HELLDIVERS.jpg?1507232718

Sukellus suoraan hornan tuuttiin

 

 

Pelaaja liittyy Helldiversien joukkoon, tullakseen yhdeksi galaksin parhaaksi sotilaaksi.  Tie on pitkä ja vaikea. Vaikea monista aivan vääristä syistä, vaikka taustalla onkin hyvä idea.

 

 

 

Hornasukeltajat on parilla tavalla varsin koukuttava peli, mutta se on parilla tavalla myös todella luotaantyöntävä. Tämä peli tuo mieleen pari muutakin peliä, mutta eniten tästä tulee mieleen Alien Swarm. Helldivers tosin yrittää tarjota paljon muutakin, mutta ei loppuviimeksi juuri onnistu siinä.


Helldivers on jälleen yksi tällainen peli jossa mennään omana itsenään, liittyen muiden pelaajien joukkoon. Pelaaja liittyy armeijaan ja ensimmäiseksi hän on tasoa 1: Alokas. Tason noustessa pelaaja saa uusia titteleitä, kuten tason 2: Korpaari tai tason 5: Vääpeli. Tässä kohtaa on pakko sanoa että tämä arvojen suomennus on mennyt päin prinkkalan kaivoa, sillä taso 7 on kersantti. Ennen tätä ollaan tosin oltu sekä vääpeli että ylikersanttikin.

Tämä arvosysteemi on kuitenkin se, mikä itseäni todellakin koukuttaa tässä pelissä, tiettyyn pisteeseen asti. Se piste tulee ikävä kyllä aivan liian nopeasti.


Helldivers on sellainen peli joka kannustaa/pakottaa liittymään muiden pelaajien joukkoon ja tekemään tehtäviä useamman pelaajan voimin. Yksin peli on nimittäin hyvin nopeasti hyvin vaikea. Jotkut tehtävät on sellaisia että niistä ei yksin meinaa vain päästä läpi, vaikka vaikeustaso olisikin aika matalalla.

Tämä tulee vielä paremmin selväksi kun asettuu vähänkin kovempia vihollisia vastaan. Vihollisia on useammanlaisia, mutta ötökät ovat ainoita oikeasti helppoja, sillä vaikka kyborgit ovat jo matalillakin vaikeustasoilla hyvinkin haastavia vihollisia. Helldivers tuntuu sellaiselta peliltä että se on lisännyt peliin yksinpelaamisen mahdollisuuden, mutta tehnyt sen erittäin huonosti. Useamman pelaajan voimin peli on jopa nautinnollinen, mutta tässä on sellainen ongelma, että muut pelaajat ovat helposti kusipäitä, jotka tappavat tarkoituksella muitakin pelaajia.


Pelaaja voi vapaasti kustomoida hahmoaan ja valita tälle vaatekappaleet ja aseistuksen. Varusteita tässä pelissä on aivan naurettavasti. Vaikka osa niistä onkin aivan yhtä tyhjän kanssa, niin kyllä variaatiota tästä pelistä löytyy. Se kaikki variaatio ei kuitenkaan paljoa paina, kun aika moni muu asia menee kunnolla metsään.


Pelissä on tarkoituksena suorittaa erilaisia tehtäviä erilaisia vihollisia vastaan. Tehtäviä on niin alueiden valtausta joka on hyvin simppeli tehtävä. Sitten on mustan laatikon hakemista ja erilaisten laitteiden aktivoimista. Mutta turhan usein pelaajalle tarjotaan myös pelin ehdotonta saastaa, miina-alueita joissa pitää purkaa pommit, muuten se ei olisi mitään, mutta kun ne pitää erikseen vielä etsiäkin.

Kaikki tämä pitäisi saada tehtyä samalla kun kaikki viholliset käyvät päälle kuin ampiaiset ja tässä pelissä viholliset tuntuvat olevan sellaisia, että niitä tulee aina vain lisää. Tämä tekee pelistä tarpeettoman vaikean, sillä resursseja pelaajalla ei ole järin paljoa. Siinä ei ole mitään pahaa että ammuksia on rajallisesti ja lataamalla puolillaan olevan lippaan poistaa myös siinä lippaassa jäljellä olevat luodit, tällainen pelattavuus teki Alien Swarmista varsin hyvän pelin.


Ohjattavuus pelissä toimii ihan hyvin, mutta ammuskelussa ei ole sitä tunnetta jota toivoisi. Tässä pelissä tarkkuus tuntuu olevan todella vesiperällä, ilman lasertähtäintä ja myös ilman sitäkin. Monet aseet eivät vain tarjoa tarvittavaa tulivoimaa saati muita hyödyllisiä puolia.

Pelissä on myös taktiikoita joiden olisi tarkoitus helpottaa pelaamista. Näitä ovat esimerkiksi vahtikoiradroidi joka ampuu vihollisia, minigun joka paikaltaan ampuu vihollisia, mutta myös tielle osuvia pelaajia. Sitten on vielä ammusten pudotusta ja ilmaiskuja.

Nämä ovat kaikki sellaisia jotka voivat satuttaa pelaajaa, mutta niin on myös se, kun nämä resurssit tulevat, kapseleissa, avaruudesta. Tämä on hyvinkin realistinen peli, mutta sitä kautta parilla tavalla liian hyvä paikka olla kusipää muille pelaajille.


Helldivers on todella huono moninpeli jos sitä joutuu pelaamaan muukalaisten kanssa, eikä se muutenkaan ole järin kiva pelata. Yksinpelikampanja olisi varsin hyvä, mutta se kaatuu yhteen todella karuun heikkouteen, pelaaja voi syntyä vain pari kertaa. Tämä tekee pelistä hyvin vaikean, kun ottaa huomioon että yksi vihollinen voi todella nopeasti tappaa pelaajan. Soolopelaajille tämä on hyvin julma peli.


Itse en oikeastaan yhtään pidä peleistä jotka vaativat jatkuvaa yhteyttä Internetiin. Kuka tahansa voi liittyä kenen tahansa peliin ja vain pelinjohtaja voi poistaa pelaajia. Itse annoin armotta kenkää kaikille jotka eivät olleet tosissaan. Tälläinen yhteisöllinen puoli on muuten toimiva idea, mutta pelaajia ei välttämättä ole yhtään niin paljoa kuin tarvitsisi.

Tässä pelissä nimittäin kehittyy aluksi varsin äkkiä, mutta hyvin nopeasti vain korkeamman vaikeustason tehtävistä saa minkäänlaista kelvollista xp:tä. Tämä tekee pelistä puuduttavan kun pitäisi tehdä samoja tehtäviä, etenkin jos ne ovat aina niitä paskamaisempia.


Kokonaisuudessaan Hornasukeltajat on sellainen peli joka toimii varmasti paremmin tutussa kaveriporukassa. Itse tykkäisin kuitenkin tehdä myös tehtäviä yksinäisenä spesialistina, ilman muita sotilaita. Tähän peli ei kuitenkaan taivu, elleivät vain helpoimman tehtävät kelpaa ja niistä ei saa expaa juuri mitään. Tässä pelissä on vähän juonenkin tynkää, mutta itse kyllästyin tähän peliin hyvin nopeasti.

Helldivers on monella tavalla todella hyvä peli, mutta se tekee niin monta asiaa niin huonosti, että sen parissa ei vain viihdy kovinkaan kauaa.

 

+ Arvosysteemi

+ Valtava määrä erilaisia varusteita

+ Hienon näköinen

 

- Vaikeus

- Moninpelaamisen korostaminen

- Toisto

- Pelaajan kehittyminen

 

Arvosana: 4,5

 

Huonommalla puolella