Minecraft_%20Story%20Mode.jpg?1616194243

Mitä mahdollisuuksia... joita ei käytetty.

 

Telltalen otos Minecraft maailmaan tutuilla ideoilla ja suurilla suunnitelmilla. Game of Thronesin jälkeen, voitto olisi ollut paikallaan, mutta lopputulos on juurikin se syvyn monttu pelitalon tuotoksissa heidän läpimurtonsa jälkeen.

 

 

 

Kaivosaskartelu: Tarinatila

Tämä on kuin se yksi peli, jonka aikaan tuntui että Telltale alkoi todella menettää otettaan, koska oli haukannut liian ison palan kakkua, useampaa kakkua. Samoihin aikoihin tämän pelin kanssa ilmestyi myös varsin pinnalliseksi jäänyt Game of Thrones. Tosin, tätä peliä sitten seurasivatkin yllättävän hyvä Guardians of the Galaxy ja pelitalon viimeinen erittäin laadukas Batman jatko-osansa kanssa. Minecraft: Story Mode on kuitenkin sitä pelitalon pohjamutaa josta seurasi merkittävä nousu, mutta liian myöhään. Telltalea ei enää ole, mutta vielä satunnaisesti vastaan tulee näitä pelejä joita ei ole vielä tullut pelattua. Mutta vähiin ne käyvät, varsinkin nämä merkittävästi omanlaisensa tapaukset.

 

Tuttua huttua ilman verta ja kiroilua

Minecraftin kohdalla on menty selvästi lapsille sopivampaan suuntaan. Pienempien pelaajien kosiskelu on hyvin ilmeistä muutamista erittäin ilmeisistä syistä. Pelattavuudessa kaikki on hyvin samanlaista kuin ennenkin, mitä tulee mekaniikkoihin ja ideoihin, mutta tyyli, on paljon lapsiystävällisempää. Verta ei ole yhtään ja kirosanatkin on siistitty pois. Lähemmäs kaikki muut Telltalen kulta-ajan peleistä olivat K18 luokkaa, kun taas Minecraft: Story Mode on K12 (vaikka olisi voinut olla ihan hyvin K7 luokkaakin. Pointti on kuitenkin siinä että pääpiirteittäin peli on juurikin sitä tasoa, mitä Telltalelta pystyi aikoinaan olettamaankin. Pelattavuuden kanssa on oitis kotonaan ja tarina alkaa nopeasti rakentumaan pelaajan valitessa dialogivaihtoehtoja. Episodien loppupuolella sitten taas odottaa päätöksiä jotka vaikuttavat vahvasti siihen, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

Pelin pääosassa on Jesse (poika tai tyttö pelaajan valinnan mukaan) joka yhdessä ystäviensä kanssa on osallistumassa rakennuskilpailuun, Minecraft hengessä. Tilanne kuitenkin johtaa lopulta koko maailmaa uhkaavan katastrofiin jonka vuoksi kaveruksut lähtevät jäljittämään sankarijoukon jäseniä, voidakseen pelastaa maailmansa. Tarinan edetessä sitten tulee vastaan päätöksiä jotka määrittävät sen että millainen suhde pelaajalle ja tietyille hahmoille lopulta muodostuu. Valinnoilla on tietysti väliä, mutta samanlaista vaikutusta valinnoilla ei vain lopulta tunnu olevan, kuin parhailla valinnoilla vaikkapa The Wolf Among Us pelissä tai Batman: Enemy Within osassa Batman saagaa. Siinä missä nämä kaksi sarjaa ovat sellaisia joille edelleen toivoisi jatkoa (päätöksen) vaikka Telltalea ei enää olekaan, niin Minecraftin kanssa kokonaisuus ei missään kohtaa nappaa samalla tavalla.

Todella iso osa peliä ovat tietenkin sen monet hahmot. Pahishahmot ovat hyvin selkeästi huomattavia kun taas muutamien hahmojen kanssa on selvää, että hahmossa on useita puolia ja pelaajan päätökset melkovarmasti sitten tuovat tietyn puolen esiin. Hyviä hahmoja saa vähän hakemalla hakea, mutta ykkönen on ehdottomasti Petra (Ashely Johnson - The Last of Usin Ellie) jolla on asennetta ja jonka ympärillä monet hankalimmat päätöksetkin ovat. Sitten on tietysti Lucas joka on näitä yllättävämmänpuoleisia hahmoja, juurikin sellainen joka voisi olla ihan täysi mulkku, mutta jonka kanssa mukaan on saatu vähän enemmnä sävyyttä. Sen sijaan pahisrintamalle menevä Aiden, on kuin pelkäksi mulkuksi tehty kiusaajahahmo. Pelissä ei vain ole samanlaista kiinnostavaa hahmovalikoimaa kuin monissa muissa Telltalen peleissä on ollut.

 

Tutut ideat, jotenkin ontuvasti

Pelattavuuden suhteen tutut jutut ovat mukana. Välillä valitaan dialogiavaihtoehtoja (joka on edelleen sieltä parhaasta päästä) ja välillä pelataan QTE hetkillä. Monet tilanteet ratkotaan joko X nappia naputtamalla, tai muutamilla satunnaisilla napin painalluksilla. Yllättäviä hetkiä ovatkin ne, jotka ovat kerrasta poikkiahetkiä. Joskus luvassa voi olla jopa yllätyspitkä osa jossa yksi virhe pakottaa pelaamaan koko osan uudestaan, mutta peli on loppuviimeksi sen verran helppo, että ei niitä kovin montaa huomannut ja ne muutamat jotka tuli huomattua, johtuivat siitä, että Minecraft on jotenkin ontuvasti toteutettu. Varsin nuolinäppäimillä tehtävät komennot tuntuvat tulevat viveellä ja joskus muissakin nappiralleissa pitää aika selvästi painaa kyseessä olevaa nappia. Tämä voi tietysti johtua siitäkin että viimeisimmät TT pelit joita pelasin, olivat ne uusimmat joissa kokonaispaketti oli todella selvästi optimoitu huippuunsa. Tämä voi olla sitä siirtymävaihetta.

Ne suurimmat ongelmat tässä kokonaisuudessa ovat kuitenkin juuri siinä, että iso osa pelistä on aika tylsää. Tarinaan ei juuri missään kohtaa todella pääse sisään eikä tämä hyvin Minecraft tyylinen grafiikka merkittävästi auta, vaikkei nyt haitaksikaan ole, yleensä. Valtaosa pelistä on vain oikean lähestymistavan arpomista, mikä voi joskus olla sitä että pitää vain puhua oikealle henkilölle, löytää oikea paikka jota painaa tai muuta vastaavaa. Parissa kohtaa peliä ole astetta ärsyttävämpää että päästäkseen eteenpäin, mitä mennä juuri oikeaan kulmaan kenttää, jotta varmasti huomasi sen pisteen, johon koskea. Tämä on eräs esimerkki siitä, että graafinen ulkoasu ei tee mitään palveluksia isoon kokonaisuuteen.

Pakettia ei myöskään auta se, että niitä oikeasti hyvin tehtyjä kohtauksia saa hakemalla hakea. Tietysti vitos episodissa on varsin näyttävä loppupuolen kohtaus, mutta valtaosan ajasta kaikki vähänkin painokkaammat hetket ovat aika heikosti toteutettuja. Monesti syynä on se että tilanne ratkeaa jotenkin todella typerästi, tai pelaaja ei oikein missään kohtaa pääse sanomaan tai tekemään mitä haluaa. Myös monet käänteet tuntuvat todella heikosti suunnitelluilta mikä vain edesauttaa tätä peliä jäämään aika vaisuksi.

 

Isoja suunnitelmia

Toisin kuin monissa muissa Telltalen peleissä, Minecraftissa tarina ei pääty siihen isoon tilanteeseen johon on koko pelin ajan oltu matkalla. "Viimeinen" episodi on kokonaan oma kokonainen seikkailunsa joka johdattaa pelaajan sitten muutamaan erikseen myytävään lisäepisodiin, selvästi DLCmäisempään lähestymistapaan. Tässä suhteessa tuntuu että tämän pelin kohdalla on aikanaan ollut astetta isompia suunnitelmia, sillä yleensä yksi kausi kutakin peliä kestää sen viiden episodin verran. Game of Thrones nyt oli kuuden episodin pituinen, mutta pointti on siinä, että Minecraft Story Mode ei odottanut kokonaan uutta kautta, vaan pidensi elinikäänsä irtoepisodeilla, jotka varmaan olisivat sitten olleet samanlaista settiä kuin viides episodi, eli omia kokonaisuuksiaan.

Minecraft on tietysti valtava franchise joka ei ole katoamassa minnekään ja joka tarjoaa pelaajalle enemmän mahdollisuuksia kuin monet valtavat pelisarjat. Tästä syystä on ymmärrettävää että Telltale pyrki aikoinana panostamaan tähän sarjaan vähän enemmän. Ongelmana kuitenkin on se, että Telltale ei osannut juuri keskittyä tähän sarjaan erityisen hyvin, mikä johtikin siihen, että tästä tuli toinen huti putkeen pelitalolle. Minecraft: Story Mode kun ei käyty hyödykseen oikeastaan mitään niistä monista mahdollisuuksista mitä tässä materiaalissa voisi. Rakentelu on yksittäisiä pikku minipelejä ilman mitään oikeasti erityistä sisältöä, mikä on siis todella iso hukattu mahdollisuus. Tämä kaikki olisi toiminut todella paljon paremmin jos pelissä iso osa valinnoista olisi ollut kosmeettisia rakennelmia koskevia. Jotakin sellaista mikä olisi todella näyttänyt mitä pelaaja rakentaisi jos saisi valita monista vaihtoehdoista. Tarinallisessa mielessä kokonaisuus kun on varsin tylsä.

Minecraftin kohdalla on 


Yhteenveto

Minecraft: Story Mode on juuri sellainen peli mitä Telltalelta pystyi aikoinaan odottamaan. Mutta kokonaisuutena kyseessä on heidän heikoimpia tuotuksiaan. Tarinassa on puolensa ja se on jaksotettu hyvin. Ongelmallista siinä kuitenkin on se, että Minecraft kokonaisuudesta ei oteta juuri mitään irti eikä tarinassa ole juurikaan oikeasti toimivia kohtauksia tai erityisen hyviä hahmoja. Minecraft grafiikkakaan ei tee isompia palveluksia. Selvästi nuoremmille pelaajille tehty peli ei vain samalla tavalla vie mukanaan kuin monet muut vastaavat pelit TT:ltä veivät. Ei suoraan huonoin heidän pelinsä, mutta yksi niistä.

 

+ Päätöksien muovaama tarina

+ Hyvä jaksotus

 

- Paljon huonosti toteutettuja kohtauksia

- Ei ota Minecraftista juuri mitään irti

 

Arvosana: 5,3

 

Välimallia