Yksi suurimpia tapauksia pelihistoriassa. Minecraft tulee olemaan sellainen peli joka ei äkkiä katoa, sillä se antaa pelaajille mahdollisuuden tehdä mitä ikinä he itse haluavat ja sitä mahdollisuutta ovat monet käyttäneet. Tämän pelin avulla on luotu vaikka mitä ja luodaan edelleen. Joten mitäpä tästä pelistä voisi sitten sanoa, mitä joku ei ole joskus jo sanonut.

 

 

 

Kaivostaito

Alunperin tämän piti olla osa tulevaa Sattumat pakettia kasasta PS3 pelejä jotka sain erään tuotteen kanssa. Syy miksi lopulta kuitenkin päätin vähän toisin, on se, että Minecraft on niin tärkeä osa videopelihistoriaa, että ei liene oikein antaa sen vain olla osa jotakin kokoelma-arvostelua, vaikka tästä ei loppuviimeksi niin paljoa erikoista sanottavaa olekaan. Minecraft kuitenkin on yksi isoimpia videopelitapauksia koko historiassa monella tavalla. Se ei ole millään niitä parhaita pelejä mitä olen pelannut ja sillä on heikkoutensa, mutta kyllä se ansaitsee kokonaan oman arvion.

 

Louhinnan kädentaidot

Ennen kuin peliin pääsee edes sisään, niin tulee huomaamaan miten paljon tähän peliin on vuosien aikana tullut lisäsisältöä, kuten valmiiksi tehtyjä pelattavia hahmoja monista elokuvista, peleistä ja vaikka mistä muualta. Itse en alkanut ostamaan mitään vaan pyrin vain pelaamaan ja vaihtoehtoja on monta. Haluaako todellista haastetta vai rentoa pelailua, kuinka isossa maailmassa, yksi vain osana joukkoa jne tms ym. Vaihtoehtoja on todella paljon heti kättelyssä ja vaikka olen tätä peliä joskus kokeillut, niin kyllä tämä kaikki tuntuu yhtä aikaa todella mielekkäältä (kun on vaihtoehtoja) mutta myös todella rasittavalta (koska pitää määritellä niin paljon).

Kun peli sitten lopulta alkaa, niin pelaaja on satunnaisesti luodussa maailmassa ilman mitään. Tästä alkaa matka jossa ensin kaivetaan käsin, hakataan puita kappaleiksi käsin, tapetaan eläimiä käsin ja kerätään valtava määrä erilaista tavaraa. Resurreja on todella paljon erilaisia ja koska käsin kaivaminen ym on hidasta, niin hakku, kirves ja miekka ovat niitä ensimmäisiä rakennettavia esineitä. Niiden avulla pystyy tappamaan vihollisia (joita pelissä on) ja kaivamaan kiveä ja muita kovia materiaaleja nopeammin, jotta voi sitten rakentaa enemmän kaikki pientä kivaa.

Tekemistä pelissä tuntuu heti aluksi olevan todella paljon. Pitäisi rakentaa työkaluja, asumus ynnä muuta. Mikään pakko ei tietenkään ole , mutta pelimaailmassa voi liikkua monia uhkaavia olentoja aina luurangoista ja hämähäkeistä vihreisiin Creeper hirvityksiin, jotka voi räjähtäessään tuhota kaiken mitä olet rakentanut ja tappaa sinut siinä samalla. Mitään erikoisempaa tarinaa ei pelaajalle tuputeta, vaan maailman tutkiminen on se pääidea. Niin ja rakentelua, ehdottomasti rakentelu.

 

Louhi, kerää, rakenna, toista

Ehkä pelin nopeimmin esiin tuleva selvä heikkous on se puuduttava toisto ja tietynlainen hitaus. Materiaalien louhiminen on hidasta ja tiettyjä materiaaleja voi joutua vähän etsimäänkin. Lisäksi jos haluaa rakentaa jotakin, niin materiaaleja tulisi olla paljon, sillä tietyt esineet ja asiat voivat hyvin nopeasti syödä kaikki resurssit, minkä takia pitää kaivaa lisää. Tälläinen jatkuva louhinta on eräänlaista farmaamista ja itse huomaan siinä tietyn koukuttavuuden, jos todella haluaa saada jotakin valmiiksi, mutta samalla aikaa pelissä on sellainen tietty rasittavuus, koska tuntuu että koskaan ei ole tarpeeksi sitä, mitä todella tarvitsisi.

Minecraft on pelinä aika kaukana siitä, mistä itse pidän. Monesti pelit joista itse pidän eniten ovat toimintaseikkailugenreä ja jos mukana on hyvä tarina (mahdollisesti valinnoilla) niin sitä parempi. Tätä Minecraft ei tarjoa. Minecraft on paljon enemmän sellainen tapaus jossa pelaajan odotetaan käyttävän pelin mekaniikkaa ja maailmoja voidakseen luoda jotakin. Tälläiset pelit rasittavat erityisen paljon, jos hyvien tavaroiden saaminen kestää. Itsellä on tullut muutamia vastaavia tapauksia vastaan eivätkä ne todellakaan ole olleet sieltä parhaasta päästä.

 

Kaivostoimintaa ilmiönä

Aikoinaan kun Minecraft ilmestyi, niin se vaikutti ihan kivalta peliltä, mutta ei missään vaiheessa todella omalta. Nimi ei todellakaan ole sieltä parhaasta päästä, vaikka siitä onkin tullut varmaan kaikkien pelaajien tuntema. Se vain ei herätä erityisempää kiinnostusta. Kuvaa kuitenkin aika hyvin sitä, mikä pelin ideana on ja pelin isoimpana mekaniikkana. Kukapa olisi arvannut että kokonaisuus kasvaisi näihin mittasuhteisiin missä se nyt on.

Graafinen ulkoasu on tavallaan ihan ok. Yleensä tälläinen grafiikka ei todellakaan nappaa, sillä FF7:n LEGO grafiikka oli oikeasti todella rumaa. Minecraftin tapauksessa se on selkeä ja tietoinen valinta joka kuvastaa pelin tiettyä yksinkertaisuutta. Mutta itselleni se grafiikka ei peliä tee, etenkään tälläisessä tapauksessa kun peliltä ei erityisemmin odota mitään.

Minecraft on erittäin hyvä esimerkki pelistä joka alkoi vaatimattomista tilanteista ja kasvoi maailmanlaajuiseksi ja historialliseksi ilmiöksi jossa pelaaja on vapaa tekemään mitä haluaa ja vain mielikuvitus on rajana. PS3:lla käyttöliittymä ei varmaan ole niin hyvä kuin PC:llä, mutta kyllä se hyvin toimii.

Itse olisin kuitenkin halunnut itse luodan hahmon jota käytän. Voi olla että valmiiden hahmojen määrä hämäsi, mutta selkeää oman hahmon luomista ei ollut ja itse en monesti lämpiä valmiiksi tehdyille hahmoille, elleivät ne ole oikeasti todella hyviä.

Minecraft on kuitenkin sellainen tapaus johon tykäistyisi enemmän, kun sitä vain tutkisi enemmän ja siihen panostaisi enemmän. Oma pelaamiseni on jäänyt kuitenkin aika vähälle koska minun tyyliseni peli Minecraft ei todellakaan ole.


Yhteenveto

Minecraft on kokonaisuutena hyvin vapaamuotoinen tapaus jos haluaa vain leikkiä ja touhuta omiaan. Jos peliltä kaipaa tarinaa niin sitä ei tule saamaan eikä peli toiminnassakaan sieltä parhaasta päästä ole. Tälläisenään kokonaisuus on vähän sitä sorttia se ei tunnu todella omalta, koska aika vähän pelissä pääsee niihin fiiliksiin mitä monissa muissa.

 

+ Vapaus

+ Laajuus ja vaihtoehdot

 

- Hidas ja itseääntoistava pelattavuus

- Ei hahmonluontia

 

Arvosana: 6,0

 

Hyvä