Ensimmäinen peli sarjassa on ilmestyessään kovan paikan edessä, sillä se on kaikille täysin uusi tapaus. Sen pitää keksiä omat juttunsa ja yrittää sitten saada kokonaisuus vaikuttamaan niin hyvältä, että sille voisi tulla jatkoa. Jokainen peli nimittäin yrittää kehittyä sarjaksi ja jotkut onnistuvat pysymään varsin pitkäikäisinä.

 

 

 

Ensimmäinen peli sarjasta ja nimenomaan sarjasta. Eli vain sellaiset pelit kelpaavat joilla on ainakin yksi jatko-osa.

  • Mikäli jatko-osa ei ole vielä ilmestynyt, mutta tulossa, niin se kelpaa.
  • Jatko-osan ei tarvitse olla nimetty samalla tavalla.

Täysin itsenäiset pelit eivät kelpaa.

  • Pelit joilla on hengellisiä jatko-osia, ovat itsenäisiä jos ne eivät ole selvästi linkitettynä toiseen peliin.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Castlevania

NES kaudella oikein hyvin tehty kokonaisuus niin tunnelmassa kuin ohjattavuudessakin. Vaikeustaso oli oikeastaan ainoa jota olisi voitu miettiä uudelleen.

 

InFamous

Ensimmäiseksi peliksi oikein hyvä. Ideat ovat hyviä ja niissä on kasvuvaraa todella paljon. InFamous on melko hillitty kokonaisuus, mutta toimiva sellainen.

 

Resident Evil Remake

Nyt kun remake ressoja on useampi ja lisää tulossa, niin tätä Remake sarjaa voi pitää omana kokonaisuutenaan. Sanotaan että tämä asettaa oikein hyvät puitteet niille jotka seuraavat, mitä tulee pelien uudelleentekemiseen.

 

Ratchet & Clank

Suht varovainen aloitus josta toinen peli on sitten todella lähtenyt liikkeelle. Perusasiat ovat enemmän kuin kunnossa ja juurikin sellaisella tasolla, että niistä on helppo lähteä kehittämään eteenpäin.

 

Dark Pictures Anthology: Man of Medan

Dark Pictures pelejä voi kohdalla jatko-osina, sillä ne noudattavat niin tarkasti samaa kavaa ja ovat kaikki otteita kuraattorin kirjastosta. Man of Medan on peruspätevä aloitus.

 




24. Batman: Telltale Series

Telltale pelimekaniikkojen suhteen Batman sarja on se missä kaikki on hiottu pisimmälle. Walking Dead aloitti kaiken ja Wolf Among Us on edelleen se paras, mutta tämä ja vielä enemmän jatko-osa ovat ne pelit, jotka tuntuvat ottavan eniten irti TT:stä. Tämä versio Lepakkomiehestä on synkkä ja merkittävästi erilaisempi tietyillä tavoilla kuin mikään aiemmin tullut. Pelissä on paljon tuttua ja vaikka viimeinen episodi onkin selvästi huonompi kuin kaikki aiemmat, niin tarinan aloittavana pelinä tämä on esimerkillinen tapaus joka olisi ansainnut enemmänkin huomiota ja enemmän jatkoa.


23. Demon's Souls

Moni valitsisi Dark Soulsin, mutta itse sanoisin että Dark Souls on hyvin selvästi tarkoitettu jatko-osaksi tälle pelille, vaikka se onkin sitten poikinut kokonaan oman sarjansa. Demon's Souls on oikeasti se ensimmäinen Souls sarjan peli. Sillä on sama nimirunko, vahvasti samanlainen pelattavuus ja yleisesti sama rakenne kuin Dark Soulsilla. Lisäksi tämä peli tekee ne keskeiset asiat todella oikein, vaikkakin pelissä on myös todella selkeät heikkoudet, jotka Dark Souls sitten todella nopeasti korjaakin.


22. InJustice: Gods Among Us

Tappelupelien joukossa tämä on oikein pätevää mättöä, vaikkakin se voisi olla parempaakin ja hivenen monipuolisempaakin. Mutta se miten esimerkillisesti tässä pelissä tartutaan tarinankerrontaan ja InJustice tarinaan on se mikä todella tekee tästä enemmän kuin esimerkillisen kokonaisuuden ja jatko-osa parantelee kokonaisuutta juuri sieltä mistä pitääkin. Tämä ensimmäinen on kuitenkin juuri sellainen peli joka näyttää millaisia taistelupelien pitäisi olla tarinankerronnassaan, vaikkakin tämä on ottanut mallia suoraan Mortal Kombatista.


21. Red Dead Revolver

Revolver häviää Redemptioneille miltein kaikessa. Moninpeli on kiva lisä tässä pelissä, joka nappasi paremmin kuin jatko-osissa. RDR ja RDR2 ovat merkittävästi isompia ja parempia kokonaisuuksia kuin Revolver, mutta tyylikkyydessään, toiminnassaan ja hahmoissaan tämä peli kyllä toimii. Tosin tarinassa on jo tässä vaiheessa havaittavissa merkittäviä heikkouksia, varsinkin mitä tulee loppuosaan. Eräs asia tässä pelissä on kuitenkin korostuu enemmän kuin jatko-osissa, nimittäin useampien pelihahmojen käyttö.


20. Jak & Daxter: Precursor Legacy

Tämä peli on tasohyppelypelien saralla melko tavanomaiselta tuntuva, mutta teknillisesti todella merkittävä, sillä latausruutuja ei juuri näe ja kaikki etenee todella jouhevasti. Sarja tosin ottaa tästä pelistä todella merkittävän harppauksen uuteen suuntaan ja tämä jääkin ainoaksi omanlaisekseen kokonaisuudeksi ja se mitä tämä lopulta tarjoaa sarjaan on hahmot ja tarinan, joka sitten lähtee etenemään aivan omaan suuntaansa. Monella tavalla tämä on erittäin laadukkaasti tehty kokonaisuus joka selvästi ansaitsi jatkoa.


19. Sly Raccoon

Sucker Punchin Sly peleistä jokainen peli on ollut edeltäjäänsä parempi ja heti Sly 2 on todella erilainen tähän verrattuna. Rakenne muuttuu merkittävästi ja pelattavuus on hyvin erilainen ja kehittynyt. Tämä ensimmäinen peli on enemmänkin sellainen tapaus joka luo pohjan tarinalle, tyylille ja kerronnalle, sillä ne eivät katoa mihinkään, vaikka pelattavuus kokeen täyden uudistuksen välittömästi. Tämä on joka tapauksessa erinomainen peli joka toimi juurikin niillä osa-alueilla jotka pidettiin jatkossakin.


18. Mass Effect

Mitä tulee tarinankerrontaan ja erilaisten hahmojen kanssa keskusteluun, on tämä uraauurtava tapaus jossa mukana erinomaisesti tehty, vaikkakin melko mustavalkoinen, karmasysteemi. Yhtenäisestä Mass Effect trilogiasta tämä on selvästi se heikoin osa, sillä varsinkin toiminnassa on parantamisenvaraa, johon heti toinen peli on tarttunut. Valintapohjaisen tarinankerronan saralla tämä on joka tapauksessa edelläkävijä jollaisia näkisi mielellään enemmänkin, joskis monipuolisemmalla karmasysteemillä (jollainen tavallaan Dragon Agesta löytyykin).


17. Teenage Mutant Ninja Turtles (2003)

2003 animaatiosarja pelimuodossa tuo Turtlesit 3D maailmaan josta alkaa oma sarjansa. Beat em up TMNT pelit ovat todella tuttuja ja tämä on juurikin sellaista mättöä uudella tavalla. Sanotaan että tämä on oman trilogiansa se heikoin osa, mutta lähinnä siksi, että kaksi seuraavaa ovat ottaneet mallia tästä ja tehneet monet asiat paremmin. Perusteet tämä peli on tehnyt kuitenkin juuri niin hyvin kuin pitääkin. Taistelu on hauskaa ja sarjan jutut ovat hienosti läsnä, vaikkakin kokonaisuus tuntuukin jäävän harmillisen lyhyeksi.


16. Uncharted: Drake's Fortune

Tarinallisesti melkoinen kliseekokoelma, joskin mahtavasti tehdyillä hahmoilla. Pelillisesti merkittävä tapaus joka onnistui yhdistämään sekä ammuskelun, kiipeilyn että pulmanratkonnan yhteen. Drake's Fortune on vähän karkea tapaus mutta siinä on kaikki perusteet kunnossa jonka päälle sen kolme jatko-osaa (Among Thieves, Drake's Deception ja Thief's End) ovat rakentaneet erittäin mallikkaasti koska jokainen on ollut edeltäjäänsä parempi. Todella esimerkillinen ensimmäinen osa sarjaa.


15. Legend of Spyro: New Beginning

Spyro ehti nähdä tasollisesti ehkä suurimman romahduksen mitä itsellä mieleen tulee Year of the Dragonin ja Enter the Dragonflyn välillä. Legend of Spyro sarja on täysin oma kokonaisuutensa joka käyttää tiettyjä samoja hahmoja mutta kertoo aivan uuden tarinan ja New Beginning on erittäin vahva aloitus, vaikka se lastenpelimäisellä toteutuksellaan onkin aivan liian lyhyt ja helppo. Se kuitenkin tarjoaa erinomaiset perusteet uudelle suunnalle ja varsinkin toiminnallisesti se on erittäin mielekästä pelattavaa tietyillä mahtavilla tyylisekoilla.


14. Walking Dead: Telltale Series

Peli joka todella teki tälläiset pelit suosituiksi ja jonka päälle pari muuta sarjaa on todella mallikkaasti rakentanut. Dialogivalinnat ja oikeasti tarinaa muokkaavat ratkaisut ovat nerokkaita pelimekaniikkoja ja tämä on se mistä kaikki todella sai alkunsa. Kyllähän muut sarjat käyttävät niitä paremmin, mutta tapa jolla koko ideaa on tämän pelin ja sen usean jatko-osan parissa käytetty ja kehitetty eteenpäin on varsin hienoa.


13. The Last of Us

Jatko-osa on pelattavuudessa parempi, mutta siihen se sitten jääkin, koska niin monella tavalla se peli jätti karvaan maun suuhun. Tämä ensimmäinen peli on niitä tapauksia kun peli hyvin nopeasti osoittaa kuinka hyvä se on. Pelattavuus on totuttelun jälkeen erittäin hyvää laatua mutta se millaisen tarinan peli kertoo ja vielä enemmän, miten, iskee todella kovaa, alusta asti. Tämä on draamallisesti erittäin vahva ja aikuinen tarina joka onnistuu käyttämään monia eri puoliaan esimerkillisesti. Harva peli kertoo yhtä vahvan tarinan yhtä kipeillä tarinakohdilla.


12. Crash Bandicoot

3D tasohyppelyiden pioneereja joka aloitti erittäin mallikkaasti kehittyneen sarjan, joka tekijöiden vaihtumisen jälkeen tosin alkoi tasollisesti laskea. Ensimmäisenä sarjassaan tämä oli todella uraauurtava peli joka teki monet asiat niin hyvin, että siitä ottivat mallia monet muutkin. Jäänyt monesti Super Mario 64:n varjoon, mutta itse sanoisin että tämä on se parempi peli. Se ei ole sarjansa paras peli, mutta se on teknillisesti, ideallisesti ja toteutuksellisesti se peli joka on merkittävä standarti kaikilla 3D tasohyppelypeleille.


11. Batman: Arkham Asylum

Asylum on omasta mielestä jäänyt täysin Cityn ja Knightin jalkoihin sillä varsinkin City teki kaiken paremmin, mitä tämä ja Knight ei ole kaukana Cityn tasosta. Mutta se miten Asylum onnistui aloittamaan kaiken on fantastista. Taistelusysteemi on erittäin hyvä vaikkakin hieman karkea. Hiiviskely on paljon hauskempaa kuin olisi voinut koskaan odottaa. Tunnelma on parasta mitä Batman peleissä on tähän mennessä koskaan ollut ja pelihahmot on toteutettu todella tyylikkäästi. Tämä oli todellakin sellainen peli jonka Batman fanit tarvitsivat ja ansaitsivat.


10. F.E.A.R

Ehdottomasti yksi parhaita kauhupelejä mitä olen pelannut ja yksi parhaita räiskintöjä mitä olen pelannut. Kauhusta tekee erinomaisen se että se nojaa enemmän psykologiseen ja tunnelmalliseen kauhuun, kuin halpaan säikyttelyyn ja toiminnasta erinomaisen tekee mm. Bullet time. Jatko-osat eivät ole päässeet edes lähelle tämän pelin laatutasoa, vaikkakin kolmonen onnistui omalla tavallaan tekemään oikein mielekkään toimintakokonaisuuden. Kyllähän tässä ensimmäisessä on asioita jotka olisivat hyötyneet monipuolisuudesta, mutta ensimmäiseksi peliksi sarjassa, tämä on esimerkillinen kokonaisuus kahdella saralla.


9. Darksiders

Koko sarja on pelistä toiseen sekoittanut pakkaa melko paljon mitä pelattavuuteen tulee. Tämä ensimmäinen oli sillä saralla se paras peli, kunnes Genesis liittyi leikkiin. Ei kakkonenkaan huono ollut, mutta kyllä ykkönen onnistui pitkään olemaan se vahvin porukasta. Mitä tulee yleiseen tunnelmaan, tyyliin ja vastaaviin sekkoihin, niissä pelit ovat pitäneet vahvasti yhtä ja se miten tämä peli laittaa kaiken alulle on esimerkillistä. Tarina itsessään ei ole jatko-osissa lopulta edennyt minnekään, mutta se ei ole tämän pelin syy, sillä aloituksessa tämä onnistui paremmin, kuin jatko-osat jatkossa.


8. Star Wars Jedi: Fallen Order

Pian jatko-osan: Jedi Survivorin saava peli joka on onnsitunut aloittamaan oman Star Wars sarjansa. Fallen Order vetää lähes jokaisesta tarvittavasta narusta. Tiettyjä asioita pelissä olisi voitu kehittää merkittävästi enemmän, mutta ensimmäiseksi osaksi tämä tekee ne monet ratkaisevat asiat todella oikein ja pelistä huomaa selvästi että mitä jatkossa voitaisiin sitten kehittää pidemmälle ja saada jatko-osasta vielä tätäkin peliä parempi. Mitä tulee valosapelitaisteluihin, tämä on paras Star Wars peli.


7. Dragon Age: Origins

Monella tavalla yksi parhaita roolipelejä ja edelleen yksi oman sarjansa kärkipelejä, vaikkakin pelistä puuttuu muutama todella kriittinen asia. Päähahmolla ei ole puheääntä ja taistelu olisi voinut olla merkittävästi paremmin tehtyä. Siitäkin huolimatta tämä on esimerkillinen roolipeli ja vielä esimerkillisempi tarinallinen kokonaisuus jossa pelaajan valinnoilla on oikeasti väliä ja tapa jolla tiimikavereita pelissä käytetään tarinallisesti on erittäin upeasti toteutettua. Tästä alkoi todella hyvä pelisarja jossa jokainen osa on parantanut jotakin edellisestä, mutta tämä ensimmäinen pärjää edelleen vertailussa.


6. Final Fantasy IV

Ensimmäinen Final Fantasy olisi tavallaan kelvollinen, vaikka kaikki seuranneet pelit ovatkin olleet pitkälti omia tarinoitaan samanlaisella, joskin kehittyvällä pelattavuudella. FF4 on kuitenkin se peli joka onnistui jatkamaan tarinaansa varsin onnistuneesti After Years pelissä. FFIV on kutienkin näistä kahdesta merkittävästi se parempi peli ja ehdottomasti jatko-osan ansainnut kokonaisuus, vaikka tarinasta jäikin edelleen puuttumaan muutamia asioita. FFIV on joka tapauksessa yksi parhaita pelejä omassa sarjassaan.


5. Spyro the Dragon

Yksi PS1:n parhaita pelisarjoja todella hyvällä aloituksella. Ensimmäinen Spyro on juurikin sellainen peli joka ei yritä liikaa, mutta tekee lähes kaiken oikein. Tiettyjä asioita olisi voitu tehdä merkittävästi paremmin ja kyllähän kaksi seuraavaa peliä todella kehittävät ideaa erittäin laadukkaasti eteenpäin. Spyro 1 on kuitenkin juurikin sellainen peli jossa ei ole mitään suuria virheitä jotka heikentäisivät sitä vaan todellakin saavat haluamaan lisää.


4. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Peli jota kohtaan monilla ei ollut isompia odotuksia ja itselläkin suht varovaiset, mutta tämä peli on toiminnallisuudessaan timanttinen kokonaisuus joka ottaa Batman Arkham sarjan erinomaisen taistelumekaniikan ja tekee sen vielä paremmin, niin hyvin että yksikään peli ei ole pystynyt pistämään vielä paremmaksi, monipuolisemmaksi kyllä, mutta ei varsinaisesti paremmaksi. Pelissä on varsin simppelit ideat joita on kuitekin käytetty todella esimerkillisesti ja jatko-osaa kohtaan tuli paljon odotuksia. Kumpikin peli sarjassaon pitkälti samalla viivalla, vaikka kakkonen onkin isompi ja monipuolisempi.


3. The Wolf Among Us

Toisen kauden lähestyessä tätä peliä on miettinyt enemmän ja se on omassa mielessä ehdottomasti Telltale Gamesin magnum opus sillä se tekee kaiken oikein mitä TT:n peleissä kuuluukin. Kyllähän yleinen ote tekijöiden peleissä on kehittynyt, mutta tapa jolla TWAU kertoo tarinan, tapa jolla se käyttää lähdemateriaalia ja miten hyvin QTE osuudet ovat osana toimintaa, on esimerkillisesti toteutettu. Päähenkilö on loistava, sivuhahmot on tehty erinomaisesti ja tarinankerronta on huipputasoa noir tunnelmassaan ja käänteissään. Jatko-osa on itselle must have kun se ilmestyy pian, osa osalta. Tosin, kakkoskauden kanssa peli on tehty valmiiksi asti heti, mutta se julkaistaan paloissa, ykköskauden tavoin.


2. Devil May Cry

Pelisarja joka on käynyt läpi monta ylä- ja alamäkeä. Tässä ensimmäisessä pelissä näkee todella selvästi tietyt heikkoudet, mutta ne monet vahvuudet kyllä korjaavat ne tietyt puutteet. Toiminnallisessa mielessä tämä on SSS tasoa. Monet toimintapelit eivät pääse lähellekään ja tämä osa-alue on sarjassa todellakin kehittynyt. Lisäksi pelin päähenkilö, Dante, on helposti yksi parhaita pelihahmoja mitä on koskaan tehty ja fantasiatunnelma nykypäivässä, joka pelistä löytyy on esimerkillisesti toteutettu. Ehdottomasti todella fantastinen aloitus legendaariselle pelisarjalle.


1. Kingdom Hearts

Tämä peli teki enemmän kuin pari asiaa oikein. Final Fantasy hahmot ja Disney hahmot samassa paketissa toimi fantastisesti. Tuttujen Disney tarinoiden seuraaminen ja muuttaminen uuteen muotoon toimii uskomattoman hyvin ja kokonaisuutena pelattavuus on huipputasoa. Tiettyjä oikoteitä ja karsintaa on käytetty paikoin todella kovalla kädellä, mutta tämä peli onnistui laittamaan alulle yhden omista suosikkipelisarjoistani, vaikka se on onkin paikoin selvästi menettänyt otettaan ja karannut jo täysin lapasesta. Mutta ensimmäiseksi sarjassa, tämä on todella esimerkillinen peli.