Batman on helposti yksi parhaita supersankareita koskaan ja samalla yksi parhaita sarjakuvahahmoja koskaan. Siinä ohessa Lepakkomies on menestyksekkäästi päässyt myös osaksi videpelejä ja muutama pelisarja on osannut tehdä poikkeuksellisen hyviä pomotaisteluja Batmanin vihollisista.

 

 

 

Arkham sarja ja Telltalen Batman kaudet ovat tuoneet esille useita todella hyviä pomotaisteluita. Näissä tapauksissa pomotaistelu on monessa kohtaa hieman kyseenalainen, sillä monissa tapauksissa ei ole oikein mitään suurta haastetta ja voisi melkein sanoa että osa menee melkeinpä ihan normaalien vihollisten kastiin.

Mutta siinä se hienous piileekin, monia vihollisiaan vastaan Batman on todella ylivoimainen, varsinkin lähitaistelussa. Monissa tapauksissa haaste onkin jossakin aivan muussa, tai sitten se haasteen puuttuminen on osa sitä hienoutta. Eniten merkitsee se, miten hyvin taistelu kuvastaa vihollista itseään.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Anarky - Batman: Arkham Origins

- Yhteenotto Anarkiaa vastaan on joukkotappelu yhdellä kärkimiehellä. Ei mitenkään huono.

 

Riddler - Batman: Arkham City

- Tämä on puhdas hiiviskely, riittää että pääset Riddlerin luo ja se on sitten siinä, mutta hiljaisuus on vaatimus.

 

Deadshot - Batman: Arkham City

- Väijymistä. Deadshot ei liiku mihinkään mutta hän tähtää jatkuvasti Batmanin suuntaan ja jos hän näkee kohteensa, hän pudottaa sen oitis.

 
24. Bane - Batman: Arkham Asylum

Ensimmäinen pomotaistelu sarjassa jättää paljon toivomisen varaa. Tässä on menty sieltä missä aita matalin kun Banesta on nostettu esiin vain se että hän on todellinen hirviö voimallisesti. Tämä on kuitenkin muutamasta syystä todella hyvä. Yksi on se millaisen liikkeen Bane tekee jos voittaa ja toinen se että tämä vihollinen on fyysisesti erittäin kestävä ja ainoa tapa voittaa on poistaa venom käytöstä.


23. Joker & Harley Quinn - Batman: Arkham Knight - Matter of Family

Matter of Family lisäsisältö huipentuu massiiviseen tappeluun jossa Batgirl ja Robin ottavat yhteen klovniparia ja näiden roistolaumaa vastaan. Jokeri ja Harley ovat kuin kaksi normaalia vihollista mutta tässä yhteenotossa on kuitenkin paljon klassikon tuntua kun pelihahmona on Lepakkotyttö ja Harleykin on pukeutunut klassiseen asuunsa.


22. Electrocutioner - Batman: Arkham Origins

Tämä on vitsitaistelu mutta se tekeekin siitä niin hyvän. Electrocutioner hyppään kehään ja käyttää aseenaan sähköhansikkaita. Tähän taisteluun riittää yksi ainoa isku ja Batman tyrmää vastustajansa. Tässä näytetään erittäin hyvin se, että Batman on monia vastaan aivan eri sarjassa.


21. Bane - Batman: Arkham Origins

Hurja ensimmäinen yhteenotto Banea vastaan on oikealla tavalla haastava. Sanoisin että vihollislauma Banen apuna ei juuri sovi hahmoon joka on fyysisesti Batmania voimakkaampi ja vieläpä todella taitava lähitaistelija. Tässä taistelussa tuodaan kuitenkin todella hyvin esiin se millainen taistelija Bane on kun hän käyttää tehostettaan. Paikoitellen mielipuolisen hurjaksi muuttava taistelu on todella tunnelmallinen ja vaikka Bane ei näytäkään mitenkään erityisen hienolta, niin kyllä tämä taistelu on erittäin vaikuttava.


20. Deathstroke - Batman: Arkham Origins

Sanoisin että yhteenotto Deathstroken kanssa tulee aivan liian äkkiä. Kyseessä on todellinen kaksintaistelu kahden taistelulajien mestarin välillä ja tälläistä yhteenottoa Arkham Knight olisi kaivannut. Myönnän kyllä että tämä on aika pitkä taistelu jossa toisteaan pitkälti samaa kaavaa uudestaan ja uudestaan, mutta Deathstroke hahmoon tämä sopii todella hyvin. Runsaammalla variaatiolla ja vähemmällä toistolla tämä olisi vielä parempi taistelu.


19. Penguine - Batman: Arkham City

Solomon Grundyn jälkeen otetaan mittaa Pingviinistä ja tämä taistelu on nopeasti ohi. PIngviini on surkea lähitaistelussa ja siksi hän vain tulittaa, mutta kun pääsee väistelemällä tarpeeksi lähelle niin taistelu päättyy nopeasti. Tämä kuvastaa todella hyvin sitä millainen Penguine on. Tämä rikollispomo on käskynantaja sillä 1v1 Batmania vastaan, ei kauaa kestä.


18. Scarecrow - Batman: Arkham Asylum

Tasohyppelyä ja piilosilla oloa. Useamman kerran Batman alistustaa Scarecrown myrkyllä ja se aiheuttaa hallusinaatioita. Näissä kentissä paljastuminen johtaa oitis tappioon. Valtava Scarecrow etsii katsellaan Batmania samalla kun Batman etenee suojasta suoraan Scarecrown ympärillä, tarkoituksena nousta Lepakkosingnaalille ja sokaista jättimäinen vihollinen. Tämä on todella virkistävää ja erilaista mikä on osa syy siihen miksi nämä ovat yksiä pelin parhaita hetkiä.


17. Firefly - Batman: Arkham Origins

Yhteenotto Originsissa peittoaa Knight version siksi että tässä on enemmän taistelu ja vähemmän kaahailua. Knightin taistelut ovat jatkuvia jahteja ja nopeita tappeluita, tässä on enemmän ytyä. Tulikärpänne lentää ja tämä tuo taisteluun juurikin sen puolen millaista on taistella vihollista vastaan, joka liikkuu ilmassa. Tämä on jälleen yksi sellainen taistelussa tulee todella hyvin esille se, millainen hahmo Firefly on.


16. Deadshot - Batman: Arkham Origins

Se mikä erottaa Originsin version Cityn versiosta on se haaste ja tyylikkyys. Cityssä kyseessä on aika nopea väijytys kun taas Originsissa kyseessä on pidempi jahti jossa pitää todellakin olla varovainen. Deadshot ei ole yksin ja häntä on pakko iskeä takaapäin sillä hänen tarkkuutensa on tappava. Ulkoinen olemus on myös Originsissa paljon hienompi ja tekee tästä taistelusta todella mielekkään. Vaikka eroa moniin muihin on aika vähän, niin tässä tulee hyvin esille se millainen Deadshot on, erittäin tehokas pitkällä matkalla.


15. Scarecrow Nightmare - Batman: Arkham Knight

Tämä oli yllättävän hyvä lisäpaketti. Variksenpelätin Painajaiskentät ovat kaikki kilpailua aikaa vastaan, mitä nopempi, sitä parempi arvosana. Ensin on luvassa todella upea aika-ajo helvetillisessä Gothamissa ja lopussa odottaa valtava Scarecrow jonka pitää sitten nujertaa tankkitaistelussa, samalla kun muitakin vihollisia käy kimppuun. Se tapa jolla tämä on toteutettu kuin ralliversio Asylumin tasohyppelystä mutta tyylissä ja tunnelmassa tämä on paljon upeampi. Tämä jää mieleen juurikin siitä syystä että tämä näyttää niin hienolta.


14. Riddler - Batman: Arkham Knight

Lopullinen yhteenotto Arvuuttajaa vastaan tapahtuu vasta kun kaikki arvoitukset on ratkaistu ja pokaalit kerätty. Tämä on erityisen valtava urakka ja paikoitellen todella rasittava. Mutta taistelu on yllättävän viihdyttävä ja suurin syy on se että tässä taistelussa käytetään sekä Lepakkomiestä että Kissanaista. Riddlerin robotti on lähinnä kenttähasardi ja pikkurobotit se suurin uhka. Useampi tiimihyökkäys Arvuuttajaa vastaan lopulta kaataa hänet mutta kyllä tämä taistelu on todella hyvin tehty ja erottuu joukosta juurikin siksi, että vain Batman voi tuhota siniset ja Catwoman punaiset robotit, Riddler taas vihreä, eli kumpi vain, tiiminä.


13. Poison Ivy - Batman: Arkham City

Voisi sanoa että Kissanaisen yhteenotto Myrkkymuratin kanssa Arkham Cityssä ei juuri pomotaistelulta tunnu, koska kyseessä on vain muutama erä kestävyystaistelu roistolaumaa vastaan kun Poison Ivy seuraa sivummalta. Tämä on kuitenkin todella sopivaa hahmoon ja itse pidän tästä huomattavasti enemmän kuin Arkham Asylumin taistelusta. Mitenkään vaikea tappelu tämä ei ole mutta tässä tullaankin juuri siihen miten Ivy hoitaa tilanteet.


12. Man-Bat - Batman: Arkham Knight

Taistelu Ihmislepakkoa vastaan jakautuu yhteenottoihin. Ensin tämä peto täytyy löytää ja sitten hänen kimppuunsa täytyy iskeä ylhäältä päin. Tämä pomotaistelu on siinä mielessä todella kiinnostava että se vaatii ensin olennon tutkimista ja sitten vastalääkkeen pistämistä petoon itseensä. Tämä on siksi todella hyvä, että Man-Bat lentää aina pois ja hänet pitää löytää uudestaan ja yllättää. Todella virkistävä ja todellakin erilainen moniin muihin verrattuna. Tämä vihollinen on kuin villieläin joka ei niinkään hyökkää. Sanotaan että tämä olisi voinut olla paljon vaikeampikin ja se olisi ollut vain hyvä asia.


11. Arkham Knight - Batman: Arkham Knight

Yhteenotto enigmaattista Arkhamin ritaria vastaan on erittäin tunnelmallinen, draamallinen ja todella haastava. Useampaan vaiheeseen mahtuu todella paljon tarinaa ja haastetta, kun Arkham Knight tietää Batmanin temput ja osaa asettaa esteitä jotka juurikin pakottavat Batmanin panemaan parastaan. Itse olisin kuitenkin yhdeksi osaksi todella toivonut pientä lähitaistelua sillä tässä mennään vähän liikaa siihen kun Arkham Knight pakottaa Batmanin näyttämään kuinka hyvä metsästäjä hän on, kun varjon lailla liikkuminen on lähemmäs ainoa toimiva vaihtoehto. Ainoa asia mitä tämä taistelu olisi oikeasti tarvinnut, on se vaihtelu.


10. Ra's Al Ghul - Batman: Arkham City

Yksi Arkham Cityn parhaita taisteluja käydään uniomaisessa asetelmassa salamurhaajien mestaria, Demonin päätä, vastaan. Taistelussa useampia vaiheita ja ne koettelevat monenlaista osaamista ja taktiikkaa. Tämä on sellainen taistelu jollainen viimeisen taistelun olisi pitänyt olla sillä tässä kohtaa Batman on vastakkain sellaisen vastustajan kanssa joka pystyy taitovalikoimallaan todellakin haastaamaan viittaritarin. Taistelu on todella hyvin tehty ja tasapainoinen ja ennenkaikkea todella näyttävä.


9. Two-Face - Batman: Arkham City - Catwoman

Kissanaisen loppuhuipennuksessa taistellaan Kaksinaamaa vastaan. Kaksinaama itse on vahvasti aseistautunut ja kestää merkittävästi rankaisua. Se suuri haaste on kuitenkin siinä että ympärillä on valtavasti vihollisia ja kaikki ovat aseistettuja. Catwoman ei ole samalla tavalla kestävä tai taitava kuni Batman. Hänen taitovalikoimansa on paljon rajatumpi ja se pakottaa olemaan kokoajan varpaillaan ja valitsemaan hyökkäyshetkensä tarkoin. Tämä on todellinen saalistustaistelu jossa muutama virhe voi olla jo liikaa.


8. Catwoman - Batman: Telltale Series

Ensimmäisen jakson ensimmäinen osio päättyy yhteen ottoon Catwomania kohtaa. Kaksikon ensimmäinen kohtaaminen huipentuu yhteenottoon katolla jossa kumpikin näyttää olevansa erittäin kykenevä lähitaistelussa ja se kaikki päättyy erittäin hyvään ja jopa klassiseen hetkeen. Tämä erittäin hyvä aloitus kaudelle ja siinä samalla se on erittäin hyvä tapa esitellä kaksi äärimmäisen legendaarista hahmoa.


7. Venom Bane - Batman: Enemy Within

Viimeisen jakson alkupuolella otetaan yhteen Banea vastaan. Tosin Bane on saanut vähän tehostusta sitten viime näkemän. Nyt hän näyttää siltä miltä oikeasti kuuluukin kun hänellä on maski ja selvästi tehokkaampaa myrkkyä. Tämä versio on sellainen, millainen Banen todella kuuluu olla ja todellinen merkki siitä että Telltale osaa nostaa panoksia. Vaikea taistelu tämä ei ole, mutta oikeassa paikassa tehty virhe katkaisee taistelun oitis. Se mikä tästä tekee niin hyvän on se että taistelussa Batman ja Jokeri tekevät yhteistyötä todellista uhkaa vastaan.


6. Black Mask - Batman: Arkham Knight - Red Hood

Red Hood episodi huipentuu yhteenottoon Black Maskia ja tämän joukkoja vastaan. Tämä on loppuviimeksi hyvin helppo yhteenotto, mutta sse mikä tekee tästä niin hyvä on se että tässä pelataan Punahuppua joka on todella erilainen kuin Lepakkomies ja tapa jolla tämä päättyy on siitä erittäin vahva esimerkki. Red Hood on helposti toiseksi mielekkäin pelattava hahmo Arkham sarjassa ja tämä taistelu on yksi hauskimpia pelata. Tätä pystyy todellakin venyttäään vaikka kuinka ja sitten kun pelaaja päättää lopettaa taistelun ja hoitaa Black Maskin, niin tapa jolla Red Hood hoitaa homman, on erittäin hyvä.


5. Joker - Batman: Arkham Origins

Tämä on sellainen vaihe jossa Batman ja Jokeri ottavat jälleen yhteen. Batman on juuri nujertanut Banen ja nyt on enää jäljellä itse klovni. Tässä taistelussa kuvataan erittäin hyvin sitä miten ylivoimainen Batman todella onkaan taistelussa. Jokeri ei ole kovinkaan ihmeellinen uhka mutta juuri se tekee tästä yhteenotosta niin hyvin, se ei ole niinkään fyysistä taistelu vaan ideologiaa, sääntöjä ja kysymyksiä siitä millainen Batman todella on ja millainen Jokeri todella on. Tämä on yksi parhaita esimerkkejä siitä, millaisia monet Batman roistot ovat ja miten taistelut heitä vastaan kuuluu tehdä.


4. Two-Face - Batman: Telltale Series

Ensimmäisellä kaudella viimeinen taistelu jätti todella kylmäksi. Sen sijaan yhteenotto Kaksinaamaa vastaan, on erittäin hyvä, oli kyse kummasta versiosta tahansa, mutta itse pidin enemmän siitä, millainen yhteenotto on viimeisessä jaksossa kun Batmanin sijaan Bruce Wayne menee kohtaamaan vanhan ystävänsä. Pelin edetessä Harvey Dent on vajonnut syvemmälle ja syvemmälle mielipuolisuuteen ja tämä taistelu tuo erityisen hyvin esille sen, millainen Two-Face todellakin kuuluu olla. Se on jatkuva sisäinen taistelu joka saavuttaa tässä kohtaa huippunsa.


3. Vigilante Joker - Batman: Enemy Within

Enemy Within pelin viimeinen episodi muuttuu merkittävästi edellisen jakson tapahtumien kautta ja isoin muuttuja on Jokeri josta tulee joko täysi roisto tai "sankari". Tämä tuntuu siksi niin henkilökohtaiselta, koska pelaaja on vastuussa siitä, millainen Jokerista lopulta tuli. Sankaripolku johtaa lopulta erityisen hyvään yhteenottoon Viittaritarin ja tämän ihailijan kanssa. Tämä ei ole vaikea taistelu mutta tapa jolla se on toteutettu on uskomattoman viihdyttävä, näyttävä ja mielekäs. Erittäin väkivaltainen peli ei tässä kohtaa enää säästele vaan kumpikin osapuoli ottaa runsaasti vahinkoa ja mitä pidemmälle mennään sitä hurjemmaksi meno muuttuu kunnes se kaikki päättyy lopetusta merkittävästi muokkaavaan viimeiseen kysymykseen: "Olimmeko me koskaan ystäviä?"


2. Mr. Freeze - Batman: Arkham City

Monille tämä on se ykkösvalinta sillä Mr. Freeze on yksi harvoja pomovihollisia koskaan, joka pakottaa pelaajaa oppimaan ja muuttamaan taktiikkaa koko ajan. Batmanilla on käytössään valtavasti erilaisia taktiikoita ja varusteita joilla iskeä Pakkasherraa. Jippo onkin siinä että jokaisen hyökkäyksen jälkeen Mr. Freeze kehittyy ja oppii reagoimaan milloin mihinkin osaan Batmanin taitovalikoimasta. Sama temppu ei toimi kahta kertaa ja tämä on todellinen koettelemus pelaajalle. Osaako pelaaja hyödyntää kaikki Batmanin taitoja ja ympäristöä tehokkaasti taistelussa, jossa vaihtoehdot käyvät kokoajan vähiin.


1. Scarecrow / Joker / Batman - Batman: Arkham Knight

Arkham sarjan päätöksen loppuhuipennus tapahtuu kaikki Batmanin päässä ja siinä kyseessä on erityisen vaikuttava päätös. Scarecrown myrkyn vaikutuksen alaisena Batman kohtaa kaikki sisäiset pelkonsa ja demoninsa kun Jokeripuoli ottaa yliotteen. Mitä pidemmälle pimeydeen edetään sitä hurjemmaksi meno muuttuu kun Lepakkomies nostaa sisäisen voimansa esiin ja pakottaa Jokerin kohtaamaan omat pelkonsa ja kaikki huipentuu yhteenottoon näiden kahden välillä.

Tämä pomotaistelu on juurikin siksi niin hyvä että siinä on niin monta muuttujaa ja siitä voidaan todellakin keskustella että kuka on se varsinainen viimeinen loppari tässä pelissä. Oli se mikä hyvänsä niin se miten tämä taistelu päättyy pelattavuudessa on uskomattoman voimallinen kohtaus ja sitä seuraava tarinankuljetus Varsiksenpelätin kanssa ei kauas jää.