Mega Man pelisarja on yksi näitä kokonaisuuksia jossa on oma viehätyksensä, mutta myös omat haasteensa. Sanotaan että eniten X sarjaa pelanneena huomasin että taso lähti kunnolla horjumaan tietyssä pisteessä ja uskallan veikata että sama pätee myös perussarjaa jossa pelejä on yli 10.

 

 

 

Kaikki Megaman sarjat kelpaavat mukaan laskentaan, mutta syytä heti huomauttaa että tämä lista voisi lähestulkoon olla Megaman X, sillä suurin osa on X sarjaa, jota olen itse pelannut eniten ja josta pidän eniten.

Varsinaisia sääntöjä ei muutoin sitten olekaan.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Gigabolt Man-O-War - Mega Man X8

Tämä on pelkästään nimeltään jäänyt todella hyvin mieleen, mutta ei siitäkään haittaa ole että kyseessä on hieno pomovihollinen, mutta kyllä se nimi joskus on tarpeeksi tekemään hahmosta vähän paremmin mieleenjäävän.

 

Izzy Glow - Mega Man X5

Hyvin sellainen perinteinen pomovihollinen X sarjassa ja ulkoisesti ei niinkään erityisen hyvä, mutta pomovihollistasolla oikein hyvin tehty.


Bamboo Pandamonium - Mega Man X8

Valtava pomovihollinen ja hyvä esimerkki siitä miten parilla näppärällä idealla pomovihollisesta saadaan joukosta erottuva. Tässä tapauksessa bambujen käyttö.

 

Double - Mega Man X4

Tälläinen vähän tarinallisempi hahmo joka näyttää todella hoopolta ensin, mutta josta paljastuukin sitten se toinen puoli, joka on vähän tyylikkäämpi ja taistelukelvollisempi.

 

Jet Stingray - Mega Man X4

Yksi näitä vihollisia joka käyttää koko aluetta ja vähän päälle. Hyvä yhdistelmä ennestään tuttuja ideoita uudessa hahmossa ja asetelmassa.

 




24. Eregion - Mega Man X4

Paras aloituspomo, joka on monella tavalla aika kliseinen robottilohikäärme tms tyylinen tuhokone joka ei loppuviimeksi ole mitenkään vaikea, mutta on kuitenkin sellainen taistelussa jossa pelaajaa pääsee hyvin sisään siihen, millainen peli on kyseessä ja miten X4 on parannellut kokonaisuutta sitten edellisen pelin, kun on siirrytty PS1:lle. Tyylillisesti hienon näköinen, asetelmalta onnistunut ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi pomotaisteluksi sopivan simppeleillä taistelutavoillaan.


23. Serges - Mega Man X2

Vanha ukko joka tuo helposti mieleen tri Wilyn alkuperäisestä sarjasta. Sergesin tapauksessa varsinkin toinen taistelu on todella hyvä ja mahdollisesti yksi pelin haastavimpia, osittain vääristä syistä, mutta kuitenkin pääasiassa hyvin tehtynä. Ensin vihollisella on runsas määrä tykkejä, joiden tuhoamisen jälkeen on ukko enää jäljellä. Tämä on kuin yksi pitkä taistelu jossa voi kokeilla erilaisten aseiden erilaisia toimintatapoja.


22. Agile - Mega Man X2

Agilen tapauksessa ensimmäinen taistelu on se parempi, sillä toinen menee vähän enemmän kikkailuksi ja hahmo ei tunnu enää edes samalta kuin ensimmäisellä kertaa. Ensimmäinen taistelu on kuin yhteenotto pitkää Megamania vastaan, joka käyttää pitkää miekkaa. Pääasiassa erittäin hyvin tehty yhteenotto jossa omat haasteensa kun vastassa on tälläinen ketterämpi vihollinen.


21. Rainy Turtloid - Mega Man X6

Yksi merkittävästi erilaisempia pomotaisteluita. Tämä on vähän isompi kuin monet muut, mutta se mikä todella erottaa tämän joukosta on se tapa jolla viholliset heikot kohdat ovat esillä ja miten taistelu rakentuu niiden ympärille, samalla hyödyntäen vihollisen kilpikonnamaisia toimintoja.


20. Blizzard Buffalo - Mega Man X3

Yhtä aikaa hyvin perinteinen ja pienillä ratkaisuilla omanlaisensa. Tälläinen astetta isompi vihollinen jossa koko on ratkaiseva tekijä monella tavalla. Pääasiassa ei kovinkaan vaikea, mutta juurikin monet aika nokkelat ideat ovat tehneet tästä vähän haastavamman. Ainakin sen verran että tämä on jäänyt mieleen vähän paremmin.


19. Burn Rooster - Mega Man X8

Todella perinteinen pomotaistelu, mutta samalla aikaa mukana on muutama hyvä, astetta omanlaisempi idea. Tulen käyttö toimii todella hyvin ja erilaisten nousevien tasojen kautta tulen käyttö korostuu erittäin hyvin. Ei mitenkään erikoinen monella tavalla, mutta jäänyt kuitenkin mieleen parilla ratkaisevalla tavalla.


18. Gravity Antonion - Mega Man X8

Tyylillisesti ei se erikoisen, mutta ideallisesti erittäin hyvin tehty. Sanotaan että ulkoisesti tästä olisi voitu yrittää tehdä vähän hienompi, mutta pelattavuus toimii tässä todella hyvin. Painovoiman käyttö ja taistelukentän kääntely on jääneet hienosti mieleen ja myös hahmon muurahaismaisemmat toimintatavat. Joka tapauksessa tämä on erittäin hienosti tehty pomotaistelu, vieläpä aika pienillä asioilla.


17. Blast Hornet - Mega Man X3

Tässä on muutama todella hyvä idea, jotka suoraan toimivat. Herhiläinen ampuu piikkejä ja yrittää pistää lentäessään. Tyylillisesti tämä on todella hienon näköinen pomotaistelu jossa mekaniikat tukevat tyyliä todella onnistuneesti, peruspätevä, mutta on jäänyt paremmin mieleen.


16. Optic Sunflower - Mega Man X8

Paikoin kikkailun puolelle menevä, mutta tyylillisesti erittäin onnistunut pomotaistelussa jossa on erittäin paljon muuttujia, mutta todella hyvällä rytmityksellä. Helposti yksi näitä yllättävämpiä pomotaisteluita, koska tämä on mekaniikoiltaan hyvä ja vihollinenkin on tehty hienon näköiseksi.


15. Vile V - Mega Man X8

Vile on ensimmäisestä X pelistä tuttu vihollinen, jossa hieman Boba Fett fiilistä. Sanotaan että tässä pelissä kyse on enemmänkin loistavasta uudelleentulemisesta jossa hahmo pääsee yhtä aikaa hienosti kehittymään, mutta myös tuomaan mukanaan nostalgiaa, sillä tämä tuntuu monella tavalla tutulta ja aika perinteiseltä pomotaistelulta sarjassa.


14. General - Mega Man X4

Tämä on todella iskevä taistelu, jossa omat merkittävän haasteensa tuo vihollisen suuri koko. Pelissä on aiemmin taisteltu myös everstiä vastaan, mutta kenraali on aivan omaa tasoaan ja kun tämä peli on tarinallisesti vähän vanhempi, niin tähän taisteluun on saatu vähän enemmän painoarvoa. Pääasiassa taistelu on todella hyvin toteutettu ja hahmon kokoa on käytetty erittäin onnistuneesti hyväksi kun taistelusta on tehty astetta omanlaisempi, varsinkin tässä vaiheessa sarjaa.


13. Storm Eagle - Mega Man X

Yksi ensimmäisen pelin kekseliäimpiä taisteluita jossa pomovihollinen käyttää todella omanlaisia taktiikoitaan, yrittäessään pudottaa pelaajan aluksesta ja tehdessään syöksylentoja sivuilta. Todella hyvin tehty pomotaistelu joka erottuu todella helposti joukosta, vaikka hahmo ei ulkoisesti merkittäviä pisteitä kerääkään.


12. Morph Moth - Mega Man X2

Tämä on sellainen taistelu jossa on kaksi vaihetta ja se tekee tästä oitsi astetta ikimuistoisemman. Kummassakin vaiheessa on ehdottomasti omat puolensa sillä kotiloavaihe ei ole kovinkaan ihmeellinen, kun taas yökkösvaihe on merkittävästi haastavampi ja tyylikkäämpi. Todella kekseliäästi tehty pomotaistelu, varsikin kokonaisuutena.


11. Flame Stag -  Mega Man X2

Tämä on jäänyt todella hyvin mieleen yhtenä ensimmäisistä maverickeista joita vastaan taistelin, kun pelasin tätä peliä ensimmäisenä sarjassa. Tämä on haastava taistelu jossa on simppelit ideat, mutta joita on käytetty todella iskevästi, eikä helppo ole tämä vihollisen aluekaan. Tyylillisesti tämä toimii todella hyvin kun hirvensarvet ovat liekkejä jotka taistelun edetessä kuumenevat. Sanotaan myös että alkuperin luulin tätä vihollista pässiksi, kun sarvet eivät erottuneet niin selvästi eikä englanti ollut silloin vielä hallussa.


10. X - Mega Man X5

Monella tavalla erittäin hyvä versio, vaikkakin menee paikoitellen vähän kikkalun puolelle ja tuntuu yllättävän helpolta. Sanotaan että tämä on ideallisesti todella hyvä ja yhteenotto X:ää vastaan on todella hyvä ja se tuo vähän muistoja X2:n taistelusta Zeroa vastaan. Tässä kuitenkin on käytetty vähän ehkä tyylillisesti vääriä asioita, kuten asusteita ja X ei ihan pääse oikeuksiinsa. Siis todella hyvä taistelu joka tapauksessa ja ideallisesti erittäin hyvä, mutta siinä jää kaipaamaan aika montaa asiaa.


9. Sigma - Mega Man X

Alkuperäinen Sigma koiransa kanssa, jonka kanssa lopulta myös yhdistyy, erinomaiseksi loppuhuipennukseksi. Tämä on se kohta kun Sigma ei ole vielä millään tavalla ylivedetty ja koiraosa tuo omat pisteet mukanaan. Voisi myös sanoa että koira on oma pomovihollisensa, mutta samaa taistelua ovat joka tapauksessa. Sigma itsessään ei ole erityisen hienon näköinen, mutta yleisesti tämä taitaa olla se paras pomotaistelu Sigmaa vastaan sillä vaikka parissa 4:ssa ja 8:ssa ok versiot löytyykin.


8. Mattrex - Mega Man X5

Tyrannosaurus joka liekehtii, ehdottomasti todella hyvin mieleenjäävä yhdistelmä näyttävää elementtiä ja erittäin näyttävää hirmuliskoa. Sanotaan että taistelunäkökulmasta ei se erikoisin, mutta ehdottomasti yksi sellainen joka on tyylillisesti oitis erittäin osuva ilmesty.


7. Web Spider - Mega Man X4

Hämähäkkiteemainen pomovihollinen joka toimii todella hyvin, vaikkakin jää monella tavalla aika simppelimmän oloiseksi, varsinkin kun verrataan erääseen toiseen hämähäkkiviholliseen aiemassa pelissä. Tämä on tosin omalla tavallaan lievästi parempi, joskin tämä olisi ollut vielä parempi jos hahmon tyyliin olisi panostettu vähän enemmän. Haasteellisen suhteellisen simppeli, mutta oikealla tavalla hyvin toteutettu.


6. Duff McWhalen - Mega Man X5

Tämä on vähän erilaisempi tapaus ja valasulkoasu toimii erittäin hyvin. Tavallaan tuntuu että tämä voisi olla isompikin, mutta koko tulee myös esiin. Se mikä kuitenkin todella nostaa tämän erityisen hyvin mieleenjääneeksi taisteluksi tulee siitä, miten erilaisia ideoita tässä on käytetty. Se miten pomovihollinen käyttää jäätä on jäänyt hienosti mieleen ja tehnyt tästä erilaisen kuin monet muut, sillä vastaavaa ei ollut tullut vastaan aiemmin.


5. Dark Dizzy - Mega Man X5

Lepakkotyylinen maverick joka on helposti sieltä parhaasta päästä mitä tyyliin tulee. Näyttää erittäin hyvältä ja on käytetty taistelussakin erittäin onnistuneesti. Mukana on jopa muutamia oikeasti omanlaisiakin ideoita joita ei ole juuri muissa tullut vastaan. Ehkä ainoa merkittävä kritiikki tulee siitä että tämän on tietyillä tavoilla ehkä vähän simppelimmän oloinen pomovihollinen, joka voisi olla merkittävästi haastavampikin. Mutta siitäkin huolimatta tämä on ehkä koko X5:n paras pomotaistelu ja oikeasti omanlaisensa. Ja tyylillisesti parempaa saa hakea.


4. Bit & Byte fusion - Mega Man X3

Yksinään nämä kaksi eivät ole mitenkään erikoisia, mutta heidän yhdistelmämuotonsa, jonka nimeä en tähän hätään millään muista, koska se on vähän monitahoisempi on yhtä aikaa todella hienon näköinen. Todella erilainen miltä näiden kahden yhdistelmän voisi kuvitella näyttävän, sillä tässä on yhtä ja toista tyylillistä ratkaisua mukana, jotka lopulta toimivat erittäin hyvin yhdessä kokonaisuudessa tarjoten hyvän haasteen ja näyttäviä hyökkäyksiä, joita on runsaasti erilaisia. Tämä on hyvä esimerkki yllättävästä pomovihollisesta, positiivisessa mielessä.


3. Blizzard Wolfgang - Mega Man X6

Monella tavalla tämä tuntuu uudelta versiolta parista aiemmin tehdystä, mutta nyt leijonan sijaan on vuorossa susi ja elementtinä jää, joka osuu tähän asetelmaan erittäin hyvin. Susiteema nyt omalla kohdalla on aina vähän etulyöntiasemassa, mutta tässä tapauksessa tämä pakkaselementtiä on käytetty yllättävän hyvin eduksi ja vihollisestakin on tehty tälläinen eläimellinen hahmo, mikä osuu aika hyvin, koska niitä oli varsinkin alkupuolella aika vähän. Erittäin positiivinen kokonaisuus.


2. Magma Dragoon - Mega Man X4

Ehdottomasti yksi hienoimmista, ellei jopa hienoin Maverick mitä vastaan taistellaan. Magma Dragoonissa yhdistyy upea ulkoinen tyyli, erittäin hieno elementti, onnistunut ympäristö ja pitkälti kaikki mitä tälläiseltä pomotaistelulta odottaakin. Vaikka kyseessä ei ole tälläinen runsaasti käytetty taistelu, niin tämä on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä mitä löytyy. Robottimestareissakaan ei ole yhtä hienoa tapausta. Lohikäärmetyyli nyt vain sattuu toimimaan lähtökohtaisesti aina, myös tälläisessä soturityylissä, ellei jopa erityisesti tälläisessä soturityylissä.


1. Zero - Mega Man X2

Se alkuperäinen kaksintaistelu aseveljeä vastaan. Zero on monella tavalla samanlainen taistelija kuin X, mutta hänen miekkansa tuo hahmolle oitis vähän lisää tasollista vaihtelua. Yleisestä tämä on todella hyvin tehty taistelu aivopestyä liittolaista vastaan, sillä asetelma ja musiikki tukevat tätä kokonaisuutta erinomaisesti. Haasteellisesti tämä on todella hyvin tehty, helposti yksi niitä parhaita ja yleisesti tämä on erittäin hyvä tapa korottaa panoksia X2:ssa sitten Zeron sankarillisen uhrauksen aiemmassa pelissä. Selvä kultastandarti tälläisille taisteluille X sarjassa.