Jotkut pelit ovat sellaisia joita ei vain pääse karkuun. Niistä puhutaan joka paikassa ja ylistetään jatkuvasti. Aika usein, ne eivät todellakaan kaiken sen ylistyksen arvoisia.

 

 

 

Uskallan väittää että osaan suhtautua peleihin aika puolueettomasti. Tietyt studiot tosin nostavat oitis pahan maun suuhu. Jos jokin peli on nostettu jalustalle, niin pystyn suhtautumaan siihen sen verran neutraalisti, että en automaattisesti pidä sitä loistopelinä. Hyvin monet loistopelit nimittäin pitävät sisällään aika paljon shaibaa. Nämä nyt ovat tietenkin mielipidekysymyksiä, mutta jotkut pelit vain saavat aivan liian paljon ylistystä osakseen.

Kelpuutan listaukseen vain sellaiset pelit joita olen itse pelannut, eli joista on ihan oman käden kokemusta mielipiteen muodostamiseen.

Kaikki näistä peleistä eivät ole missään nimessä huonoja, joukossa on myös pelejä joista itse pidän todella, mutta joissa on sellaisia heikkouksia että ehkä pelit eivät ole ihan sen kaiken hehkutuksen arvoisia.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Heavenly Sword

- Tämän muistan sellaisena täyden kympin pelinä jota kaikki kehuivat. Omat kokemukseni ovat todella kaukana siitä.

 

Tony Hawk Pro Skater 2

- Tämä on hyvä peli, mutta ei niin hyvä kuin monet antavat ymmärtää.

 

Persona 3

- Monet vannovat Personan nimeen. Itse sanoisin että se on jrpg siinä missä monet muutkin. Ei juuri erotu massasta.

 
24. Star Wars: Knights of the Old Republic

Monille tämä on se paras Star Wars peli. Niistä Star Wars peleistä joita olen pelannut, tämä kyllä tarjoaa aika paljon ja mitä tulee tarinaan, tämä on yksi parhaita koskaan. Mutta kyllähän tässä pelissä niitä heikkouksiakin riittää. Päähenkilöllä ei ole dialogiääntä ja tämä sama heikkous on myös ensimmäisessä Dragon Age pelissä. Mutta taistelumekaniikka tässä pelissä on surkea. Itse vihaan aivan suunnattomasti tätä D&D pöytäroolipelitaistelua, se syö nautinnollisuutta todella paljon ja tekee monista taisteluista puuduttavia ja sekavia. Kokonaisuutena KOTOR on hyvä peli, mutta ei välttämättä ihan niin hyvä kuin annetaan aina ymmärtää.


23. League of Legends

Kyllähän tätä peliä on tullut pelattua ja paljon. Suurin syy siihen on se, että pari tuttavaani pelaa tätä myös ja kaveriporukassa tämä on huomattavasti siedettävämpää. Se miksi en tästä pidä niin paljoa on se, että tämä on niin tiimipelikeskeinen peli. Suurin syy mikä syö nautintoa on se, että tämä valtaosa tämän pelin pelaajista tuntuu olevan rääväsuisia hermoheikkoja ja lapsellisia mänttejä. Tähän kun lisätään se, että viime vuodet tämä peli on muuttunut kokoajan vähemmän nautinnolliseksi niin on kyllä pakko sanoa että vaikka tämä hyvä peli onkin, niin ei nyt ihan niin hyvä kuni annetaan usein ymmärtää.


22. Tomb Raider

Tämäkin peli on hyvä, ei epäilystäkään, mutta se ei ole kuitenkaan niin ihmeellinen kuin jotkut todella väittävät. Hienostihan tämä reboottasi sarjan, mutta tuntuu usein siltä että tämän pelin kanssa kaikki kritiikki sivuutetaan ja vain hyviä puolia tuodaan oikein korostetusti esille.


21. Legacy of Kain: Soul Reaver

Jos olisin pelannut tätä silloin PS aikakaudella niin en ehkä olisi niin kriittinen, sillä tämä peli ei todellakaan ole kestänyt aikaa. Suurin ongelma on se, että tämä peli on ohjattavuudessaan erittäin kulmikas ja epätarkka. Tämän peli tekee monet asiat todella oikein tunnelmasta ja hahmoista alkaen, mutta tämä ei nyt ole mikään ehdoton PS klassikko.


20. God of War II

God of War on pelisarjana turhan yliarvostettu. Siis kyllähän ne ovat hyviä toimintapelejä, etenkin God of War III, mutta Kratos ei pelihahmona ole järin hyvä ja tämä kakkososa jota joskus kehdattiin kutsua PS2:n viimeiseksi loistopeliksi aika on aika huono. Tuntuu että tämä on niitä pelisarjoja jotka eivät tee mitään väärin ja joissa on pelkkiä hyviä puolia. Tämä on niitä pelejä joista kuulee vähän liian usein ja vähän liian ylikorostettua hehkutusta.


19. Counter Strike

Siitä on todella kauan kun olen viimeksi pelannut tätä mutta kovin hyvää kokonaiskuvaa tämä peli ei vain jättänyt. Sitä on tavallaan hankala selittää, mutta kun huomioi miten paljon tätäkin paskaa hehkutetaan niin tulee kyllä vahvasti se tunne, että tätä ei koskaan kritisoida oikein millään tavalla.


18. Resistance 2

Tämä on niitä pelejä jotka ovat olleet aivan valtavia pettymyksiä. Varsin paljon ylistystä ja tekijänä Insomniac Games, vaikuttaa lupaavalta. Ne katteettomia lupauksiahan ne hehkutukset pitivät sisällään. Aseissa ei ole oikeasti mitään järin ihmeellistä ja pelihahmo on ihan peruskörmy. Kampanja ei sekään ole sieltä parhaasta päästä ja muutenkin kokonaisuus tuntuu juurikin siltä, miltä perusräiskintä tuntuu. Ontolta, sieluttomalta, puuduttavalta ja nopeasti unohdetulta.


17. Dead Rising 2

Tämä on niitä pelejä joka vaikuttaa paperilla todella hyvältä ja joka on saanut varsin hyvää palautetta. No sitten kun sitä itse alkaa pelaamaan niin nopeasti huomaa että mikä tässä pelissä mättää ja se mikä mättää onkin jotain oikeasti sellaista mikä syö aivan kaiken todellisen nautinnon tästä pelistä. Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä että mitä käy kun pelien heikkouksia tunnutaan oikeasti peittelevän ja vain hyviä puolia korostetaan. Tämä oli iso pettymys.


16. Gran Turismo 3

Tämä on niitä harvoja urheilu ja/tai rallipelejä joita olen joskus tullut pelanneeksi vähän enemmän ja pakko sanoa että tässä ei ole kyllä mitään järin hyvää.


15. Dark Souls

En sano että Souls sarja olisi mitenkään huono, mutta se ei kuitenkaan ole ihan niin hyvä kuin valtava popula tuntuu väittävän. Itse olen pelannut niin Dark Soulsia, Demon's Soulsia ja Bloodborne. Ne ovat ihan pelattavia pelejä ja varsin haastavia. Niiden kaikkien kohdalla tuntuu myös siltä, että niiden heikkouksia vahvasti vähätellään ja niille ihan siis todella sovitetaan tiettyä messiaan viittaa, ihan kuin nämä olisivat parhaita koskaan tehtyjä pelejä, paskan marjat. En nyt sano että nämä ovat huonoja pelejä, koska eivät ne loppuviimeksi ole. Sanon vain että nämä eivät ole niin hyviä pelejä kuin yleisesti aina väitetään. 


14. Left 4 Dead 2

Ihan kiva peli, porukalla vielä kivempi. Siinä se oikeastaan onkin. Left 4 Dead 2 ei ole oikein mitään sen ihmeellisempää, sillä puolensa mutta se ei ole todellakaan niin hyvä kuin naurettavan monet tuppaavat väittämään. Siinä on aika kovia heikkousia, puutteita ja typeryyksiä. Se on ihan kiva peli, ei sen enempää.


13. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tämä on niitä pelejä jotka ovat saaneet aivan liikaa ylistystä. Siis toimintapelinä tämä on oikeasti todella hyvä ei puhettakaan ja haastaa pelaajan kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja ja palkitseekin pelaajaa ajoittain. Se missä ylistys menee yli, on siinä, että jotkut kehtaavat väittää tätä täydet pisteet ansaitsevaksi peliksi. Kuki ikinä kehtaa väittää sellaista, sivuuttaa tämän pelin selkeitä heikkouksia. Yksi näistä on tarinan selvä heikkous ja tietyt itseään toistavat ja puuduttavat asiat, esim helikopeterilennot. Siis huono peli tämä ei ole, vaan keskivertoa selvästi parempi, mutta kun tämän selkeät puutteet vain sivuutetaan, niin se ottaa oikeasti päähän.


12. LA Noire

Tämän pelin kohdalla on parikin asiaa mitkä nyppivät. Etsiväpelinä tämä toimii, mutta siihen se sitten jääkin. Toiminnalliset osuudet ovat keskinkertaisia, tarina on todella kehno ja päähenkilö on pelimaailman pohjasakkaa. Tämä on niitä tapauksia joissa Rockstar nimi kuin pyyhkii ne selkeät heikkoudet pois.


11. Half Life 2

Myönnän että en ole pelannut tätä peliä loppuun asti, mutta tarpeeksi kuitenkin. Ihan toimiva räiskintäpeli jossa ihan hyvää sisältöäkin, mutta kun tätä aletaan nostaa yhdeksi kaikkien aikojen parhaaksi peliksi niin se on kyllä reteä yliammunta. Siis onhan tämä ihan kiva peli, mutta ei millään tavalla sellainen messias millaiseksi enemmistö nörteistä sen tuntuu aina nostavan.


10. Final Fantasy XII

Kuka ikinä kehtaakin väittää että tässä pelissä on FF sarjan paras taistelumekaniikka, pitäisi nostaa seinälle. Tämä on se ensimmäinen tapaus jossa FF ei enää ollut FF. Tämä peli on todella monella tavalla todella mitäänsanomaton, tylsä ja särmitön. Silti, tästä kuulee niin paljon kehuja että pahaa tekee.


9. Deus Ex: Human Revolution

Ensimmäinen Deus Ex on itselläni niitä pelejä joita pelaisin jos aikaa olisi, mutta siinä on aika paljon opettelemista. Sekin on omien muistikuvien mukaan vähän yliarvostettu peli, mutta Human Revolution on oikeasti surkea peli, jota tunnutaan aina silloin tällöin nostavan jalustalle. Tästä pelistä keksi niin paljon haukuttavaa että oksat pois. Silti niin monet tuntuvat oikeasti korostavan kuinka hyvä peli tämä on.


8. Fallout 3

Bethesda on niitä nimiä jotka oitis yhdistän peleihin, joista itse en pidä, mutta joita niin monet ylistävät. Tämä oli tavallaan se toinen iso naula arkkuun. Siis tässä pelissä on kyllä puolensa, mutta vain jos panostat tuliaseisiin. Itse huomasin kantapään kautta että mitä tässä pelissä kannattaa tehdä ja mitä. Tästä pelistä kuulee aika rajuja valheita ja muutenkin se kaikki ylistys on aika reilua liioittelua, etten paremmin sano.


7. Final Fantasy VI

Tässä pelissä on puolensa mutta jos rinnalle laitetaan pari muuta FF peliä niin aika moni jyrää tämän alleen. Silti tämä peli nostetaan yhdeksi parhaista FF peleistä. Itse en vain voi yhtyä siihen. Pelattavissa hahmoissa on vain pari oikeasti hyvää, pääroisto on ihan ok, mutta ei läheskään niin hyvä kuin usein liioitellaan. Tarina on ihan kiva ja maailma steam punk tunnelmalla on poikkeuksellisen hyvä. Mutta tämä peli ei ole mitenkään poikkeuksellisen hyvä oikein millään tavalla. Itse en vain käsitä miten tämä on se FF (seiskan ohella) mikä aina nostetaan jalustalle.


6. Super Metroid

Tämä on niitä pelejä joita olen pelannut vasta myöhemmin ja pakko sanoa että ei todellakaan ollut niin hyvä kuin aika monet väittivät. Siis monia hyviä asioita tässä pelissä on eikä tämä nyt mikään järin huono peli ole, mutta se liioittelun määrä ja ylitsevuotava ylistys ovat naurettavia. Tämä on ei nyt ole niitä pelejä joita inhoan, mutta ei tämä ole läheskään niin hyvä, mitä väitetään.


5. BioShock

Yksi kaikkien aikojen yliarvostetuimpia pelejä. Tämä on melkeinpä niitä pelejä joista itse en todellakaan pidä mutta jota kaikki muut tuntuvat rakastavan. Keksin tästä aika paljon enemmän heikkouksia kuin vahvuuksia. Tunnelma on kyllä varsin hyvä ja toiminnassa riittää variaatiota, mutta niin monet asiat tuntuvat ylituputetuilta ja muutenkin BioShock on sellainen peli joka ei juuri tarinallisesti loista. Toiminta on kivaa, mutta siihen se sitten jääkin. Kiva räiskintäpeli mutta ei niin hyvä kuin väitetään.


4. Grand Thef Auto V

Myös yksi kaikkien aikojen yliarvostetuimpia pelejä. Pelasin tämän läpi vastikään ja pakko sanoa että ei ollut järin positiivinen lopputulos. Tekemistä olisi paljonkin mutta valtaosa pelin touhusta on joka tylsää pitkien matkojen ajamista tai loputonta paskanjauhantaa ja ehkä sitten jokunen tehtävä joltakulta umpiärsyttävältä pelleltä. Vapaus olisi kiva jos se toisi kunnolla vaihtelua mutta en vain oikein saanut kunnolla irti tästä pelistä sitä. Kolmesta pelihahmosta yksikään ei napannut ja pelin tarina oli aika surkea. Monille GTA Online on se huippukohta, itse ei kiinnostanut edes kokeilla. Tämä on niitä pelejä joiden kohdalla kehittäjän nimi johtaa silkkaan sokeuteen niitä lukuisia heikkouksia kohtaan.


3. Elder Scrolls III: Morrowind

Ensimmäinen todellinen naula Bethesdan arkkuun. Tämä peli oli niin huono kokemus, että jätin sarjan täysin sivuun sillä tästä pelistä ei nautintoa irronnut. Samaa paskaa mikä tuli sitten Fallout 3:n kohdalla uudestaan vastaan. Skyrim tuskin on paljoa erilainen, mutta tämä on se peli mikä on luonut perustan vahvalle vihalle Bethesdaa kohtaa ja varovaisuuden kaikkia heidän pelejään kohtaan, sillä niitä heikkouksia on edelleen, muuttumattomina, Fallout 4:ssäkin. Tämä on juurikin niitä pelejä joita ylistetään vaikka kuinka vaikka loppujen lopuksi, kyseessä on yksi niitä pelejä itselleni joita todella vihaan, mutta kaikki muut tuntuvat rakastavan.


2. Legend of Zelda: Ocarina of Time

Vaikea päättää että minkä Zelda pelin tähän laittaisin. Legend of Zelda, Legend of Zelda: Link to the Past vaiko tämä. Päädyin lopulta Ocarina of Time peliin joka tuntuu olevan niitä pelejä jotka ovat parhaita pelihistoriassa. Itse en ole koskaan saanut kovinkaan paljoa irti näistä peleistä. Ääninäyttelyn täysi puute, aika tylsä haltiapoika ja tarina joka ei vain nappaa eivät juuri kannusta pelaamaan. Näissä peleissä on toki hetkensä, mutta ei mitään sellaista mikä tekisi yhdestäkään Zelda niin yliarvostetuin kuin ne tuppaavat olemaan. Näiden kohdalla tuntuu että mitään huonoa ei voi olla koska ne ovat Zelda pelejä. Pelaajat tuntuvat olevan aika sokeita näiden pelien suhteen.


1. Shadow of the Colossus

Vahva kandidaatti kaikkien aikojen yliarvostetuimmaksi peliksi. Muistan todella vahvasti sen kun näin peliohjelmassa tämän pelin arvion. Siinä oli nimitty pari selkeää heikkoutta jotka upottaisivat monen muun pelin, mutta ne täysin sivuutettiin tämän pelin kohdalla, vain koska tässä oli nätti grafiikka. Tämä on niitä pelejä joiden kohdalla on kuullut valtavan määrän erilaisia selittelyjä ja valheita joilla paikkaallaan tai sivuutetaan tämän pelin todellaisia ja selkeitä puutteita. Se todella pistää vihaksi. Idea tässä pelissä on toki hyvä ja kolossit ovat paikoitellen todella hienoja ilmestyksiä. Mutta se ei riitä paikkaamaan huonosti tehtyä ja tyhjää maailmaa, surkeaa pelihahmoa, heikkoa tarinaa ja kokoelmaa erilaisia heikkouksia jotka kerran toisensa jälkeen sivuutetaan.