Tietyt asiat Final Fantasy tekee systemaattisesti väärin, mutta vaikka näin on, niin se oikeasti ottaa päähän vain joskus, mutta kun jokin asia menee todella pieleen, ei se unohdu sitten millään, vaikka se ei olisi erityisesti peliä rikkova asia. Tapaukset joissa tarina sössitään ottavat monesti päähän aivan yhtä paljon kuin tapaukset joissa pelattavuus sössiitään. Tavalla tai toisella.

 

 

 

Aika itsestäänselvä idea

 

LISÄMAININTOJA

 

Verisempi toteutus - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins

Tuntuu että tämä on yksi asia mitä pelin olisi pitänyt hyödyntää enemmän eikä peitellä sitä kristalloitumisilla, sillä väkivaltaisuus oli isossa tyyliroolissa alkunäytöksessäkin.

 

Valikkojen muokkaus - Final Fantasy VIII

VII:sta mallia ottaen, olisi hyvä jos valikkoja voisi hieman muokata omanlaisekseen edes värin kautta. Kyllähän harmaasävy toimii, mutta silti olisi kiva mahdollistaa edes jonkinlainen vaihtelu.

 

Cloudin muistot - Final Fantasy VII

Tämä on osa-alue joka olisi voitu tehdä paljon nopeammaksi ja siten että pelaajan ei tarvitsisi käydä sitä läpi itse, vaan kaikki kerrottaisiin siten että pelkkä lukeminen riittää.

 




24. Vähemmän lässytystä - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Mukana kulkevat ryhmäläiset voisivat joko sanoa oikeasti uusia juttuja, tai pitää turpansa kiinni. Valtaosan ajasta he laukovat muutamia samoja kommentteja joihin menee maku todella nopeasti. Tämä on yksi näitä kliseitä joista voisi toivoa pääsevänsä eroon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, sillä sen verran kauan tälläiset asiat ovat olleet osana pelejä ja harvemmin niistä on sanottu mitään positiivista. Varsinkin kun tämä on grindaamiseen perustuva peli, niin siinä samalla se lässytys korostuu entistä enemmän.


23. Tarinan jako ympäriinsä - Final Fantasy XV

Jotta tarinasta saisi kokonaiskuvan, ei pääpeli yksinkertaisesti riitä vaan pitää katsoa elokuva, pelata jotain ohjeispelejä ja vaikka mitä. FFXV on tarinallisesti todella hajallinen ja kun mukaan heitetään vielä DLC episodit, niin kokonaisuus leviää entistä enemmän käsiin. Tämä on suoraan sanoen typerä veto ja vaikuttaa siltä, että tässä kohtaa on nyt valmis peli tehty sillä tavalla, miten Final Fantasy VII on laajentunut pääpelin jälkeen. Ongelmana vain sattuu olemaan se, että tämän pelin kohdalla kokonaisuus on tästä syystä aika vaikeaselkoinen ensimmäisellä pelikerralla.


22. Garland haarniska - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä on yksi pelin suurimpia todellisia missattuja mahdollisuuksia johon alkunäytöksessäkin selvästi viitataan. Tämä olisi ollut se lähestulkoon paras viimeinen silaus tähän hahmoon. Haarniska joka on suoraan Garlandin tuttu haarniska, joka sitten olisi pelaajan käytettävissä ja antaisi mahdollisuuden tuntea oikeasti pelaavansa ensimmäisen FF pelien ensimmäisellä roistohahmolla. Tietysti siihen olisi pitänyt tuoda myös asiaan kuuluva ase, mutta tämä on yksi asia mikä pelistä puuttuu, mikä siinä olisi ehdottomasti pitänyt olla.


21. Farmaasismäärä - Final Fantasy X

Se on niin ylimitoitettua, jos haluaa nuijia kaikki Dark Aeonit. Kyllähän FF sarjassa on miltein aina ollut tälläisä eliittipomoja joiden voittamiseen vaaditaan todella paljon hahmonkehitystä, mutta FFX on se peli jossa on mennyt täysin yli. Näitä vihollisia on niin paljon ja ne ovat niin kestäviä, että niiden voittamiseen tarvitaan parhaiden aseiden lisäksi aika kovat statsit, mikä vain lisää sitä farmaamiseen määrä, joka on niin turhauttavaa. Tämän pitäisi olla paljon nopeampaa jatai helpompaa.


20. Necron - Final Fantasy IX

Necron hahmona tuntuu aivan turhalta lisältä loppuhuipennukseen. Kujan ja Garlandin suhteen IX teki sen, mitä IV:n olisi pitänyt tehdä Golbezin ja Zemusin suhteen, mutta sitten mukaan sotketaan tämä hahmo joka on kuin viime hetken deus ex machina tai täysi yllätys lisäys jolla ei ole mitään pohjustusta. Tämä olisi toiminut kelvollisesti, jos Garland olisi tehnyt vielä viime hetken yllätyksen ja ollut se lopullinen pääroisto, mutta Necron ei toimi ja on ehkä paras esimerkki tarpeettomasti loppuun lisätystä yllätyspahiksesta joka ei kuulu tarinakokonaisuuteen.


19. Vuoropohjainen taistelu - Final Fantasy Type-0

Tämä peli olisi tarvinnut kipeästi vuoropohjaista taistelusysteemiä koska hahmojen synergiat ja omalaatuisuudet olisivat päässeet todella hyvin oikeuksiinsa. Käytössä oleva systeemi on kelvollinen, mutta tuntuu että tämä on sellainen asetelma josta olisi saatu enemmän kuin runsaasti irti sillä kaikista klassisimmalla taistelusysteemillä.


18. Yojimbo Dark Aeon - Final Fantasy X

Vaikea pääasiassa siksi, koska jostakin käsittämättömän typerästä syystä, tämä taistelu täytyy käydä läpi 5 kertaa putkeen. Ei ole omasta mielestäni hyväksyttävä tapa tehdä vaikeustasoa, pakottamalla taistelemaan samaa erityisen vaikeaa vihollista vastaan ei vain kahta kertaa, vaan viisi kertaa ja vielä putkeen. Ei tämä Aeon nyt niin erikoinen ole, että sen kanssa pitäisi tehdä tälläinen veto.


17. Hahmopainotus/tehokkuus eliittipomotaisteluissa - Final Fantasy X

Tietyt hahmot ovat erityisen tarpeellisia tietyissä taistelussa ja nämä hahmot on valikoitu melko heikosti. Erityisesti ärsyttää että Wakka on yksi kovimpia suuren vahingon tuottajia superhyökkäysten ansiosta, mutta hänellä pelaaminen vaatii huonon minipelin jatkuvaa pelaamista. Sen sijaan monet paljon paremmat hahmot eivät pysty läheskään samanlaiseen vahingontuottamiseen. Voisi luulla että tässä kohtaa sarjaa, kaikilla hahmoilla olisi jotakin mikä tekisi heistä kelvollisia kandidaatteja pelin suurimpiin haasteisiin.


16. Cliven miekan kanto - Final Fantasy XVI

Itse pidän siitä kun hahmot kantavat miekkaa selkänsä takana, vaikka se onkin epäkäytännöllistä ja monesti epärealistista. Tässä tapauksessa todella, koska Cliven miekka on niin pitkä. Tuntuu että tässä olisi ollut helppoa tarjota jonkinlainen taikuusratkaisu jonka kautta koko ongelmaa ei olisi, tai sitten kiinnike/tuppi olisi erilainen, tai jotain. Se on pieni asia, mutta koska Clive vetää miekan monesti esiin ja sitä rataa, niin tämä tuntuu jatkuvasti nousevan mieleen. Kyllähän tämä on vähän erilainen kuin Witcher 3:ssa, jossa selvästi näkee että Geralt vetää ja laittaa miekan tupen läpi takaisin, joten se on sentään jotain.


15. Darkness Manifested ulkoasu enemmän kuin Chaos - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä pelin eräänlainen pääroisto/loppuhuipennus on pääasiassa vähän samanlainen mitä Chaos sarjassa on, mutta tehty jotenkin hoopomman näköiseksi ja saisi olla paljon hienomman tyylinen. Ihmismäisempi lähestymistapa tähän hahmoon on tavallaan hyvä, mutta olisi saatu tehdä paljon paremmin, sillä tälläisenään tuntuu että kaikki on tehty vähän turhan laiskasti jotta se oikeasti toimisi. Tämä olisi ollut lähestulkoon napakymppi, jos tämä hirviö olisi tehty sellaiseksi, millainen Chaos on siinä ensimmäisessä Final Fantasyssä, mutta tämänkin Team Ninja ryssi kikkailulla.


14. Gold Saucer minipelit - Final Fantasy VII

Ohjattavuus tekee näistä hyvin hankilia ja niitä on loppuviimeksi myös todella vähän. Sanotaan että kaksi kertaa enemmän ei olisi kohtuutonta. Lisäksi joissakin ohjattavuus saisi olla paljon parempi. Tietyt minipelit kyllä toimivat oikein hyvin, mutta parempi olisi että minipelit olisivat sellaisia, joiden pelaaminen olisi oikeasti hauskaa. Sitten on myö se, että nopeatempoisuus olisi paikoitellen myös plussaa, etenkin jos peliä haluaa pelata enemmän, syystä tai toisesta.


13. Queen of Cards - Final Fantasy VIII

Niin epämääräinen ja monimutkainen että ilman ohjeita tuntuu mahdottomalta ja ohjeenkin kanssa ei lopulta ole edes vaivan arvoinen. Jos nyt välttämättä haluaa kerätä kaikki Triple Triad kortit, niin sitten tämä on pakko tehdä. Trophyjen suhteen tämä ei ole pakollinen, luojan kiitos. Kokonaisuudessa on niin paljon lähemmäs satunnaisilta tuntuvia ratkaisuja, että siitä voi olla turhankin vaikeaa saada kiinni. Asiaa ei myöskään auta se, että tässä vaiheessa, peliin kuuluvat kaikki mahdolliset roskasäännöt mitä peliin vain kuulua ja iso osa korteista on täysin missattavia kauan ennen tätä.


12. Vähemmän roinaa / Merkityksellisiä varusteita - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä koko idea loputtomasti määrästä tavaraa on enemmän kuin typerä ratkaisu, lähemmäs kaikissa peleissä joissa tätä ilmenee. Kaikki menee aina paremmin, jos suuren roinamäärän sijaan tulee paljon vähemmän tavaraa jolla on oikeasti jotakin merkitystä ja hyötyä. Tässäkin pelissä tavaraa saa jatkuvasti olla muokkaamassa ja useimmiten erot ovat todella pieniä, mikä vain johtaa siihen että kaikki tämä tavara on vain tarpeetonta lisätekemistä kaiken muun oheen, kun roinaa saa jatkuvasti olla poistamassa/myymässä/järjestelemässä/sumplimassa tms.


11. Lisää kohtamisia, myös DLC hahmojen kanssa - Dissidia: Final Fantasy NT

Tämä on yksi niitä pelejä johon on tullut lisää tavaraa pelin ilmestymisen jälkeen mutta kokonaisuus on silti jäänyt raakileeksi. Eräs asia on se, että mukaan on tuotu uusia hahmoja, mutta niitä ei ole käytetty kunnolla mihinkään, mikä on sääli. Monet hahmot on tehty todella hyvin, mutta kokonaisuutena kaikki jää todella kesken monella tavalla ja kaikki olisi toiminut paremmin, jos eri hahmot olisivat kohdanneet useamman ja tarinaa olisi tätä kautta syvennetty merkittävästi. Kokonaisuuteen jää liikaa aukkoja ja tuntuu että kaikki petaa jotakin, mitä ei tapahdu.


10. Ultima Weapon Origin - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä on yksi monista tyylillisesti hienoista, mutta samalla aikaa muutoin pilatuista hahmoista. Sanotaan että Ultima Weapon Origins olisi toiminut aivan hyvin ilman että Astos niputetaan samaan ja sellainen tämän olisi pitänyt olla. Mahdollisesti maan syvyyksissä elänyt hirviö, tai keinotekoisesti luotu hirviö, mahdollisesti samanlainen alkuvoima kuin Darkness Manifested. Joka tapauksessa hienon näköinen, mutta olisi pitänyt olla irrallinen Astosista, mutta se nyt ei ole tämän pelin ainoa asia mikä kaipaisi muutoksia.


9. Enemmän taikuuden käyttöä tyyliseikkana - Final Fantasy XVI

Tuntuu että tämä on yksi pelin nerokkaimpia tyyliratkaisuja ja siitä olisi saatu irti vielä paljon enemmän. Monet modernit asiat maailmassa olisi voitu kääntää fantasiamuotoon juurikin tälläisillä ratkaisuilla. Se miten hahmo sytyttää piipun, tai toinen hahmo kynttilän on pientä verrattuna siihen miten isommin kaikkea olisi voitu ajatella ja kehittää tässä kokonaisuudessa. Tämä on enemmän kuin loistava lisäys isoon kokonaisuuteen ja yksi pelin parhaita tyyliseikkoja. FF peleissä tiede ja taikuus ovat monesti olleet yhdessä, mutta tämä on uusi versio siitä ja sitä pitäisi käyttää enemmän.


8. Vihollisten tason nousu Squallin tasoon nähden - Final Fantasy VIII

Tämä on merkittävä ongelma parilla tavalla. Ensisijaisesti siksi, että kaikki hahmon tason nostaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska vihollisten taso nousee samaa tahtia. Kaikki taistelut ovat näin ollen periaatteessa tarpeettomia kaikessa muussa paitsi magian vetämisessä ja esineiden farmaamisessa. Tämä tuntuu olevan yksi asia, mikä tuhoaa kaiken mitä tälläiseen peliin oikeasti kuuluu. Koska hahmojen kehittäminen on kaksiteräinen miekka, poistuu pelistä yksi merkittävästi kantava ominaisuus. Kyllähän levelaaminen on tavallaan vaatimus monien muiden asioiden kuin hahmonkehityksen vuoksi, mutta tämä on tahallinen haittavaikutus joka on yksi pelin kriittisimpiä ominaisuuksia ja koska sitä ei ole missään mussa FF pelissä (millä olisi väliä tai joka tulisi mieleen) kertoo se tämän idean typeryydestä.


7. Seraph Sephiroth - Final Fantasy VII

Mikä on mahtanut olla syy siihen, että tämä vihollinen on nimetty Safer Sephirothiksi EU versiossa, vaikka kyseessä on selvä serafi. Tämä voi olla monille hyvin pieni ja mitätön asia, mutta omalla kohdalla tuntuu todella häiritsevältä, jopa siinä määrin että en itse edes haluaisi käyttää tätä "virallista" termiä, vaan enemmänkin sitä termiä, joka se oikeasti on. Kun ottaa huomioon että kyseessä on aivan lopussa oleva tapaus ja tälläisiä räikeitä käännösvirheitä ja typeryyksiä on videopelihistoria täynnä, niin tämä ei ole mitenkään uusi asia, niin tämän voisi antaa anteeksi. Voisi, mutta en anna.


6. Torgalin voimakkuus ja käyttö - Final Fantasy XVI

Tässä pelissä pitäisi olla paljon enemmän muuttujia Torgalin käytössä, pääasiassa siten että tästä koirasta pitäisi saada paljon voimakkaampi paljon aikaisemmin ja mielellään myös paljon monipuolisempi. Monesti tuntuu että Torgal ei vain saa vihollisia hengiltä itse vaan pelaajan täytyy tehdä kaikki. Tämän lisäksi koska Torgal pystyy vain muutamiin asioihin, tuntuu että tämä koko idea on ollut jokin viime hetken ratkaisu. Erittäin hyvä ratkaisu, mutta kyllä tästä olisi pitänyt ottaa paljon enemmän irti, jotta Torgalin käytössä olisi kokonaan oma taktiikkansa joka toisi peliin entistä enemmän mahdollisuuksia taistelun suhteen.


5. Sephirothin salaperäisyys puuttuu - Final Fantasy VII Remake

Sephiroth esitellään tässä pelissä aivan liian äkkiä, verrattuna alkuperäiseen, jossa sillä mysteerillä todella leikittiin oman aikansa. Tämä on tietysti niitä tapauksia että alkuperäistä pelanneet eivät koe erityistä mysteeriä ja eivät välttämättä nekään, jotka tietävät jotain pelihistoriasta, sillä Sephiroth on aika tunnettu. Mutta kun hahmo esitellään heti ensimmäisen tehtävän jälkimainingeissa, niin tuntuu pakostakin siltä, että tästä hahmon mysteeripuolesta, ei ole edes yritetty rakentaa mitään ja siinä samalla on onnistuttu pilaamaan muutama erittäin ikimuistoinen hetki pelistä.


4. Enemmän päätöksiä - Final Fantasy VII Remake

Ykköspelissäkin oli satunnaisia päätöksiä, niin olisi niitä voinut olla tässäkin, mutta enemmän. Merkittävästi enemmän. Kyllähän mukana on joitakin päätöksiä, joista osa kysytään pelaajalta suoraan ja osa tulee päätösten kautta, joissa ei niin suoraan kysytä mitään. Siltikin tuntuu että päätöksiä pelissä olisi saanut olla paljon enemmän ja useiden hahmojen kanssa. Kenelle Cloud antaa kukan, mitä hän vastaa missäkin tilanteessa ja niin edelleen. Kun tarinaa muutenkin laajennettiin niin tätäkin osaa olisi voitu laajentaa merkittävästi enemmän.


3. Elokuvapätkät - Final Fantasy VII / VIII

Koska näitä pätkiä kummassakin pelissä on, niin tuntuu todella ärsyttävältä että niitä käytetään niin vähän. Erityisesti VII:ssa tämä tuntuu todella turhauttavalta koska mukana on myös niitä huonomman näköisiä elokuvapätkiä ja niitäkin käytetään todella vähän mikä korostaa omalla tavallaan sitä, että niiden mukana olo ylipäätään tuntuu lähes tarpeettomalta koska niitä ei osata hyödyntää läheskään sillä tavalla, miten niitä pitäisi. VII on näistä kahdesta se ylivoimaisesti parempi esimerkki, koska monessa kohtaa on yritetty, mutta koskaan ei menty tarpeeksi pitkälle.


2. Ääninäyttelyn määrä - Final Fantasy IV

Sitä voisi olla paljon enemmänkin, sillä kun tehdään eräänlainen 3D remake johon myös tuodaan ääninäyttelyä mukaan, niin kenen idiootin ajatus on, että sitä tuodaan peliin vain muutamissa, aika harvinaisissa kohdissa peliä. Kun tämä ratkaisu päätetään tehdä, niin voitaisiin sitten yhtä hyvin ääninäytellä kaikki tarinapätkät, ellei peräti aivan kaikkia osia pelistä. Tälläisenään lopputuloksesta tulee sellainen vaikutelma että ääninäyttely on tuotu mukaan sellaisena kivana lisäajatuksena, vaikka sen pitäisi olla yksi pääajatuksista.


1. Päähahmojen ikärakenne - Koko sarja

Tämä on niin usein toistuva asia, että se alkaa oikeasti ärsyttää. Pääasiassa sanoisin että päähenkilöiden tulisi varsinkin olla noin 5 vuotta vanhempia, mieluummin noin 25 kuin noin 20, sillä tuntuu että monet hahmot muutenkin käyttäytyvät ja toimivat siten että heidän tulisi olla vanhempia ja monet kuviot eivät isommin edes käy järkeen niin nuorilla päähenkilöillä. Lisäksi, kun tätä samaa juttua on toistettu niin kauan, alkaa se tuntua jo melko tylsältä ja tarinarakenne alkaa olla toistoa. Varsinkin Squallin ja Cloudin pitäisi olla vanhempia mitä ovat.