Oli sitten kyseessä koira, susi tai jokin sellainen, niin lohikäärmeiden ohella ne ovat yksi parhaita lisiä peliin. Ihmissudet ovat tästä variaatiosta parhaita, mutta oikein tehtynä koira tai susi on erinomainen lisä peliin. Oli sitten kyseessä pelattava hahmo, vihollinen tai partneri pelin päähenkilölle.

 

 

 

Ainoa todellinen sääntö on se, että koiran pitää jollakin tavalla erottua massasta. Monissa peleissä on koiria tai susia perusvihollisina, niitä ei nyt lasketa. Ihmissusien tapauksessa mukana on yleensä myös se ihmispuoli, mutta nyt arvioidaan vain sitä, kuinka hyvä se susipuoli on. Eli sudet, koirat ja ihmissudet ovat kaikki tervetulleita.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Poochy - Tetris Attack

- Veikeällä tavalla tehty koira veikeään mutta hektiseen peliin, Yoshin ja muiden joukkoon.

 

Vicky - Uncharted 4: Thief's End

- Aivan lopussa esiteltävä koira jossa eräs hyvä aiempi vitsi tulee jälleen esiin.

 

Dinki Di - Mad Max

- Koira joka on suunnaton apu kun etsitään pommeja. Pienessä, mutta tärkeässä roolissa.

 

Rush - Megaman sarja

- X:n robottikoira ja tuntuu pääasiassa työkalulta, mutta toimii juuri siksi niin hyvin.

 
24. Selena - Blood of the Werewolf

Vähemmän tunnettu ja erityisen haastava tasohyppelypeli jossa ihmissusi Selena saa vastaansa niin tohtori Frankensteinin kuin kreivi Draculankin. Selena on erittäin hyvin tehty hahmo ja tarina on myös oikein hyvä. Selenassa ei ole mitään uskomattoman ihmeellistä, mutta hänen tapauksessaan kaikki avainpalikat ovat kohdallaan, minkä johdosta Selena itse, on todella onnistunut hahmo.


23. Dog - Duck Hunt

Tämä hurtta on klassinen hahmo suoraan NES aikakaudelta. Klassinen musiikki ja koiran hyppy puskikkoon ja siitä alkaa sorsien ammuskelu. Sorsat koira kerää uskollisesti talteen mutta jos ammut kaikki ohi niin tämä paskiainen nauraa sinulle. Se on osa syy miksi hän on jäänyt niin hyvin mieleen. Hyvässä ja pahassa.


22. Riley - Call of Duty: Ghosts

CoD sarja on nähnyt monet ylä- ja alamäet. Vaikka Ghosts päättyy aika heikosti, niin matka on kuitenkin ihan hyvin tehty ja eräs todella hyvä lisä kaikkeen, on Walker perheen koira Riley. Riley on ihan normaali koira ilman mitään sen ihmeellisempää mutta hänet on tuotu mukaan peliin juurikin sillä oikealla tavalla.


21. Umbra - Final Fantasy XV

Umbra on erittäin veikeä pikku kaveri ja viestinviejä kahden rakastavaisen välillä. Tarinassa Umbralla ei ole mitään erityisen isoa roolia kun vertaa pariin muuhun FF koiraan, mutta  kyllä tämä on silti erittäin kiva hauva. Umbran on monella tavalla sellainen kiva yksityiskohta isossa kokonaisuudessa. Positiivista onkin se, että se on erittäin hyvä yksityiskohta.


20. Dogmeat - Fallout 4

Kaikista Fallout 4:n liittolaisista Dogmeat on yksi ensimmäisiä ja hän pysyy uskollisena, tapahtui mitä tahansa. Seefferinä hän on oitis saanut oman huomioni puoleensa ja tässä maailmalopun jälkeisessä maailmassa viimeiseen asti uskollinen liittolainen on vahva apu, varsinkin kun hän voi kantaa tavaroita. Dogmeat ottaa kuitenkin pisteet koska hän on se mitä pitää, koira ja todella hyvin tehty sellainen.


19. Morkvarg - Witcher 3: Wild Hunt

Erittäin hyvä esimerkki siitä, millainen on ihmissusi, kirouksen uhrina. Tämä hurja peto on oikealta muodoltaan paljon huonompi ja siksi susimuoto on niin hyvä osa kokonaisuutta. Morkvarg on juurikin sellainen hahmo joka on erittäin kiinnostava koska on kirottu ihmissudeksi. Tämä tarinallinen puoli on sitä parasta antia, varsinkin kun se on tehty niin kiinnostavaksi.


18. Boomer - Far Cry 5

Boomer on hyvä poika, oikein hyvä poika. Itselleni Boomer oli ensimmäinen partneri ja melkovarmasti myös pitkäaikaisin sillä tämä koira on vain niin hyödyllinen. Ja sitä voi silittää. Boomer on tiedustelija minkä ansiosta hän paikallistaa vihollisia ja eläimiä. Erittäin hyödyllinen metsästyksessä. Ja tietenkin Boomer voi myös käydä vihollisten kimppuun.


17. Aela the Huntress - Elder Scroll's V: Skyrim

Companions ryhmän tärkeimpiä jäseniä. Aela on ihmissusi ja erittäin hyvin tehty sellainen. Susipuolta ei tuoda jatkuvasti esiin, mutta tieto siitä nostaa hahmon eräänlaiselle korokkeelle. Aela on myös erittäin taitava jousiampuja ja muutenkin todella hyödyllinen liittolainen. Jos susipuolta olisi tuotu enemmän esiin, niin hän pääsisi varmasti korkeammalle.


16. Cerberus - Kingdom Hearts sarja

Useammassakin Kingdom Hearts pelissä vastaan tullut kolmipäinen manalan vartija. Cerberus on yksi alkupelin vaikeimpia vihollisia ja ehdottomasti yksi hienoimpia. Tässä on juurikin sellainen peto joka näyttää siltä miltä pitääkin, todella uhkaavalta ja erittäin hienolta. Todella hyvä versio alkuperäisestä, legendaarisesta mytologisesta koirasta.


15. Dog - Dragon Age: Origins

Itselläni oli tässä pelissä tämä koira alusta asti mukana. Koira on osa ryhmää ja vaikka häneen ei saadakaan yhtä paljon sisältöä kuin moniin muihin ryhmäläisiin, niin silti, koira on erittäin hyvä osa tarinaa. Koiran kanssa saadaan monet naurut ja kaikki ne osuudet joissa koira on kanssakäymisessä muiden ryhmäläisten kanssa, ovat kaikki erittäin hyvin tehtyjä. DLC sisällöllä koiraan saadaan edellee lisää sisältöä ja syvyyttä, mutta jo peruspelissä tämä koira on erittin hyvä lisä ja käytetty todella hyvin, todella monella tavalla.


14. Angelo - Final Fantasy VIII

Rinoan koirana Angelo kulkee mukana ja vaikka hän ei olekaa aina läsnä, niin hänestä on jäänyt todella hyviä muistoja. Aina välillä Angelo astuu kuvaa, yleensä Rinoan limit breakin tapauksessa, mutta koirasta myös ihan oikeaa hyöytyä. Häntä voi kävelyttää ja vaikka sitä ei konkreettisesti näy, niin sillä on ihan oikeita hyötyjä. Ajoittain Angelo myös tulee mukaan tarinaan, mutta itse olisin kyllä tykännyt, jos häntä olisi nähnyt enemmän. Todella hyvä lisä jo valmiiksi erinomaiseen tarinaan.


13. Interceptor - Final Fantasy VI

Shadown koira ja erittäin hienon näköinen sellainen. FFVI ei todellakaan ole niitä parhaita pelejä sarjassa, mutta Shadow on yksi parhaita ryhmäläisiä ja se johtuu pääasiassa siitä, että hänellä on Interceptor. Osa syy miksi Interceptor on niin hyvä johtuu siitä, että hänessä on jotakin samaa, mitä Shadowssakin on. Koira alkaa muistuttaa isäntää tai päinvastoin.


12. Amaterasu - Okami

Auringonjumalatar susimuodossa, siveltimen kanssa. Okami ei ehkä ole niitä pelejä joita itse pidän aliarvostettuina klassikoina, mutta Amaterasu on siitäkin huolimatta varsin hyvin tehty pelihahmo. Hänellä on hauska pelaja ja tarinassa hän saa vähän lisää sisältöä. Ei mitään erityisen huonoa, mutta samalla, ei mitään erityisen ikimuistoistakaan. Mutta kokonaisuutena erittäin hyvin tehty pelihahmo ja vieläpä susimuotoinen sellainen.


11. Jon Talbain - Darkstalkers

Tämän tappelupelisarjan ja Killer Instinctin välillä ei ole ihmissusihahmossa paljoa eroa, mutta kun olen tätä sarjaa pelannut enemmän, niin valitsin Jon Talbainin Sabre Wolfin sijaan. Tämä on todella tyypillinen ihmissusi hahmo, ei mitään sen ihmeellisempää. Tämä on kuitenkin juurikin sellainen hahmo joka toimi erityisen hyvin taistelussa ja pärjää vertailussa monien muiden Darkstalkers sarjan hahmojen kanssa.


10. Cerberus - Final Fantasy sarja

Riippumatta siitä että minkä version valitsee, niin tämä hahmo toimii erittäin hyvin ja on yksi niitä parhaita Cerberuksia peleissä. Ei aina ehkä niin hyvin käytetty kuin voisi toivoa, mutta silti ehdottomasti todella onnistunut. Final Fantasy VIII on niitä parhaita esimerkkejä siitä, miten hyvin tämän koiran voikaan tehdä, mutta sitten on tullut FFXV, joka on todellakin tuonut tämän hornanhurtan modernilla tavalla, erittäin hyvin esiin.


9. Witherfang - Dragon Age: Origins

Dragon Age sarjassa on loppuviimeksi aika vähän ihmissusia. Se on sääli sillä ne ovat varsin hyvin tehtyjä ja sitä kautta tämä tehtävä on yksi omia suosikkejani. Lopulta vastaan tulee Witherfang joka on ehkä se parhaiten tehty susi (ei ihmissusi). Hän on mukana vain vähän aikaa mutta toimii todella hyvin. Hahmoa tosin ei juuri näe, ellei päätä taistella susia vastaan, minkä olen kokeilumielessä tehnyt. Witherfangissa osa viehätyksestä on siinä, että häntä ei näe, mutta hänestä kuulee niin paljon mikä korostaa tämän olennon legendaa.


8. Fenrir - Final Fantasy sarja

Summon olento ja aika koruton sellainen, mutta niistä harvoista asioista joita oikeasti muistan FF6:sta, Fenrir on yksi sellainen. Skandinaaviseen mytologiaan perustuva susi on todella hyvä lisä ja vaikka tässä ei olekaan mukana mitenkään erityisen paljoa sisältöä, niin tämä susi sopii erittäin hyvin sille paikalle jossa on. Ulkoisesti siinä ei ole kovinkaan paljoa mutta se kaikki taustatarina ja sisältöä on se mikä ratkaisee tässä tapauksessa.


7. Shadow - Dead to Rights: Retribution

Monella tavalla DtR: Retribution on aivan tavallinen toimintapeli, mutta yksi asia nostaa tämän pelin oitis hieman paremmaksi ja saa sen erottumaan massasta ja se on Shadow. Shadow on erittäin upeasti tehty koira, todella hurjan näköinen, erittäin tehokas tappaja ja viimeiseen veripisaraan asti uskollinen. Shadowlla pelatessa peli saa aivan omanlaisensa vivahteen ja nämä koiralla pelattavat pätkät ovat todella hyviä. Shadow on sellainen lisä, joka tekee pelistä oitis hieman paremman.


6. Red XIII - Final Fantasy VII

FF7 on yksi parhaita Final Fantasy pelejä ja Red 13 on yksi pelin parhaita liittolaisia. Siitä voidaan keskustella että onko Red oikeastaan edes koira, mutta itse tulkitsin hänet koiraksi ensimmäisen pelikerran aikaan. Hän ulvoo ja limit breakit Howling Moon ja Sled Fang viittavat koira/susi-maiseen hahmoon. Tarinallisesti Red on yksi kiinnostavimpia hahmoja ja se on todella kova saavutus. Kovassa kilpailussa Red pärjää todella hyvin ja on ehdottomasti yksi pelin parhaita hahmoaja, vaikka viimeinen limit break onkin vitsi.


5. Warwick - League of Legends

LoL on täynnä toinen toistaan parempia pelattavia hahmoja ja kyllähän on selvää että joukossa on oltava yksi ihmisussimainen hahmo. Warwick on todella loistavasti tehty hahmo (vaikka tämä uusi look vähän toivomisen varaa jättääkin). Pelattavuudessa todella hyvin tehty ja susimainen hahmo toimii erittäin hyvin ja kaikkea tätä rikastaa erittäin hyvä taustatarina. Warwick on ehdottomasti yksi parhaita hahmoja koko pelissä ja kilpailu on kovaa. Erittäin hyvin tehty ihmisusihahmo.


4. Sif - Dark Souls

Ritari Artoriasin uskollinen kumppani ja koko Dark Souls sarjan paras pomovihollinen. Tämä uskollinen susi vartioi mestarinsa hautaa ja on valmis kuolemaan. Sif on pääasiassa aivan normaalin näköinen, vaikkakin todella iso susi. Se mikä kuitenkin on erittäin hyvä lisäys, on se valtava miekka jota Sif käyttää taistelussa. Tämä on todella hyvä tunnelmanluoja ja tekee Sifistä todella ikimuistoisen. Tähän kun lisätään vielä erittäin hyvä tarina ja se että tämä susi voi nuorempana, menneisyydessä, auttaa sinua tuhoamaan Manusin, tekee hänestä entistä paremman. Surullista on kuitenkin se, että kaikesta huolimatta, sinun on tapettava hänet.


3. DD - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Koiria on peleissä paljon ja valtaosa niistä on todella uskollisia ja erityisen arvokkaita liittolaisia. DD:n tapauksessa se uskollisuus ei ole itsestään selvää, mutta jos aletaan miettiä sitä kuinka arvokas DD on, niin se käy hyvin nopeasti selville sillä tämä koira huomaa viholliset ja hyötykasvit erittäin nopeasti. Sen lisäksi DD on erittäin tyylikäs, hieman kustomoitavakin ja silmälappu on todella näppärä lisä. Tämän lisäksi tämä hauva on erittäin tehokas ase joka tekee vihollisista selvää ja onnistuu iskemään ilman että kukaan huomaa. Sotakoira vailla vertaansa.


2. Fenrir - Smite

Mytologiseen olentoon perustuva hahmo ja todellinen susi. Tämä "jumala" on todellinen metsästäjä ja tappaja, sellainen millainen pitääkin olla. Tämä susi raatelee vihollisensa ja on ehkä jopa se paras Smite hahmo. Kuvastaa hyvin hahmoa jonka taustalla on hyvin vahva tarina. Isoimmat syyt miksi Fenrir lopulta on hieman parempi kuin Warwick, on siinä, miten hyvin hahmon pelattavuus vastaa sitä, millainen hahmon pitääkin olla. Ja onhan Fenrir erityisen hyvin tehty susimainen hahmo, varsinkin kun mukana ovat ne särkyneet kahleet.


1. Bigby Wolf - Wolf Among Us

Iso paha susi, legendaarinen satuhahmo, se paras Telltalen päähenkilö. Pelissä susipuoli tulee kokoajan enemmän ja enemmän esille, kunnes viidennessä osassa se todellinen susi tulee esiin ja se hetki on äärimmäisen ikimuistoinen. Monella tavalla Bigby on versio ihmissusi legendasta sekä siitä satutarinoiden sudesta. Tämä yhdistelmä toimii erittäin hyvin ja kun mukaan laitetaan kaikki taustatarinat niin kyseessä on erityisen hyvä kokonaisuus. Iso Paha Susi on muuttunut, mutta silti häntä epäillään ja pelätään. Tarinallinen puoli on erittäin vahva ja todella hyvin tehty ja vielä parempi siitä tulee, kun pelaaja joutuu tekemään vaikeita valintoja. Väkivaltaisissa yhteenotoissa, susi on se voimakkaampi osapuoli, varsinkin kun kyseessä on Iso ja paha susi.