Kun miettii omaa pelihistoriaansa, niin tietyt pelit korostuvat enemmän kuin toiset, sillä jotkut pelit ovat tehneet niin suuren vaikutuksen, että se on määrittänyt sen, millaisia pelejä jatkossa sitten pelaa enemmän. Joskus kyse on hyvin pienistä asioista kun taas toisinaan niin suurista, että pelimaku on muuttunut merkittävästi niiden seurauksena.

 

 

 

Yksi per pelisarja sillä jatko-osien pelaaminen on selvä merkki siitä, että jostakin ideasta pitää ja se on jättänyt vaikutuksen.

Tietyt pelit voivat olla melko samanlaisia, mutta myöhemmin ilmestyneellä on täytynyt olla jotakin uutta mitä se on sitten tarjonnut, jotta se oikeasti jättäisi erityisen vaikutelman, eikä olisi vain jatketta aiemmin vaikuttaneelle pelille.

Nämä eivät ole omia suosikkipelejä, sillä myös että negatiivinenkin vaikutus voi olla todella suuri. Järjestys onkin enemmän suuntaa antava siinä mielessä mikä on jättänyt suurimman vaikutuksen joko positiivisella tai negatiivisella tavalla.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Megaman X2

Tämä on yksi näitä tapauksia kun peli on tyylillisesti todella iskenyt ja päähenkilö X oli yhteen väliin sellainen joka todella vaikutti. Vaikka en peliä itse sen ilmestyessä omistanutkaan.

 

F.E.A.R

Kauhupelien suhteen se yksi peliä joka todella osoitti miten hyviä nämä voivatkaan olla, varsinkin toiminnallisessa mielessä ja itse pelasin tätä aikana, kun säikyttelykauhupelit olivat kaikkialla.

 

Amnesia: Dark Descent

Erittäin vahva esimerkki siitä millaiset pelit yksinkertaisesti eivät omalla osalla toimia, juurikin nämä pelkurikauhupelit joissa pääpaino on pulmanratkonnassa, harhailussa ja monesti halvassa säikyttelyssä.

 




24. Remnant: From the Ashes

Soulslike pelejä tuli pelattua useampi ennen tätä, mutta sanoisin että tämä on se peli joka todella nosti kiinnostusta niitä kohtaan koska tämän jälkeen aloin nähdä uudella tavalla potentiaalia ja tätä peliä ovat seuranneet niin Code Vein, Steelrising kuin monet melkoiset pettymyksetkin. Kyllähän Bloodborne ja Dark Souls 3 ennen tätä asettivat tietyn standartin, mutta tämä on se, jonka jälkeen kiinnostusta kasvoi.


23. Soul Calibur III

Tappelupelien joukossa tämä ei ole ensimmäinen, mutta tämä on se joka on nostanut kiinnostusta niitä kohtaan enemmän. Tekken 3:sta poiketen tässä on aseita, paremmat hahmot ja vaihtelevampi tyyli, puhumattakaan että pelissä ollut Chronicles of the Sword ja hahmonluonti todella onnistuivat koukuttamaan todella vaikuttavalla tavalla. Sääli että samaa tasoa ei ole sarjassa onnistuttu pitämään.


22. Metal Gear Solid

Tämä on niitä pelejä joka joskus aikoinaan vaikutti vahvasti siksi, koska Solid Snake oli ulkoasultaan todella tyylikäs, mutta peli itsessään jättikin uskomattoman paljon toivomisenvaraa koska hiiviskely ei napannut sitten yhteen. Voisi siis sanoa että tämä on ollut hyvä esimerkki siitä, että ulkoasu pelissä voi pettää todella pahasti.


21. Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Bullet time, eipä siinä oikeastaan sen enempää sillä se on isoin juttu tässä kokonaisuudessa. Kyllähän Remedy nousi myös omalla tutkalle mutta ajan hidastaminen on se juttu joka on vahvasti jäänyt mieleen. Tavallaan tämä myös vahvisti kiinnostusta tälläiseen noir tyyliseen lähestymistapaan.


20. Sly 2: Konnakopla

Hiiviskelypelit eivät isommin nappaa mutta tämä peli onnistui tekemään siitä hauskaa yhdistämällä siihen mielekästä toimintaa ja laittamalla kaiken todella hienosti rakennettuun maailmaan. Jatko-osa nousikin sitten omiin suosikkipelihin, mutta kyllä se on tämä kakkonen joka todella vaikutti omiin mieltymyksiin ja korosti sitä miten hyviä antropomorfiset eläinhahmot ovatkaan kun tehty hyvin.


19. Hard West

Vaikka XCOM olikin pelattu ennen tätä niin Hard West on se peli joka todella nosti kiinnostusta tätä mekaniikkaa kohtaan. Pelin aloittamisessa meni hetki mutta kun sen sai alulle niin se koukuttikin todella vahvasti ja muistakin aiheista olisi kiinnostavaa pelata vastaavaa.


18. Crash Team Racing

Rallipelit eivät ole koskaan olleet erityisen houkuttelevia mutta CTR on tästä täysi poikkeus sillä toimintapuoli on se mikä todella nostaa tämän uudelle tasolle ja vaikka parempaa ei olekaan tämän jälkeen tullut.


17. Cyberpunk 2077

Hyvin kipeä esimerkki siitä, miten hyvä studio voi luoda todella suuren pettymyksen, sillä tämä peli on toiminnallisesti aika pitkälti sitä mitä vähän odotinkin, mutta joka on tarinallisesti todella kaukana siitä mitä sen olisi ehdottomasti pitänyt olla. Tämän jälkeen on oppinut suhtautumaan suurella varauksella kaikkeen hypeen sillä vaikka vastaavia tapauksia on tullut vastaan ennenkin, niin tämä on peli jonka tekivät Witcher 3:n tekijät, joten tasollinen pudotus on ollut todella massiivinen ja sitä kautta valaise.


16. League of Legends

Pääasiassa siksi että tutut pelasivat, mutta kyllä tämä oli omalla tavallaan koukuttavaa pelattavaa ja myöhemmin on kokeiltu useampaa muutakin samanlaista peliä. LoL oli kuitenkin ensimmäinen tälläinen peli jota oikeasti pelasin paljon.


15. Castlevania: Symphony of the Night

Mahtava esimerkki siitä miten jotkut pelit voivatkaan kestää aikaa, sillä vaikka itse pelasin tämän vasta PS3 aikakaudella, niin se nappasi todella vahvasti ja se osoitti miten loistava metroidvania voikaan olla kun tehty oikeasti hyvin. Tämä peli oli koukuttava juuri oikeilla tavoilla.


14. Uncharted: Among Thieves

Peli joka onnistui esimerkillisesti yhdistämään sekä esimerkillisen ammuskelun, todella näyttävän ja mielekkään kiipeilyn mahtavaan tarinaan jossa huumoria riitti. Vaikka Uncharted onkin parhaimmillaan Thief's Endissä ja tätä ennen ehti tulla Drake's Fortune, niin kyllä tämä kakkospeli on se joka todella nosti tämän sarjan omiin suosikkeihini ja muistutti miten loistava pelistudio Naughty Dog onkaan.


13. Marvel's Avengers

Enemmin opetus siitä että vaikka aihe olisi kuinka hyvä, niin odotukset kannattaa pitää kurissa. Sanotaan että kyllähän pelaaminen Iron Manilla on hauskaa ja myös muutama muu pelihahmo nappaa, mutta tarinallisesti peli on erittäin suuri epäonnistuminen ja pelattavuudessa iso ongelma on se, että tehtävissä on aivan liikaa toistoa. Lisäksi tämä on se peli jonka jälkeen itse pidän live service mentaliteettia täytenä syöpänä peliteollisuudessa, koska se pilasi monet osat tästä pelistä erittäin tehokkaasti.


12. Victor Vran

ARPG pelien joukossa yksi suurimpia yllättäjiä ja esimerkillisimpiä tapauksia, vaikka monia muutoksiakin kaipaisi. Victor Vran on sellainen peli joka nosti merkittävästi kiinnostusta tämän tyylisiin peleihin ja on edelleen yksi sellainen peli joita kaipaisi vähän enemmän, sillä vaikka jotkut tekevät toiset asiat paremmin ja toiset sitten taas toiset, niin tämä on se, joka todella sai etsimään lisää tälläistä pelattavaa.


11. Dragon Age: Origins

RPG pelien joukossa tämä on todella vaikeasti arvioitava kokonaisuus sillä sen taistelusysteemi ei ole missään nimessä sieltä parhaasta päästä, mutta tarinallisesti se on enemmän kuin merkittävä kokonaisuus. Yhdessä Mass Effectin kanssa tämä määritti aika paljon sitä että miten paljon tarinalla ja valinnoilla onkaan vaikutusta. Mass Effect sarja tosin nappasi vasta toisen pelin kohdalla kun taas tämä välittömästi, sillä tarina oli erinomainen ja ne monet sivuhahmot uskomattoman hyvin tehtyjä. Tämän jälkeen on sitten pelattu muutkin Dragon Aget ja myöhemmin mm. Witcher 3: Wild Hunt.


10. BUZZ! Junior: Monsterimania

Partypelien ykkönen joka todella nosti kiinnostusta näitä pelejä kohtaan ja partypelejä muutenkin. Vaikka Buzz Junior pelejä on rajallisesti, niin kyllä tämän jälkeen on kokeillut paljon muitakin pelejä jossa vastaanalaista fiilistä, kuten Move or Die sekä That's You, vaikka se onkin jo hyvin erilainen.


9. Gwent: Witcher Card Game

Ilmaispeli joka rakensi vahvasti Witcher 3:ssa aloitetun Gwentin päälle ja joka oli ylivoimaisesti parhaimmillaan beta-aikana. Betan aikana peli tuntui merkittävästi kehittyneen eteenpäin ja parantuvat kokoajan, löytäen tasapainon, kunnes varsinainen versio sitten pilasi kaiken. Tämä on kuitenkin peli jonka jälkeen tälläiset korttipelit ja pakanrakennuspelit, tai verkon ilmaispelit näyttivät oman potentiaalisansa todella vahvasti ja kyllähän siinä samalla huomasi miten paljon yksi minipeli isommassa kokonaisuudessa voi vaikuttaa.


8. Resident Evil 4

Tässä sarjassa on muutama muukin jotka ovat vaikuttaneet vahvasti ja Resident Evil 6 on niistä parhaita esimerkkejä, sillä sen pelin toiminta oli enemmän kuin mahtavaa settiä. Mutta Resident Evil 4 on kuitenkin se joka vaikutti vielä enemmän sillä sen kautta tutustuin todella Resident Evil sarjaan, joka nappaa edelleen. Lisäksi tämä on toimintapelien joukossa todella esimerkillinen tapaus sillä vaikka toimintasysteemissä onkin huonoja ratkaisuja, niin niistä on koottu todella hyvä peli erinomaisella päähahmolla.


7. Spyro the Dragon

Yksi parhaita pelihahmoja mitä on vastaan tullut ja yksi parhaita pelisarjoja mitä löytyy. Spyro ykkönen on myös ensimmäinen PS1 peli mitä olen koskaan pelannut ja oli toteutettu erittäin laadukkaasti. Hyvä esimerkki siitä miten tasohyppely tehdään 3D:nä todella hyvin. Sanotaan että vaikka Spyro kolmonen on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä mitä on koskaan tehty, niin tämä ensimmäinen on se jota itse pelasin ja joka vaikutti todella vahvasti siihen mikä alkoi ykköspleikkarilla kiinnostaa.


6. Final Fantasy VII

Tämä on se peli joka todella esitteli sekä pelisarjan että vuoropohjaisen taistelun. Mitä tulee tämän pelin taistelusysteemiin, on se ehdottomasti yksi parhaimmista mitä löytyy ja harvat pelit ovat tämän jälkeen tehneet sitä yhtä hyvin. Muutenkin tämä on erittäin vahva esimerkki siitä miten hyvä sarja onkaan kyseessä.


5. Batman: Arkham City

Asylum oli hyvä peli, mutta City tuntui olevan se peli joka todella oikeasti vaikutti siihen millaisia pelejä tämän jälkeen alkoi pelata. Erityisesti yksi asia tässä pelissä iski todella vahvasti, nimittäin taistelusysteemi joka on edelleen yksi parhaita taistelusysteemejä mitä on koskaan tehty ja joka on tässä pelissä ollut mahdollisesti parhaimmillaan, vaikkakin Middle-Earth: Shadow of Mordor teki saman omalla tavallaan jopa paremmin. Mutta myös tyylillisesti peli on mahtava kokonaisuus ja todellinen näyte siitä miten laadukas peli toteutetaan.


4. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Ehkä se ensimmäinen todella vahvasti omaan pelaamiseen vaikuttanut peli joka ei ollut niinkään Super Marion tapaista tasohyppelyä, vaan toiminnallisempaa settiä. Lisäksi tämä on peli jossa hahmot olivat itselle valmiiksi tuttuja. Yksin ja kaksin tämä oli erittäin mielekästä pelattavaa, mikä toimii vielä nykyäänkin, vaikkakin mielellään modernisoituna.


3. Kingdom Hearts

Ehkä se paras esimerkki siitä kun useampi erilainen aihe yhdistyy, tässä tapauksessa Disney ja Final Fantasy. Toiminnallisesti tämä on myös mahtava tapaus, vaikkakin Kingdom Hearts II on toiminnallisesti mieluisampi, niin ensimmäinen Kingdom Hearts on kuin esimerkillienn JRPG peli jossa jokin itselle tuttu on laitettu aivan uuteen uskoon. Yksi niitä pelejä joka alkoi oitis kiinnostaa siitä hetkestä kun tästä näki ensimmäisen trailerin ja joka onnistui koukuttamaan todella vahvasti alusta loppuun asti.


2. Heavy Rain

Tämä peli on se, missä itse todella huomasin miten hyvä tarina voikaan olla kun pelaajan valinnoilla on oikeasti väliä ja tarina voi jatkaa eteenpäin vaikka pelihahmoja putoaisikin pois pelistä. Monet asiat peli olisi voinut tehdä paljon paremminkin ja miettiä että mitä kannattaa sensuroida ja mitä ei, mutta tämä on ehdottomasti se peli jonka jälkeen oma pelaaminen kehittyi tiettyyn suuntaan, mm. Telltale pelien suuntaan, mutta myös moniin muihin tarinapainotteisiin peleihin jotka käyttivät tämän pelin ideoita. Kuten QTE:tä.


1. Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Dante on edelleen yksi cooleimmista pelihahmoista mitä on koskaan tullut ja ensimmäinen Devil May Cry oli oitis yksi sellainen peli joka todella kiinnosti. DMC3 oli kuitenkin se peli jonka itse hankin, sillä se ilmestyi silloin kun itsellä oli tarpeeksi ikää sen hankkimiseen ja se on ollut vahva standarti kaikille toimintapeleille mitä myöhemmin tuli, kuten DMC5. Timanttinen pelattavuus, fantasiatunnelmainen ympäristö moninen hirviöineen ja combosysteemi olivat kaikki enemmän kuin mahtava kombo. Miekan ja pistoolien yhdistelmä on myös sellainen asia, mikä on fantastinen idea.