Jumalat iskevät toisiaan vastaan suurella voimalla. Valtava valikoima monia mytologian hahmoja takaa eeppiset taistelut toinen toistaan paremmilla hahmoilla, joita tulee lisää ja lisää.

 

 

 

Mytologiat taistelevat yhdessä ja erikseen

Smite ei ehkä ole se paras mahdollinen nimi tälläiselle pelille, mutta siitä huolimatta sisältöä pelissä riittää.

Pelaaja ottaa ohjattavakseen yhden monista mahdollisista jumalista, monista mahdollisista uskonnoista ja tulee osaksi tiimiä jonka tarkoitus on kukistaa vastapuolen tiimi. Pelimuodosta riippuen peli voi kestää siitä 10 minuutista aina sinne puoleen tuntiin asti.

 

Jumalat ja jumalaiset

Jos Smite jotakin tekee oikein, niin se hahmovalikoima. Jumalia on paljon ja näissä hahmoissa on kiitettävästi eroja jotka tekevät hahmoista uniikkeja. Väkisinkin jotkut hahmot tuntuvat vähän samanlaisilta, mutta eroja on sen verran paljon että viihdettä tästä pelistä saa pitkäksi aikaa. Tähän kun lisätään se seikka että peliin tulee aina silloin tällöin uusia jumalia ja muutenkin peli kehittyy, niin se tulee tarjoamaan hupia vielä jatkossakin. Monet pelattavat hahmot eivät ole suoraan jumalia, vaan mytologisia olentoja, mutta sillä nyt ei ole niin suurta väliä.

Kiitettävän valikoimasta tekee myös se, että hahmot on luokiteltu mytologioiden mukaan. Toki heidät on myös jaettu hahmoluokkiin jonka kautta saa käsityksen siitä millaisia hahmoja he sitten ovat. Eniten tässä kaikessa kuitenkin nappaa se, miten hienosti monet hahmot on tehty ja miten hyvin he vastaavat sitä, millaisiksi heidät saattaa kuvitellakin. Tiettyjä vapauksia on otettu, mutta se nyt ei tarkoita että se olisi huono asia.

Mitä tulee Smiten suurimpaan vahvuuteen, niin se on pelattavien hahmojen valtavassa vaihtelussa. Tässä pelissä on kymmeniä pelattavia hahmoja joissa on todellisia eroja. Omaksi ehdottomaksi suosikikseni on noussut skandinaavisen mytologian Fenrir.

Hahmoluokkia on muutama ja hahmojen ominaisuuksia parannellaan myös kaupasta ostettavilla varusteilla. Näiden kanssa on harmillista että tietyt hahmoluokat eivät voi ostaa kuin tiettyjä varusteita mikä tavallaan rajaa merkittävästi kokeilun mahdollisuutta, mutta toisaalta, vähentää arpomista ja epäselvyyttä. Siinä missä Warrior on tehokas lähitaistelija joka tekee vahinkoa ja myös kestää sitä, on Hunter kaukotaistelija joka ampuu vastustajaa etäältä. Sitten on tietenkin Guardian joka on ryhmän kestävin jäsen joka kerää kaiken vahingon itseensä muiden tehdessä vahinkoa. Magen on Warriorin ja Hunterin tyylinen hahmo jonka ero on siinä, että hahmoluokka käyttää taikuutta. Viimeisenä on yksi parhaista, Assassin joka lyhyessä ajassa pystyy tekemään valtavan määrän vahinkoa, yleensä poistaakseen yhden hahmon taistelusta nopeasti.

Monet eri hahmoluokat ja monet eri pelihahmot varmistavat sen että Smite on sellainen peli joka tarjoaa paljon hupia pitkäksi aikaa. Yksi peli sinne ja toinen tänne ihan sen mukaan miten aikaa riittää. Smite kerää pisteet myös siitä että "oikean rahan" virkaa ajavia vihreitä timantteja saa pelistä käyttämättä oikeaa rahaa, mitä kollega LoL ei tarjoa.

 

Fenrir%203.jpg?1543435904

Saavutukset kannustat ja haavastavat pelaajaa

 

Omalla tavallaan erilainen

Itselleni läheinen vertailunkohde on League of Legends ja monella tavalla, Smite ei ole ihan yhtä hyvä, vaan parempi. Mutta toisilla osa-alueilla Smite ei ole niin hyvä kuin LoL, vaan huonompi.

Smite on omasta mielestäni vähän hankalampi ohjata ja vaatii muutenkin vähän enemmän totuttelemista sillä komentojen tekeminen ei ole ihan yhtä näppärää. Mutta toisaalta, ohjattavuus on sellainen, joka sopii hyvin myös ohjaimille.

Ohjattavuus pelissä toimii hiiren ja WASD nappien synergialla ja lisäkomentoja tehdään numeronäppäimillä ja taitoja kehittetään F-numero näppäimillä ja tämä tekee pelistä ainakin omasta mielestäni vähän hankalan. Tietenkin näppäin komentoja voi muuttaa mutta tässä on kuitenkin omasta mielestäni se pelin suurin heikkous. Toinen heikkous on siinä, että kun peli on kuvattu hahmon takaa, niin hyökkääminen ja ylipäätään taistelu kahden tai useamman jumalan välillä on ajoittain hieman sekavaa räpeltämistä, mutta erikoiskykyjen käyttö (kun siihen pääsee vähän enemmän sisälle) värittää taistelu juuri oikealla tavalla.

Mutta sitten kun mennään vahvuuksiin, niin Smite on pelaajaa kohtaan monella tavalla paljon reilumpi. Kirjautumalla sisään viikon jokaisena päivänä, avaa mahdollisuuden ansaita Favoria ja Gemejä joista jälkimmäisellä voi ostaa skinejä hahmoille. Tätä kautta peliin voi saada kosmeettisia lisiä ilman että käyttää oikeaa rahaa.

Myös pelattavat hahmot ovat omalla tavallaan parempia kuin LoLissa. Mukana on niitä todella ylivoimaisia hahmoja mutta monella tavalla tämä peli tuntuu paljon tasapuolisemmalta ja paremmin painotetulta. Tämän pelin kanssa tuntuu siltä että hahmoluokat ovat enemmän juurikin sellaisia millaisia voisi odottaakin. Tosin mukana tulee verona tulee se, että hahmoja ei voi rakentaa roolinsa ulkopuolelle koska tietyt hahmoluokat voivat ostaa vain tiettyjä varusteita.

 

Toiset pelaajat, uhka vai mahdollisuus

Itse tosin kuulun niihin jotka eivät juuri tiimityöskentelyyn perustuvista peleistä perusta. Smitessä, kuten monessa muussakin vastaavassa pelissä, on aika paljon niitä ongelmatapauksia jotka tekevät pelistä nauttimisen ajoittain hyvin vaikeaksi.

Hyvässä porukassa pelistä pystyy jopa nauttimaan ja kyllä siinä on oma viehättävyytensä kun todella onnistuu jossakin. Ajoittain voi saada vastaansa sellaisen ryhmän että paljoa sanaa siinä ei ole, mutta se toimii myös toisin päin. Monista syistä johtuen voit saada niin kovan aloituksen, että pystyt täysin nuijimaan viholliset ja voittamaan ilman ongelmia. Areenassa Smite tuntuu erittäin tasaväkiseltä, sillä hyvä alkupeli ei vielä ratkaise mitään, koska peli saattaa pysyä todella tasaisena todella pitkään ja yksi isompi virhe voi ratkaista kaiken.

Smite, kuten moni muukin peli kärsii eniten siitä ryhmästä pelaajia jotka eivät ole osaa pelata tälläisiä pelejä "oikein". Nyt osoitan sormella kaikkia niitä raivoajia jotka huutavat, melskaavat ja aiheuttavat vain ja ainoastaan pahaa oloa muille. Hyvin lähellä tulevat myös ne luovuttajat jotka lopettavat pelaamisen parin kuoleman jälkeen tai mahdollisesti siirtyvät aiempaan ryhmään ja syyttävät kaikkia muita paitsi itseään.

 

Chernobog.jpg?1543435903

Jumalista oppii paljon lisää jos jaksaa lukea

 
Yhteenveto

 

Smite on peli joka ottaa aikansa jotta siihen pääsee kunnolla sisälle (ohjaus, näkykulma ja pelattavuus yleensä) ja jossa on selvät heikkoudet. Mutta se on myös peli joka tarjoaa todella paljon pelattavaa ja todella paljon vaihtelua. Tälläisten pelien isoimpia vahvuuksia on myös se että se on ilmainen ja kehittyy jatkuvasti lisää. Tämä tekee pelistä houkuttelevan, etenkin silloin kun kaartiin liittyy uusi jumala. Muistan hyvin että käytin tähän peliin paljon aikaa, kun sellaiset jumalat kuten Camazotz ja Chernobog ilmestyivät.

 

+ Paljon erilaisia pelattavia hahmoja

+ Pelihahmojen erot

+ Fantasiatunnelma

+ Paljon pelattavaa

+ Kehittyy kokoajan

 

- Vaatii jatkuvan internet yhteyden

- Muut pelaajat

- Ohjattavuuden tietyt ongelmat

 

 

Arvosana: 8,5

 

Fantastinen