"Voisitko ystävällisesti, lopettaa tämän pelin ylistämisen."

 

 

Spoilaan yllätykset hyvin nopeasti joten jos haluat kokea tämän pelin suuren yllätyksen, niin tee se ennen tämän lukemista!

 

 

BioShock

Yksi kaikkien aikojen yliarvostetuimpia pelejä. Monet tuppaavat sanomaan että tässä pelissä on yksi yllätyksellisimpiä tarinoita koskaan. Itse sanoisin että tämä peli yrittää olla paljon fiksumpi mitä se oikeastaan onkaan. Samalla, vaikka en siitä itse pidäkään, niin sanoisin että eräässä suhteessa tämä peli noteeraa erään asian pelaajista yleensä. Voisiko olla, että kun pelaat videopeliä, niin teet kaiken mitä peli haluaa sinun tekevän?


Tarina alkaa kun mies selviää lento-onnettomuudesta. Hän päätyy lopulta vedenalaiseen kaupunkiin nimeltä Rapture jossa Atlas nimellä itseään kutsuva mies kohteliaasti pyytää häntä tekemään asioita toisensa perään ja ohjeistaa häntä etenemään synkässä paikassa jota asuttavat väkivaltaiset psykopaatit. Jakoavaimen voimien taisteleva mies saa pikkuhiljaa käyttöönsä enemmän ja enemmän aseita ja taikavoimia, mutta samalla vastaan tulee vaarallisempia vihollisia. Asukkaiden joukossa on myös sukelluspukuisia Isukkeja joiden kanssa liikkuu pikkusiskoja. Nämä pikku tytöt ovat tämän pelin tärkeimpiä osia.


Tarina on pääosin yhtä ees taas ravaamista joka alkaa pian ärsyttää. Paikat eroavat toisistaan, mutta pääosin kaikkialla on synkkiä käytäviä ja jos Rapturesta oikeasti alkaa etsiä jotakin, niin sen löytäminen voi olla hyvin hankalaa. Alueelta toiselle ravaaminen alkaa helposti ärsyttää ja siksi en sitä juuri harrastanutkaan. Vedenalaiseksi kaupungiksi alueilla on kiitettävästi vaihtelua.

Atlas alkaa todella nopeasti ärsyttää ja hänelle tekisi mieli sanoa pari valittua sanaa. Lopulta käy sitten ilmi se pelin iso yllätys. Pelihahmo on aivopesty ja Atlasin/Frank Fontanen viljelemä lause ”Would you kindly?” on triggeri joka pakottaa pelihahmon tekemään tiettyjä asioita. Pelihahmona valinnan varaa ei juuri ole. Kun Atlas pyytää menemään jonnekin, niin jos haluaa pelin etenevän, niin on pakko.

Siinä mielessä ratkaisu on ihan näppärä, pelaajalla ei ole vaihtoehtoja jos haluaa läpäistä pelin. Aivopesu on monimutkainen prosessi ja vaikea sanoa miltä se tuntuu. Ehkä sitä ei itse todella edes hahmota. Siinä mielessä tarinan yllätys on ihan toimiva. 

Tarina on tämä osa poislukien kuitenkin aika surkea. Mitään järin suurta mielekkyyttä pelissä ei ole oikein millään tavalla.


Toiminta on perushyvää. Ahtaissa ja hämärissä paikoissa taistellaan toinen toistaan oudompia kummajaisia vastaan erilaisin asein ja taikavoimin. Tässä pelissä se ei kuitenkaan nappaa samalla tavalla kuin jatko-osassa. Tunnelma ei ole yhtä ja ulkoasu ei vetoa samalla tavalla.

Yksi esimerkki on päivitetty pistooli, tässä pelissä se on helposti yksi tyhmimmän näköisiä aseita koskaan. Tämän pelin pienet yksityiskohdat eivät juuri nappaa samaan tapaan kuin Infiniten. Sen lisäksi, et voi kantaa kuin tietyn määrän käteistä mukanasi. Siis mitä? Vain 500 ja siinä se, ei mitään järkeä.

Aseita ja taikoja on paljon, mutta niiden ronklaaminen ja käyttäminen ei ole yhtä mielekästä ja vaivatonta kuin Infinitessä. Monella tavalla BioShock on ahdas, kömpelö ja tylsä peli. Yhtä tarinan yllätystä lukuun ottamatta kokonaisuudesta ei saa kovin paljoa irti. Tietysti tämä pikku siskojen pelastaminen/tappaminen on yksi osa loppuratkaisua joka toimii. Se on kuitenkin aika pieni lohtu.


Kokonaisuudessaan BioShock on peli joka saa aivan liikaa arvostusta. Kyllähän tämän nyt kerran pelaa läpi ja siinä saa jopa pienen yllätyksen jos pelaa ensimmäistä kertaa ja on välttynyt kaikilta spoilereilta. Toiminta ei kuitenkaan ole järin ihmeellistä ja Rapture ei ole kovin nappaava ympäristö. Tunnelmallisuus ei ole sieltä parhaasta päästä ja muutenkin pelistä jää vähän sellainen vaikutelma että se yrittää kovasti olla jotakin, mitä se ei onnistu olemaan.

Ohjattavuuden (verrattuna Infiniteen) anna kyllä anteeksi mutta tapa jolla peli on kokonaisuudessaan tehty jättää vain aika paljon toivomisen varaa. Toiminta ei ole perusäksöniä parempaa ja tunnelma ei sekään juuri nappaa. Paikkojen läpikaluaminen ei sekään ole kovin hauskaa ja kaikkea tätä heikentää entisestään se tietty ravaaminen.

 

 

+ Onnistunut yllätys ja tietty vihjailu pelaajasta pelaajana

+ Asetelma

+ Loppuratkaisu

 

+/- Tarinankuljetus

 

- Ravaaminen

- Puuduttavuus / Tylsä

- Tietyt yksityiskohdat, alkuasut

 

 

Arvosana: 4,8

 

 

Huonommalla puolella