Nykyään videopeleissä alkaa olla enemmän ja enemmän valintoja ja mikäli kyseessä sattuu olemaan tarinapainotteinen peli, niin näillä valinnoilla voi olla todella kauaskantoisia seurauksia. Se tekee niistä niin hyviä, vaikkakin samalla todella piinallisia.

 

 

 

Valinnat muokkaavat tarinaa ja vievät sitä eteenpäin. Hyviä valintoja ovat ne joilla on oikeasti väliä, sillä ajoittain tulee vastaan myös valintoja jotka eivät oikeastaan merkitse yhtään mitään pelin kannalta. Telltale Gamesin nykyiset pelit tuppaavat perustumaan valintojen tekemiselle ja itse todella pidän niistä. Mutta myös monet muut pelit sisältävät näitä valintoja.

 

Vähän sääntöjä:

 

- Pelistä voi olla useampi kuin yksi valinta, mutta episodipeleissä, vain yksi per jakso

- Valinnan ei ole pakko tapahtua yhdessä hetkessä, vaan se voi olla monien valintojen summa

  • Tällöin aiempi sääntökohta ei päde, koska valinta itsessään tapahtuu useammassa kohdassa kokonaisuutta.

 

SPOILEREITA LUVASSA!

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Knightfall YES/NO - Batman: Arkham Knight

- Lopetanko Batmanina olemisen vai en? Lopetanko pelin vai en?

 

Rachni kuningatar (tapa/säästä) - Mass Effect

- Hävitänkö kokonaisen lajin universumista vai pelastanko lajin sukupuutolta?

 

 Palkinto Gaunterilta - Witcher 3: Wild Hunt (Hearts of Stone)

- Mitä saisi olla?

 
24. Tapa tai säästä Letho - Witcher 2: Assassins of Kings

Aluksi tämä voi vaikuttaa todella simppeliltä ratkaisulta, mutta kun asiaa miettii tarkemmin ja/tai on tutkinut asioita ja tarinaa, niin tämä ei ole ihan niin yksinkertaista. Letho teki mitä teki, mutta hänellä oli omat syynsä. Witcher maailmassa asiat kun eivät ole niitä yksinkertaisimpia.


23. Rose vai Velvet - Overlord

Tämä on yhtä aikaa kaksi valintaa. Kummasta haluan puolisoni ja olenko ulkoisesti hyvä vai paha. Rose on kiltti ja lempeä nainen ja hänen kanssaan linnasta tulee neutraalimpi. Velvet on räväkkä ja turhamainen ja hänen kanssaan linnasta tulee selvästi roistolle sopivampi. Nämä kaksi täysin erilaista naista ovat samalla yksi näitä monia romanssi valintoja joissa on hyvin vaikeaa valita vain toinen. 


22. Tapa tai säästä Loghain - Dragon Age: Origins

Loghain on pitkään ollut iso ongelma pelissä ja hän on tehnyt aika pahoja asioita. Lopulta tilanne etenee yhteenottoon joka voi päättyä monella tavalla. Iso valinta tulee olemaan että tapanko Loghainin vai en. Hänestä nimittäin voi saada liittolaisen, mutta haluanko sitä? Haluanko päästä hänestä eroon, mutta vajoanko silloin hänen tasolleen?


21. Sotilas vai siviili - Spec Ops: The Line

Koittaa hetki kun pelaaja päätyy tilanteeseen jossa hän on tarkka-ampujien tähtäimessä ja hänen on tehtävä valinta. Kaksi miestä on syyllistynyt vääryyksiin. Toinen on siviili ja toinen sotilas ja heidän rikoksensa ovat erilaiset. Sinun tehtäväsi on tappaa toinen ja armahtaa toinen.

Mutta mukana on myös salainen vaihtoehto. Tapa tarkka-ampujat ja jatka matkaa tekemättä valintaa. Oli miten oli, tämä on vaikea päätös pelissä, jossa päätökset ovat monin paikoin aika pahoja ja ajoittain todella helppoja mutta raskaita.


20. Kuka voittaa -  Fahrenheit

Loppuhuipennus on tässä pelissä sinänsä jännä, että loppuratkaisuja on kolme. Mikäli pelaaja tekee parhaansa ja voittaa on kyseessä onnellinen loppu. Mikäli Oraakkeli voittaa, on kyseessä realisitinen loppu ja jos Kyborgi voittaa on kyseessä paha lopetus. Lopetus on pitkälti pelaajan valinnasta kiinni koska tiettyihin lopetuksiin pääsee vain jos tahallaan mokaa, tai ei ole kovin hyvä pelissä. Itselläni kyseessä oli mielenkiinto siitä, mikä olisi toimivin lopetus.


19. Säilytä tai tuhoa Handsome Jack AI - Tales from the Borderlands: Vault of the Traveller

Handsome Jack ei ole se paras mahdollinen kaveri. Pelin toinen päähenkilö Rhys on pahiksi onneksi saanut tekoälyversion Jackista päähänsä ja heidän yhteenottonsa päätyy lopulta tappeluun jonka lopussa Rhys repii sirun irti. Nyt päätös kuuluu: Tuhoanko Jackin vai vangitsenko myöhempää varten? Ei ole varmaa että jatkuuko pelin tarina, mutta tuolloin, valinta oli hankala. Kyseessä on mielipuoli, mutta voiko hänestä olla jotakin hyötyä myöhemmin?


18. Viimeinen neuvo Clementinelle - Walking Dead season 1

Clementine on alusta asti se moraalinen kompassi. Päähenkilö Lee tekee monia valintoja mutta tehdessään valintoja, on selvää että Clementine katselee ja oppii. Kaikki kulminoituu lopulta hetkeen että Lee kuolee, tavalla tai toisella. Se suuri valinta pitää tehdä nopeasti: Mitä sanon Clementinelle viimeisenä opetuksena?

Tämän valinnan tekemiseen ei ole paljoa aikaa ja sanat voivat vaikuttaa todella paljon siihen, miten Clementine jatkaa tästä eteenpäin, ilman Leen jatkuvaa opastusta.


17. Juonko itse vai juoko Morrigan: Well of Sorrows - Dragon Age: Inquistion

Ykköspelissä mahdollinen Wardenin rakkauden kohde, noita Morrigan ilmestyy myös Inquisitioniin. Vastaan tulee lopulta päätös jossa pelaaja on suuren voiman lähteellä. Juonko itse ja saan suuret voimat suurine riskeineen, vai annanko Morriganin juoda. Itselleni tämä päätös oli poikkeusvaikea, kun Morrigan on oman Wardenini "puoliso".


16. Romanssi - Mass Effect 2

Mass Effect ykkösessä oli vain pari mahdollista romanttista kumppania, tällä kertaa niitä on enemmän ja pari todella hyvää. Tämä on niitä valintoja jotka elävät pelin mukana. Jos haluaa romanssin jonkun kanssa niin se on helposti pitkä prosessi ja vieläpä sellainen jonka voi pilata surkeilla valinnoilla. Lisäksi romanttisia kumppaneita voi olla vain yksi, joten valitsemalla yhden, voi lopullisesti menettää mahdollisuuden muihin.


15. Anna hänen mennä / Mene hänen peräänsä - Wolf Among Us: Cry Wolf

Wolf Among Us on mestariteos. Se saattaa myös hyvinkin olla ainoa kausi mitä Telltale tekee aiheesta. Noir tyyliin uskollisesti loppu on cliffhanger jossa pitää tehdä yksi ratkaiseva valinta heti sen jälkeen kun seuraa nopea hetki jonka aikana pelaaja saattaa vetää pari aika hurjaa johtopäätöstä isosta tarinasta. Käy ilmi että Nerissa saattaa olla valeasuinen Faith tai hän oli alunperin Faith tms, valinnaksi jää seuraava: Seuraa Nerissaa tai anna Nerissan mennä?

Jälkimmäisellä valinnalla Bigby sivuuttaa juuri vetämänsä johtopäätöksen ja antaa asian olla. Toinen vaihtoehto johtaa siihen että Bibgy lähtee Nerissan perään, mahdollisesti tivaamaan vastauksia tai kertomaan että tietää. Se ei kuitenkaan selviä koska cliffhanger. Tämä valinta on myös siksi hankala että haluanko kauden päättyvän selvään cliffhangeriin vai en?


14. Polta tai säästä Glamour Tree - Wolf Among Us: Crooked Mile

Toinen todella hankala valinta Susi joukossamme pelistä suunnilleen keskivaiheilta. Bibgy ja Snow ovat löytäneet noidan joka tekee laittomia glamoureita. Tilanne on monimutkainen ja pelissä on paljon. Lopulta Snow käskee polttaa puun josta taikaesineet on tehty. Päätös on kuitenkin pelaajan. Pitäisikö puu polttaa koska se on uuden pomon / mahdollisen mielitietyn tahto vai pitäisikö se säästää koska siitä voi olla hyötyä, joka myös lisää vasta-argumentin, pitäisikö se polttaa koska siitä voi olla harmia.

Tämä päätös korostaa samalla sitä yleistä päätöstä että haluaako pelaaja olla: Pelätty, vai rakastettu? Hyvä vai paha valinnat ovat jatkuvasti läsnä ja tämä on yksi selvimpiä.


13. Mitä vastaan Elenalle - Uncharted 4: Thief's End

Tämä on yksi selvästi joukosta erottuva. Riippumatta siitä mitä vastaat, lopputulos on aina sama, mutta kun tämä hetki koitti, niin se aiheutti paniikin sekaisia ajatuksia.

Pelissä on todella hyvä tarina ja erinomainen immersiivinen tunnelma. Nate ja Elena ovat aterioimassa ja Elena kertoo projektistaan. Nate kuitenkin uppoutuu ajatuksiinsa seikkailuista ja havahtuu lopulta todellisuuteen. Kun hän sitten esittää että mitään ei tapahtunut niin Elena (tietäen että Nate "katosi" hetkeksi) kysyy että mistä hänen artikkelinsa kertoo.

Tähän asti sarjassa ei ole ollut monivalintoja ja sitten sellainen tulee oitis silmille. Sitten pitäisi kehittää nopeasti jotakin ja tietäähän sen, että pieleen menee kuitenkin, sillä sitä ei tiedä, että miten Nate alkaa sitten vastaustaan selostaa.


12. Loppuasettelu - Heavy Rain

Tästä tulee vaikea valinta  useamman pelikerran aikana. Ensimmäisellä kerralla kun melkovarmasti yrittää parhaansa, niin lopputulos tulee osittain mysteerinä.

Kun peliä pelaa enemmän niin huomaa monia asioita. Joskus tarinaa voi viedä tiettyyn suuntaan vai epäonnistumalla parissa kohdassa. Riippuen siitä ketkä pääsevät loppuhuipennukseen, voi kyseessä olla todella erilainen peli. Päätyvätkö kaikki sinne vai vain osa? Tämä on tarinankerronnan kannalta erittäin kova valinta sillä kaikkea ei voi saada ja niitä todella hyviä valintoja on todella paljon.

Pitäisikö lopetuksessa olla Norman Jayden vs Scott Shelby, vaiko Ethan Mars tai Madison Paige. Jokainen variaatio erilainen. Pitäiskö tarinan olla tragedia vai saako tarina onnellisen lopetuksen?


11. Arkkitehdin kohtalo - Dragon Age: Origins - Awakening

Ensimmäisen Dragon Age pelin isoin laajennus jonka loppupuolella seuraa todella iso valinta. Annanko Arkkitehdin elää ja mahdollisesti jatkaa työtään jossa on niin hyviä kuin huonojakin puolia vaiko tapanko hänet ja teen lopun kaikesta. Spoilaamatta tarinaa sen enempää, tähän valintaan sisältyy aika paljon mutkia mikä tekee tästä aika pahan valinnan ja ryhmäläisten mielipiteet eivät ne tee tästä yhtään helpompaa.


10. Jedi vai Sith - Star Wars: Knights of the Old Republic

Tässä tarinassa on muutama todella hyvä käännä ja yksi niistä on ehdottomasti se, mikä on Darth Revanin todellinen kohtalo. Kun kaikki lopulta alkaa selviämään, tulee pelaajalle myös vastaan yksi erittäin tärkeä valinta. Kummat puolen hän lopulta valitsee, hyvän vai pahan?

Valon puolesta puhuu pitkälti se oikeus ja monien ryhmäläisten mielipiteet kun taas pimeyden puolesta se, että sinut on aivopesty pois siltä puolelta, mutta olisiko se oikein? Sitten on tietysti Bastila Shan ja kaikki mitä hänen kanssaan on koettu tai voidaan vielä kokea.


9. Tapa tai Pelasta Ra's Al Ghul - Batman: Arkham Knight

Batmanin sääntöihin kuuluu että hän ei tapa. Jälleen kerran spoilaamatta isoja juonikuvioita iso päätös tulee olemaan että pelastanko Varjojen liigan johtajan vai tapanko hänet? Mikäli lopputulos ei ole selvä, niin tämä päätös aika hurja. Tappamalla Ra'sin, hänen tyttärensä Nyssa Raatko lupaa, että hän Liigasta ei enää ole Batmanille haittaa. Mutta jos Batman autta Ra'sia, niin hän joutuu taisteluun Nyssaa vastaan.

Ensimmäisellä kerralla tämä valinta on erityisen vaikea, Vasta kun tietää mitä valinnat todella tarkoittavat, niin päätöksestä tulee aika paljon helpompi. Batman ei varsinaisesti tapa Ra's Al Ghulia, mutta estää häntä olemasta kuolematon, vaan sitäpä ei voi tietää kun on valinnan hetki.


8. Valitse puoli: Beauty vai Beast - Wolf Among Us: Faith

Tämä valinta saattaa tuntua todella marginaaliselta ja mitättömältä, mutta kun tätä siirtää tosielämään tai jos on sattunut lukemaan Fables sarjakuvia, niin tähän yhteen pieneen valintaan voi tulla todella paljon uusia puolia ja uusilla pelikerroilla tähän tulee vielä tarinankerronnallinen puoli mukaan.

Kaunotar ja Hirviö ovat kaksi todella legendaarista satuhahmoa. Sheriffi Iso Paha Susi sattuu törmäämään Kaunottareen kun tämä hiipii ulos ja pyytää Sutta pitämään asian salassa hänen aviomieheltään, Hirviöltä. No hetki myöhemmin Susi kohtaa Hirviön hissillä ja mies tiedustelee onko pelaaja sattunut näkemään hänen vaimoaan. 

Vaihtoehtoja on se muutama. Haluanko salata tämän mysteerin vain koska sitä pyydettiin ensin, vai haluanko yrittää pysyä poissa koko asiasta, valehtelenko vai olenko vain rehellinen? Näinkin pienellä päätöksellä voi olla pitkälle johtavia seurauksia ja tämä on valinta tehdään ensimmäisen jakson alkupuolella.


7. Ryhmäläisten valinta - Dragon Age: Origins

Monissa peleissä joissa ryhmäläisiä on, tässä tapauksessa esimerkkinä Dragon Age jossa tämä näkyy kaikkein selvimmin, on tietyllä tavalla vaikea valita että kenet ottaisi mukaansa. Tämä voi johtua useammasta syystä, mikä tekee tästä alati toistuvasta valinnasta joka kerta varsin vaikean. Kuten se  jos mukana on monta todella hyvää ryhmäläistä JA tietyissä tilanteissa tietyt ryhmäläiset sanovat uniikkeja repliikkejä. Ketä siis pidän mukana ja milloin?

Tämä pätee erittäin hyvin myös Mass Effect 2:ssa (Garrus, Legion, Grunt...) tai vaikkapa Final Fantasy VII:ssa tai VIII:ssa. Osassa uniikkeja pätkiä on vähemmän kuin toisissa mutta silti.


6. Henkiolennon kohtalo - Witcher 3: Wild Hunt

Witcher 3 on täynnä toinen toistaan vaikeampia valintoja joista saisi vaikka ihan oman listansa. Yksi alkupuolen valintoja tulee vastaan Bloody Baron saagan lopussa kun Geralt kohtaa metsässä mystisen henkiolennon joka pyytää vapauttamaan hänet ja vastineeksi Henkiolento lupaa auttaa Geraltia.

Mikäli Noiturimaailma on tuttu, niin tämä tilanne herättää paljon kysymyksiä? Voiko tähän tuntemattomaan olentoon todella luottaa ja kun kyseessä on Witcherin maailma, niin mitä tapahtuu jos vapautan sen, entä mitä tapahtuu jos en vapauta sitä tai tapan sen. Tämä on mahdollisesti yksi ensimmäisiä todella isoja päätöksiä eikä todellakaan sieltä helpoimmasta päästä.


5. Jokeri. Ystävä vai vihollinen? - Batman: Enemy Within: Same Stich (Vigilante versio)

Enemy Within tarjoaa erityisen monitahoisen version siitä, miten Jokeri syntyy. Pitkin peliä tehdään paljon valintoja sen suhteen että millainen suhde hänelle ja sinulle kehkeytyy. John Doe on erikoinen persoona jolla on jotakin piilossa ulkokuoren alla ja kaikki aiemmat variaatiot tästä hahmosta kertovat omanlaistaan tarinaa. Tämä riippuu paljon siitäkin että millaiseen loppuasetelmaan päädytään. Vigilante Jokerissa loppuratkaisu on kaikessa komeudessa erittäin vaikea ratkaisu lähinnä siksi, miten Jokeri sen asettelee. 


4. Kumman kimppuun käyn: Harvey Dentin vai Oswald Cobbelpotin - Batman (Telltale): Guardian of Gotham

Tämä valinta ei välttämättä muutu helpommaksi uusilla pelikerroilla.

Toiseksi viimeisessä jaksossa viimeinen ratkaiseva valinta on se, että kumman kimppuun käyt: Kaksinaaman vai Pingviinin. Se jonka kimppuun et käy, on vihollisena seuraavassa jaksossa ja tämä on yksi iso osa peliä kokonaisuutena ja tähän liittyy paljon muutakin. Jos nuijit Pingviinin saat teknologian takaisin joka tavallaan tuntuu antavan enemmän ja sen kanssa voittaa joka tapauksessa koska Kaksinaama on paljon parempi vihollinen, molemmissa tapauksissa.

Ensimmäisellä kerralla valinta on kuitenkin raastavan vaikea. Haluanko pelastaa teknologian, vai perintöni ja mahdollisesti Alfredin. Entä mitä seuraa jos Pingviini saa pitää teknologian, entä kuinka pitkälle Kaksinaama todella voi mennä jos saa pitää vallan?

Tarinallisessa mielessä, toisella valinnalla on TODELLA upeat seuraukset kun taas toisella huonot. Toisin sanottuna, toisen roiston molemmat variaatiot ovat upeita.


3. Morrigan vai Leliana - Dragon Age: Origins

Morrigan ja Leliana ovat molemmat erittäin hyvin tehtyjä hahmoja ja vaikka on mahdollista maata molempien kanssa niin vain toisesta voi olla Wardenin pitkäaikainen rakastaja.

Leliana on lempeä punapää joka on ymmärtäväinen ja iloluontoinen bardi (josta voi myös saada astetta kovemman ja kylmemmän). Morrigan taas on viettelevä mustatukkainen kaunotar joka on paljon kylmempi ja itsekkäämpi. Molemmissa on todella omat puolensa ja jatko-osissa molemmilla on omat paikkansa tarinassa.

DLC rintamalla Morrigan saa hieman epäreilun etulyöntiaseman, sillä hänen romanssinsa voi viedä loppuun aivan toisella tavalla kuin Lelianan. Mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen punainen vastaan musta valinta rakkausrintamalla. Kumpikaan ei ole huono valinta ja kummankin saa ryhmäänsä aika pian. Mutta kumman valitsen, sillä voin saada vain toisen?


2. Hyvä vai Paha / Crooked Manin kohtalo - Wolf Among Us

Susi joukossamme huipentuu tähän hetkeen joka ei ole vain yksi valinta vaan monen valinnan summa. Taustalla on se Hyvä - Paha asetelma jossa selviää että onko Iso Paha Susi sellainen kuin ennenkin vai onko hän muuttunut? Tämä kokonaisuus voidaan selvittää todella monella tavalla ja siihen vaikuttavat niin monet aiemmat valinnat ja niiden seuraukset, vaikka se viimeinen ratkaiseva valinta tehdäänkin vasta aivan viimeisessä osassa.

Crooked Manin voi tappaa niin että Oikeudenkäyntiä ei koskaan tule tai sitten erittäin hyvän Oikeudenkäynnin päätteeksi Bibgy tekee todella ison päätöksen joka sinetöin sen, miten hänet nähdään satuolentojen joukossa. 

Tämä loppuhuipennus pitää sisällään kaiken aiemman esilletuomisen ja mitä ikinä pelaaja päättääkään tehdä niin luvassa on valtava määrä toinen toistaan pahempia kysymyksiä ja päätöksiä. Tämä loppuhuipennus on erityisen rikas vaihtoehtojen suhteen ja syy siihen, miksi Wolf Among Us on yksi parhaita koskaan tehtyjä pelejä.


1. Triss Merigold vai Yennefer of Vengerberg - Witcher 3: Wild Hunt

Hemaiseva punapää vai tumma kaunotar. Lempeä ja huomaavainen Triss vai viileä ja määrätietoinen Yennefer. Geraltin pitkäaikainen "puoliso" vai uusi nuori "rakastajatar".

Pari asiaa voi tehdä tästä päätöksestä entistä vaikeamman.

1. Aiempien pelien tarinat ovat tuttuja.

2. Kirjat ovat tuttuja.

Näiden seikkojen ollessa mukana yhtälössä, näkee nämä kaksi neitoa todella monella tavalla. Triss on ensimmäisestä pelistä asti ollut läsnä kun taas Yennefer on uusi tuttavuus. Kirjat tuovat esiin monia uusia puolia tästä kolmiodraamasta ja niin tuo tämäkin peli jossa kokonaisuuteen vaikuttaa todella paljon se, missä järjestyksessä peliä pelaa läpi. Tämä on nimittäin pitkällinen prosessa ja kun kyseessä on peli joka helposti vaatii lähemmäs 100 tuntia, niin nämä päätökset ovat aika pahoja.

Valitsee kumman tahansa niin on vaikeaa jättää toinen. Loppuratkaisuista molemmat ovat miellyttäviä mutta matka sinne asti on hyvin vaikea, etenkin jos pitää jättää toinen. Ensimmäisellä pelikerralla itselläni taisi käydä pieni tuuri ja valinta tehtii puoliksi puolestani, mutta kun pelin kaikki koukerot tietää, niin tämä on valinta, joka on lähemmäs mahdoton tehdä.

Pelissä on myös muitakin naisia (joista yksi parempi kuin kumpikaan näistä kahdesta) mutta heidän kanssaan ei voi jatkaa suhdettaan "avoliittoon". Tämä on kaiken lisäksi oltava jompikumpi tai ei kumpikaan mikä ei nyt varsinaisesti tee valinnasta sen helpompaa, etenkin jos tämän maailman tuntee kirjojen kautta ja aiempien pelien kautta. Ilman niitä tämä on paljon helpompi päätös.