Aika monet pelit tarjoavat vaikeita valintoja, jotkut usein ja jotkut harvoin. Edellisestä listasta on aikaa ja sinä aikana on tullut paljon uusia joita kun ajattelee, niin osa kyllä korvaa nopeasti monet vanhalta listalta. Mutta kaikkien valintojen järjestely kokonaan uuteen uskoon veisi turhauttavan paljon aikaa ja kun uusia tulee niin kaikki alkaisi taas alusta.

 

 

 

Samat säännöt pätevät tässä tapauksessa mutta aiemmalla listalla olleet rajoitukset eivät vaikuta tähän, eli episodipeleissä myös jo mainituista episodeista voi olla uusia valintoja.

 

Eli:

 

- Pelistä voi olla useampi kuin yksi valinta, mutta episodipeleissä, vain yksi per jakso.

- Valinnan ei ole pakko tapahtua yhdessä hetkessä, vaan se voi olla monien valintojen summa

  • Tällöin aiempi sääntökohta ei päde, koska valinta itsessään tapahtuu useammassa kohdassa kokonaisuutta.

 

SPOILEREITA LUVASSA!

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Leikkaa kätesi irti - Walking Dead: No Time Left

 - Leikkaatko Leen käden pois ja mahdollisesti pelastat hänet vai onko jo liian myöhäistä?

 

Neuvoston kohtalo - Mass Effect

- Lopussa voit valita että pelastatko neuvoston vai annatko sen tuhoutua.

 

Draxin uhrautuminen - Marvel's Guardians of the Galaxy

- Annanko Draxin uhrata henkensä vai en?

 
24. Ammu Ashley tai Chris - Until Dawn

Chrisin valintana on ampua joko Ashley (josta hän pitää kovasti) tai vaihtoehtoisesti ampua itsensä pelastaakseen Ashley. Tämä valinta on niin loistava, kun tiedä mitä jatkossa tapahtuu, sillä tämä riivaava peli on yksi Until Dawnin parhaita osuuksia.


23. Elä tai kuole - Beyond: Two Souls

Lopussa saat valita että jatkatko elämää vai siirrytkö toiselle puolelle, missä mahdollisesti monet odottavat sinua. Loppuviimeksi tämä on sellainen ratkaisu johon vaikuttaa paljon se että miten on kokonaisuutena mennyt, ovatko monet kuolleet, vai onko elämässä ketään, jonka kanssa haluat olla?


22. Nebulan puoli - Guardians of the Galaxy: More than a Feeling

Tämä on itseasiassa sellainen osa peliä joka koostuu useammasta valinnasta pitkin peliä mutta tässä jaksossa muistaakseni se kaikkein ratkaisevin valinta tehdään. Tämäkin on niitä tapauksia joissa paljon painaa se että tietääkö lopputuloksen vai ei. Nebulan selviytyminen on osa tätä kokonaisuutta mutta myös hänen ja Gamorran suhde ja sitä kautta myös Gamorran ja pelaajan suhde.


21. Carly vai Doug - Walking Dead: New Day

Kummassakin on puolensa, mutta myös heikkoutensa. Doug on nero rakentelussa kun taas Carly taistelussa mutta toisaalta Carly tietää Leen salaisuuden. Kumman näistä kahdesta siis pelastat ja varmistat hänen paikkansa ryhmässä, toistaiseksi.


20. Miran kohtalo - Game of Thrones: The Ice Dragon

 Miran kohtalo on yksi niitä päätöksiä joka olisi varsin vaikea, jos tämä sarja jatkuisi, tosin nyt kun jatkoa tähän tuskin koskaan tulee, niin eipä se tästä aukea. Joko Mira nai vastenmielisen miehen, tai päätyy mestauslavalle. Onko Mira siis alistuvaa sorttia, vai vahvaa sorttia?


19. Tapa tai armahda petturi - Game of Thrones: Nest of Vipers

Kokonaisuuten tämä peli ei ole yhtään niin vahva kuin monet muut Telltalen pelit olivat. Aika harva päätös on todella vaikea. Tämä tosin on vaikea päätös kahdesta syystä. Petturin identiteetti tekee hänen tappamisestaan todella vaikeaa, mutta samalla aikaa pelaajan tulee miettiä, että salliiko hän petturuuden perheen sisällä, varsinkin luotetuilta henkilöiltä.


18. Trish vai lääkärit - InFamous

InFamous on monella tavalla todella mustavalkoinen, tai no sinipunainen peli. Valinnat ovat joko hyviä tai pahoja ja monessa tapauksessa ne ovat suhteellisen helppoja, varsinkin jos pelaaja pyrkii olemaan joko täysin hyvä tai paha. Tämä valinta on kuitenkin vaikea, varsinkin jos pyrkii olemaan täysin hyvä. Tämä on ikävä kyllä näitä huijausvalintoja joissa valinnalla ei ole oikeastaan edes väliä kun lopputulos ei juuri muutu. Mutta tietty viesti tämän valinnan kautta tulee ja se kertoo jotakin pelaajasta.


17. Vault Hunter ryhmä - Tales from the Borderlands: Vault of the Traveller

Tämä voi olla loppuviimeksi erittäin helppo päätös, sillä et välttämättä edes saa kovinkaan montaa vaihtoehtoa jos olet tehnyt tarpeeksi kyseenalaisia valintoja. Tosin jos olet tehnyt kaikki "parhaat" valinnat, niin silloin vaihtoehtoja on varsin paljon. Itselläni nyt on aina Zer0 ryhmässä mutta loput kaksi voivatkin sitten olla varsin hankalia valintoja, etenkin kun siellä on yksi salainen vaihtoehto.


16. Tuhoa tai uudelleenohjelmoi Geth kerettiläiset - Mass Effect 2

Tuhoanko vaaralliset robotit vai aivopesenkö ne? Ja tuleeko siitä seurauksia ja voiko se kestää? Tämä on niitä ratkaisuja jossa on eräänlainen moraalinen ongelma olemassa, mutta samalla siinä on kyse siitä, että pitäisikö eläviä ja synteettisiä käsitellä samalla tavalla. Onko tuhoamienn armoa vai ei. Tämä on niitä ratkaisuja jotka muuttuvat turhankin monimutkaisiksi jos niitä alkaa tarpeeksi avaamaan.


15. Tyttöystävä? - Final Fantasy VIII

Valinta jolla ei oikeastaan ole mitään väliä koska lopputulema on aivan samanlainen, erona on vain muutama virke. Mutta ajatustasolla tämä oli jotenkin yllätysvaikea valinta. Osittain siksi että tämä on toisella levyllä ja kiinnostaisi todella tietää (ensimmäisellä kerralla) että mitä tapahtuisi jos valitsisin sanani hieman toisin. Ainoa ero on lähinnä siinä että miten keskustelu käydään.


14. Lopeta projekti, anna projektin jatkua - Mass Effect 2: Overlord

Tässä projektissa on kyse siitä että uhratako yksi ihminen, jotta voi mahdollisesti pelastaa useita. Mutta koska kaikki on arvailua, niin onko oikein asettaa yksi ihminen jatkuvaan kärsimykseen? Tämä on moraalisesti erittäin haastava tilanne sillä siinä voi saada paljon hyötyä, mutta onko se millään tavalla oikein?


13. Nälänhätä vai syöpä? - Saints Row IV

Voit poistaa maailmasta toisen näistä, kumman valitset? Siis isossa kokonaisuudessa tämä on sellainen ratkaisu jolla ei ole mitään painoarvoa, mutta kun sitä miettii noin yleensä, niin kumman näistä kahdesta vitsauksesta todella poistaisin, jos pystyisin poistamaan toisen.


12. Viinat Moxille tai Mordecaille - Borderlands 2

Näitä vaihtoehtoisia ratkaisumalleja tulee vastaan aina välillä tässä pelissä ja usein ne ovat aika selkeitä, koska valitsen itse yleensä sen hahmon josta pidän enemmän. Tämä on kuitenkin siinä mielessä todella vaikea valinta koska kumpikin hahmo on todella hyvä ja kummankin lupaamat tavarata (pistooli tai tarkkuuskivääri) nekään eivät tätä helpota oikeastaan yhtään. Tämä taitaa olla yksi niitä harvoja tapauksia joita todella mietin pidemmän aikaa, ennenkuin tein sen ratkaisevan päätöksen.


11. Qunarit vai Chargerit? - Dragon Age: Inquisition

Yksi vaikeimpia valintoja pelissä joka muuttuu mahdollisesti paljon helpommaksi, jos sen DLC seuraukset tietää. Qunarit ovat voimakkaita sotureita ja suuri joukko heitä olisi todella iso juttu. Mutta toisena puolena ovat Iron Bullin ryhmäläiset joista hän välittää kovasti. Kumpaan siis päädyt, Iron Bullin lajitovereihin vai hänen ryhmäläisiinsä?


10. Trilogian päätös - Mass Effect 3

Tämä oli aikanaan todella vaikea valinta koska niin paljon oli pelissä. Nyt ei keskitytä siihen miten suuri keskisormen näyttö lopetus itsessään on, vaan siihen, miten hankala valinta onkaan kyseessä. Kolme vaihtoehtoa joissa hieman erilaiset koukerot, mutta ne lopulliset vaikutukset voivat olla monella tavalla todella isoja. Laajennetun lopetuksen kanssa ne saattavat jopa hieman nousta esiinkin. Itselleni valinta nyt oli joko punainen tai sininen, kun en edes harkinnut vihreää. Miten tarina Shepardin osalta siis päättyy?


9. Rachni kuningatar (tapa/säästä) - Mass Effect

Hävitänkö kokonaisen lajin universumista vai pelastanko lajin sukupuutolta, vaikka se on hyvin vaarallinen. Pari asiaa on pitäisi olla kaikille selviä jotka pelaavat paljon valintoihin rakentuvia pelejä. Loppuviimeksi todella harvoihin hahmoihin voi täysin luottaa ja kun kyseessä on hyvin vaarallinen laji jonka viimeisen yksilön lupaus, niin kyllä se herättää paljon mietteitä. Tätä puolta tutkittiin todella huonosti sarjassa ja aika marginaaliseksi tämä tuntui jäävän, mutta loppuviimeksi se määrittää se että onko pelaaja se joka hävitti kokonaisen lajin galaksista, vai ei?


8. Garrusin tilintasaus - Mass Effect 2

Garrusin uskollisuustehtävä kulminoituu siihen kun Garrus ja Shepard löytävät syyllisen Garrusin ryhmän kuolemaan. Garrus haluaa tappaa tämän ja Shepardin päätökseksi jää että auttaako hän ystäväänsä tässä, vai pyrkiikö hän estämään Garrusin väkivaltaisen teon ja pyrkimään kohti rauhanomaisempaa ratkaisua, anteeksiantoa ja pelastusta. Itselleni tämä oli erittäin haastava paikka koska pidän Garrusia helposti pelisarjan parhaana hahmoja ja siksi oli ensiarvoisen tärkeää että saan hänen uskollisuutensa, mutta millainen hänestä voi tulla tämän jälkeen?


7. Batman vai Alfred - Batman: Enemy Within: Same Stich

Riippumatta siitä, minkä version Jokerista luot ja minkä valinnan hänen kanssaan teet, odottaa lopussa valinta Alfredin kanssa. Bruce Waynen luotetuin ystävä ja isähahmo on lähdössä pois. Ainoa mikä kääntäisi hänen päänsä, on se että Bruce luopuu Batmanista. Joten kummasta luovut? Onhan se mahdollista että Batmanin voi myöhemmin tuoda takaisin mutta voiko Alfredia tuoda koskaan takaisin. Entä mitä tapahtuu jos Batmania ei enää ole?


6. Puhuuko Jokeri totta? - Batman: Enemy Within - What Ails You

Tämä on yksi vaikeimpia ratkaisuja neljännessä jaksossa ja se vain johtaa seuraavaan erittäin vaikeaan ratkaisuun, mutta se miten tämä on aseteltu on omiaan tekemään tästä niin hankalan. Pitkin peliä on voinut tehdä tulkintoja siitä, millainen John Doe todella on, mutta koska on ilmiselvää, että hän Jokeri, niin sitä väkinsinkin miettii että onko kaikki hänen puhumansa totta, koska monet hänen tekonsa sotivat sitä vastaan. Sitten kun John pakottaa vastaamaan siihen kysymykseen, niin se ei olekaan niin helppoa.


5. Silver Basilisk - Witcher 3: Wild Hunt (Blood & Wine)

Tämä tehtävä Blood & Wine DLC:ssä on loppuviimeksi aika mitätön isossa kokonaisuudessa, mutta siinä on silti monta sellaista seikkaa jotka tekevät siitä todella vaikean. Tilanne on yksinkertaisuudessaan se, että alueella elää viimeinen hopeanvärinen Basiliski, joka on siis aika vaarallinen peto. Tehtävä olisi tappaa se ja palkintona olisi aika hieno uniikki trophy. Mutta sitten on tämä juttu että basiliski elää erään kreivin mailla ja kreivi suojelee sitä ja varoittaa kulkijoita pedon reviiristä. Haluanko siis merkin siitä että metsästin todellisen harvinaisuuden?


4. Kova vai lempeä Leliana - Dragon Age: Origins -> Inquisition

Leliana on yksi sarjan parhaita hahmoja ja siksi tämä on todella hankala paikka koska molemmissa on puolensa. Jos Leliana on kova (hardened) niin se vaikuttaa oitis siihen miten hän suhtautuu Wardeniin ja nämä asiat vaikuttavat myös Inquisitionissa, missä Lelianan asennetta voi taas muuttaa joko kovaksi tai pehmeäksi. Tämä kokonaisuus tekee Lelianasta todella kiinnostavana hahmon ja se taas tekee tästä valinnasta entistä vaikeamman.


3. Knightfall - Batman: Arkham Knight

Kun lopetuksen tietää, niin alkaa miettiä että onko mitään järkeä edes lopettaa, sen sijaan voisi vaan jatkaa ja käydä ajoittain lällättämässä vangeille, puhumattakaan siitä, mitä kaikkea voi jutella muiden hahmojen kanssa, nyt kun kaikki tietävät että Bruce Wayne on Batman. Eli lopettaisiko pelin ja tyytyisi ei niin hyvään mysteerilopetukseen kaikkine avoimine kysymyksineen jotka pelaaja saa itse täyttää, vai jatkaako peliä ja pysyä viittaritarina, puhumattakaan että olenko nyt varmasti tehnyt kaiken mitä haluan ja voin tehdä? Ensimmäisen pelikerran jälkeen valinta on huomattavasti helpompi.


2. Palkkio Gaunter O'Dimmiltä - Witcher 3: Wild Hunt (Hearts of Stone)

Tätä edeltää vaikea valinta siitä että kumman puolen valitsee, sillä se että saat Gaunterilta yhtään mitään vaatii sen että annat hänen tappaa Olgierdin. No itse päädyin lopulta siihen että valitsin Gaunterin ja sen jälkeen pitäisi sitten valita se palkinto. Niitä vaihtoehtoja on muutamia, mutta kun kaikkiin ratkaisuihin voi saada enemmän tai vähemmän kyseenalaisen lopputuloksen, niin se ei juuri helpottanut tätä erittäin hankalaa valintaa.


1. Triss vai Shani - Witcher

Witcher kolmen päätös Yenneferin ja Trissin välillä on yksi viime aikojen vaikeimpia, mutta tämä ykköspelin valinta tuli mieleen paljon myöhemmin ja saattaa mahdollisesti olla vielä vaikeampi, nyt kun miettii. Kyseessä on tilanne jossa pelaajan pitää valita näiden kahden naisen välillä yhdessä sivutehtävässä. Kumpikin on erittäin hyvä hahmo ja muutenkin upea nainen, joten tätä ei voi mitenkään sanoa helpoksi valinnaksi.