Monien juonikuvioiden kanssa huomaa miten pienillä asioilla voi olla todella suuri vaikutus kokonaisuuteen ja etenkin siihen kuinka hyvin mikäkin juonikuvia loppuviimeksi toimii.

 

 

 

Kertaus:

Vain yksi per peli, mutta yhden kokonaisen pelisarjan kaikki osat ovat kelvollisia omaan sijaansa, vaikka tarina olisi kuinka yhtenäinen tahansa. Tämän takia juonikuviot jotka tapahtuvat niin sanotusti "pelin vaihtuessa" kelpaavat myös.

Episodipelit lasketaan kaikkine jaksoineen yhdeksi kokonaisuudeksi, joten niiden joukosta on valitta vain yksi.

Tarinallisissa peleissä monet käänteet voivat olla valintariippuvaisia.

Ja vaikka tämä olisi kuinka itsestään selvää, niin spoilereita tulee olemaan luvassa.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Uhrautuminen - Titanfall 2

- Yllättävän draamallisesti vahva lopetus.

 

Punahuppu - Batman: Arkham Knight

- Kun kerran Jason astuu kuvioihin, niin ainakin siinä samalla saadaan myös Red Hood.

 

Kolmiodraama - Witcher 3: Wild Hunt

- Tässä on vain niin paljon mahdollisuuksia, joita on myös osattu käyttää.

 
24. Veljenpoika - Devil May Cry V

Syy siihen miksi Nero näytää niin samalta kuin Dante. Tämä on ehkä aika ilmiselvä käänne, mutta kyllä se on silti sellainen joka ansaitsee fiktiivisen hatun nostamista, sillä se tuo mukanaan pari oikein tervetullutta varmistusta ja tarinallista jatkopalikkaa.


23. Kuvitelmaa - Spec Ops: The Line

Tavanomainen sotilasräiskintä onkin täynnä yllätyksiä. Nerokkaita piiloratkaisuja jotka ovat erinomaisia temppuja, mutta eivät varsinaisia käänteitä. Mutta kun pelaaalle sitten lopulta näytetään että mitä on koko matkan nähnyt, on ollut valetta, niin peli kääntyy oitis päälaelleen.


22. Isä ja poika vastakkain - Hard West

Tähän se kaikki huipentuu. Pelissä on pelattu isolla joukolla erilaisia hahmoja mutta aivan lopussa ne muutamat aika alkupuolella haaraantuneet tarinat johtavat samaan paikkaan, mutta eri puolille. Ja kun pelaaja laitetaan vielä valitsemaan se kummalla haluaa pelata, niin käänne on oitis parempi.


21. Hybridit - Binary Domain

Teknologi onkin pidemmälle kuin voisi luulla. Cainin mukana olo toi upean käänteen, mutta kun paljastuu että robottien osuus yhteiskunnassa on paljon pidemmällä kuin aluksi vaikuttaa, niin siinä sekoitetaan pakkaa todella onnistuneella tavalla.


20. Prinsessa on toisessa linnassa - Super Mario Bros.

Klassinen temppu ja peli jatkuu. Hyvin yksinkertainen tapa viedä peliä eteenpäin ja samalla täysi kusetus joka tapahtuu kerran toisensa jälkeen. Ei sitä pienenä osannut kunnolla ajatella edes.


19. Pääroisto on isäsi - Blood of the Werewolf

Tästä yllätyksestä kehittää erityisen kutkuttava asetelma, jos tämä peli koskaan saa jatkoa. Kun pakettiin kuuluvat niin tohtori Frankenstein kuin kreivi Dracula, niin kyllähän myös Susimies on osa tarinaa, tai tässä tapauksessa susinainen, kunnes paljastuu että sir Talbot on ollut kokoajan mukana, mutta paljon isommissa ja merkittävämmässä roolissa kuin ennen.


18. Lapset - Zero Time Dilemma

Tämä tuli puskista ja takavasemmalta. Siis yksi suuri sekasotkuhan pelin tarinallinen kokonaisuus on, mutta se että siihen kuuluu lapsia tekee siitä oitis entistä erikoisemman. Mutta se todellinen yllätys ja sekoittaja on se, että keitä nämä lapset sitten oikeasti ovat. Aikuisina.


17. Morrigan liittyy leikkiin - Dragon Age: Inquisition

Tuttuja hahmoja riittää aina Lelianasta alkaen, mutta kun kuvioihin sitten astuu ensimmäisestä pelistä tuttu ja Lelianan kanssa parhaan naishahmon tittelistä kisannut Morrigan, niin kaikesta tulee oitis, paljon kiinnostavampaa. Siitä ei oteta läheskään tarpeeksi irti keskusteluissa Morriganin ja Lelianan kanssa tai välillä, mutta pelkästään hahmon mukaantuominen on todella hyvä veto.


16. Taistelu huipulla - Uncharted 3: Drake's Deception

Eeppinen päätös sarjalle, toistaiseksi. Talbot ei ehkä se paras roistohahmo, mutta viimeinen yhteenotto häntä vastaan on sieltä eeppisimmästä päästä. Ympäristö on upea ja nyrkkitappelu on todella upea sekin, puhumattakaan että viimeinen osuma ja Talbotin tuho, ovat erittäin hienosti tehtyjä. Kokonaisuus on todella onnistunut.


15. Seneschalin identiteetti - Dragon's Dogma

Ympyrä sulkeutuu. Loppupuolella tässä pelissä on monia erittäin hyviä juonenkäänteitä, osa täysin pelaajasta riippuvaisia, mutta mukaan mahtuu myös erittäin huonoja. Mutta kun paljastuu että Seneschal on sama hahmo jonka kanssa pelaaja oppi pelaamaan koko peliä, niin se tuo mukanaan aivan uuden osan tarinaan ja tekee siitä oitis paremman.


14. Taskmaster astuu kuvioihin - Marvel's Spider-Man

Hyvältä näyttää oitis. Urakoitsija hyppää kuvioihin todella yllättäen ja väijyttää pelaajan, mitä seuraa taistelu ja täytyy todeta että tässä pelissä Taskmaster on tehty erityisen hyvin, jopa niin hyvin että tuskin Black Widow elokuva pystyy tekemään paremmin. Tässä kun korostuvat monet hahmon parhaat puolet.


13. Jokeri voi olla ystäväsi - Batman: Enemy Within

Se on ihan sinusta itsestäsi kiinni. Ennen Joaquim Phoenixin Jokeri, Telltale tarjosi variaation jossa Jokerin nauraa tahtomattaan kun stressi iskee. Mutta tässä variaatiossa Jokeri, tai pikemmin John Doe on mies joka haluaa olla Batmanin, tai pikemmin Bruce Waynen ystävä ja se on täysin pelaajasta kiinni, että voiko näistä kahdesta todella tulla ystäviä.


12. Arkham = Jester - Devil May Cry 3

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Arkhamille vähän sisältöä ja Jester mukaan isoon kuvioon ilman tarpeetonta häsläämistä. Jester ja Arkham ovat hyvin erilaisia hahmoja ja juuri siksi tämä yllätys tulee onnistuneesti mukaan kuvioihin. Tämä paljastus on tehty vähän kyseenalaisesti mutta aika näppärästi Jester Arkham huijasi kaikkia, pelaaja mukaanlukien.


11. DD - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Koira nyt on ihmisen paras ystävä ja sitä kautta tämä peli muuttui oitis kiinnostavammaksi kun partneriksi sai tämän koirulaisen. DD varttui aika nopeasti, mutta siinä kohtaa kun kuulee aikuisen haukahduksen ja silmälappupäinen koira hyppää helikopteriin mukaan, niin kyllähän siinä on aivan omanlaistaan tunnetta joka todellakin miellyttää.


10. Jack tappaa Rolandin - Borderlands 2

En jää kaipaamaan tätä hahmoa. Itse en missään kohtaa juuri tykästynyt Rolandiin joten tämä Jackin temppu ei niinkään ollut shokki, kuin enemmänkin mielekäs tapa päästä eroon tästä hahmosta. Niin kyllähän se motivoi tuttuja hahmoja huomattavasti enemmän ja tekee komeasta Jaskasta oitis astetta pahemman jantterin.


9. Miekkailu - Uncharted 4: Thief's End

Lopetus joka todellakin jää mieleen ja pääasiassa siksi, että siinä otetaankin yllättäen yhteen miekkaillen. Sanotaan suoraan että Uncharted 3:n lopetus nyrkkitappelussa oli eeppinen, mutta omalla tyylikkyydellään tämä vie niukasti voiton koska miekkailussa on jotakin aivan erilaista tasoa. Siinä on tyyliä jota ei muuten vain pysty saavuttamaan.


8. 20 vuotta myöhemmin - The Last of Us

Yksi pelin parhaita ideoita joka tuo vain lisää ideoita. Sanotaan suoraan että se miten prologi päättyy on nerokas tapa tehdä tarinasta niin vahva, mutta sitten kun seuraavaksi pompataankin pari kymmentä vuotta eteenpäin, niin siinä herää niin paljon kysymyksiä ja niin paljon mahdollisuuksia. Yksi niistä on juurikin se, että Joel on elänyt yli puolet elämästään ennen maailmanloppua ja vajaan puolet maailmanlopun jälkeen, kun taas Ellie on syntynyt uuteen maailmaan.


7. Mahdollisuus jatkaa yhdessä - Dragon Age: Origins - Witch Hunt

Tarinan päättäminen lisäsisällön kautta on halpamaista, mutta tarina sentään toimii. Pääpelin lopetus jättää aika paljon toivomisenvaraa tietyillä osa-alueilla ja vaikka DLCn avulla tarinan päättäminen onkin halpamaista niin juonellisesti uusi mahdollisuus Morriganin kanssa on kuitenkin yksi niitä hetkiä, joka todellakin tekee tarinasta paremman kuin ennen sitä.


6. Takapiru - Batman: Arkham City

Ra's Al Ghulin isompi rooli ja pääroiston paikka on kyllä hyvä ratkaisu. Hugo Strange on omalla tavallaan todella hyvä osa tarinaa, mutta se että hänen taustallaan toimii yksi Batman maailman tehokkaimpia sotureita on kokonaan toinen juttu, puhumattakaan että tämä tulee aika isona yllätyksenä, positiivisena yllätyksenä.


5. Musta lordi astuu esiin - Star Wars Jedi: Fallen Order

Darth Vader varastaan shown, jälleen. Pitkälti samalla tavalla kuin Rogue One elokuvassa, niin myös tässä pelissä Vader varastaa shown aivan täysin, vaikka esiintyisikin vain lyhyessä pätkässä. Kuten Rogue Onen lyhyt käytävä taistelu, on myös tämä loppuhuipennus yksi parhaita osia koko tilanteessa ja pelkästään se, että Vader on osa tarinaa on loistava käänne ja tapa jolla se kaikki alkaa, on enemmän kuin onnistunut. Isot pisteet siitä, miten upeasti tätä hahmoa on tässä pelissä osattu käyttää.


4. Garrus & Tali - Mass Effect 3

Erittäin hyvä yllätys, mutta Shepard kuvailee omat tuntemukseni erinomaisesti. Tähän ylläriin on olemassa tietyt vaatimukset, mutta kun sitten Shepardina yllättää kaksi pitkäaikaisinta ja luetetuinta ryhmäläistään astetta intiimemmeistä kanssakäymisistä, niin kyllä se nostaa hymyä huulille. Ehdottomasti yksi niitä todellisia valopilkkuja koko pelissä.


3. Unicron tulee kuvioihin - Transformers

Se kaikista suurin uhka jota tässä maailmassa on. Vaikka Unicron pysyykin planeettamuodossaan, niin pelkästään se, että hänet on otettu aivan lopussa mukaan ja aivan yllättäen, on kyllä juurikin sellainen oikea tapa lopettaa kaikki. Siis Megatron on todella kova haaste taistelussa, mutta Unicron on ainoa mahdollinen tapa tehdä hyvästä lopetuksesta, erityisen hyvä. Siinä mielessä pelin kanssa on onnistuttu. Vielä enemmän olisi onnistuttu, jos Unicron olisi näkynyt myös toisessa muodossaan.


2. Abbyn kärsimys - The Last of Us: part 2

Ainoa hyvä asia pelin lopetuksessa on mysteeri siitä, miten paljon Abby on ehtinyt kärsiä ennenkuin Ellie saapuu paikalle. Kaikki jätetään pelaajan tulkinnan varaan, sillä mitään ei kerrota, mutta ulkoisesta olemuksesta näkee, että paljon on ehtinyt tapahtua. Abby on pelkkä runneltu luuranko siitä mitä hän joskus aikoinaan oli. Itse en sulata sitä miten kaikki päättyy enkä enempää tätäkään avaa, mutta yksi parhaita käänteitä tämä on koko pelissä, sillä Abbyn kidutus jatkui paljon kauemmin, kuin Joelin.


1. Red liittyy ryhmään - Final Fantasy VII

Red XIII onkin pelattava hahmo, siinä on todella onnistunut käänne. Pelkästään se on melkoinen yllätys että että tämä koiramainen peto puhuu ymmärrettävää kieltä, mutta heti kun hahmon nimen syöttäminen tulee esiin, niin innostus lisääntyy. Redin kaltaisia hahmoja ei ole paljoa pelisarjassa näkynyt ryhmäläisinä ja se tekee tästä yhden omista kestosuosikeistani, ehdottomasti yksi parhaita käänteitä mitä koko pelisarjassa on tullut vastaan.