Dreams.jpg?1631535519

Unia ja unelmia

 

Dreams on peli joka taipuu vaikka miten moneen, jos sille jaksaa antaa tarpeeksi paljon aikaa, jotta oppii kaikki tarvittavat taidot monilta erilaisilta osa-alueilta kenttien rakentamisessa.

 

 

 

Unelmat

Mitä tulee Dreams peliin kokonaisuutena, niin se on aika moniuloitteinen kokonaisuus joka tähtää todella korkealle ja huomioiden mitä kaikkea lukuisat eri pelaajat ovat Dreamsilla tehneet, siitä on todella moneksi. Iso kynnys tässä kaikessa on kuitenkin sen kaiken tarvittavan materiaalin opetteleminen ja sitä opeteltavaa on todella paljon monista hyvin yksinkertaisista asioita varsin monimutkaisiin seikkoihin. Dreams on sekä mahdollisuus luoda omia pelimaailmoja kuin myös pelata muiden pelimaailmoja. Nopeasti siis tulee mieleen Little Big Planet.

 

Opeteltavaa ja kehitettävää heikolla käyttöliittymällä

Sanotaan heti että isoin ongelma tässä kaikessa on se käyttöliittymä. Tämä on sellainen peli joka ei vain tunnu luontevalta PS4:llä ja joka kuin huutaa pääsyä PC:lle jossa hiirellä kaikki voisi tuntua merkittävästi helpommalta. Ohjattavuudessa kun joutuu liikkumaan mitä monenlaisimmista suunnista ja kulmista samalla kun joutuu siirtelemään ja kääntelemään erilaisia palasia maailmoissa ja taitojen kehittyessä ja maailmoja muotoiltaessa, värittämään ja sävyttämään kaikkea mahdollista... niin pakotastakin kokonaisuus alkaa tuntua turhauttavan monimutkaiselta vaikka sen pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista ja mielekästä. No tietyssä pisteessä se ei ole enää kumpaakaan mikä pakostakin tuhoaa ison osan pelin viehättävyydestä.

Suuri syy siihen miksi tämä käyttöliittymä tuntuu niin huonolta on siinä, että se on jotenkin niin hidas ja epätarkka, että asioiden kääntely ja asettelu ei millään nappaa sillä tavalla kuin sen toivoisi. Tämä on pääasiassa se mihin kaikki tässä pelissä lopulta kaatuu. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, mutta koska pelattavuus ei ole järin mielekästä niin kehittämiseen ei vain jaksa panostaa niin paljoa, että se todella veisi mukanaan.

Ongelmallista tässä kaikessa on myös se, että opeteltavaa on niin naurettavasti, että se tuntuu pakostakin hyvin ylitsevuotavalta ja sitä kautta turhankin rasittavalta. Turhankin monella tavalla pelin tapa opettaa pelaajaa ei missään nimessä ole erityisen hyvä. Se on yhtä aikaa todella hidas ja täyteen ängetty kaikesta sisällöstä. Puhumattakaan että osa komennoista joita pelissä on, ei vain toimi sillä tavalla kuin niiden pitäisi. Osittaisena ongelmana tässä on se, että koska erilaisia komentoja on niin paljon niin tietyt asiat tuppaavat menemään ristiin keskenään ja sitä kautta ennestään sekava ohjattavuus sutkee pelimekaniikkoja entisestään.

 

Mielikuvitus ei ole rajana, luontivaihtoehdot ovat

Aivan aluksi pelaajalle esitellään hänen apurinsa, jonka voi valita muutamista vaihtoehdoista. Heti välittömästi Dreams tuntuu erittäin rajatulta. Tätä eräänläistä ohjattavaa karvaölliäistä ei voi juuri kustomoida ja vaihtoehtoja on hyvin vähän, mikä ei tee hyvää ensivaikutelmaa vaan luo perusteet kaikelle sille, mitä tuleman pitää. Tuleva ei ole juuri sen positiivisempaa, sillä kun alkaa tarkkailla että mitä kaikkea pelillä on tarjottavanaan, niin tuntuu erilaista muuttujien määrä on loppuviimeksi surullisen pieni. Tietysti on varmaan mahdollista että kun peliin syventyy merkittävästi enemmän, niin pystyy luomaan pienistä lähtökohdista jotakin todella merkittävää sillä alkaahan Minecraftinkin peruspalikoista. Pelkästään kun katsoo mitä kaikkea muut pelaajat ovat luoneet, niin aika moniin asioihin peli lopulta taipuu.

Itselläni monet pelin luomisideat ovat loppuneet aika lyhyeen, sillä opeteltavaa pelissä on niin paljon. Koska Dreams kannustaa luomaan asioita niin, ei tätä voi erityisen hyväksi asiaksi kutsua. Jos peliin jaksaa oikeasti panostaa, niin taatusti siitä saa paljon irti. Jos Little Big Planet tai Minecraft todella nappaavat, niin taatusti myös Dreams, sillä Dreams on paljon moniulotteisempi mitä Little Big Planet, sen perusteella miten paljon olen kumpaakin pelannut. Loppuviimeksi tälläiset pelit eivät ole juuri minulle tehtyjä sillä kärsivällisyys ei riitä kaiken opetteluun, ellei sitä kaikkea ole saatu yhtä aikaa sopivan simppeliksi ja nopeasti opetettavaksi. Dreams on tässä suhteessa turhan hidas, vaikkin simppelisti opetettu ja varsin kannustava.

 

Pelattavaa riittää ja lisää tulee

Se mikä todella tässä paketissa nappaa on se pelattavan sisällön määrä, mitä muut pelaajat ovat luoneet ja saattavat hyvinkin luoda tulevaisuudessa. Saa ajattelemaan että Dreamsista on moneksi, kun siihen jaksaa panostaa. Osa kentistä on varsin simppeleitä kun taas osaan on panostettu merkittävästi enemmän. Tietysit niitä bugejakin riittää sillä monella tavalla näihin peleihin ei ole aina panostettu kovinkaan merkittävästi. Tietysti monet pelaajat panostavat varsin paljon luomuksiinsa, mutta eivät kaikki. Jotkut luomukset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan todella onnistuneesti tehtyjä kun taas jotkut luomukset ovat kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta varsin huonosti tehtyjä tai sitten tavalla tai toisella yllättävän rasittaviksi tehtyjä.

Määrä ei korvaa laatua, mutta se ei olekaan Dreamsin pointti. Dreams on työkalu pelaajille, jonka avulla voi luoda mitä mielii. Rajoituksia on paljon, mutta periaatteessa peli yrittää tarjota mahdollisuuden tehdä mitä tahansa ja jotkut pelaajat ovat onnistuneet tekemään vaikka mitä. Siitäkin huolimatta, Dreams on sen verran rajallinen, että sen kanssa ajattelee, että parempaankin olisi varmaan pystytty, jos peliin olisi kasattu vielä enemmän sisältöä. Vaikka Dreams tarjoaa paljon mahdollisuuksia, ei sen kentän luonti ole kuitenkaan yhtä mielekäs kuin monissa muissa peleissä. Esimerkiksi Speedy Blupi nimisen pelin kentänluonti oli huomattavasti simppelimpi ja merkittävästi rajatumpi, mutta paljon mielekkäämpi kokonaisuutena. Dreams vaatii paljon aikaa, jotta siihen pääsee oikeasti sisään, mutta se ei vain tunnu niin hyvältä peliltä, että siihen viitsisi panostaa niin paljon aikaa, että siinä tulisi oikeasti hyväksi.


Yhteenveto

Dreams on peli joka pyrkii todella isoihin asioihin ja tarjoaa pelaajalle työkalut moninaisten luomusten tekemiseen. Isoin ongelma pelissä on sen totuttelua vaatia, paikoin rasittava turhauttava ohjattavuus ja tautinen määrä opeteletavaa sisältöä. Erilaisia vaihtoehtoja luomuksiin tuntuu olevan paljon, mutta silti rajatusti, eikä peli missään vaiheessa todella tunnu siltä, että se tarjoaisi tarpeeksi vaihtoehtoja ja muuttujia. Dreams vaatii aikaa, jotta siinä tulee oikeasti hyväksi. Se tuntuu syvällisemmältä kuin Little Big Planet ja Minecraft, mutta ei varsinaisesti paremmalta, sillä kokonaisuudesta tuntuu todellakin puuttuvan niin paljon niitä asioita, jotka tekisivät siitä koukuttavan.

Dreams on kokonaisuus jossa hyvä idea, tuntuu jääneen keskeneräiseksi.

 

+ Kattavan editiori

+ Paljon oppaita

+ Paljon pelaajien luomaa sisältöä

 

- Heikko käyttöliittymä

- Vaatii tuhottomasti aikaa opetteluun

- Tuntuu hyvin rajatulta

 

Arvosana: 5,0

 

Välimallia