ALIENATION.jpg?1572822902

Helldivers, mutta helpompi

 

 

Taistelu avaruusolentoja vastaan vieraantumisalueella on Suomalaista syntyperää oleva toimintapeli. Kaikessa yksinkertaisuudessan tässä futuristisessa toiminapläjäyksessä tapetaan paljon vihollisia ja toistoa on toiston perään. Mutta kokonaisuudessa on paljon sellaista mikä oikealla tavalla kannustaa jatkamaan.

 

PlayStation Now

 

 

Biospesialisti, sabotööri vai tankki?

Kun kaikki alkaa, pelaaja saa valita, millä kolmesta hahmosta haluaa käydä tarinan läpi. Hahmoilla on omat hahmokohtaiset ominaisuutensa, mutta monella tavalla erot ovat aika pieniä. Pääpaino on enemmänkin siinä että pelaaja saa tappaa paljon avaruuden hirviöitä, osa ihmismäisempiä, osa hyönteismäisempi, osa isoja jne. Hahmo luokka omalla tavallaan ohjaa vähän sitä miten taisteluun voi suhtautua, mutta perustasolla kaikki toiminta on pitkälti saman toistoa. Alueet ja viholliset lähinnä muuttuvat matkan varrella.

Itse valikoin ensin ihan nimen perusteella biospesialistin, mutta hyvin äkkiä kokeilin sabotööriä ja tämä predator tyylinen hahmo on huomattavasti enemmän sellainen mikä nappaa, joten sillä tuli sitten käytyä koko kampanja.

 

On mistä valita, tavallaan

Tarina tehtäviä on pari kymmentä ja erilaisia alueita on kourallinen. Jokaisessa tehtävässä on omat tavoitteensa jotka voi suorittaa hyvinkin nopeasti, mutta jos haluaa saada kaiken irti jokaisen tehtävän ympäristöstä, onnistuu se koluamalla koko kenttä ja tappamalla kaikki mikä vähänkin liikkuu. Palkintona on erilaisia resursseja joilla joko tehostetaan aseita tai jotka ovat aseita. Pelihahmolla on kerralla käytössään kolme asetta, vaihtumaton ykkösase, muutaman vaihtoehdon kakkosase sekä raskas ase ja lisävaruste, loppu hoituu joko lyömällä tai hahmokohtaisilla kyvyillä.

Aseiden kanssa hyvin nopeasti ärsyttää se, että ykkösaseessa on vain yksi variaatio eikä kahta asetta voi valita kaikista variaatioista. Ykkösase on sarjatuliase kuten SMG eikä variaatioita ole. Kakkosaseeksi voi valita lähietäisyyden haulikon, viholliset lävistän revolverin tai huipputehokkaan voimakiväärin. Jokaisessa aseessa on omat etunsa ja pelityyliin sopiva asevalinta on avain voittoon. Raskaita aseita ovat nopeasti ampuva minigun, huipputehoas sinko tai jatkuvaa vahinkoa tekevä liekinheitin. Työkaluihin kuuluu erilaisia kranaatteja sekä bumerangi ja miina. Variaatio on loppuviimeksi aika pieni sillä aseiden kanssa lopulta pitää valita joko sen välillä että onko ase tarpeeksi tehokas vai sopiiko se omaan tyyliin.

Pelattavuuden kanssa variaatiota ei ole juuri enempää sillä tekeminen on kentästä toiseen sama eikä alueissakaan ole juuri eroja. Tehtävät eroavat hieman, mutta pääasiassa kaikissa tehtävissä ideana on mennä paikkaa X ja tappaa vihollisia niin kauan kuin niitä tulee vastaan. Vaihtelu on siis hyvin näennäistä.

 

Paljon pelattavaa

Pelaamisen suhteen Alienation mahdollistaa useamman pelaajan kokoisen ryhmän ja vaikeustasojakin on useita. Jokainen tehtävä sijoittuu varsin laajaan alueeseen, joissa on paikallisia eroja, lähinnä ympäristöissä, ei oikeastaan missään muussa. Vihollisia on todella paljon ja kentissä on myös erilaisia haasteita, kuten miniboss tyylisiksi vihollisiksi luokiteltavia astetta kovempia vastuksia. Pääajatus nyt on aina sama, kokemuspisteitä ja parempia aseita, se ei oikeastaan muutu mihinkään.

Positiivista on sentään se että pelattavuus on todella mielekästä. Ammuskelussa ja erikoisominaisuuksien käytössä on omat puolensa ja ne tuovat toimintaan juurikin sopivasti vaihtelua. Alienation on sellainen peli johon pääsee todella nopeasti sisään ja jonka vaikeutta voi itse määritellä. Siinä on paljon tekemistä jos mielii saavuttaa kaikki parhaimmat tavarat, sillä pelkästään materiaalin kerääminen vaatii aikaa. Korkeammilla vaikeusasteilla saa parempaa kamaa, mutta viholliset voivat hyvin helposti tehdä varomattomasta pelaajasta selvää jälkeä. Toinen pelaaja voi olla hyvin arvokas liittolainen, koska kaatunut sotilas voidaan elvyttää, mutta jos pelaaja kuolee, mikä tapahtuu yksinpelatessa todella helposti, hän palaa aktivoimallaan tarkastuspisteelle. Miinuksena tosin on se, että tapetut vihollisetkin heräävät henkiin.

Enemmän tavaraa saa lopussa jos tuhoaa kaikki tarkastuspisteet ja suorittaa kaikki lisätehtävät. Tarkastuspisteiden tuhoaminen on riskaabelia touhua, koska kuollessaan palaa silloin kokonaan alkuun. Lisätehtäviäkin voi yrittää vain kerran, sillä jos epäonnistuu, tehtävä ei aktivoidu uudelleen kyseisen tehtävän aikana. Kentissä saatavat tehosteet, ammukset ja elinvoima ja erikoiskyky energia ovat kaikki myös satunnaisesti saatavia mikä pakottaa pelaajaa taktisuuteen.

 

Mielekästä pelattavaa ilman suurta variaatiota

Alienation on loppuviimeksi todella yksinkertainen peli ja vaikka siinä onkin yhtä jos toista pientä lisää, niin se ei juuri muuta sitä, että tästä pelistä ei saa paljoakaan irti jos kaipaa vaihtelevaa pelattavaa. Plussana on tosin se, että pelin pariin helppo palata koska paljoakaan ei tarvitse opetella uudelleen kun pelin aloittaa. Pelissä on myös todella pitkään tekemistä, juurikin siksi koska parempia varusteita saa kokoajan lisää ja monissa varusteissa on pieniä lisätehosteita. Aseet ja varusteet on luokiteltu harvinaisuusasteittain eli tehokkaampi ase ei aina ole parempi.

Eniten vaihtelua peliin saa vaihtamalla pelattavaa hahmoa. Hahmojen erikoisominaisuudet rikastavat pelattavuutta todella paljon ja siitä syystä pelistä saa aika paljon irti, varsinkin pienempinä annoksina, mutta myös pidempinä maratooneina. Vaikka peli onkin itseääntoistava, niin siinä on juurikin sellainen oikeanlainen mielekkyys joka tekee tästä pelistä mukavan pelata.

Alienation on hyvä yksinpelinä ja moninpelinä sillä samalla tavalla kuin monet muutkin pelit joissa vain kerätään parempaa ja parempaa tavaraa, se koukuttaa oikealla tavalla. Trophyt ovat yksi asia mikä kannustaa pelaamaan pelin vaikka useamman kerran läpi asti, mutta heikko tarina ja variaation vähäisyys eivät tee tästä sellaista peliä joka nousisi suosikkeihin.


Yhteenveto

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Alienation on aika itseääntoistava peli. Siitä kuitenkin voi saada paljon enemmän irti, jos sitä pelaa useamman pelaajan kanssa, mutta myös soolona se toimii oikein hyvin. Pääpaino on selvästi suoraviivaisessa, mutta taktisessa toiminnassa ja valtavien vihollislaumojen tuhoamisessa. Suurimpana päämääränä on kokoajan parempien aseiden hankinta, jotta vihollisten kukistaminen olisi helpompaa. Tarinalla ei ole oikein muuta tarkoitusta kuin antaa syy kaikelle toiminnalla ja suurimmat palkkion kentissä ovat vain kokemuspisteet ja paremmat varusteet.

 

+ Toiminta

+ Pelattavuus

 

- Itseääntoistava

- Variaatioltaan aika suppea niin aseissa kuin kentissä

 

Arvosana: 7,4

 

Loistava