Deus%20Ex_%20Mankind%20Divided%E2%84%A2_

Inspector Gadget

 

 

 

Mankind Divided sijoittuu kaksi vuotta Human Revolutionin jälkeiseen aikaan. Kyseessä on itsenäinen peli joka yrittää olla erilainen ja irrallinen edeltäjästään, mutta on loppuviimeksi todella samanlainen, pienillä parannuksilla.

 

 

 

Deus Ex sarja ei ole itselleni sieltä tutuimmasta päästä mutta kokonaiskuva on kyllä selvillä. Ensimmäistä peliä olen joskus pelannut ja Steam kirjastostakin se löytyy, mutta ei ole tullut pelattua, paristakin syystä. Human Revolution on viimeisin jonka olen pelannut läpi asti ja täytyy sanoa että se ei jättänyt mitenkään positiivista kuvaa. Siinä pelissä on kaikkien aikojen huonoin viimeinen pomovihollinen ja muutenkin roistorintamalla kyseinen peli on vetänyt pari pohjanoteerausta. Lopetus oli myös todella huono. Mutta hetkensä pelissä oli.

Tämän pelin hankkimiseen oli oikeastaan kaksi syytä. Katsottuani elokuvan Ghost in the Shell, on vain tehnyt hirveästi mieli pelata jotain kunnon cyberpunk tyylistä peliä ja se olisi muuten ollut Deus Ex (ykkönen) ellen olisi sattumalta huomannut että peli oli CDON:lla kunnon alennuksessa, ja sinne oli vielä käyttämätön alennuskoodi jäljellä. Mutta todistaako tämä peli sen, että yksi huono peli sarjassa ei korruptoi kokosarjaa.


Pelin tarina sijoittuu aikaan edellisen pelin jälkeen. Edellisen pelin lopetukseen ei oteta kantaa, mikä tavallaan kertoo siitä miten pahasti tekijätiimi oikein mokasikaan edellisellä kerralla. Oli lopetus mikä tahansa niin nyt, ihmiskunta on jakautunut osiin ja kaiken tämä keskellä, kyborgi Adam Jensen palaa agenttihommiin tekemään sitä, missä on niin hyvä. Pian Jenseniltä viedään myös kaikki päivityksen ja uusi tarina alkaa, johtaen toinen toistaan monimuotoisempiin tehtäviin joiden hoitamiseen pelaajalle annetaan runsas määrä eväitä.

Tarina ja kytkökset aiempaan peliin ovat paikoittellen todella selkeitä. Monta edellisestä pelistä tuttua hahmoa mainitaan vähintään nimellisesti ja vaikka kyseessä onkin itsenäinen peli niin tietty jatkuva tarina on taustalla ja siihen tarinaan laitetaan lisää virtaa pelin lopetuksessa jossa jälleen kerran on pakko laittaa peliin cliffhanger. Eniten tämä yhtenäisyys näkyy siinä, että Illuminati on edelleen vahvasti olemassa ja tulee olemaan myös jatkossa.


Tunnelmaltaan Mankind Divided on todella hyvä. Kyberpunk tunnelma on vahvasti läsnä kaikessa ja pelin maailmassa tämä näkyy todella hyvin ja vahvasti. Kaikkialla on teknologiaa ja sitä osataan käyttää. Vaikka kyberpunk häviääkin steampunkille tietyssä tyylikkyydessä, niin pakko sanoa että pelin maailma on erittäin upea. Tämä tietty tunnelmallisuus vetoaa todella paljon ja vie omalla tavallaan mukanaan. 

Pelissä on monta todella hyvää pelihahmoa aina Interpolin Jim Milleristä, Juggernaut Coalitionin Alex Vegaan sekä A.R.C:n Talos Ruckeriin. Nämä erittäin hyvät hahmot saavat pelin tuntumaan todella paljon paremmalta. Mutta mukana on myös niitä ei niin hyviä hahmojakin, mutta yleensä lyhyissä sivurooleissa, mikä on vain hyvä asia.


Tunnelmallisuus on selvästi yksi pelin vahvoja puolia ja siksi on erittäin hyvä että sama tyyli ja tunnelma pysyy mukana niin keskusteluissa kuin toiminnassakin. Syvällä sisimmässään Deus Ex on roolipeli ja Adam Jensenistä voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Peli ei varsinaisesti pakota tekemään tehtäviä tietyllä tavalla, mikä on suuri plussa, kun monet pelit usein tuppaavat palkitsemaan tietyn lähestymistavan ja rankaisemaan toisesta. Tosin ajoittain käy kyllä selväksi että Deus Ex on enemmänkin hiiviskelypeli kuin toimintapeli.

Tehtävissä on tiettyjä lopputuloksia ja itse olen vähän sitä mieltä että hiiviskelyä palkitaan selvästi enemmän kuin suoraa toimintaa. Vastaan tulee hetkiä joissa hiiviskely on jollakin tavalla pakollista, mutta toiminnan voi kiertää lähemmäs aina jollakin tavalla. Hiiviskely on hitaampaa ja vaativampaa kun taas toiminta nopeampaa ja usein paljon helpompaa. Jenseniä voi kehittää todella vapaamuotoista mutta samalla sen kanssa on oltava huolellinen.

Itse olen tällaisissa peleissä sen verran varovainen että en koskaan käytä kaikki hahmonkehityspisteitä, tässä pelissä Praxis, vaan varaudun yllätyksiin. Tietyt puolet hahmosta oli pakko saada nopeasti esiin. Itse kun panostan usein karismaan ja toimintaan, niin tietty suunta hahmon kanssa oli oitis selvillä, tosin kykyvalikoimassa oli tiettyjä ominaisuuksia jotka tuntuivat todella tärkeiltä, vaikka en niitä olisi itse priorisoinutkaan.


Toiminta pelissä ei ole sieltä tarkimmasta päästä. Se voi olla tottumiskysymys mutta jotenkin tuntuu että tämä on yksi niitä pelejä joissa räiskintä on todella epätarkkaa, vaikka siihen panostaisikin. Tietysti aseet ovat erilaisia ja jos haluaa olla tarkka-ampuja niin se mahdollista ja vieläpä oikein toimivaa. Haulikko tekee lähietäisyydellä selvää jälkeä vihollisista ja oikein lähellä yksi isku Jensenin säilästä riittää tappamaan. Mutta pistoolilla tarkkuus on todella heikkoa jos haluaa olla toimintasankari ja leikkiä vähän cowboyta.

Eräs todella surkea puoli pelistä nousee esiin tässä lähitaistelussa. Adam Jensenillä ei ole mitään varsinaista melee lyöntiä, vain tyrmäys/tappo isku joka kuluttaa energiaa. Tämä tuntuu todella oudolta että hahmolla ei voi lyödä ilman että virta kuluu, sen lisäksi on hassua että esimerkiksi ovia ei voi murtaa, mutta satunnaiset heikot kohdat seinissä voi kyllä. Tämä virrankäyttö on tämän pelin suurimpia kompastuskiviä toiminnassa mutta muutenkin virrankäyttö on vähän outoa. Pelissä elinvoima ja virta kumpikin nousevat tiettyyn pisteeseen ajan kanssa, mutta virran kanssa tuntuu että se kuluu paljon nopeammin ja latautuu todella vähän. Voisi olettaa että Jensenissä olisi vähän enemmän jerkkua, vaan ei.

Ja jerkusta puheenollen, sitä ei Jensenillä tunnu olevan muutenkaan. Siis kyllähän päivityksillä pystyy hyppäämään korkeammalle kuin normaalit ihmiset ja nostelemaan jääkaappeja, mutta ihan normaalin ihmisen siirtäminen, on jotakin mihin Aatamista ei juuri ole. Kyllähän hän pystyy raahaamaan tainnutettua/tapettua vihollista kädestä pitäen, mutta kantaminen on sula mahdottomuus, miksi, siinä ei ole mitään oikeaa järkeä. Miten voi olla että kyborgi ei pysty nostamaan vihollista ja kantamaan, sen sijaan että hiljaa raahaisi.

Tämä on yksi niitä asioita jotka todella pahasti tuhoavat sitä hauskuutta pelaamisesta, jos haluaa olla todellinen toiminnan mies. Kyllä hiiviskelyssäkin on niitä puolia jotka syövät virtaa, mutta toiminnassa se näkyy paljon enemmän.


Keskustelut ovat tarinapainotteisissa peleissä todella iso juttu. Tässä pelissä ne ovat olemassa ja niissä voi ihan jopa vaikuttaa tilanteiden kulkuun, mutta samalla aikaa todella usein tuntuu että keskusteluissa on vain pari eri mahdollisuutta. Tämä on sellainen puoli jonka voi tehdä joka todella hyvin, keskiverrosti tai todella huonosti. Mankind Divided onnistuu pääsemään keskiverrolle tasolle. Usein keskusteluissa voi onkia tietoja mutta mahdollista on aloittaa keskustelu jossa Jensen tutkii vastapuolen reagointia, psykologisia puolia ja sitä kautta tulkita onko vastapuoli alfa, beeta vai omega tilassa. Sitten tulee valita kolmesta.

Ajoittain vastaan tulee tilanteita joissa pitää nopeasti valita keskeyttääkö vastapuolen tietyllä suhtautumistavalla. Niitä tulee aika harvoin ja yleensä keskusteluissa saa tarkkaan miettiä että mitä tekee.

Tuntuu että usein Deus Ex päätyy keskusteluissa jaaritteluun mikä saa todella monet keskustelut ja tarinapätkät tuntumaan todella tylsiltä. Tämä on sääli sillä hyvääkin materiaalia on, mutta aika usein sitä ei osata esittää kovin hyvällä tavalla.


Mutta eräs asia on sentään tarinassa tehty oikein hyvin, paremmin kuin viimeksi. Tarinassa on hetkiä jolloin Jensenin on tehtävä valintoja. Tietyillä valinnoilla on tietyt seuraukset ja vaikka niitä onkin vähän, niin tietyt valinnat johtavat tilanteeseen jossa vain yhden polun voi kulkea loppuun asti. Sivutehtävät voi kaikki tehdä yhden pelikerran aikana, mutta päätehtävissä on eräs hetki jossa pitää valita.

Tälläiset valinnat ovat tärkeitä loppuratkaisun kanssa ja se on tehty todella paljon paremmin kuin viimeksi. Viimeksi monet asiat tuntuivat jäävän täysin omaan arvoonsa ja kun tämä peli ei poimi edeltäjänsä pudottamaa palloa vaan pelaa ihan omaa peliään, niin se ei tee Human Revoltuonin kokonaisuudesta yhtään parempaa. Lopussa tulee hetkiä joissa valinnat todella näkyvät. Tämä on tehty ihan hyvän, mutta lopun cliffhanger pelleily oltaisiin voitu jättää kokonaan pois.Tämä sarja kun ei ole jatkuvan tarinan kanssa onnistunut vielä kertaakaan.


Kokonaisuutena Deus Ex: Jakaantunut Ihmiskunta on peli jossa on kohtuullisesti pituutta. Human Revolutions tuntui pidemmältä, mutta kun katsoo kokonaisuutta niin Mankind Divided on todella paljon parempi peli. Viholliset ovat enigmaattisempia ja ne jotka ovat näkyvämpiä on tehty edeltäjiinsä verrattuna monta kertaa paremmin. Pomotaisteluita ei juuri ole ja loppupuolen järkäle on sekin tehty oikein.

Sivutehtävissä on jopa ihan oikeaa vaihteluakin, mutta tämä hiiviskelyn palkitseminen on kyllä niitä asioita joka korpeaa. Mutta positiivista on että vaihtoehtoja on.

 

+ Kyberpunk tunnelmallisuus

+ Tehtävien tekemisessä ja hahmon kehityksessä on vaihtoehtoja

+ Selvät parannukset aiempaan verrattuna

+ New Game+

 

- Virran kulutus ja heikko latautuminen

- Hiiviskelyn palkitseminen

- Cliffhanger vihjailu/pelleily

 

Arvosana: 7,4

 

Loistava