Vapaaehtoisten pomotaisteluiden kanssa on olemassa paljon erilaisia mahdollisuuksia eikä vaikeustaso ole missään nimessä ainoa merkittävä seikka, koska monesti parhaimmiksi nousevat ne, jotka ovat oikeasti mielekkäitä ja jollakin tavalla mieleenpainuvia verrattuna niihin pomotaisteluihin joita ei voi välttää.

 

 

 

Tietyt pelisarjat ovat tässä suhteessa vahvasti esillä, koska vapaaehtoiset pomotaistelut ovat loppuviimeksi aika harvinaisia useissa genreissä.

Muutama sääntö:

- Pomovihollinen voi esiintyä listalla vain kerran, vaikka olisi vihollisena useammassa pelissä.

- Vain sellaisia pomotaisteluita, joita ei ole pakko suorittaa pelin läpäisemiseksi.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dragonlord Placidusax - Elden Ring

Yksi pelin haastavimpia vaihtoehtoisia pomotaisteluita ja myös yksi hienoimpia kaikessa rujoudessaan. Tuo nopeasti mieleen King Ghidorahin mitä tulee tyylikkyyteen.

 

Morvudd - Witcher 3: Wild Hunt

Pelissä on hirviöitä vaikka kuinka mutta muutamat joilla on ihan oma nimi, ovat jääneet vähän paremmin mieleen ja tämä versio Fiend tyyppisestä hirviöstä on todella hienon näköinen ja tehtävässä on tyyliä vaikka kuinka.

 

Bahamut - Final Fantasy VII Remake

Ehdottomasti yksi parhaita moderneja versioita tästä lohikäärmeestä ja mitä tulee taisteluun, se on oikealla tavalla haastava ja ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen, sillä se on pelin paras summon.

 

Nidhoggr - Assassin's Creed: Valhalla

Ehkä paras versio tästä muinaisnorjalaisesta lohikäärmeestä mitä on videopelissä vastaan tullut. Yhden lisäsisällön pomovihollinen, jossa pelaaja matkaa syvälle Hel'n valtakuntaan roguelike tyyliin.

 

Witherfang - Dragon Age: Origins

Ehdottomasti yksi pelin vaikeimpia pomotaisteluja ja itse tämän olen kohdannut kerran testimielessä, koska pääasiassa aina liittoudun ihmissusien kanssa, joiden eräänlainen johtaja tämä susi on.

 




24. Savage Mutt - Resident Evil 4 Remake

Haastehirviöistä tämä on se mikä on jäänyt ehkä parhaiten mieleen. Se on yksi ensimmäisiä ja se on yksi vaikeimpia. Tässä vaiheessa peliä ei ole vielä käytössä tehokkaimpia aseita ja tämä eliittiversio tavallisista koirista on nopea, tekee todella pahaa jälkeä purukalustollaan eikä kaadu yhtä helposti kuin muut hurtat. Tämä on ehdottomasti yksi onnistuneimpia metsästettäviä petoja jo pelkästään siksi, että miten sitä pohjustetaan ja miten tämä jahti oikeasti sitten aloitetaan.


23. Galamoth - Castlevania: Symphony of the Night

Pirun iso hirvitys jolla yksi heikkous ja tästä syystä todella hyvin tehty. Tosin kalpenee monien muiden pomovihollisten joukossa, mutta tämä on hyvin selvästi vapaaehtoinen taistelu, kuten periaatteessa kaikki muutkin käänteisen linnan taistelut, jos hyväksyy ei niin todellisen lopetuksen, mitä itse en juurikaan hyväksy näin loistavassa pelissä.


22. Black Dragon Kalameet - Dark Souls: Artorias of the Abyss

Ensimmäinen ihan oikea lohikäärmepomotaistelu tässä sarjassa. Paljon parantamisen varaa, mutta jäi mieleen ja tästä osattiin parantaa todella hyvin. Kalameet on hyvin vaikea taistelu sillä tämän vihollisen tuli tekee kipeää, iso lohikäärme liikkuu hyvin nopeasti ja jos tältä yrittää katkasita hännän, on koko taistelu oitis kaksi kertaa vaikeampi. Ainakin.


21. Grim - Hollow Knight

Sirkustirehtööri joka ymmärtää reilun taistelu päälle, vaikka hänellä temppuja onkin selvästi enemmän kuin monilla muilla ja ne ovat sieltä haastavimmasta päästä. Tästä taistelusta on painajaisversiokin, mutta itse pidän tästä perusversiosta. Tyylikäs omalla elegantilla tavallaan ja haasteellisesti, aivan omaa luokkaansa, joka ei kuitenkaan ole pelin haastavinta antia.


20. Yozora - Kingdom Hearts III

Parilla tavalla ehkä kusipäisin pomovihollinen pitkään aikaa ja joka tapauksessa, todella vaikea. Tämä on niitä taisteluita jossa oikea taktiikka on ensiarvoisen tärkeä ja samoin erittäin korkea taso tappiin vedetyllä hyökkäyksellä ja puolustuksella, eli tuhottomalla farmaamisella. Avainmiekkavalinnalla on todella paljon väliä, summon on erityisen hyödyllinen kun Yozora yrittää kusipäisimpiä temppujaan ja kaikkien apujenkin kanssa, tämä on hyvin haastava yhteenotto jos yksi virhe voi monesti olla yksi liikaa.


19. Flementh - Dragon Age: Origins

Morriganin äiti joka liittyy erääseen tehtävään. Taistelun voi välttää kokonaan mutta jos taistelun päättää aloittaa, niin saa kokea melkoisen yllätyksen ja sitä kautta valtavan haasteen kun noitamuori muuttuu olennoista voimakkaimmaksi, lohikäärmeeksi. Tätä vaikeampia haasteita on vain kaksi ja toinen niistä on viimeinen pomotaistelu, mikä kertoo että tähän sietää olla todella hyvin valmistautunut.


18. Rancor - Star Wars Jedi: Survivor

Kaikista hirviöhahmoista tämä on sellainen joka tuo niin hyvin mieleen Jedin Paluun. Rancor ei ole millään tavalla helppo vihollinen, se tekee todella paljon vahinkoa ja kestää sitä itse paljon. Eihän tämä nyt ole isossa kokonaisuudessa kovinkaan ihmeellisen näköinen, mutta nostalgiaa tähän mahtuu vaikka kuinka paljon.


17. Essej - Control

Pelin haastavimpia yhteenottoja jossa pelin päähenkilö Jesse kohtaa peiliversio itsestään. Essej kykenee käyttämään aivan samoja taktiikoita mitä pelaajakin ja koko kaksintaistelu on alati vaikeammaksi kehittyvä yhteenotto jossa pitää osata hyödyntää kaikki mahdollisuuksia joita pelaajalla on käytössä, koska muutoin tästä taistelusta voi tulla todella lyhyt, tai todella haastava ja pitkä.


16. Daud - Dishonored

Peli jossa ei ole pakko tappaa ketään, mutta jossa taistelu on todella hauskaa, myös pomotaistelut ovat vapaaehtoisia. Koko tilanteet voi hoitaa niin että Daud ei edes tiedä että pelaaja kävi paikalla. Varsinainen yhteenotto on joka tapauksessa pelin parhaita pomotaisteluita ja tarjoaa erittäin iskevän valinnan joka pääpelissä voi vaikuttaa selkeältä, mutta joka lisäosien kautta, saa lisää painoarvoa.


15. Gaunter O'Dim - Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone

Tämäkin pomotaistelun olen kokenut yhden kerran, koska yleensä toimin tämän hahmon liittolaisena ja valitsen hänen puolensa, vaikka se mahdollisesti paha onkin. Pomotaistelu itsessään on yhdistelmä arvoituksia, silmäkääntötemppuja, illuusioita, savua ja peilejä kuten juurikin tälläisen hahmon tapatuksessa voi odottaakin. Ne on kaikki toteutettu todella onnistuneesti ja tämä on todella erilainen ja todella hyvä pomotaistelu. Mutta siltikin, mieluummin olen hyvissä väleissä näin hyvän hahmon kanssa.


14. Masterless Marauder - Final Fantasy XVI

Monet hirviöt ovat onnistuneet tekemään vaikutuksen tässä pelissä mutta tämä, niistä kaikista vaikein ja eeppisin, onnistuu parhaiten. Marauder on todellisuuden King Behemoth ja se tekee paljon vahinkoa, kestää paljon vahinkoa ja taistelu edetessä kohti loppuhuipennusta, muuttuu merkittävästi vaikeammaksi, kun meteoriitit ovat puolenvälin näytös ja Apocalypse on loppuhuipennus, sillä kun tämä hyökkäys tulee, muuttuu koko tilanne erityisen eeppiseksi... ja vaikeaksi. Mikä tekee voitosta juuri tässä hetkessä, todella elokuvamaisen.


13. Wicked Killington - Darksiders Genesis

Genesis on nostanut Wicked K:n aivan uudelle tasolle sillä aiemmin hän oli haastava, mutta tuntui sellaiselta aika tavanomaiselta yhteenotolta jonka saattoi kohdata jopa hieman vahingossa. Tässä pelissä se ei ole vahinkoa ja yhteenotto häntä vastaan on todella haastava ja areena tekee tästä merkittävästi selkeämmän ja eeppisemmän yhteenoton kuin koskaan aiemmin. Todella hyvin toteutettu isona kokonaisuutena ja samalla aikaa, hyvin uskollinen tälle luurangolle kun vertaa ensimmäiseen peliin.


12. Drako - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Pelin nimikko turnauksen, Nexusin, viimeinen pomovihollinen eikä yhtään niin vaikea kuin voisi luulla. Drakolla on muutama isku jotka kuitenkin tekevät niin massiivista vahinkoa jos osuvat kaikkiin pelaajiin, että yhden hyökkäyksen jälkeen elinvoimaista puuttuu äkkiä kolmannes. Drake on kuitenkin suhteellisen passiivinen ja enemmän sellainen uhkaava hahmo, kuin aggressiivinen kohde. Tarinallisesti toimii myös todella, aivan kuten animaatiosarjassakin. Toimii erinomaisesti haastavan turnauksen loppuhuipennuksena.


11. Woodland Spirit - Witcher 3: Wild Hunt

Pelistä löytyy useampi vapaaehtoinen jahti jossa kohteena jokin vaikuttava hirviö ja tämä on niistä yksi hienoimpia isona kokonaisuutena, sillä tässä on juurikin sellaista hienoa mytologista tyyliä. Tämä hirviö on pelin voimakkain Leshen ja se on kuin suoraan jostakin mytologian kauhutarinasta kaikessa komeudessaan. Erityisen hyvän tästä tekee myös se,  miten paljon tehtävässä on pohjustettu tätä olentoa ja mitä se merkitsee paikallisille. Ehdottomasti sitä parasta ja Witchermäisintä Witcher antia mitä hirviöihin tulee.


10. Highland Ravager - Dragon Age: Inquisition

Se hienoin kaikista pelin metsästettävistä lohikäärmeistä. Vinsomerin areena on ehkä paras, mutta tämä on kokonaisuuten paras. Lohikäärme on todella hienon näköinen, lepää alhaalla omassa pesässään ja tätä taistelua ei todellakaan aloita vahingossa mikä on omiaan korostamaan, että pelaaja haastaa tämän lohikäärmeen. Tasoltaan tämä on lohikäärmeistä voimakkain ja ehdottomasti yksi vaikeimpia ja täysin ansaitusti. Tässä taistelussa on muutamia asioita joita kaipaisi lisää tai muuttaisi, mutta siitäkin huolimatta, erinomainen eliittipomotaistelu.


9. Chromatic Essence - Victor Vran

Tämä on hyvin kiinnostavasti tehty pomotaistelu ja täysin vapaaehtoinen lisähaaste peliin. Taistelu alkaa hyvin yksinkertaisesti yhden pallomaisen elementtivihollisen kanssa, mutta tämä vihollinen kuitenkin kuolleessaan hajoaa kahtia ja molemmat näistä palloista hajoavat kahtia ja nopeasti pelaajalla on vastassaan lauma erilaisia elementtejä sylkeviä kehriä jotka täyttävät kokoruudun ja koko tilanteesta tulee yksi valtava kaaos. Ja se on todella mieleenpainuva ja erinomaisesti toteutettu taistelu.


8. Demon Prince - Dark Souls 3: Ringed City

Lepakkotyylisiä pomovihollisia on loppuviimeksi aika vähän ja tämä pomotaistelu onnistuu tavallaan tekemään neljä erilaista yhteenottoa. Ensin on kaksi lepakkoa, joiden jälkeen tulee se todellinen muoto, josta on kaksi eri variaatiota, riippuen siitä, että kumman kahdesta ensimmäisestä lepakosta tappaa ensin. Tämä on vaikea taistelu, mutta täysin oikeilla tavoilla ja erinomainen aloituspomotaistelu tähän lisäsisältöä pakettiin, joka on sitä parempaa From lisäriä pääpeliin.


7. Ultima Weapon - Final Fantasy VII

Itse todella pidän siitä, miten tämä hahmo on tässä pelissä toteutettu, vaikka siinä onkin yksi todella paha virhe, nimittäin tältä versiolta puuttuu se miekka. Mutta tapa jolla Ultima Weapon liittyy peliin toimii erityisen hyvin siksi että tämä vihollinen täytyy aina löytää, milloin mistäkin ja voittaa useamman kerran. Ehdottomasti erittäin hyvä lisä peliin, vaikkakin ehkä hivenen liian helppo pomotaistelu isona kokonaisuutena, varsinkin kun vertaa pariin merkittävästi vaikeampaan Weapon viholliseen.


6. Lichdragon Fortissax - Elden Ring

Ei se pelin vaikein pomotaistelu, mutta ehdottomasti yksi tyylikkäimpiä. Lohikäärmepomotaisteluita on monesti haastavaa saada todella oikein, mutta kyllä tämä on yksi niitä joka on saatu osumaan kohdilleen. Voisi sanoa että tämä on uusi versio Darkeater Midiristä, omanlaisellaan otteella. Ehdottomasti yksi pelin parhaita vapaaehtoisia haasteita joka ei ole mitenkään helppo taistelu voittaa, tai ylipäätään saada alulle, koska tämä haaste on lopetus yhdessä tehtäväkokonaisuudessa.


5. Bahamut - Final Fantasy VIII

Tämä on tehty hyvin alusta asti. Ennenkuin taistelu alkaa, täytyy pelaajan keskutella Bahamutin kanssa ja vastaamalla oikein kaikissa kohdissa, se todellinen yhteenotto alkaa ja Bahamut on yksi vaikeimpia Guardian Force vihollisia mitä pelissä vastaan tulee. Lohikäärme iskee kovaa, kestää rankaisua ja ennen tätä on pitänyt hieman verytellä heikommilla lohikäärmeillä. Tämä on ehdottomasti yksi parhaita versiota hahmosta koko pelisarjassa, mikä ei ole mitenkään pieni saavutus.


4. Moneypaggs - Spyro: Year of the Dragon

Ei sellainen virallinen pomotaistelu, mutta nykyajan alati monipuolistuvissa pomotaistelumääritelmissä itse määrittelen tämän pomotaisteluksi, vaikka pelaaja onkin ainoa joka tekee vahinkoa ja vastus vain juoksee pakoon. Moneypaggs täyttää juuri tarpeeksi määritelmän että mahtuu tähän joukkoon ja vaikka tämä onkin enemmänkin eräänlainen mielekäs bonus pelin loppuun, niin se on lähemmäs täydellinen sellainen. Alkuperäinen on lisäksi parempi kuin Reignited versio, jossa ei ole samanlaista tunnetta.


3. Taskmaster - Marvel's Spider-Man

Tämä on täysi napakymppi mitä hahmon toteutukseen tulee. Taskmaster näyttää todella hyvältä, kuullostaa todella hyvältä ja käyttäytyy kuten pitääkin. Ensimmäinen yhteenotto on ns. Pakollinen, mutta se todellinen pomotaistelu tätä hahmoa vastaan on täysin vapaaehtoinen, sillä Taskmaster antaa pelaajalle tilaa päättää asiasta ja pelaajan täytyy suorittaa muutamia testejä ennenkuin on tarpeeksi hyvä. Tämän hahmon mahtavuutta korostaa sekin, että myöhemmin tämä hahmo on tehty merkittävästi huonommin sekä Marvel's Avengers pelissä, että MCU:ssa.


2. Sephiroth - Kingdom Hearts

Pelin vaikein pomotaistelu. Final Mixissä on sentään yksi haastaja, mutta isona kokonaisuutena Sephiroth on se, mikä vaatii ehkä eniten pelaajalla, osittain siksi että tässä ollaan täysin yksin ja muutama virheliike/arvio johtaa erittäin nopeaan kuolemaan. Tämä on niitä taisteluita jossa on syytä olla lähes parhaat varusteet ja korkeimmat tasot että oikeasti pärjää. Sephirothin voittaminen on mahdollisesti pelin suurin taisteluhaaste mitä voi saavuttaa ja siihen on laitettu vähän bonuksia Final Mixissä.


1. Fenrir - Assassin's Creed: Valhalla

Koko jumalsaaga on tavallaan vapaahehtoinen lisähaaste päätarinan kylkeen ja sen pääroistona oleva Fenrir, on mahdollisesti koko pelin vaikein vihollinen ja ansaitusti. Tämä hirviösusi tekee todella pahaa jälkeä liikkuu nopeasti ja muutenkin toteutettu erinomaisesti. Se on myös mytologisesti todella uskollisesti toteutettu ja puhuu, mikä vain korostaa sitä miten hyvin hahmo on tehty. Tästä on saatu todella paljon irti hyvin monella tavalla ja vaikka muutamia tyyliseikkoja itse muokkaisinkin, on tämä erinomainen versio tästä mytologian hahmosta.