Arvostelu tulee paljon ja tärkeää onkin asettaa tietynlainen asteikko jonka mukaan pelejä sitten arvostelee. Monet asiat vaikuttavat lopulliseen arvosanaan aina pelin hahmoista, pelattavuudesta ja tarinasta alkaen, mutta lopulta kaikki päättyy kokonaisarvosanaan.

 

 

 

Asteikko 0-10

 

0 - Ei mitään hyvää (Pohjanoteeraus) 0,5 -> Saastaa

1 - Surkeimmista surkeimpia / Ei ole hankkimisen arvoinen (Epäonnistuminen) 1,5 -> Kaamea

2 - Kannattaa välttää (Surkea) 2,5 -> Heikko

3 - Selkeästi huono / Erittäin huono (Pettymys) 3,5 -> Säälittävä

4 - Enemmän huono (Huono) 4,5 -> Huonommalla puolella

5 - Hyvä ja huono (Välimallia) 5,5 -> Paremmalla puolella

6 - Enemmän hyvä (Hyvä) 6,5 -> Erinomainen

7 - Selvästi hyvä / Erittäin hyvä (Loistava) 7,5 -> Erityinen

8 - Kannattaa pitää mielessä (Mahtava) 8,5 -> Fantastinen

9 - Parhaista parhaita / Hankkimisen arvoinen (Mestariteos) 9,5-> Legendaarinen

10 - Ei mitään huonoa (Täydellinen)

 

Niin monia asia vaikuttaa lopulliseen arvosanaan että veisi tovi luetella kaikki. Tärkeää on kuitenkin muistaa että kyseessä on mielipide ja meistä jokaisella on omanlaisensa.


Koska olen vuosien saatossa pelannut lukuisia eri pelejä, mutta aloin kasata ajatuksiani tänne vasta viime aikoina, niin en koe kovin järkeväksi laittaa tänne kaikki niitä huippupelien arvosteluja jotka sen kyllä ansaitsisivat. Saatan harkita sitä ehkä joskus jonkinlaisena "Best of" kirjoitelmana tai kokoelmana, jos tänne nyt jaksaa kirjoitella.

Tiettyjä poikkeuksia voisi harkita jos tilanne olisi sopiva. Esimerkiksi pelit jotka ovat vahvasti yhtä, saattaisivat olla tälläisiä.


On tärkeää myös ymmärtää että mitä enemmän pelaja pelaa, sitä enemmän vertailupohjaa saa. Vaikka peli X saattaisi pitkään tuntua todella huonolta, niin jossakin vaiheessa saattaa tulla peli Y joka vaikuttaa vieläkin huonommalta. Silloin pitäisi palata pelin X pariin, ottamaan selvää että kumpi onkaan oikeasti se huonompi. Sitä tulee tosin harvemmin tehtyä sillä itse luotan sen verran omaan arviointiini, että en mielelläni palaa niiden pelien pariin, joista olen murskaavaa kritiikkiä kirjoittanut. Arviot toimivat sitä kautta myös omana muistilistanani.