Hyvin usein itsekin huomaan miten paljon osaan arvostaa hyvin tehtyjä ja eeppisiä mittasuhteita hipovia viimeisiä pomotaisteluita. Mutta aika harvoin sitä osaa arvostaa niitä ensimmäisiä pomotaisteluita.

 

 

 

Ensimmäiset pomotaistelut eivät saa yhtään niin paljoa arvostusta kuin ne ansaitsisivat. Syynä tähän on melkovarmasti se että nämä ensimmäiset pomotaistelut ovat usein niitä joilla pelaajaa vielä opetetaan pelin saloihin ja siksi ne useimmiten ovat erittäin helppoja. Mitään järin monimutkaista harvemmin tulee vastaan alkupuolella peliä.

Nyt on kuitenkin ajatuksena muistuttaa että myös niissä ensimmäisissä pomotaisteluissa on mukana todella kovia tapauksia jotka eivät välttämättä ole sieltä vaikeimmasta päästä, mutta jotka silti on syytä noteerata.

Ensimmäiseksi pomotaisteluksi lasketaan se pomovihollinen joka ensimmäisenä tulee vastaan lineaarisessa mielessä, eli ko vihollinen on paikko nujertaa. Joissakin peleissä voi ohittaa tiettyjä pomovihollisia ja monissa tapauksissa on kyseenalaista että onko tietty vihollinen varsinainen pomovihollinen. Välipomoja (miniboss) ei lasketa.

Itse en pidä todellisina pomovihollisia näitä tapauksia joissa kyseisestä vihollisesta tulee myöhemmin pelissä normaali vihollinen, eli kyseistä vihollista vastaan taistellaan useita kertoja ja joskus ehkä jopa kaksi yhtä aikaa. Toisena selvennyksenä sanoisin että jos kyseessä oleva vihollinen selvästi ei ole uniikki kuin monet muut, niin en sitä itse oikeastaan laske.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Asylum Demon - Dark Souls

- Hyvä opetustyökalu.

 

Raleight - Sly Raccoon

- Simppeli mutta omalla tavallaan todella ainutlaatuinen.

 

William Bishop - Vampyr

- Hyvin tehty opettelujakson päätös.

 

Derrick the Executioner - NiOh

- Helppo mutta samalla aikaa todella näyttävä ja ennenkaikkea toimiva pomovihollinen.

 
24. Bowser - Super Mario Bros.

Harvemmin tulee vastaan tapauksia jossa teoriassa ensimmäinen ja viimeinen loppari ovat sama hahmo. Mutta kun ottaa huomioon miten paljon lisää tavaraa mukaan tulee, niin kyllähän se ero on todella selvä. Mutta joka tapauksessa Bowser on erinomainen pomovihollinen, ensimmäisenä ja viimeisenä.


23. Iudex Gundyr - Dark Souls 3

Ei järin vaikea, mutta ei myöskään mikään ylijuoksutapaus. Kuluu sarjaan opetustyökalut. Tämän pomovihollisen kanssa opitaan kärsivällisyyden ja ajoituksen lisäksi se, että pomotaisteluissa on useita vaiheita. Kaiken kaikkiaan todella hyvin tehty osuus sarjassa jossa kaikki ensimmäiset pomoviholliset ovat pitkälti opetustyökaluja.


22. Stripe - Gremlins 2: New Batch

Viiru tulee aina uusien jippojen kanssa Gizmoa kiusaamaan. Ensimmäinen tapaus on hyvin simppeli. Vihollinen hyppii ja raapii. Iskuja saa antaa useita ja monella tavalla tämä tuntuu aivan tavalliselta viholliselta, mutta rokkaava pomomusiikki kertoo aivan toisenlaisen tarinan. Tämä on pomotaistelu, deal with it.


21. Tharzog - Lord of the Rings: War in the North

Tämän tietää pomoviholliseksi siitä, että kyseessä on aika pirun vaikea tapaus joka kutsuu tarvittaessa apuvoimia. Tharzog on helposti yksi vaikeimpia pomovihollisia kokopelissä. Ulkoisesti hän ei ole kovinkaan ihmeellinen, suhteellisen hieno, mutta se miten paljon tämä taistelu poikkeaa monista aiemmista, tekee siitä sellaisen, jonka jälkeen osaa suhtautua tulevaan asianmukaisella varovaisuudella.


20. Dimitri - Sly 2: Konnakopla

Sly sarjassa on paljon todella hyvin tehtyjä pomovihollisia. Tässä seurassa Dimitri ei todellakaan ole sieltä ihmeellisimmästä päästä, mutta isossa kokonaisuudessa hän ei ole myöskään niitä huonoimpia. Oikealla tavalla haastava ja oikealla tavalla erilainen. Koska pelattavuus muuttui niin Dimitri on hyvä tapa näyttää miten pomotaistelut ovat muuttuneet.


19. Sabor - Tarzan

Tässä pelissä ei pomotaisteluita juuri ole. Sabor on ensimmäinen ja Clayton on viimeinen, väliin ei ole muita laitettu, vaikak Kerchack olisi yhtä hyvin voinut siellä olla. Sabor on joka tapauksessa suhteellisen helppo tapaus, mutta se ei tee hänestä huonoa, sillä tämä taistelu on todella hyvin tehty.


18. Pat Garret - Call of Juarez: Gunslinger

Pat Garret on kaksintaistelu täysi nakkisormi ja hyvä kohta opetella pelaamaan. Hienosti tehty hahmo joka on pelin tasolla sieltä helpoimmasta päästä mutta ensimmäisenä pomovihollisena ei mitenkään huono, varsinkaan kun moni mikä tulee myöhemmin ei ole niin hyvin tehty.


17. Hammer of Sauron - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Kolmikosta ensimmäinen taistelija. Vasaraa vastaan taistellaan miekalla ja vihollinen kestää rankaisua ihan kunnolla. Sauronin Leka on sellainen tapaus jossa tuntuu että kyseessä on samanlainen tapaus kuin örkkipäällikkö, mutta omanlainen otteensa tällä vihollisella on. Siinä missä Torni on psykologinen ja hiiviskelypainotteinen tapaus ja Käsi taas pitkälti elokuvallinen, on tämä puhtaasti fyysinen hand-to-hand tapaus jossa raa'alla voimalla mennään eteenpäin.


16. Toasty - Spyro the Dragon

Pomoviholliset eivät ole kovin kummoisia tässä pelissä, mutta Toasty vetää pisteet koska on todella hauska tapaus ja jää mieleen. Valtaosa muista pomovihollisista ei ole oikein mistään kotoisin, mutta Toasty erottuu edukseen ja näyttää millaisia pomotaistelut tulevat sitten jatkossakin olemaan.


15. Adrien the Fallen - Victor Vran

Vihollisia on tullut viipaloitua vaikka kuinka mutta ensimmäinen oikea pomovihollinen on Langennut Adrien. Tämä entinen metsästäjä on vampyyri ja varsin haastava sellainen. Adrien kestää paljon enemmän vahinkoa kuin normaalit viholliset ja tekee paljon vahinkoa. Tämän lisäksi mukana on pomotaistelulle tyypillisiä elementtejä ja mitä tulee jatkoon, on Adrien selvästi helpoin pomovihollinen. Ulkoisesti ja tyylillisesti tämä on todella hyvä pomotaistelu.


14. Tiny Tiger - Crash Bandicoot: Warped

Tiny on tunnetusti kova hyppimään ja tässäkin taistelussa se nähdään. Pomoviholliset tekevät tiettyä kehittyvää kaavaa jonka jälkeen on mahdollisuus iskeä. Tiny ei ole millään tavalla vaikea pomovihollinen mutta omalla tavallaan hän on todella hauska tapaus.


13. Father Gascoigne - Bloodborne

Pappispeto voi olla ensimmäinen, mutta sen voi ohittaa, isä Gascoignea ei voi. Tämä metsästäjä on todella vaikea tapaus. Hän liikkuu nopeasti, hyökkää rajusti ja pystyy käyttämään pyssyä kuten pelaajakin. Toisessa vaiheessa hän muuttuu raivoavaksi hirviöksi. Tämä pomotaistelu on se kohta jossa pelaajaa oikeasti koulutetaan siihen, miten haastavia kohtaamiset tässä pelissä voivat olla. Gascoigne on vaikea, mutta samalla hän on tapaus josta sietää ottaa oppia jatkoa ajatellen.


12. Darkside - Kingdom Hearts

Darkside on niitä pomovihollisia joita vastaan taistellaan monta kertaa pelin aikana, mutta ei missään vaiheessa normaalina vihollisena. Tämä on helppo taistelu, mutta samalla se on esimerkki siitä miten pomoviholliset toimivat tässä pelissä, niillä on heikot kohdat. Darkside on todella erinomainen tapaus koska se asettaa hyvän aloitusmallin seuraaville pomovihollisille josta kehittää.


11. Don Octavio - Sly 3: Konnien Kunnia

Kolmannessa Sly pelissä on monta todella hyvää pomotaistelua, sarjan parhaita. Siinä joukossa Don Octavio ei juuri pärjää, mutta hahmona hän toimii oikein hyvin ja haasteena myös. Tämä ei ole vaikea taistelu mutta omalla tavallaan kiinnostavasti tehty ja omanlaisensa. Vihollinen on todella hyvin tehty ja taistelussa on myös todellista voimaa ja intensiivisyyttä, eikä tarinallistakaan painoa kannata aliarvioida.


10. Axel - Kingdom Hearts II

Kyllähän eriaisia Struggle taisteluita on ollut mutta ei niitä nyt voi juuri pomotaisteluiksi kutsua. Siinä kohtaa kun Axel kutsuu liekkejä, niin on tosi kyseessä. Musiikki on loistava, hahmo on todella kiinnostava tapaus, alue on hieno ja haaste on juurikin oikeanlainen ensimmäiselle pomoviholliselle. Tämä taistelu on todella hyvä juurikin siksi että siinä ovat mukana lähemmäs ne kaikki avainasiat joita hyvä Kingdom Hearts taistelu tarvitsee. Se ei kuitenkaan yritä liikaa ja ehkä juuri siksi se toimii niin hyvin.


9. Rocksteady - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Ensimmäinen pomovihollinen asettaa säännöt. Loistava musiikki ja vihollinen joka kestää osumaa aivan julmetusti. Suhteellisen simppelit liikkeet mutta kokonaisuutena varsin uhkaava tapaus. Tämä on lisäksi yksi ensimmäisiä oikeita pomovihollisia joita olen peleissä koskaan nähnyt. Teki vaikutuksen.


8. Dragon - Demon's Crest

En äkkiä keksi toista peliä joka alkaa pomotaistelulla. Firebrand ei ole ehtinyt liikkua juuri mihinkään kun tämä punainen lohikäärme jo astelee peliin. Hyvä tapa opetella kontrolleja on tappaa samantien yksi valtava vihollinen. Tämä tapaus on juurikin siksi niin hyvä että se tönäisee pelaajan heti syvään päähän ja pakottaa joko oppimaan nopeasti tai häviämään.


7. Shocker - Spider-Man 2: Enter Electro

Harvemmin ensimmäinen pomovihollinen on se pelin vaikein, mutta tässä tapauksessa tilanne on juurikin se. Tärisyttäjä on aggressiivinen, voimakas ja voitettava aikarajan puitteissa. Se on siinä mielessä jopa hyvä asia, koska Shocker on yksi parhaita Hämispahiksia koskaan. Tässä pelissä hän on todella kova jätkä ja yksi parhaita versioita hahmosta itsestään.


6. Phantom - Devil May Cry

Hämähäkkihirviö on todennäköisesti se kohta pelissä, jossa pelaaja joutuu polvilleen. Tämä hämähäkkiskorpionihirviö on yksi pelin kovimpia pomovihollisia ja jo ensimmäisellä kerralla hän on erittäin haastava. Tässä tuodaan esiin se että peli ei ole helppo ja että pomoviholliset ovat toistuva riesa. Mutta samalla kertaa käy ilmi että pomoviholliset ovat todella hyvin tehtyjä ja paikoiteillen erityisen hienoja tapauksia myös ulkoisesti.


5. Bane - Batman: Arkham Asylum

Bane on helposti yksi Arkham sarjan huonoimmin tehdyistä hahmoista, mikä on suuri sääli. Banessa on potentiaalia vaikka kuinka, mutta vain hänen raaka voima puolensa on tuotu esiin ja se älykkyys on unohdettu täysin. Kun vertailussa on vaikka Tom Hardyn Bane, niin tämä on entistä kivuliaampaa, toisaalta Scarecrow on sarjassa tehty esimerkillisesti. Mutta ensimmäisenä pomotaisteluna tämä on esimerkillisesti tehty tapaus. Bane on paljon järeämpi kuin normaalit viholliset joten mitkään normaalit konstit eivät vain toimi, vaan pelaajan täytyy muuttaa taktiikkaa. Bane on eräänlainen opetustyökalu, mutta samalla myös hänet voi voittaa.


4. Grigori - Dragon's Dogma

Taistelu Grigoria vastaan jää aika lyhyeksi kun pelaaja ei tässä vaiheessa voi vielä voittaa. Mutta toisaalta se tekee tästä taistelusta niin hyvän. Vihollinen on täysin ylivoimainen tekee selväksi että pelaajasta ei ole häntä haastamaan, ei vielä. Tämä on myös hyvä opetustyökalu ja tarinallisesti erittäin tärkeä linkki pelissä. Tämä on taistelu joka oli hävitty ennenkuin se edes alkoi, mutta omalla tavallaan juurikin se seikka tekee tästä niin hyvän.


3. Cerberus - Devil May Cry 3

Tämä on yksi parhaita esimerkkejä ensimmäisestä pomovihollisesta, joka teoriassa on ensimmäinen, mutta käytännössä ei. Syystä että edeltävässä maassa taistellaan Vanguardia vastaan (viikatemies) jolla on elinvoima mittari ja jota monella tavalla kohdellaan pomovihollisena. Mutta itse en sitä kelpuuta, koska kyseessä on pitkälti tusinavihollinen. Cerberus on ensimmäinen uniikki pomovihollinen josta saa palkinnon ja joka muutenkin tuntuu oikealta pomoviholliselta.

Moni voi olla tästä eri mieltä, mutta tämä on niitä tapauksia joissa voi todeta: "Minun listani, minun sääntöni". Mutta jos todella häiritsee niin kyllä tämän voi sivuuttaa, mutta itse pidän tätä jääversiota manalan vartijasta ensimmäisenä OIKEANA pomovihollisena.


2. Buzz - Spyro: Year of the Dragon

Spyrossa on aika selvää kun kyseessä on pomovihollinen, kun Putella on oma areenakin. Buzz käyttäytyy kuin pomovihollinen ja on omalla tavallaan todella haastava. Voitto ei ole itsestään selvyys, mutta samalla Buzz on pelin neljästä aluepomovihollisesta se helpoin. Monella tavalla Buzz on erittäin hyvä esimerkki siitä miten ensimmäinen pomovihollinen tehdään oikein. Tässä taistelussa opitaan pitkälti kaikki säännöt mitä pomovihollisiin kaikkine kaavoineen tulee ja koska Spyro tarvitsee tässä taistelussa kaverin apua, niin kyseessä todellakin on, pomotaistelu tämän pelin standarteilla ja kolmanneksi paras pomotaistelu.


1. Ifrit - Final Fantasy VIII

Harvemmin tulee vastaan tapauksia kun näinkin laajassa pelissä, jossa pomovihollisia on vaikka kuinka, jo ensimmäinen pomovihollinen onnistuu jättämään todella hyvin vaikutuksen todella monella tavalla. Ifrit ei ole vaikea taistelu, mutta ei mikään tavallinen vihollinenkaan, itse olisin kuitenkin suonut että hän olisi ollut vähän vaikeampikin. Kokonaisuudessaan tämä on osa koulutusta ja tässä opitaan pomovihollisesta. Mutta kaikenkaikkiaan Ifrit on todella hienon näköinen ja kun hänestä tulee Guardian Force niin itse tein hänestä Squallin GF, lähes yksinoikeudella. Ifrit on sellainen tapaus jossa kaikki parhaat puolet pomovihollisesta tuodaan esiin, no se vaikeus on vähän turhan matala, mutta kyseessä nyt on ensimmäinen pomovihollinen.