Final Fantasy VII:n Materiasysteemi on ehdottomasti pelisarjan parhaita ja mahdollisesti myös niitä laajimpia. Siitä on otettu todella paljon irti mikä tekee siitä hyvin koukuttava.

 

 

 

Summonit ja puhtaat taiat eivät kuulu tähän, vaan nyt haetaan astetta erikoisempia tapauksia jotka kuuluvat materiasysteemin piiriin. Eli materiatermistöllä, punaiset ja vihreät materiat eivät kuulu tähän pakettiin, koska ne ovat omia kokonaisuuksiaan ja hyvin usein osana myös muita FF pelejä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Steal As Well

Hyvä keino nopeuttaa esineiden varastamista, kun varastusta ei tarvitse tehdä erikseen. Erittäin hyvä oikeastaan minkä kanssa tahansa.

 

Enemy Lure

Erinomainen tilanteisiin kun pitää alkaa farmaamaan tappoja, rahaa tai exptä.

 

Deathblow

Enemmän vahinkoa yhdellä iskulla. Hyvä kun kehitetty loppuun asti, mutta helppo korvata paremmilla, koska iskee aika helposti ohi.

 

MP Absorb

Jos iskusta saa takaisin manaa, on se oitis kotiin päin, koska manaa tarvitaan niin moneen asiaan.

 

Quadra Magic

Taika johon tämän liittää, iskee yhden kerran sijaan neljä kertaa. Ei ihan niin op miltä kuullostaa mutta silti hyvä kun haluaa tehdä paljon vahinkoa yhdellä kierroksella.

 
24. Gil Plus

Rahaa ei pelissä voi olla koskaan liikaa, etenkin jos haluaa saavuttaa trophyn aiheesta. Gil plus on saatavilla suhteellisen pian, mutta vaatii hieman grindaamista, lähinnä GP mielessä. Myöhemmin pelissä sen saa sitten jo aika helposti ja se on ehdottomasti vaivan arvoinen.


23. HP Plus

Tietyssä vaiheessa peliä tästä tulee erittäin hyödyllinen, varsinkin jos suosii tietynlaisia materioita jotka laskevat HP:n määrää. Monesti näitä pitää olla useampi käytössä, ellei yksi oli tarpeeksi korkeatasoinen. Lisää elinvoimaa ei voi olla korostamatta tarpeeksi, sillä se nyt sattuu ratkaisemaan sen että kuinka paljon vahinkoa pelihahmo kestää.


22. Luck Plus

Itse jotenkin pidän tästä, vaikka sen todellista hyötyä ei monesti edes huomaa tai osaa ajatella. Tämä on enemmänkin sellainen luottamusasia tai uskon asia. Auttaako luck plus oikeasti yhtään, mihin se vaikuttaa vai onko se vain silmän lumetta? Ehkä, ehkä ei. No oikeasti se vaikuttaa osumiseen, osuman väistämiseen, krittaamiseen jne.


21. EXP Plus

Itse pidän, pelistä riippumatta, kaikista sellaisista tehosteista jotka lisäävät kokemuspisteiden saamista. EXP Plus on juurikin sellainen lisä hahmolle, joka toimii erittäin hyvin, kun haluaa nopeuttaa tason nostoa. Sanotaan että tietyssä vaiheessa tämä muuttuu suhteellisen marginaaliseksi ja tämän materian saaminen vaatii todellista grindaamista, mikä voi johtaa siihen, että tämän saa todella myöhään jos ollenkaan. Lisäksi näitä ei voi itse luoda, jos oikein muistan, mikä korostaa sen arvokkuutta.


20. Speed Plus

Oma suosikkini kaikista plussa materioista. Lisää hahmon nopeutta mikä on ehdottomasti aina plussaa. Monesti pelistä riippumatta itse tykkään panostaa juurikin taistelunopeuteen ja siksi Speed Plus on omalla kohdalla se suosikki. Etu nyt ei ole niin selvästi esille tuleva kuin monissa muissa, mutta kyllä sen lopulta näkee.


19. Enemy Skill

Lähinnä hauska siinä mielessä että pystyy käyttämään vihollisten taktiikoita. Harmillista tosin on se, että monesti pitää todellakin tietää että miltä viholliselta voi saada mitäkin. Puhumattakaan että jotkut ovat sellaisia että vihollinen pitää manipuloida käyttämään niitä kykyjä pelaajan hahmoihin. Lisäksi jotkut näistä ovat täysin missattavia ja yksi saatavilla vasta sitten, kun peli on käytännössä jo loppu. Ideallisesti todella hyvä ja mahdollistaa tiettyjen temppujen tekemisen ilman että se maksaa manaa.


18. Steal / Mug

Esineiden varastaminen on lähinnä sellainen marginaalinen juttu monessa tilanteessa, mutta sitten kun tästä tulee Mug, niin se helposti korvaa normaalin iskun kokonaan, koska Mug vahingoittaa vihollista ja varastaa samalla aikaa. Tällöin varastaminen ei ole enää sellainen asia mitä tekee tietyissä tilanteissa, vaan se tulee osaksi normaalia pelattavuutta, koska sitä ei tarvitse tehdä enää hyökkäämisen sijaan.


17. HP Absorb

Omalla kohdalla monesti kaikki tälläiset elinvoimaa hyökätessä palauttavat tehosteet korostavat omaa pelityyliä erinomaisesti. Tässäkin tapauksessa kyse on juuri siitä. Vaikka se määrä on monesti aika mitätön, niin silti tämä on juurikin sellainen materia josta itse pidän, vaikkakin pitääkin valita se yksi toinen materia, johon tämän linkittää.


16. Chocobo Lure

Jos haluaa värillisiä lintuja kohtuullisessa ajassa niin tämä on lähemmäs pakollinen materia olla. Chocobojen pyydästäminen vie paljon aikaa ilman tätä ja tämän kanssakin prosessi voi vaatia huomattavasti enemmän aikaa, kuin siihen oikeasti haluaisi käyttää.


15. Final Attack

Todella haastava saada, mutta Phoenix summonin kanssa tällä saa aikaiseksi Auto-life efektin, mikä tekee tästä erittäin arvokkaan. Tämä on siis eräänlainen vakuutus siitä, että vahinkokuolemia ei enää juuri tapahdu. Varsinkin haastaviin tilanteisiin erittäin hyvä. Muutoin tällä ei sitten olekaan isommin mitään virkaa, koska tämä vaatii sen että pelihahmo kuolee, että tämä efekti tapahtuu. Elikkä vain tietynlaisiin tilanteisiin oikeasti hyödyllinen materia, huomioiden miten vaikeaa tämän saaminen on, tai paremminkin miten paljon vaivaa tämän eteen täytyy nähdä.


14. Counter Attack

Korostaa omaa pelityyliä erittäin hyvin. Jos vihollinen lyö hahmoa, lyö hahmo takaisin. Nopeuttaa taistelua erittäin hyvin ja toimii erinomaisesti yhdistettynä muutamiin muihin materioihin, etenkin niillä hahmoilla joiden haluaa tappavan vihollisia. Muutenkin tälläinen materia on sitä sorttia, että se todella nopeuttaa taistelua. Haitallinen vain silloin, jos ideana on tehdä jotakin tiettyä, koska kun tämä materia on asetettuna ja vähän korkeammalla tasolla, ei pelaaja voi valita että tehdäänkö vastahyökkäys. Kelpaa tosin vain fyysisiin hyökkäyksiin.


13. Counter

Tekee mistä tahansa vastaanotetusta hyökkäyksesta kelvollisen vastahyökkäykseen. Lisäksi tämän avulla vastahyökkäyksenä voi olla lähemmäs mikä tahansa command materia, mikä tekee tästä erittäin tehokkaan kombon tiettyjen materioiden kanssa. Pääasiassa Mimen kanssa, jonka avulla voi luoda todellisen tappo liikkeen, etenkin jos sattuu omistamaan useamman tälläisen. Saatavilla vasta aivan loppupuolella peliä, mikä vähentää tämän käyttöä, eikä tämä nyt niin ylivoimainen ole, mitä se voisi olla.


12. Added Effect

Erittäin hyvä materia kahteen tarkoitukseen. Voi olla joko hyökkäys, jolloin linkitetty materia efekti lisätään hyökkäykseen, tai voi olla puolustus, jolloin käyttäjä on immuuni kyseiselle efektille. Tämä voi olla erittäin hyvä yhdistelmä tiettyjen materioiden kanssa.


11. W-Magic

Kaksi taikaa yhden kierroksen aikana on ehdottomasti todella hyödyllinen, koska ne voivat olla kaksi eri taikaa. Ehdottomasti yksi sellainen materia joka ei ehkä ole se paras W materia, mutta silti ehdottomasti yksi näitä pelin jo oikeasti arvokkaimpia materioita. Varsinkin kun sen eteen pitää oikeasti tehdä töitä.


10. W-Summon

Niukasti parempi kuin edeltäjä, sillä tämä on yksi tapa todella nopeuttaa Emerald ja Ruby Weaponien tappamista, varsinkin erään toisen materian kanssa. Kaksi summon kutsua yhden hinnalla on erittäin tehokas temppu. Se vahingon määrä mitä kaksi Knights of the Roundia tekee on erittäin suuri määrä, kaikkiin vihollisiin tai kaikkiin osiin yhdessä vihollisessa. Muutoin tämä ei ole yhtään niin tehokas, muuten kuin pomotaisteluissa.


9. Mega-All

Kaikki hyökkäykset mitä pelihahmo tekee, iskevät kaikkiin vihollisiin tai liittolaisiin. Tässä on muutamia todella suuria heikkouksiakin, sillä tietyt hyökkäykset eivät ole tämän jälkeen enää mahdollisia, mutta ottaen huomioon ne hyödyt, tulee tästä yksi loppupuolen tehokkaimpia materioita, varsinkin tietyille hahmoille. Sanotaan että en kaikille hahmoille laittaisi, mutta kyllä tämä nopeuttaa taistelua todella merkittävästi, etenkin maagikoilla, ei niinkään command materiapainotteisilla hahmoilla.


8. Slash-All / Flash

Sanotaan että kaikkiin vihollisiin iskeminen on todella hyvä tapa nopeuttaa taistelua, mutta syy miksi nostan tämän näin korkealle johtuu siitä, millainen tappoliike tästä tulee viimeisellä tasolla. Flash nimittäin ei vain lyö kaikki vihollisia, se tappaa ne yhdellä osumalla, aiheuttaen Death liikkeen. Ei tietenkään toimi kaikkiin mahdollisiin, mutta tämä on erittäin hyvä yhdistettynä vaikkapa Vincentille, Deaht Penalty aseen kanssa.


7. W-Item

Voi käyttää kahta esinettä yhden vuoron aikana. Sanotaan että eräs syy miksi nostan tämän jalustalle tulee siitä, että tällä materialla voi käyttää erästä temppua, joka mahdollistaa esineiden monistamisen. Onko se bugi, mahdollisesti, mutta se on silloin yksi sellainen bugi joka on täysin pelaajalle hyödyllinen. Tämä materia on täysin missattava, mutta se todellakin kannattaa hankkia, sillä se on hyvin arvokas, koska tietyillä esineillä pelistä tekee itselleen merkittävästi helpomman, kun miettii loppupelin farmaamista.


6. Double Cut / 4-Cut

Ehdottomasti yksi omia ikisuosikkejani sillä tämä nopeuttaa taistelu merkittävästi ja näyttää todella upealta, sekä erilaiselta kaikilla hahmoilla. Aluksi se iskee kahdesta, kuten nimi antaa ymmärtää. Mutta sitten kehityttyään loppuun asti, se iskee neljä kertaa, ei kolme, vaan neljä. Juurikin yksi näitä materioita jota on kiva kokeilla kaikilla hahmoilla ja joka on yksinkertaisesti yksi arvokkaimpia materioita taistelussa, riippumatta siitä, että mitä vastaan taistellaan koska se vahingon määrä voi parhaimmillaan olla 9999 per isku.


5. All

Taika iskee yhden kohteen sijaan kaikkiin. Ehdottomasti yksi sellainen materia joka hyödyllinen siitä hetkestä kun sen saa, pelin loppuun asti. Erityisen arvokkaan tästä tekee se, että tämä materia on loppuun asti kehitettynä, pelin arvokkain materia rahallisessa mielessä, sillä se on yli miljoonan gilin arvoinen.


4. Mime

Tämä on yksi pelin yleishyödyllisimpiä liikkeitä, koska se kopioi edellisen liittolaisen tekemän hyökkäyksen, oman tai muiden. Tästä syystä mime on yksi pelin todellisia ässiä. Counterin kanssa se on erittäin tuhovoimainen, varsinkin jos niitä on yhdistettynä useita. Mutta se myös mahdollistaa kopioimaan double cutin, minkä tahansa summonin, myös silloin, jos on käytetty w-summonia. Mimen ainoa todellinen heikkous on siinä, että sen käytön voi vahingossa munata, jos ei seuraa peliä just eikä melkein, tai jos toiset materiat kampittavat suunnitelmat.


3. Master Summon

Antaa yhdelle hahmolle käyttöön kaikki summonit yhdellä materiapaikalla ja täysillä tähdillä. Tätä ei voi kehittää eikä kopioida mikä tekee siitä uniikin. W-summonin kanssa varsinkin hyvin murhaavan kombinaatio. Master materioista ehkä se vähiten suosikki, mutta ihan mututuntumalla, koska tämä on erittäin tehokas.


2. Master Command

Uniikki materia ja niukka kakkonen, sillä master materiat ovat pitkälti samalla viivalla. Ainoa syy miksi tämä häviää ykköspäin johtuu siitä, että tähän eivät kuulu kaikki command materiat, sillä flash rajoittuu kokonaan pois. Jos oikeasti kaikki keltaiset materiat kuuluisivat tähän, olisi se ykkönen, sillä mime on osana tätä, mikä tekee siitä erittäin arvokkaan. Lisäksi se kattava määrä mahdollisuuksia mitä tähän kuuluu, tekee siitä erittäin yleishyödyllisen.


1. Master Magic

Kaikki taiat käyttöön yhdellä materiapaikalla. Myös uniikki materia, eli vain yksi pelissä. W-magicin kanssa todella hyvä ja samoin mega-allin kanssa. Sopii todella hyvin hyökkäyksiin, tehostuksiin ja puolustuksiin. Todella yleishyödyllinen materia, ei epäilystäkään. Se mikä tekee omasta mielestäni tästä parhaan johtuu siitä, että tästä saa todella tehokkaan kun sitä käyttää yhdessä monien muiden materioiden kanssa, ilman oikeastaan mitään rajoitteita tai mahdollisia haittapuolia, mitä muissa voi olla.