Hyvä tarina saa parhaassa tapauksessa pelistä niin hyvin immersiivisen ja mielenpainuvan; Oli kyseessä sitten tunteikas matkas iloineen ja suruineen,  tai jännittävä ja intensiivinen seikkailu yllätyksineen.

 

 

 

Tarina on oleellinen osa peliä, sen kautta pelin maailmaa, hahmoja jne voidaan avata pelaajalle. Tarina jakaantuu moneen osaan ja yksi heikko osa voi helposti tuhota tarinan. Lopetus on usein se helpoin tapa tehdä muuten erinomaisesti tarinasta huonompi.

Mutta nyt listataan ne tarinat jotka ovat kokonaisuutena kaikkein parhaimmat.

 

Vain yksi per sarja (kun peleissä on jatkuva tarina)

- Monet pelisarjat pitävät sisällään yhtenäisen tarinan joten se osa valitaan, jossa tarina on parhaimmillaan.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Devil May Cry

Vlad the Impaler

Batman: Telltale Series

Darkness II

Castlevania: Symphony of Night

 




24. Final Fantasy VII

On yksi syy, miksi tämä nippanappa mahtui mukaan. Se ei ole Cloud, sillä hänen tarinansa ei ole järin kiinnostava. Lopetus on myös aika kehnosti toteututtu, usemmalla tavalla. Mutta pääpahis on syy, miksi tämä tarina vain toimii niin hyvin. Sephirothin takia tätä tarinaa seuraa ajoittain hyvinkin intensiivisesti, vaikka sitä typerillä juonenkäänteillä piinataankin.


23. Victor Vran

Tämä on niitä tarinoita jotka nousevat esiin, niiiden pienien yksityiskohtien ansiosta. Monet hetket tarinassa eivät ole sieltä kekseliäimmästä päästä, mutta se tapa jolla ne on esitetty toimii. Erinomainen pahis ja tietty jatkuva enigmaattisuus sopivat tarinaan erinomaisesti.


22. Dishonored (Dishonored sarja)

Todella vaikea valita että kumman valitsisin, ensimmäisen vai toisen. Tässä on tietty yhtenäisyys vaikka seikkailut erillisiä ovatkin. Itse koen ne kuitenkin sen verta yhtenäiseksi (etenkin kaikkine DLC lisineen) että vain toinen voi päästä tänne. Oma valintani on ensimmäinen peli, yhdestä erittäin yksinkertaisesta syystä: Emily. Nuori Emily saa tarinan tuntumaan niin paljon henkilökohtaisemmalta ja ne monet niin lämpimät kohtaukset saavat maailman kohtalon tuntumaan. Pelissä on kaksi tapaa joilla tarina muuttuu radikaalisti, mutta todella hienovaraisesti.


21. Ninja Gaiden Sigma 2 (Ninja Gaiden sarja)

Tässä on jotakin sellaista mikä todella saa kiinnostumaan kokonaistarinasta. Se mitä tapahtui aiemmassa pelissä oli myös todella hyvää, mutta tietyillä heikkouksilla. NGS2:n tarina ei ole suoranaista jatkoa, vaan tämän voi hyvin pelata ilman aiemman pelaamista. Tarina on hyvin yksikertainen, mutta se toimii. Tarina lähtee nopeasti käyntiin ja päättyy loistavasti. Mukana on monta erinomaista kohtausta ja tarpeeksi hyvin tehtyjä hahmoja että myös ne sivujuonet kiinnostavat ja toimivat isossa kokonaisuudessa. Lisäpisteet siitä miten hyvin Ryu Hayabusa on tehty, jälleen.


20. Jak 3 (Jak & Daxter trilogia)

Tämä on vaikea päätös. Jak II on tarinaltaan erinomainen mutta Jak 3 on omasta mielestäni se peli jossa on enemmän kohokohtia ja niitä paremmin mieleenjääneitä hetkiä. Tarina on kakkosessa ja kolmosessa erittäin hauska, vauhdikas ja hyvin kirjoitettu kaikkine yllätyksineen joista osa, erittäin isoja. Kokonaisuudessaan kolmonen vain saa tarinan tuntumaan jotenkin paremmalta, vaikka tietyt asiat ovatkin kakkosessa paremmin.


19. Sly 3: Konnien Kunnia (Sly trilogia)

Slyn tarina sijoittuu kolmeen peliin, itse en laske Thieves in Time peliä sarjaan, koska se on aika turha lisä (varsinkin kun se tuskin tulee saamaan jatkoa). Kolmessa pelissä ei ole tarinoiden suhteen kovin paljoa tasoeroa, ne ovat kaikki erinomaista jälkeä. Tarina on kuin lauantaiaamun piirretyistä niin hyvässä kuin pahassakin. Hyvä läppä ja erinomaisesti kirjoitettut hahmot, tehtävät, käänteet ja iso kokonaisuus ovat merkki siitä, että Sucker Punch teki mestarillista työtä PS2 aikakaudella.


18. Darksiders (Darksiders sarja)

Valinta kahden sarjan pelin välillä ei ollut ihan niin helppo kuin aluksi luulin. Vaikka Darksiders II pitääkin sisällään hyvän tarinan ja vielä paremman tunnelman, niin lopetus on se, mikä saa minut valitsemaan ykkösen. Pari asiaa on jatko-osassa paremmin ja yksi niistä liittyy vahvasti vihjailuun tulevasta (joka ikävä kyllä näyttää kokoajan epätodennäköisemmältä). Mutta ykkösessä se todellinen maailmalopun tunnelma tuntuu vahvemmalta. Sanoisin että Darksider II on vahvempi niissä pienissä yksityiskohdissa ja tunnelmaa täydentävissä hetkissä, kun taas Darksiders on vahvempi siinä tarinankuljetuksessa.


17. Fahrenheit

Yksi aikansa isoimpia yllättäjiä. Quantic Dreamsin erinomainen tarinapeli joka alkaa murhasta ja kasvaa kasvamistaan samalla kun pelaaja ohjaa niin murhasta epäiltyä miestä, kuin tätä etsiviä poliiseja. Fahrenheit on juuri sellainen peli joka vie mukanaan valintojen takia. Intensiivinen trilleri jossa paljon myös aikuista materiaalia.


16. Max Payne 2: Fall of Max Payne (Max Payne sarja)

Ensimmäinen Max Payne oli hyvin kirjoitettu peli joka todistaa että Remedy on loistava studio. Mutta kakkonen on paljon parempi. Vaikka ykköspelissä olikin monia erinomaisia hetkiä jotka toivat noir tunnelman todella hyvin esiin, niin kakkonen saa Max Paynen maailman tuntumaan niin paljon isommalta ja rikkaammalta kaikkine yllätyksineen, käänteineen ja loistavine hahmoineen. Kolmosta en laske tähän edes mukaan kun siinä ei ole enää Remedyä.


15. Final Fantasy IV

FF pelin jonka tarina kestää aikaa. Moni voisi sanoa että tarinassa ei ole paljoa mitään todella ihmeellistä, peruskliseitä, mutta ne on tehty niin hyvin että ajoittain tulee mieleen niin Star Wars ja ajoittain taas Taru Sormusten Herrasta, oli kyseessä sitten kuinka lyhyt hetki tahansa. Monet juonenkäänteet ovat todella pieniä, mutta vahvoja. Se miten tarina rakentuu hetki hetkeltä saa kokonaisuuden tuntumaan kokoajan paremmalta. Lopetus on perustyydyttävä mutta pakko sanoa että vaikka kokonaisuutena tämä onkin se missä on huippu, niin After Years onnistui kyllä paremmin lopetuksen kanssa. 


14. Resident Evil 6 (Resident Evil sarja)

Todella aliarvostettu peli jota haukutaan paljon huonommaksi kuin se todella on. Erinomaista toimintaa ja hyviä hahmoja ja vielä vajaa kourallinen toisiaan täydentäviä tarinoita. Resident Evil sarjassa on oma jatkuva tarinansa ja sanoisin että tässä kohtaa se on parhaimmillaan. Vaikka aiemmissa peleissäkin on ollut todellisia huippukohtia niin mitä tulee tarinaan (ja ajoittain toimintaan), niin RE6 on monella tavalla erittäin onnistunut. Oli sitten kyseessä Leon Kennedy tai Chris Redifeld, niin monet tarinan saavat aikaan erinomaisen kokoelman josta saa enemmän ja enemmän irti, osa osalta.


13. Mass Effect 2 (Mass Effect trilogia)

Syy miksi en päätynyt valitsemaan kolmatta peliä: Lopetus. Kakkonen on tässä tapauksessa se peli joka onnistuu vetämään pisimmän korren. Vaikka kolmosessa onkin paljon erinomaista tarinan kuljetusta ja aluksen miehistö tuntuu paljon elävämmältä niin surkea lopetus tuntuu. Kakkosen itsemurhatehtävä, mahdottomat haasteet ja ylivoimaiselta tuntu uhka saavat tämän keskimmäisen osan trilogiasta tuntumaan siltä osalta, joka tarjoaa eniten.


12. Star Wars: Knights of the Old Republic

Star Wars pelien suhteen tämä on se peli joka onnistuu tarinallaan yllättämään, pariinkin kertaan. Tässä pelissä on yksi yllätävimpiä hyvä/paha valintoja ja se että pelaat todellisella voimanpesällä, tekee tarinasta paljon paremman kokonaisuuden. Valtavat pisteet lopetuksesta joka toimii molemmissa tapauksissa.


11. Dragon Age: Origins (Dragon Age trilogia)

Lohikäärmeaika on se peli joka on BioWaren tuotoksista maailmaltaan ja tunnelmataan kaikkein vahvin kokonaisuus. Tietyt asiat ovat paremmin ME:ssa (ääninäyttelyn kautta tuntuu elävämmältä) ja tiety KotOR:ssa (yllätykset) mutta kun katsotaan sitä isoa kokonaisuutta niin DA ottaa voiton. Tämä on vaikea valinta mutta fantasiatunnelma on loistava ja monet erilaiset valinnat ja juonenosat saavat tarinan tuntumaan todella hyvältä. Lisäksi tarina on parhaimmillaan ensimmäisessä pelissä.


10. Middle-Earth: Shadow of Mordor (Shadow sarja)

Yksi suurimpia yllättäjiä koskaan. Tämä on yksi niitä pelejä jotka ottivat mukaansa ja pitivät kiinni alusta loppuun asti. Se oli pitkälti ensin kiinni toiminnasta joka on todellista laatua. Mutta kun pelin maailman pääsee enemmän sisään niin huomaa että tunnelmaltaan kyseessä on immersiivinen fantasia jossa on juuri samaa eeppisyyttä mitä Taru Sormusten Herrasta piti sisällään. Tarina on kiinnostava ja erittäin onnistunut, aivan alusta aivan loppuun asti. Talion on todella onnistunut hahmo.


9. Heavy Rain

Valintoja ja lisää valintoja, Teit mitä tahansa, niin peli ei pääty kesken vaan jatkuu loppuun asti. Quantic Dreamsin mestariteos joka yksi onnistuneimpia aikuisia pelejä. Aikuisuus ei ole vain väkivallassa ja seksissä, vaan oikeassa elämässä ja sen raskaassa arjessa. Voimakas draama ja erittäin hyvin tehdyt pelihahmot saavat tämän pelin tuntumaan aidolta ja elävältä.


8. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon (Legend of Spyro trilogia)

Loistava tarina, saa sivuuttamaan monet heikkoudet ja tämä trilogia on erinomainen esimerkki siitä. Myönnän että trilgoian pelit eivät ole täydellisiä, niissä on aika isoja virheitä, mutta se miten ne kertovat uuden version Spyron tarinasta, onnistuu erityisen hyvin. Kolme peliä ovat tarinallisessa mielessä todella onnistuneet ja viimeinen, on kaikkein paras, pitäen sisällään monta äärimmäisen onnistunuttu kohtausta jotka saavat Spyron Legendan tuntumaan erityiseltä, monella tavalla.


7. Batman: Arkham Knight (Batman: Arkham sarja)

Arkham sarja kertoo jälleen yhden version Batmanin tarinasta, tavallaan alusta loppuun. Mukana on paljon aukkoja mutta tässä tapauksessa tuntuu että ne aukot auttavat tarinaa tuntumaan paljon paremmalta. Vaikka Arkahm City pitääkin sisällään paljon hyviä hetkiä, niin tarinaltaan Knight on paljon parempi. Vaikka Arkham Knightin henkilöllisyys ei ollutkaan vaikea päätellä, niin kaikki se mitä on yhtä aikaa tekeillä, saa tämän pelin tarinan tuntumaan niin kiinnostavalta ja immersiiviseltä, että se on pakko kokea. Scarecrow on äärimmäisen hyvin onnistunut roisto ja tunnelma on erittäin voimakas. Lopetus jättää toivomisen varaa, mutta Arkham sarja tarjoaa todella paljon Batman faneille. Siellä on niitä alamäkiäkin, melkoisesti, mutta paljon enemmän niitä huippukohtia.


6. The Last of Us

Nauhgty Dog on yksi parhaita pelintekijöitä koskaan ja tässä on yksi erityisen hyvä esimerkki siitä, miksi näin on? Viimeiset meistä sijoittuu maailmanlopun jälkeiseen aikaan jossa zombien kaltaiset olennot piinaavat ihmiskuntaa ja selviytyjät tekevät kaikkensa nähdäkseen vielä yhden päivän lisää. Tässä maailmassa pelaaja on osa suurta retkeä jossa ovat mukana entisen maailman nähnyt, todellinen selviytyjä Joel ja Ellie, nuori tyttö joka syntyi, uudessa maailmassa. Tämä koskettava, vauhdikas ja hauska matka pitää sisällään paljon ja tarjoaa paljon, monella tavalla.


5. Final Fantasy VIII

Kuten kaikissa sarjan peleissä, myös kahdeksannessa Viimeisessä Fantasiassa on niitä aika typeriäkin kohtia. Mutta kokonaisuudessa kyseessä on todella fantastinen seikkailu joka tarjoaa kaikkea mitä hyvä seikkailu kaipaa. Squall Leonhart on erinomainen päähenkilö ja tarinassa itsessään on todellakin sitä jotakin. Tarina on monipuolinen ja sen verran erikoinen, että se jättää tulkinnan varaa. Lopetus on todella onnistunut ja kokonaisuudessaan kyseessä on juurikin sellainen tarina jossa on sitä jotakin.


4. Kingdom Hearts II (Kingdom Hearts sarja)

Kingdom Heartsin tarina on nähnyt monet pelit eikä ole vieläkään päättynyt. Tarina on muuttunut kokoajan monipuolisemmaksi, eikä aina ihan sillä selkeimmällä tavalla. Kingdom Hearts III saattaa hyvinkin tulla olemaan tarinallisesti se paras osa, mutta sitä odotellessa valintani oli selvä KH2 tai Birth By Sleep. Molemmissa on puolensa, ei epäilystäkään, mutta Kingdom Hearts 2 on se peli joka onnistuu jättämään tarinan sellaiseen vaiheeseen, että mikää ei ole suoraisesti kesken, vaan se kaikki voisi omalla tavallaan päättyä tähän, loppumatta kokonaan.


3. Uncharted 4: Thief's End (Uncharted sarja)

Tuhman koiran ehkä paras pelisarja koskaan. Aarteenmetsästäjä Nathan Draken viimeinen seikkailu. Monen pelin ajan jatkunut tarina on parhaimmillaan tässä viimeisessä osassa. Nathan on jokaisella tavalla parhaimmillaan, Elena ja Sully ovat molemmat todella ikimuistoisia ja Rafe Adler on erinomainen pääroisto, sarjan paras. Tarinallisessa mielessä Naten isoveljen mukaantuominen vie kaiken aivan uudelle tasolle. Tarina pitää sisällään kaiken mitä pitää. Mukana on hitaampia hetkiä, vauhdikkaampia hetkiä, koskettavampia hetkiä ja lopetus, joka tarjoaa juuri niin tyydyttävän lopetuksen Naten saagalle, kuin vain toivoa saattoi.


2. The Wolf Among Us

Tämä peli voisi helposti olla ykkönenkin, mutta tiettyjä asioita ei ole mukana. Niiden kanssa tämä olisi helposti ykkönen. Susi joukossamme tuo Fables sarjakuvien maailman esiin esimerkkillisellä tavalla. Tarinaa on todella paljon, se pitää vain löytää ja siihen pitää panostaa. Mitä enemmän tähän peliin panostaa sitä enemmän se tarjoaa. Valintoja riittää ja tämä yksi niitä pelejä joissa hyvä ja paha puolivat ovat molemmat erittäin houkuttelevia. Bigby Wolf on loistava pelihahmo ja valtaosa sivuhahmoista on erittäin onnistuneita. Lopetus jättää toivomisen varaa, mutta samalle se onnistuu omalla tavallaan, kun sille antaa vähän aikaa. Wolf Among Us on Telltale Gamesin paras peli, se tarjoaa mestarillisella tavalla kerrotun tarinan, maailmalla, joka on isompi, kuin peli itse.


1. Witcher 3: Wild Hunt (Witcher trilogia)

Noituri sarjan viimeinen peli päättää Geraltin tarinan ja se miten se päättyy on täysin kiinni pelaajasta. Valintoja on enemmän kuin monissa muissa peleissä yhteensä ja niillä on todella kauas yltäviä seurauksia. Oli sitten kyseessä valinta Yenneferin ja Trissin välillä tai lopputulos Cirin matkan kanssa, unohtamatta DLC pelien Hearts of Stone ja Blood and Wine tarinaosia. Valtava kokonaisuus on sanalla sanoen fantasiapeli parhaimmillaan. Tähän tarinaan mahtuu kaikkea mitä siihen todella kaipaa. Pelissä ei kainostella oikein mitään osa-alueita, vaan ne osataan yhdistää maailmaan erinomaisesti. Fantastinen päätös fantastiselle seikkailulle.