Huonoimpien pelien listaaminen on hankalaa kuten parhaidenkin. Sanoisin että tämä saattaa olla jopa vaikeampaa kuin parhaimpien pelien listaaminen. Tälläinen lista muuttuu jatkuvasti, koska uusia pelejä ilmestyy kaiken aikaa.

 

 

 

Lyhyt sääntökertaus:

 

Vain yksi peli sarjasta ja yhdestä genrestä

Vain pelejä joita olen itse pelannut   

Ei kokoelmia, vain yksittäiset pelit

Ei pelejä jotka muuttuvat selvästi ja usein

Pieninä lisäsääntöinä:

Ei ilmaispelejä

Vain pelejä joita olen pelannut vähintään noin tunnin

- Paitsi jos pelin pelaa läpi alta tunnin.

  • Karsittuja ovat mm. Cortex Command, Mugen Souls Z, Spelunker, Toy Home ja Roundabout joista jokainen olisi helposti osana huonoimpia pelejä.

 

Toisin kuin parhaiden pelien kanssa, niin mitä ylempänä listalla ollaan niin sitä enemmän on "ei niin huonoja pelejä" kun taas mitä alemmas vajotaan, niin sitä huonompia pelejä tulee vastaan. Tässä kohtaa on todella tärkeä korostaa että kyseessä on mielipide

Itselläni on pari genreä joista en välitä juuri yhtään joten jotta vältyttäisiin yhden genren murskaamiselta, niin pari peliä on niputettu yhteen pykälään koska ne ovat omasta mielestäni about yhtä huonoja kaikki.

Monien tapauksessa aikaa on kulunut enemmän tai vähemmän joten jos palaisin joidenkin vanhempien pelien pariin, niin mielipiteeni saattaisi muuttua. Mutta toisaalta 007: Everything or Nothing on sellainen peli josta minulla oli aika hyviä muistoja ja uudelleenpeluun jälkeen panin merkille, että ei se niin hyvä peli ollutkaan.

Iso juttu on tietysti myös se että kuinka pitkälle ollaan tultu pelien kehityksessä. Tietysti iso osa NES ajan peleistä ei kestä vertailua monien PS kauden jälkeen tulleiden pelien kanssa, joten se on osa vertailua.

Muuttujia on siis paljon ja lisää tulee kun pelaa lisää pelejä.


 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Pystyn helposti listaamaan pari kymmentä oikeasti todella hyvää peliä (sääntöjen puitteissa) mutta kun pitäisi listat niitä huonoja, niin niitä ei tule mieleen yhtä helposti, mikä on varmaan ihan hyvä asia.

 

Shadow of the Colossus

- Itse en ole koskaan pitänyt.

                                     

Tomb Raider III

- Ohjattavuus pilaa kaiken.

 

Heavenly Sword

- Ohjattavuus on hyvä, mutta sisältö ei.

 

Jak & Daxter: Lost Frontier

- Jak & Daxter vain ja ainoastaan nimeltään.

 

Mafia III

- Mafia peli ilman minkäänlaista mafiatunnelmaa

 

Life is Strange 2

- Tarinapohjaisten pelien surkein tapaus.

 
24. Blade II

Hyvän elokuvan umpisurkea peliversio. Toiminta kusee, varsuteita ei pääse kunnolla käyttämään ja kokonaisuus sakkaa vähän kaikessa. Mutta se ohjattavuus on se suurin ongelma. Tämä on niitä pelejä joka yrittää olla väärillä tavoilla erilainen ja siitä johtuen onnistuu pilaamaan aivan kaiken. Tälläisenä sotkuna kun ei päästä lähellekään sitä tyyliä mitä elokuvissa on. Bladesta puuttuu tyyliä, tappelusta mielekkyyttä ja varusteita pitäisi saada käyttää paljon enemmän ja vapaammin kuin nyt.


23. Witness

Pulmapelit ovat ok, kun tehty hyvin. Todistaja ei ole tehty hyvin. Tämä peli on upean näköinen, mutta pulmien suhteen kaikki menee täysin yli. Haaste nousee yllättävän nopeasit ja pulmia on niin paljon että kaikki mielekkyys katoaa erittäin äkkiä. Witness on todella tylsä ja puuduttava peli.


22. Inversion

Räiskintäpelejä on monenlaisia. Yleensä se peruskaava on se että ensin harjoitellaan, sitten pelataan peliä joka on kohtaus toisensa jälkeen samanlaista vihollisten ampumista. Yleensä tarkoitus on hävittää kaikki vihut alueelta ja tämä vaikeutuu kokoajan. Inversion on juurikin tälläinen, mutta tehtynä huonosti. Mukana on vähän painovoimalla leikkimistä, mutta siitä ei ole oikein osattu tehdä toimivaa elementtiä peliin. Toiminta on aika tylsää ja siitä puuttuu tietty asenne. Tämä peli toi mieleen Gears of War sarjan, mutta huonosti tehtynä. Ampumisessa ei ole juuri mieltä ja pomovihollisia on vain pari, joita vastaan joutuu tappelemaan kerran toisensa jälkeen. Puuduttavaa peruspelaamista ilman mitään ihmeempää.


21. Black Knight Sword

Valtava pettymys varsin monella tapaa. Nimi on siis todella upea mutta pelattavuudessa peli ei vain toimi. Tekemisessä tuurilla on isompi rooli kuin taidolla, ohjattavuus on yksinkertainen ja silti kustu, sillä pelissä on paljon tarkkuutta vaativaa tasohyppelyä ja tarkka tämä ohjattavuus ei ole, eikä edes toimintaan ole siitä mitään erityisen hienoa tyyliä. Ulkoinen asukin on aika epämiellyttävä.


20. Outlast 2

Kun on pelannut juurikin sen verran että peli mahtuu listalle, niin kaippa sekin kertoo jotakin. Outlast 2 on monella tavalla kuin Amnesian kaltaiset pelit joissa ohjataan munatonta luuseria josta ei ole yhtään mihinkään. Pelattavuudesta tuppaa tällöin puuttumaan kaikki mielekkyys.


19. Risen 3: Titan Lords

Tässä pelissä olisi ollut jopa potentiaalia vaikka mihin. Idea on hyvä, ulkoasu on kelvollinen ja merirosvoteemainen laaja ja avoimempi pelisi olisi todella kiinnostava idea. Ongelmallista onkin se, että tämä peli on pelattavuudessaan erittäin huono, siis todella huono. Taistelu on tahmeaa, hidasta ja siitä puuttuu kaikki se mielekkyys mitä tällaisessa pelissä täytyy olla, etenkin taistelussa.


18. Dmc: Devil May Cry

Pelkästään kaikki mitä pelin tekijät ja etenkin pomomies Tameem Antoniades tekivät vain vahvisti sitä faktaa että ei paljoa lopputuloksen uskollisuus pelisarjaa kohtaan kiinnostanut ja lähinnä siitä syystä Ninja Theory on omalla paskalistalla niin kauan kun kyseinen k-pää on sen johdossa. Peli ei ole pelattavuudessa mikää katastrofi mutta kaikessa muussa se lähinnä on. Dante on hahmona pyhäinhäväistys alkuperäistä kohtaan ja samaa voi sanoa myös pelin yleisestä tyylistä pelisarjan tyyliä kohtaan.


17Psychopass Mandatory Happiness

Tämän nostan esille koska idea on kuitenkin hyvä ja lähdemateriaali ei sekään ole sieltä huonoimmasta päästä. Mutta tämä peli on pelkkää tekstiä tekstin perään ja välillä tehdään joku random päätös joka ei aina välttämättä edes vaikuta mihinkään ja joskus kahdesta vaihtoehdosta toinen johtaa välittömään game overiin. Tämän pelin kanssa tuntuu siltä että mihinkään ei ole panostettu.


16. Star Wars: Racer Revenge

Itse en tykännyt juuri yhtään Podracing osuudesta Phantom Menacessa ja tämä peli on jopa rallipelien ja huonojen Star Wars pelien joukossa yksi huonoimpia mitä olen ikinä pelannut ja se ei mikään pieni saavutus. Tämä peli on todella epämiellyttävä ja väärillä tavoilla vaikea tapaus.


15. Amnesia: Dark Descent

Iso osa pelistä on vihollisten välttelyä, pakoon juokemista ja piileskelyä. Hallusinaatiot ja jatkuva pimeys tekevät tästä todella epämiellyttävän pelata, ei niinkään siksi että peli olisi pelottava, vaan koska sen pelaaminen on epämiellyttävää koska siitä on tehty niin hankalaa. Lisäksi, itse en mielellään pelaa täydellä munattomalla luusereilla josta ei ole yhtään mihinkään.


14. Legend of Zelda

Yksi suurimpia inhokkejani. Zelda sarja on ehkä jopa se yliarvostetuin pelisarja mitä olen koskaan pelannut. Olen pelannut muutamaa sarjan peliä vähän enemmän (Legend of Zelda, Link to the Pass, Ocarina of Time ja Twilight Princess) joista viimeisin oli jopa ihan hyvä sarjan tasolla. Ensimmäinen peli on kuitenkin sellainen josta en juuri pidä. On helppo sanoa että se on vanha peli ja pitää ymmärtää että silloin oli rajoituksia. Jos tuolle tielle haluaa mennä, niin voidaan sanoa että tämä paikka on koko pelisarjalle. Zelda pelit eivät ole kertaakaan todella napanneet. Syitä siihen on vähän enemmän mutta sanotaan vaikka että pelihahmot eivät juuri nappaa ja pelattavuus on yhtä ravaamista ilman mitään oikeasti nappaavaa touhua.


13. Dirt Rally 2.0

Rallipelejä nyt on vaikka kuinka paljon mistä valita ja tämä nyt sattui olemaan sellainen mikä on jäänyt vähän tuoreemapana mieleen. Kun huomioi että tämä sarja alkoi alunperin Colin Mc Rae Rally sarjanana, niin tämä peli tekee täyden ympyrän siihen peliin, jota ensimmäisenä tästä sarjasta pelasin. Colin McRae Rally 2.0. Tämä, saattaa olla vielä huonompi, kun ei ole tuntuvasti edennyt minnekään.


12. Elder Scrolls: Morrowind

Tässä on yksi syy miksi en todellakaan pidä Bethesdan peleistä. Siitä on aika kauan kun olen pelannut tätä ja siitä ei ole juuri hyviä muistoja. Ohjattavuus oli epätarkka ja tarina ei juuri napannut puhumattakaan siitä että pelaamisesta puuttui mielekkyys. Sanoisin että eniten se kaikki kaatui siihen että toiminta ja tarina (kaksi erittäin tärkeää osaa) eivät kumpikaan tarjonneet oikein mitään.


11. Pro Evolution Soccer 2010

Sitä en muista että mitä FIFA peliä olen pelannut mutta tästä olen aika varma ja hyvin vähän tuli pelattua, mutta kuitenkin jonkin verran yhtenä iltana. Mitään hyvää tästä ei jäänyt mieleen sillä tämä ei ole sellainen peli jota itse kutsuisin hauskaksi tai miellyttäväksi pelata.


10. Dark Cloud

Tuntuu että tämän pelin on oikein pyritty siihen että sen pelaaminen olisi rasittavaa jokaisessa mahdollisessa vaiheessa. Siinä on meinaan onnistuttu sillä tässä pelissä on niin paljon pelaamista rasittavia asioita. Jos ottaa minkä tahansa osan pelistä, niin siitä löytää jotakin vikaa.


9. South Park

Tässä on yksi niitä pelejä jotka ovat ihan pelattavissa noin teoriassa. Ne heikkoudet eivät ole niinkään ohjattavuudessa vaan kenttäsuunnittelussa, aluksi. Turhan usein iso kysymysmerkki on se, että mihin pitäisi olla menossa ja kun kaikkialla tuntuu olevan samanlaista niin pinna palaa aika nopeasti. Vaihtelu ei myöskään juuri ole mutta peli sentään toimii. Ohjattavuuden heikkoudet tulevat heti esiin kun ensimmäinen loppari tulee vastaan. Siihen asti riittää että "ampuu" mutta kun pitäisi tähdätä ylös, niin se ei olekaan niin helppoa ja oikein korostaa sitä, miksi tämä peli on niin huono.


8. Ico

Että tämä peli ärsyttää nopeasti. Päähahmo on ärsyttävä, pelattavuus on todellakin vähän niin ja näin eikä kokonaisuuskaan oikein millään tavalla nappaa mukaansa saati kiinnosta. Peli on ihan kivan näköinen, mutta sisällöstä ei kehuja irtoa kun peliä ei ole mitenkään hauska pelata.


7. Duke Nukem Forever

Tämä saattaa hyvinkin olla huonoin FPS peli mitä olen ikinä pelannut ja se on jo saavutus sinänsä sillä tämän genren pelit ovat helposti joko todella tylsiä, heikosti tehtyjä tai parhaimmillaan keksivertoja mielikuvituksettomia pyssyleikkejä. Duke Nukem on kaikkea tätä, mutta vielä huonommin tehtynä. Ohjattavuus jättää toivomisenvaraa, pelattavuus ylipäätään on todella kehno ja kaikki mielekkyys on vain poissa. Peli yrittää olla todella macho FPS, mutta se ei onnistu olemaan edes keskiverto räiskintä, vaan paljon vähemmän.


6. He-Man: Defender of Grayskull

Tässä on peli joka on perusidealtaan oikeasti hyvä. Olen pelannut tätä joskus kauan sitten, mutta pari asiaa on jäänyt aika hyvin mieleen. Ohjattavuus on ok ja grafiikat myös. Ongelmaksi nousee se, että pelattavuudessa ei ole juuri vaihtelua tai mitään oikeasti erikoista. Mutta se mikä tuhoaa tämän pelin on se, että tämä on yksi lyhyimpiä pelejä joita olen pelannut. Kentät ovat laskettavissa yhden käden sormin ja ne ovat lyhyitä. Tarinakin jättää kylmäksi.


5. Guise of the Wolf

Sanotaan että tässä pelissä on hyvä idea ja potentiaalia joten peli ei ole heti edes menetetty. Se on osa syy miksi heitän tämän heti tänne pohjalle juuri edes miettimättä. Se hukattu potentiaali johtuu siitä, että tämä peli tuntuu oikeasti keskeneräiseltä. Alessa ostin tämä Steamissa ja "kansikuva" oli ihan kivan näköinen. Kaikkien puutteiden ja virheiden läpikäyminen on arvostelun mittainen, joten ehkä myöhemmin...

Pääpointti on kuitenkin se, että tämä peli onehkä bugisin mitä olen koskaan pelannut ja jälki on oikeasti laiskaa. Viholliset eivät oikeastaan liiku ja kaikki tekeminen on yhtä suurta aarrejahtia ilman mitään tietoa että mitä pitäisi tehdä.


4. Mighty Number 9

Peli joka näyttää Kickstarterin varjopuolen ja todistaa että Keiji Inafunella on aivan liian suuret luulot itsestään. Tämä on sellainen peli josta ei juuri keksi mitään hyvää sanottavaa sillä peli on todella tylsä, varsin epämiellyttävä graafisesti ja monilla tavoilla suoraan vain huono versio Megamanista. Toiminta on tylsää, viholliset vähän niin ja näin eivätkä pomotaistelutkaan, ehkä paria lukuun ottamatta nappaa. Tästä pelistä puuttuu aivan kaikki mielekkyys, tasokkuus ja yleinen laatu.


3. NHL 02

En ole edes varma että oliko se NHL 02 vai 01 vai 03 tai jotain. Mutta olen pelannut ainakin yhtä NHL samalla tavalla kuin aiemmin mainittua jalkapallopeliä. Tästä on kaikki hauskuus kaukana ja vähän samalla tavalla kuin jääkiekko ei nappaa, niin ihme olisi jos siitä tehty peli nappaisi.


2. Gran Turismo 4

Rallipelit eivät toimi ilman mausteita ja tässä sarjassa niitä ei ole koskaan ollut, voisin jopa sanoa että tässä sarjassa ei ole koskaan ollut mitään erityisen hauskaa ja se aika paljon sanottua sillä monta muutakin huonoa rallipelisarjaa on kokeiltu jossakin vaiheessa, mutta tämä on niistä kaikista huonoin.


1. Bubsy 3D

Harvaa peliä saisi kokeilla vain siksi, että oppisi arvostamaan sellaisia pelejä, joissa on heikkouksistaan huolimatta jotakin hyvää. Bubsy 3D on pelattavuudeltaan erittäin epämääräinen, epätarkka ja kameran kanssa pelaajan suurimpia haittatekijöitä. Tämän lisäksi Bubsy on hahmona todella ärsyttävä, varsinkin äänensä puolesta. Kenttäsuunnittelu on todella mitäänsanomatonta ja graafinen ulkoasu ei sekään mitenkään hienoa ole. Tämän pelin kanssa voisi todeta että kaikki minkä pilata, on myös pilattu.