haastava mutta silti tasapainoinen yhteenotto ja erityisen näyttävä sellainen.


11. Envy - Darksiders 3

Hyvän juonenkäänteen kautta esitelty vihollinen. Envy esiintyy myös ensimmäisenä pomotaisteluna, mutta todellisessa muodossaan hän on pelin viimeinen taistelu ja huomattavasti haastavampi mitä monet aiemmat. Envy ei ole mitenkään epäreilutaistelu, mutta helpoksikaan sitä ei voi kutsua, vaan hyvin tasapainoitetuksi ja ennenkaikkea onnistuneeksi lopputaisteluksi.


10. True Ogre - Tekken 3

Arcaden viimeinen yhteenotto on helposti tyylikkäimpiä missään tappelupelissä. Täydessä pimeydessä käytävä taistelu yhtä vaikeinta vihollista vastaan. Monesti tappelupeliviholliset vedetään yltiövaikeiksi, mutta True Ogre on todella tasapainoitettu haaste ilman että on halpamainen.


9. MODOK - Marvel's Avengers

Täytyy sanoa heti että pomovihollisena tämä ei ole sieltä parhaasta päästä mikä on sääli, eikä peli muutenkaan ottanut tarpeeksi irti tästä. Mutta mitä tulee taisteluun, niin siinä on todellakin menty loppuun asti. Jokainen Kostaja saa hetkensä parrasvaloissa tätä vihollista vastaan koska jokaisessa osuudessa on jotakin mikä tukee kyseistä kostajaa. Siinä mielessä ei niin hyvästä hahmosta on otettu aika paljon irti.


8. Doctor Octopus - Marvel's Spider-Man

Näyttävä ja vauhdikas yhteenotto. Haasteen sijaan tässä taistelussa nojataan siihen näyttävyyteen ja tarinalliseen vahvuuteen missä on myös onnistuttu erittäin hyvin. Tässä taistelussa on todellakin tyyliä juurikin oikeilla tavoilla, etenkin sillä kun taistelu alkaa etenemään seinää pitkin. Tämä on helposti paras taistelu jossa tohtori Mustekalaa käytetään ja tässä tarinallisessa puolessa hahmosta otetaan todella paljon irti.


7. Vincent/Leo - A Way Out

Se jolla et itse pelaa, on vastustajasi lopputaistelussa ja toisen pelaajan ohjaamana. Tämä voi siis olla joko erittäin haastava tai erittäin helppo juttu mutta kun kumpikin pelaa sokkona ensimmäistä kertaa, niin kyllä tämä on aika hektinen yhteenotto, etenkin kun huomaa miten paljon vahinkoa voit ottaa yhden lipsahduksen jälkeen. Tuuria on hieman sen mukaan että mistä aloitat, mutta useampi osuus voi tasata tilit helposti, mutta selvää etumatkaa on hyvin vaikea kuroa.


6. Kenraali Shepherd - Call of Duty: Modern Warfare 2

Erityisesti se päätös on todella upea ja pitkälti ainoa oikeasti hieno osa tätä yhteenottoa pelaajan näkökulmasta. Yleisesti tämä taistelu on erittäin hyvin toteutettu, vaikka pelaaja onkin ison osan katselijana. Shepherdin puukotettua Soapia, on hän valmis lopettamaan tämän, mutta kun Price liittyy tappeluun, niin samalla kun Soap kerää itseään, ottavat viiksivallut yhteen. Pelaajan tehtäväksi jää lopettaa kaikki, uskomattoman upealla veitsenheitolla.


5. Ustanak - Resident Evil 6: Jaken kampanja

Loppuhuipennuksissa on aika paljon eroa kampanjoiden välillä ja pomotaisteluissa vielä enemmän. Vaikka Leonin kampanjassa loppuhuipennus onkin todella hieno, niin lopputaistelu on vähän niin ja näin, kun taas Jaken tapauksessa se on merkittävästi parempi. Kunnon yhteenotto Jaken ja Ustanakin välillä liekehtivässä hornassa. Tämä yhdistettynä erinomaiseen lopetukseen tämän kampanajan kohdalla, tekee tästä erinomaisen lopputaistelun, joka tavallaan päättyy vasta siihen viimeiseen hidastettuun laukaukseen.


4. Bowser - New Super Mario Bros.

Alkaa kuin uudistettu versio siitä klassisesta versiota mikä oitis vetää pisteet kotiin. Mutta sitten uutena lisänä seuraa steroidiversio samasta hahmosta kun jättiläis Bowser alkaa jahtaamaan pelaajaa, tuhoten aivan kaiken tieltään. Tämä yllättävän haastava viimeinen pako on todella hyvä tapa päättää niin klassisella tavalla alkanut taistelu. Niin ja sitten lopuksi päättää kyseinen taistelu samankaltaisella tavalla.


3. Sauron - Lord of the Rings: Third Age

Tämä on tulee todella puskista eikä edes ole sieltä realistisimmasta päästä. Yhteenotto kun käydään leiskuvaa silmää vastaan tornin huipulla jonne ei näkyvästi pitäisi edes päästä. Ehkä siksi tämä täysin puskista tuleva ja vedetty ratkaisu toimii niin naurettavan hyvin, koska kukaan muu ei ole sitä käyttänyt, eikä varmaan edes pitäisi tämän jälkeen. Taistelu itsessään ei juuri eroa monista muista, mitä nyt tässä kohtaa kaikilla on parhaat taitonsa jne.


2. Moloch - Darksiders Genesis

Todella tyylikäs pomovihollinen, areena ja haasteellisesti ylivoimaisesti haastavampi kuin yksikään aiempi. Tämä on todellakin sellainen päädemonin oloinen vihollinen ja vaikka onkin pahemman paholaisen käskyläinen, niin siitäkin huolimatta Moloch on todella hyvä lopputaistelu pelille haasteellisuudessan ja tyylikkyydessään. 


1. Icon of Sin - Doom Eternal

Tästä on vaikea päästä paremmaksi mitä tulee räiskintään, koska tässä taistella pääsee suorastaan tuhlaamaan ammuksia ja vieläpä parhaiden aseiden. Crucible miekkaa saa käyttää kaikkien ns. järeiden vihollisten tappaamiseen hyvin reteesti eikä BFG/Unmaker ammuksistakaan mikään huutava pula ole ja niitä muitakin aseita saa käyttää ihan kunnolla. Koko lopputaistelu on yksi iso räiskintäjuhla jossa Icon of Sin on pääasiassa vain yksi iso maalitaulu jota saa ampua niin paljon kuin huvittaa. Tässä taistelussa on mielekkyys huipussaan ja tästä on kilpailijoiden erittäin vaikea pistää millään tavalla paremmaksi.