Q.jpg?1516751369

No, miten on?

 

 

Tarinan loppu lähestyy. Jäljellä on enää viimeinen osa viiden episodin sarjasta ja jäljellä on enää muutama ratkaistava asia. Siinä samalla menneiden valintojen seuraukset alkavat näkyä selkeämmin ja selkeämmin, puhumattakaan niistä monista valinnoista, joita joutuu jälleen tekemään. Mutta kehen voitkaan oikeasti luottaa?

 

 

 

"Mikä vaivaa sinua" kuvaa erittäin hyvin erästä tämän tarinan tärkeintä hahmoa. Riippuen mikä oli viimeinen valintasi edellisessä jaksossa, määrittää täysin sen, miten tämä jakso alkaa. Menet tilanteeseen joko Bruce Waynenä tai Batmanina. Alun jälkeen aletaan asetella palikoita viimeistä näytän paikkaa varten. Jäljellä on enää tarinan loppuhuipennus. Edellinen Telltalen Batman peli teki monta asiaa viidennessä jaksossa todella hyvin, mutta silti se jätti todella paljon toivomisen varaa. Harvey Dent osuus oli erityisen hyvin tehty osa loppuhuipennusta ja tällä kertaa ollaan myös lupaavissa merkeissä. Sen sijaan tämä jakso, What Ails You, saattaa hyvinkin olla viiden sarjasta se kaikkein heikoin.


Siinä missä toinen episodi jätti vähän tyhjän olon, niin se kuitenkin teki monta asiaa hyvin ja aloitti pari erinomaista tapahtumakaarta. Neljäs episodi on malliesimerkki siitä miten palaset järjestetään loppuhuipennusta varten. Tässä jaksossa tuntuu olevan vain ja ainoastaan tapahtumien saattamista päätökseen tai viimeiseen näytönpaikkaan. Mitään todella uutta ei juuri tule vastaan, yhtä hupitalo kohtausta lukuunottamatta, jossa tulee myös vastaan yksi tämän jaksoin ja ehkä koko kauden isoimmista kysymyksistä.

Valta osa jaksosta kuljetaan Waynen kengissä ja Batmanille jätetään hyvin vähän tilaa. Tämä on siinä mielessä varsin ärsyttävää että pelaajalle ei anneta mahdollisuutta päättää itse että kumpana hän haluaa asioita hoitaa. Muutenkin tällä kaudella on kulutettu todella paljon aikaa Bruce Waynenä ja Lepakkomies on jäänyt ikävästi sivuun. Tämä jakso korostaa tätä puolta kipeän selkeästi. Se on sääli sillä asu on todella upea ja muutenkin toiminnassa on paljon erinomaisia hetkiä. Niitä tulee vastaan tässäkin jaksossa, tiettyjen ehhtojen täyttyessä.


Tässä kohtaa tarinaa päästään myös hieman käymään läpi muutamia pidempään vaivanneita asioita ja nostetaan niin sanotusti kissa pöydälle. Ne hetket tosin ovat harvassa ja pääteemana tuntuu olevan John Doe jonka kohdalla tilanteet alkavat muuttua todella arveluttaviksi ja monimutkaisiksi. Siinä ohessa aiemmat valinnat muistuttavat konkreettisesti itsestään, sillä tässä vaiheessa tuntuu olevan myöhäistä enää todella paikkalla aiempia virheitä.

Kun miettii tätä jaksoa osana isoa kokonaisuutta niin se kyllä vie muutamia osia tarinasta hienosti eteenpäin ja tekee siinä mielessä tehtävänsä todella hyvin. Sääli on kuitenkin se, että itsenäisenä osana, se ei pärjää muille vertailussa. Lopetus ei ole yhtä törkeä kuin edellisessä jaksossa, mikä on hyvä. Se mikä eniten syö tämän jakson tehoa on se, että jaksotus ei ole kovin hyvä. Pääpaino on keskusteluissa ja nekään eivät ole sieltä parhaasta päästä. Toimintaa on vain hieman ja tämä tuntuu jotenkin, lyhyemmältä jaksolta kuin muut.


___________________________________________________________________________________________

Jos pitäisi nostaa yksi eniten, koko sarjassa, häiritsevä seikka niin valitsisin sen, miten yleistä tietoa Batmanin henkilöllisyys tuntuu olevan. Tosin samalla se tuo esiin sen seikan, että kyllä sen pitäisi olla aika helppoa arvata kuka Batman on.

Toinen asia on se, että monet erittäin hyvät hahmot ovat kokonaaan poissa tai todella vähällä huomiolla. Kissanainen esiintyy vain aivan alussa ja Gordon on poissa kokonaan. Ehkä viidennessä jaksossa saadaan vähän ratkaisua heidänkin kanssaan käytäviin asioihin. Se on selvää että tämän pelin suurin uhka ja/tai mahdollisuus on Jokeri. Hänen kanssaan herää paljon kysymyksiä ja teorioita. Liekö mahdollista että Jokeri on persoona Johnissa ja vain odottaa hetkeä astua esiin ja näyttää todellinen minänsä?

Kolmas asia on sellainen joka on ison kokonaisuuden kannalta aika ikävästi nousemassa esiin. Se on tämä kiveenkirjoitettu tarinapuoli. Esimerkiksi tätä, että et voi olla oikeasti vihainen tietyille hahmoille. Esimerkiksi tätä Avesta tilanne: Joudut enemmän tai vähemmän sanomaan että olet ok sen kanssa että hän paljasti henkilöllisyytesi. Tässä ei ole mitään sijaa sille puolelle, että olet vihainen. Tämä harmillista koska ensimmäisessä jaksossa sukset olivat menossa hieman ristiin. Tämä on ikävä teema joka on nousemassa esiin Telltalella. Monet tarinakuviot ovat niin valmiiksi kirjoitettuja että niihin "pieniin asioihin" ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Myös isoissa kuvioissa tuntuu että todella usein on vain kaksi mahdollista lopputulos. Puhumattakaan siitä, miten väärin tietyt tilanteet voi käsittää.

Todella arveluttavaa on myös se, miten tämä kausi oikeasti kasataan päätökseen. Ensimmäinen kausi ei siinä onnistunut järin hyvin, jättäen niin paljon erinomaisia mahdollisuuksia käyttämättä. Toivoa sopii että tällä kertaa eivät tekisi samaa virhettä.

Arvailujen suhteen omat veikkaukseni alkavat vaikuttaa enemmän ja enemmän mahdollisilta. Jokeri on saattanut hyvinkin kauan olla täysin tilanteen herrana, mutta tavallaan tietämättään. Olisiko ollut hän joka ampui Arvuuttajan. Tämä kaksi persoonaa nimittäin saattaa hyvinkin viitata siihen että välillä Jokeri puoli ottaa komennon.

___________________________________________________________________________________________


Lepakkomies: Vihollinen sisällä on viimeistään tässä vaiheessa hienosti tuomassa esille sitä, mitä pelin nimi tarkoittaa ja tämä jakso muutenkin on kokoaa monet tärkeimmät osat tarinaa yhteen. Sääli onkin että monia asioita ei vain käydä läpi, vaan ne asetetaan todella ikävästi sivuun. Gordon ja Catwoman jäävät hyvin vähälle huomiolle ja pääpaino siirtyy Jokeriin. Hyvänä lisänä on kuitenkin se että agentti Avesta saa tässä kohtaa enemmän huomiota.

Telltalen peleissä on havaittavissa kehitystä (kuten tämä systeemi jossa näkee ihmissuhteiden kehityksen), mutta aina se ei tunnu menevän oikeaan suuntaan. Wolf Among Us on edelleen heidän suurin saavutuksensa. Sen kohdalalla näki usein oikeita mahdollisuuksia ja muutenkin tuntui siltä, että voi oikeasti vaikuttaa asioihin. Tämän pelin kanssa tuntuu todella usein siltä, että monia asioita ei vain voi muuttaa vaan näitä "kiveen kirjoitettuja" osia on todella paljon. 

Neljäs (ja toiseksi viimeinen) jakso on hyvä osa kokonaisuutta. Se on itsenäisenä osana muita heikompi, mutta isossa kokonaisuudessa se toimii samalla tavalla, kuin aiemmatkin. Mahtavaa on myös se, että tämä Batman tarina on erilainen ja herättää paljon teorioita, puhumattakaan niistä kaikista mahdollisuuksista joita tähän vieläkin liittyy...

 

+ Edelleen erinomainen tunnelma

+ Kasvamassa määrin voimistuva tarina

+ Valintojen ja seurausten kokoaminen

+ Alku

 

- Jotkut hahmot saavat liian vähän huomiota ja jotkut liian paljon

- Tuntuu lyhyeltä

- Batman puoli jää sivuun Bruce Waynen tieltä

- Kiveen kirjoitetut juonikuviot / Liian vähän huomiota yksityiskohdille

 

Arvosana: 8,5

 

Mahtava