Pelaajana tulee kokeiltua monenlaisia pelejä, kunnes löytää ne genret joista todella pitää. Vaihtelu on kuitenkin tervetullutta sillä ei sitä jaksa pelata samanlaisia pelejä toisensa perään kokoaikaa. Mutta mitkä ovatkaan sellaisia pelejä, jotka asettavat esimerkkejä muille ja jotka todellakin ovat sellaisia, jotka kaikkien tulisi kokea?

 

 

 

Tämä on puhtaasti kiinni mielipiteestä. Jotkut nimeävät varmasti aivan eri pelit enkä itse todellakaan vain listaa niitä pelejä jotka ovat "yleisesti" suuressa arvossa pidettyjä. Tämä on enemmänkin kokoelma sellaisia pelejä joita itse pidän sellaisina, joita kaikkien tulisi edes kokeilla. Ne eivät välttämättä ole oman genrensä parhaita mutta ne tekevät jotakin sellaista, joka todellakin saa ne erottumaan edukseen tai vaihtoehtoisesti, epäedukseen.

Nyt ei ole tarkoitus pomia niitä parhaita parhaita, vaikka niin tuleekin melkovarmasti käymään. Nyt on tarkoitus poimia niitä, joita jokaisen pelaajan olisi hyvä edes kokeilla ja laajentaa samalla horisonttiaan. Jokaisella on omat suosituksensa, nämä ovat minun.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Duck Hunt

- Tätä ei ole välttämättä nykyään enää niin helppo pelata, mutta zapperilla pelattava ammuskelupeli on todellinen klassikko.

 

Grand Thef Auto: Vice City

- GTA sarjasta voi olla montaa mieltä, mutta kyllä tämä niin monet ihmiset sisällöllään suututti, että kyllä sitä sietää sen takia edes kokeilla.

 

Metal Gear Solid

- Joillekin Hideo Kojima on vähintäänkin profeetta. No minulle ei, mutta kyllä MGS on sarja jota tulisi edes hieman kokeilla, jotta tietää mistä se kaikki hype tulee.

 

Burnout 3

- Rallia voi pelata myös ilman aseita. Hurjaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

 

Pong

- Klassikko suoraan siltä ajalta kun maailma oli mustavalkoinen. Pelattavuus koostuu yhdestä yksinkertaisesta ideasta, mutta sieltä se kaikki lähti.

 
24. Crash Bandicoot

Tämä peli on oma valintani kahdesta syystä. Ensinnäkin se on erinominen esimerkki 3D tasohyppelypelistä ja yksi ensimmäisiä Naughty Dogin pelejä. Crash oli yksi niitä joista muovattiin PlayStationin maskottia ja siihen oli syynsä. Monella tavalla myöhemmän Crashit, kuten Crash 3 ovat parempia, mutta tämä on se mistä kaikki alkoi ja siksi se on niitä, jotka tulisi kokea, vaikka sitten vain parin kentän muodossa. Tämä ei nimittäin ole helppo peli.


23. Age of Empires II

Strategiapelit ovat niitä joihin en itse ole todellakaan juuri uppoutunut ihan muutamaa satunnaista lukuunottamatta. Age of Empires 2 on kuitenkin se, jonka itse muistan kaikkein parhaiten ja koska se on kokonaisuudessaan varsin hieno kokonaisuus niin tässä olisi hyvä vaihtoehto jota harkita jos haluaa päästä hieman kiinni genreen.


22. Dark Souls

Souls tyyliset, hyvin haastavat pelit ovat nousseet hyvin suosituiksi. Siihen on epäilemättä syynsä ja ymmärtääkseen tämän, on syytä kokeilla edes yhtä niistä. Ensimmäinen Dark Souls on monella tavalla se helpoin vaihtoehto ja samalla yksi niitä tunnetuimpia. Se vaatii pelaajalta vaikka mitä, mutta se myös tarjoaa aika paljon. Tämä on sellainen peli, jonka suosio synnytty Souls kloonit.


21. BUZZ! Monster Rumble

BUZZ! Pelejä on vaikka millaisia mutta jätetään ne visat sikseen ja mennään suoraan niihin party peleihin. Viiden nappulan ohjaimella pelataan erilaisia pikkupelejä ja kisataan niissä muita pelaajia vastaan. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka ja se onkin yksi syy miksi nämä pelit toimivat omalla tavallaan erinomaisesti. Oma valintani on ehdottomasti se peli joka tutustutti minut näihin peleihin: Möröt.


20. Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turles in Time

Beat 'em up pelien joukossa yksi nousee oitis mieleeni, osittain siksi että olin aikoinaan todella suuri Turtles fani. TMNT4 tarjoaa todella mielekästä tappelua vaihtuvissa maailmoissa ja kenttien lopussa odotti aina pomovihollinen. Tässä on juurikin sellainen peli joka saa mätkintäpelit tuntumaan niin hyviltä. Monia muitakin on, mutta oma valintani ja suositukseni on ehdottomasti Turtles in Time.


19. Dragon Age: Origins

BioWaren tapauksessa vaihtoehtoja ovat joko tämä, Mass Effect 2 tai Star Wars: Knights of the Old Republic. No itse valitsen tämän koska DA onnistuu parhaiten yhdistämään monet puolensa. Toiminta on ainoa mikä selvästi ontuu (mutta ei niin pahasti kuin Kotor) mutta kaikki muu on erittäin upeaa. Pelihahmon liittolaiset ja viholliset ovat todella hienosti tehtyjä ja luvassa on paljon kovia valintoja. Kokonaisuudessaan tässä on laaja ja monipuolinen fantasiaroolipeli, syvällisellä hahmon kehityksellä ja ryhmän rakentamisella.


18. Red Dead Redemption

Rockstar on niitä tekijöistä joista en itse erityisemmin välitä. Heidän ehkä tunnetuin pelisarjansa on GTA. Mutta itse haluan nostaa länkkäripeli Red Dead Redemptionin jalustalle. Se on avoimen maailman peli jossa pelaaja saa vapaasti temmeltää. Se on myös yksi niitä harvoja lännen pelejä. Tämä ei ehkä ole yhtä iso kuin GTA:t, mutta se on parempi kuin yksikään niistä.


17. Sly 2: Konnakopla

Tämä on hankala päätös. Mikä vain kolmesta ensimmäisestä Sly pelistä voisi ottaa tämän paikan, vain todistaakseen että oikein tehtynä, hiiviskely on todella hauskaa ja että Sucker Punch osaa asiansa. Päädyin lopulta toiseen peliin koska se ei ole loppuun asti viimeisteltyä jälkeä, mutta ei myöskään se ensimmäinen yritys. Tässä kohtaa on jo pantu todellakin paremmaksi, mutta edelleen on mahdollisuus parantaa.


16. Devil May Cry

Hack 'n Slash pelien ykkös-sarjoihin kuuluu ehdottomasti DMC, ehkä jopa ykköseksi. Kakkonen on surkea ilmestys ja kolmonen koko sarjan kruunu. Mutta itse kehotan silti aloittamaan ensimmäisestä. Devil May Cry tutustuttaa maailmaan hienosti ja antaa erinomaisen kuvan siitä, millaista hack n slash parhaimmillaan on. Dante on erinomainen pelihahmo ja kokonaisuudessa synkkä ja väkivaltainen peli on täynnä fantasiatunnelmaa ja toinen toistaan parempia hetkiä.


15. Kingdom Hearts

Yksi omia suosikkipelisarjojani ja erinomainen esimerkki siitä, mihin Square Enix pystyy. Disney ja Final Fantasy lyövät menestyksekkäästi hynttyyt yhteen ja lopputuloksena on pelisarja joka on juonellisesti hyvin monipuolinen ja monimutkainen. Pelattavuuden suhteen pelisarja on parantanut huimasti sitten ensimmäisen, mutta kyllä tähän maagiseen fantasiamaailmaan täynnä Disney maailmoja, kannattaa tutustua ensimmäisen pelin kautta.


14. Uncharted: Drake's Fortune

Naughty Dogin kruununjalokiviä. Nathan Draken ensimmäinen peli ja yksi parhaimpien pelisarjojen alkuja. Vaikka tekisi mieli suoraan suositella sarjan neljättä pääpeliä, niin vahva suositukseni on aloittaa ensimmäisestä, koska sitä kautta pääsee kunnolla kiinni tarinaan joka on kokemisen arvoinen ja mikäli kiinnostus herää niin jokainen pääpeli parantaa edellisestä. Thief's End onkin sitten jo mestariteos.


13. Last of Us

Tämä on ehkä se Nauhgty Dogin magnum opus. Monella tavalla Last of Us tuntuu aluksi peliltä siinä missä monet muutkin, mutta se tapa jolla kokonaisuus on rakentunut, on omanlaisensa. Roolisuoritukset ovat erityisen hyviä ja maailma on todella kaunis. Tähän kun lisätään loistavasti jaksotettua pelaamista taistelujen ja tunnelmallisten tutkimuspätkien, sekä tarinan muodossa, niin kokonaisuutena on upea mestariteos. 


12. Soul Calibur III

Tappelupelejä on vaikka kuinka. Tekken, Street Fighter, Dragonball Z Budokai... Mutta itse nostan esiin Soul Calibur sarjan ja sen kolmannen osan. Tämä on vain jostakin syystä se, mitä itse ajattelen ensimmäisten joukossa, kun on kyse tästä genrestä. Hahmoissa on oikeasti eroja, mutta mikä tahansa hahmo voi voittaa minkä tahansa hahmon ja siinä se syvyys onkin. Vaihtelua on vaikka kuinka mutta ennenkaikkea, pelattavuus on sieltä parhaasta päästä.


11. Castlevania: Symphony of the Night

Vaikka itse vihaankin termiä Metroidvania, niin tämä on se peli joka teki siitä omansa. Symphony of the Night ei ole kuin monet klassiset Castlevaniat, mutta se on upea, syvällinen ja valtava kokonaisuus täynnä erityisen hyvin tehtyjä pomovihollisia. Varusteita on vaikka kuinka ja sitä kautta muuttujia on vaikka kuinka. Tutkittavana on kokonainen linna (kahdesti) ja sitä kautta tekeminen ja ennenkaikkea, löytäminen ei hetkessä lopu.


10. Resident Evil 4

Moni huutaa oitis että ensimmäinen Resident Evil on se must play, mutta itse nostan silti esiin nelosen. RE4 nimittäin muutti pelisarjaa juurikin sillä oikealla tavalla ja nousi sarjan suosituimpiin peleihin. Toiminnan ja kauhun upea yhdistelmä jossa asevariaatiota on vaikka kuinka, mutta myös vihollisvariaatiota riittää. Tämä peli vie pelaajan Resident Evil sarjaan ja Leon Kennedyn ohjaksissa matkasta tulee erittäin upea.


9. Heavy Rain

David Cage ja Quantic Dream ovat saaneet aikaan muutaman erityisen hyvän pelin. Fahrenheit on omiaan kunniamaininnan arvoiseksi, mutta Heavy Rain on se peli, joka aiheutta QTE tulvan. Tämä tarinallinen peli kertoi tarinan, joka ei katkennut pelaajan mokiin, se vain muuttui. Tämä on niitä tapauksia joissa pelit ovat kasvaneet aikuisiksi. Heavy Rain on kokemus joka tarjoaa todella paljon. Siinä on monta puolta ja ne kaikki toimivat todella hyvin.


8. Final Fantasy VII

FF sarja on legendaarinen. Se on myös muuttunut aivan liikaa niiltä ajoilta jolloin se oli parhaimmillaan. Vaikka itse pidänkin FF8:aa parhaana pelinä, niin silti suosittelen seiskaa, koska se on se peli joka nosti sarjan erityisen suureen tietoisuuteen. Se on myös ensimmäinen sarjan peli jonka pelasin alusta loppuun asti. Tämä on omiaan tutustuttamaan vuoropohjaiseen taisteluun ja Final Fantasy tyyliin.


7. Tetris

Klassisimmista videopeleistä klassisimpia. Idea on erittäin yksinkertainen ja osittain siksi tämä peli on niin koukuttava. Ideana on vain kasata palikoita siten, että yksi rivi täyttyy kokonaan. Palikoita tulee monissa muodoissa ja pelaajan tehtävä on koota niitä mahdollisimman järkevästi. Tämä on helposti opittava peli ja kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi niitä pelejä jotka jokaisen pelaajan tulisi vähintäänkin tietää nimeltä.


6. CTR

Rallipelejä on monenlaisia. Kilpa-ajo tietenkin Crash Team Racingin ykkösjuttu, mutta karttirallissa on mehusteena aseita joilla haitata muiden pelaajien tekemisiä. Monille tulee ensimmäisenä mieleen Mario Kart, mutta itse suosittelen CTR:ää sillä se on erityisen hyvä esimerkki siitä, miten rallipeli tehdään oikein.


5. Wolf Among Us

Telltale on omiaan luomaan tarinallisia pelejä jotka perustuvat täysin pelaajan omille valinnoille. Heidän Walking Dead sarjansa ensimmäinen kausi on niitä tunnetuimpia, mutta Fables sarjakuviin perustuva Wolf Among Us on se peli joka teki tämä tarinamonipuolisuuden parhaiten. Valintoja on paljon ja niillä on pitkälle kantavat seuraukset. Kyse on monesti valinta kahden mahdollisuuden välillä, mutta isossa kokonaisuudessa se ei ole niin yksinkertaista.


4. Batman: Arkham City

Arkham Asylumin jatko-osa joka on yksi parhaita sarjakuviin perustuvia pelejä ja yksi parhaita supersankaripelejä. Tämä on peli jossa tunnelma on erittäin vahva, hiiviskely todella onnistunutta ja toiminnassa on mukana yksi kaikkien aikojen parhaita taistelumekaniikkoja. Batman hahmoja on paljon ja heidät on tehty huolella. Tekemistä on paljon, maailma on vapaa ja monet erilaiset pelilliset elementit ovat vahvasti läsnä.


3. Witcher 3: Wild Hunt

Kolmas Noituri peli on sellainen kokonaisuus jossa on vaikka mitä. Tarinassa on paljon vaikeita valintoja, hahmoissa on monta todella mieleenpainuvaa ilmestystä ja toiminta on monipuolista ja erittäin miellyttävää. Tähän valtavaan kokonaisuuteen mahtuu vaikka mitä ja aikaa tähän uppoaa vaikka kuinka. Tämä on helposti yksi parhaita koskaan tehtyjä pelejä. Pääjuonta täydentävät monet sivujuonet ja pääpeliä täydentävät pari vahvaa DLC pakettia. Tämä on kokonaisuus joka tarjoaa upean fantasiapelin, runsaalla kattauksella aikuista materiaalia.


2. Spyro: Year of the Dragon

Tämä puhtaasti valinta omien suosikkipelien joukosta. Ensimmäisen pleikkarin aikakaudella Spyro oli kova sana ja todiste siitä että Insomniac Games osasi asiansa. Ensimmäinen Spyro oli erittäin hyvä peli mutta itse nostan esille kolmannen pelin sillä se on monella tavalla niin hyvä. Kakkonen on myös hyvä vaihtoehto, mutta itse pidän tästä pelistä niin paljon että kehotan todellakin kokemaan sen kokonaisuuden johon mahtuu todellaki, vaikka mitä.


1. Super Mario Bros.

Ensimmäinen pelaaminen konsolipeli ja se peli jonka voimin Nintendo teki pelaamisesta niin suosittua. SMB on todellakin yksi sellainen peli jolle todella monet pelit ovat paljon velkaa. Yksinkertainen pelattavuus ja yksinkertainen idea, mutta kuitenkin sen verran uudenlainen (aikoinaan) että se laittoi pyörät pyörimään, tai jotain sellaista. NES klassikko ja yksi tärkeimpiä videopelejä koskaan.