Ajoittain videopeleissä tulee vastaan vihollisia jotka ovat erityisen vaikeita voittaa. Tietyissä pelisarjoissa tämä on perinne. Toisinaan suhteellisen normaalit pomoviholliset voivat olla yllättävän kovia paloja. Tässä on listattuna kovimmista kovimmat, tiettyjen sääntöjen puitteissa.

 

 

 

Vaikeustaso on hankala asia todella selittää. Tässä arviossa ei merkitse vain se että kuinka monta kertaa piti yrittää jotta voitti. Tässä hieman selvennystä siihen että mitkä asiat vaikuttavat.

a) Kuinka vaikea vihollinen on pelin yleiseen tasoon nähden

b) Kuinka hyvin vaikeus edustaa hahmoa itseään

c) Onko vaikeus tehty oikein? Ilman pelkkiä halpamaisia temppuja jne.

 

Yksi per peli

- Joissakin peleissä valtaosa vihollisista on todella haastavia joten vain kovin voi nousta listalle.

 

Vain ne jotka olen itse voittanut

- Tarkoittaa sitä että minun on itse täytynyt ottaa haaste vastaan ja panostaa taisteluun. Niin paljon, että olen voittanut sen.

 

Yksi voi esiintyä vain kerran

- Tietyt viholliset voivat esiintyä useissa peleissä. he voivat esiintyä listalla vain kerran.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

 

Vlad Dracula - Vlad Impaler

- Haastava jos valitsee taistelun.

 

Phalanx - Demon's Crest

- Kaikkien haasteiden kanssa tarjoaa melkoisen haasteen

 

Metalhead Leader - Jak II: Renegade

- Isompi mörkö joka tarjoaa selvän haasteen verrattuna aiempiin pomovihollisiin

 

Shocker - Spider-Man 2: Enter Electro

- Tämä on haastava koska tässä on aikaraja. Ensimmäienn oikea vihollinen joka ei ole läpihuutojuttu.

 

 
24. Darth Maul - Star Wars: Phantom Menace

Mikäli tämän taistelun hoitaa valomiekalla, on se erittäin vaikea. Tämän vihollisen voi hoitaa puolihalpamaisella taktiikalla, mutta mikäli tätä taistelu ei hoida nopeasti, on luvassa aika haastava taistelu. Darth Maul on nopea. Hän ei ole mitenkään erityisen voimakas ja turvallinen etäisyys on lähellä. Valtaosa aseista on turhia hän vastaan ja pakeneminen on turhaa ja tekee taistelusta vaikeamman.


23. Galactus - Marvel vs Capcom 3 

Tämä vihollinen on ennenkaikkea halpamainen ja siitä syystä vaikea. Tämä peli ei juuri opeta pelaamista vaan pelaamisen oppii pelaamalla. Sitten vastaan tuleekin lopulta vihollinen jonka hyökkäykset täyttävät koko areenan ja ovat kuin suunniteltuja lopettamaan hahmoja. Tämä on erittäin hyvä esimerkki pomotaistelusta joka on väärällä tavalla vaikea kun haaste ei tule itse taistelusta, vaan parista hyökkäyksestä ja siksi en vain voi laittaa tätä ylemmäs. Tämä voisi olla helpompi, jos pelissä olisi tutoriaali.


22. Dragon Master - Tai-Fu: Wrath of the Tiger

Tämän pelin pomotaistelut ovat suhteellisen helppoja ilman mitään ihmeempiä temppuja. Sitten tulee vastaan lohikäärmemestari jonka hyökkäykset ovat voimakkaita ja joka tuntuu pystyvän counteroimaan kaikki muut hyökkäykset paitsi Tiikerimestarin hyökkäyksen. Tämä on oikealla tavalla haastava taistelu ja vaikka tämä haastava onkin, niin lopulta kyse on vain ajoituksesta.


21. Werewolf & Minotaur - Castlevania: Symphony of Night

Yön Sinfonia on täynnä toinen toistaan parempia pomovihollisia. Darkwing, Cerberus, Death ja Dracula ovat vain pari esimerkkiä valtavasta vihollislistasta. Tässä pelissä on vain hyvin tehtyjä pomovihollisia joista osa on todella helppoja ja osa yllättävän haastavia. Tämä on yksi niistä. Ihmissuden ja Minotauruksen tuplatiimi areenalla oli yllätys. Tavallaan sääli että ihmissusi ei ole 1v1 taistelu, mutta tämä taistelu toimii. Se on oikealla tavalla haastava. Taistelu ei ole todella vaikea mutta se on oikeanlainen haaste.


20. Lady Maria of the Astral Clocktower - Bloodborne

Sanotaan heti jos valitsisin vihollisen jolle kuolin eniten tässä pelissä, niin kunnia menisi oitis ensimmäiselle vikaarille, Laurencelle. Monella tavalla Laurence on paljon vaikeampi kuin Maria, mutta tässä kohtaa ratkaisee se, että Marian tapauksessa haastavuus tuntuu paljon sopivammalta ilman mitään haittatekijöitä.

Tämä taistelu käydään kahden samankokoisen hahmon välillä ja tilaa riittää. Marian kanssa ratkaisee nopeus, pelisilmä ja ajoitus. Laurencen kanssa tila rajoittaa ja kokoero tuo oman puolensa taisteluun. Siinä missä Laurence on vaikea vasta toisessa vaiheessa, on Maria suhteellisen haastava alusta asti, muuttuen vain hieman vaikeammaksi vaihe vaiheelta. Laurencen kanssa tulee vaikeuspiikki.

Bloodbornen kanssa en ole huomioinut Chalice vihollisia kun en ole niitä tyrmiä juuri kalunnut.


19. Spike - Spyro: Year of the Dragon

Nykyään tämä ei ole kovinkaan vaikea taistelu eikä pärjää kovassa vertailussa. Mutta palataanpa ajassa taaksepäin kun tämä peli oli uusia ja suunnattu nuoremmille pelaajille. Spike ei ole mitenkään mahdoton ja noudattaa tiettyä kaavaa hyökkäyksissään, mutta se tietty tyyli jolla hahmo on tehty, toimii tehokkaasti. Kun otetaan huomioon että tämä vihollinen on ensimmäinen päävihollisen luoma vastustaja, niin vaikeustaso on enemmän kuin kohdallaan. Pelin toinen pomovihollinen ei ole vaikea suuren elinvoiman takia tai valtavan taitovalikoiman vaan reilun haasteen vuoksi.


18. Chaos - Final Fantasy

Ensimmäisen Viimeisen Fantasian viimeinen vihollinen on yksi sarjan vaikeimmista, yhdestä syystä. Tämä vihollinen voi tehdä minkä tahansa hyökkäyksen missä vaiheessa tahansa ja voimakkain hyökkäys on Crack joka tappaa kaikki hahmot oitis. Yksi hyökkäys ja Game Over, se on jotakin mikä kuuluukin viimeiseen taisteluun. Korkeasti kehitetyillä hahmoilla Chaos ei ole mitenkään paha, mutta se pelko Game Over iskusta tekee tästä taistelusta erityisen.


17. Marluxia (final) - Kingdom Hearts: Chain of Memories

Kingdom Hearts pelit tuppaavat usein pitämään sisällään niitä salaisia vihollisia. Marluxia ei ole sellainen, hän on se viimeinen pomovihollinen. Ne taistelut tuppaavat myös tarjoamaan melkoisia haasteita ja sellainen tämäkin on. Marluxian on vaikea oikealla tavalla. Kyllähän sitä tavaraa on ruudussa kerralla aika pirusti, kuten arvata saattaa, mutta tapa jolla taistelussa korostuu myös pelin korttipakkataistelumekaniikka, on todella nerokas tapa tuoda lisää vaihtelua kokonaisuuteen. Kuten asiaan kuluu, tämä on myös moniosainen yhteenotto ja ihme onkin ettei aiempi Marluxian taistelu ilman kaikkea extraa ollut osana tätä.


16. Penetrator - Demon's Souls

Demon's Souls pitää sisällään pari selvästi muita taisteluita vaikeampaa haastetta joista yksi on vaikea vääristä syistä. Penetrator on kuitenkin se vihollinen joka on vaikea vain niistä oikeista syistä. Mikäli tämän taistelun hoitaa kuin mies, yksin, niin kyseessä on kaksintaistelu jossa vastaansa saa vihollisen joka ei ole yliluonnollisen nopea mutta joka lyö pitkälle ja kovaa.

Tälläinen kaksintaistelu on todella mielekäs taistelu. Penetrator ei ole se jolle kuolin eniten, mutta se on taistelu joka tarjoaa reilun haasteen ilman mitään ylimääräistä. Flame Lurker on toinen oikealla tavalla haastava eikä False King Allant ole mikään heittopussi itsekään. Penetrator on kuitenkin se vihollinen jonka koin haasteeksi jossa piti kokoajan olla varpaillaan ja osata käyttää tilaa hyväkseen.


15. Eredin - Witcher 3: Wild Hunt 

Lisäosien Dettlaff ja Olgierd ovat kumpikin varsin haastavia tapauksia mutta kun otetaan iso kuvio mukaan niin Eredin on yksi aniharvoja pomotaisteluita jotka ovat monella tavalla äärimmäisen onnistuneita. Tämä taistelu on vaikea, mutta ei millään tavalla epäreilu, halpamainen tai ylitsepääsemätön. Ennenkaikkea tämä sopii hahmoon erinomaisesti. Tämä on haastava taistelu jossa haaste on niin hyvin kohdallaan että sille on pakko nostaa hattua. Kokonaisuus haastaa sekä pelaajan taistelutaidot että painottaa esineiden painoarvoa kokonaisuudessa.


14. Knight Artorias - Dark Souls: Artorias of the Abyss DLC

Dark Souls on täynnä vaikeita taisteluita ihah kuin Bloodbornessa ja Demon's Soulsissa. Kuten niissä, myös tässä peliä pystyy helpottamaan huomattavasti grindaamisella. Tässä pelissä on pari vihollista jotka ovat tarjonneet haasteen oikeallat tavalla: Suuri harmaa susi Sif, musta lohikäärme Kalameet sekä tietenkin ritari Artorias. Tähän vaikuttaa paljon se että missä kohtaa taistelut ovat tulleet vastaan. Itse kohtasin Sifin niin aikaisin että pitkään piti grindata jotta pärjäsin ja nostin estusin maksimiin, tätä taistelua varten.

Artorias on tästä kolmikosta kuitenkin se vaikein. Sif on paljon helpompi kun häntä vastaan menee vasta Lordvesselin saamisen jälkeen ja vaikka Kalameet (toiseksi vaikein) onkin tuhoisa vihollinen niin koko helpottaa tätä taistelua. Artorias ei ole koskaan tuntunut muuttavan helpommaksi. Riippumatta varustuksesta ja kehityssuunnasta, on Artorias hyvin vaikea. Hän on erittäin nopea ja aggressiivinen. Tähän kun lisätään voimakkaat iskut ja rajallinen tila, niin kyseessä on vaikein Darkborne/Soulsborne/Blood Souls pelien vastustaja.


13. Emerald Weapon - Final Fantasy VII

Ruby Weapon on myös vaikea eikä Ultima Weapon ole myöskään vitsi, mutta Emerald Weapon on tämän pelin suurin haaste. Tämä järeä mörkö pystyy parilla iskulla tekemään suunnatonta vahinkoa niin HP kuin MP tasoonkiin. Ilman tiettyä materiaa tässä on lisäksi aikaraja.

Tässä pelissä on muutama temppu jolla tästä taistelusta tulee paljon helpompi mutta tämä taistelu on yksi niitä jotka ovat joka kerta haastavia, vaikka tässä tapauksessa ne temput oppiikin helposti. Se on kuitenkin laiha lohtu kun yksi hyökkäys voi pyyhkäistä koko ryhmän matalaksi.


12. Dark Bahamuth - Final Fantasy IV

Final Fantasy sarjan peleissä on yleensä aina jokunen normaalia kovempi vihollinen joista sitten saa asianmukaisia palkintoja. Tässä pelissä kovista kovin on Dark Bahamuth. Palkinnot ovat hyvät mutta haastava taistelu on kyseessä sillä yksi vuoro voi tehdä hyvältä näyttävästä taistelusta selviytymiskamppailun.


11. Cerberus - Devil May Cry 3

DMC3 on vaikea peli ja yksikään pomovihollinen ei ole helppo. Se miksi valitsen ensimmäisen "oikean" pomovihollisen johtuu siitä, että tässä vaiheessa Dante ei ole kovin hyvin aseistettu tai muutenkaan kehittynyt, mikä saa tämän taistelun tuntumaan erityisen hurjalta. Toisaalta, eipä tämä oli kovin helppo myöhemminkään.

Cerberus on vihollinen jonka kanssa yksi virhe voi johtaa nopeasti tuhoisiin seurauksiin. Tässä pelissä on monta vaikeaa vihollista, mutta valintani on tämä joka tuntuu erityisen haastavalta, huomioiden sen, missä vaiheessa häntä vastaan joutuu taistelemaan.


10. Archdemon - Dragon Age: Origins

Loppuhuipennus Dragon Age ykkösessä on haaste ja iso sellainen. High Dragon on vaikea voittaa ja Archdemon on samankaltainen vihollinen, mutta siinä samalla vastaan tulee laumoittain vihollisia. Tämä taistelu olisi paljon helpompi ilman laumaa vihollisia ja vähän helpommin hallinnoitavalla ohjattavuudella.

Näillä eväillä Arkkidemoni on kuitenkin todella haastava vihollinen, etenkin kun ballistoja voi käyttää rajoitetusti. Suuri määrä elinvoimaa lisää haastetta tämän viholisen kanssa merkittävästi, unohtamatta sitä seikkaa että lohikäärmeenä, se lentää ja syöksee tulta.


9. Megatron - Transformers

Unicron on enemmän kuin oikea valinta viimeiseksi pomoviholiseksi ja olisi voinut olla vaikeampiakin taistelu. Megatron on nimittäin kaikista pomovihollisista täysin omassa luokassaan. Tidal Wave ei ollut mitenkään helppo ja Unicron on tietysti ainoa joka voi aiheuttaa todellisen Game Overin, mutta Megatron on taistelussa erityisen brutaali, varsinkin lähitaistelu liikkeet ovat hyvin murhaavia ja voivat pudottaa kokonaan areenalta välittömään tuhoon. Megatron on lisäksi todella kestävä ja käyttää tuhovoimaisia hyökkäyksiä tankkimuodossaan.


8. Darkeater Midir - Dark Souls 3

Knight Artorias, Lady Maria ja Penetrator ovat kaikki omalla tavallaan hyvin vaikeita ja osittain samalla tavalla. Midir on jotain aivan muuta. Tämä on lohikäärme taistelu tehtynä sillä tavalla kuin pitääkin. Midir kestää paljon rankaisua, tekee paljon vahinkoa ja yltää pitkälle. Tuli on hyvin vaarallinen elementti tätä taistelu ja kaiken tämän lisäksi, tätä vihollista on turhaa lyödä mihinkään muualle kuin päähän.

Midir on koko sarjan vaikein vihollinen ja todellakin sellainen taistelu joka kruunaa Ringed City DLC:n. Paljon muitakin haastavia vihollisia olisi, mutta mikään ei ole yhtä kova haaste kuin Pimeänsyöjä Midir.


7. Vadrigar - Quake 3

Räiskintäpeleissä tulee ajoittain vastaan kovia vihollisia mutta usein ne on tehty väärin. Vadrigar ei ole sellainen. Tämä areenamestari käyttää tuliaseita tappavalla tehokkuudella ja tarkka kuin mikä. Piileskelytaktiikka ei toimi koska kentässä on ensiapupakkauksia ja suojakilpiä joita Vadrigar käyttää oitis hyväkseen, lisäksi areenalla on todella voimakkaita aseita.

Vadrigar on vihollinen jota vastaan pitää olla yhtä aikaa nopea ja tarkka. Kentää pitää osata hyödyntää ja sen resurrit pitää hyödyntää nopeasti ettei vihollinen ehdi. Tämä on haaste jollaista ei ole mikään toinen FPS peli onnistunut ylittämään. Sen lisäksi, tässä on yksi parhaista viimeisistä pomovihollisista.


6. Night Terror - Soul Calibur III 

Tappelupeleissä on muutamia haastavia vihollisia mutta kun etsitään sitä vaikeinta, niin Soul Calibur 3:n Night Terror on vaikeista vaikein. Moniin vihollisiin tehotaa tässä sarjassa se, että heidät voi pudottaa kehästä. Se ei toimi tässä taistelussa sillä tämä Peto osaa lentää. Tähän kun lisätään hyökkäykset jotka ovat tehokkaita ja osuvat laajalle alueelle, niin pelaaja pysyy varpaillaan.

Night Terror on vaikea vihollinen mutta hahmo jonka pelaaja tuntee, pystyy kyllä nujertamaan tämän vastustajan. Night Terror taistelu kysyy kaikkia osa-alueita pelaamisesta sillä tämän vihollisen voi voittaa vain sillä oikealla tavalla, kuluttamalla kaiken hänen elinvoimansa.


5. Sephiroth - Kingdom Hearts

Monista Kingdom Hearts vihollisista poiketen, tätä taistelu voi harjoitella, sillä Sephirothia vastaan saa taistella monta kertaa. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa että Final Fantasy sarjan paras vihollinen, on selvästi Kingdom Hearts ykkösen vaikein vihollinen, todellinen Platina matsi.

Final Mixin Mystery man vaikea ja samoin Maleficent lohikäärme unohtamatta Phantomia, joka on pelin toiseksi vaikein vihollinen. Sephiroth on kuitenkin haaste joka pakottaa pelaajan nopeisiin toimiin ja varovaisuuteen. Tämän lisäksi Sephiroth on sellainen hahmo jonka kuuluukin olla vaikea ja tämä puoli tulee kyllä selväksi.


4. Doku - Ninja Gaiden Sigma

Doku korostaa hyvin sitä puolta mikä tekee Ninja Gaidenin pomovihollisista niin vaikeita. Niihin ei ole oikoteitä. Hahmosta ei oikein saa voimakkaampaa vaan kyse on puhtaasta taidosta. Doku on juurikin sellainen millainen pitääkin. Hän on voimakas ja oikealla tavalla vaikea. Kenttä on laaja joten tila ei lopu. Doku on erittäin vaarallinen vihollinen joka voi parilla iskulla muuttaa tilanteen edukseen.

Monille Alma on pelin vaikein, mutta itse olen aina kokenut sen taistelun ihan hoidettavaksi, mutta Doku on sellainen, joka ei tunnu muuttuvan juuri helpommaksi. Tätä parantaa se puoli, että Doku on erittäin hyvin tehty ja suunniteltu hahmo.


3.Genshin - Ninja Gaiden Sigma 2 

Ninja Gaiden Sigma 2 pitää sisällöön toinen toistaan pahempia vihollisia. Zedonius, Volf ja Elizebeth ovat kaikki vaikeita ja niin on myös viimeisenä haasteena oleva Vazdah. Mutta yksi vihollinen on vaikeampi kuin yksikään toinen, Mustan hämähäkin klaanin johtaja Genshin yhdistää kaikki ne puolet jotka tekevät Ninja Gaiden pomoista niin vaikeita. Genshin on nopea ja voimakas.

Monissa taisteluissa oikea asevalinta ja taktiikka on avain voittoon. Vaikein taistelu Genshinin kanssa käydään suhteellisen ahtaassa tilassa ja itse en ole huomannut mitään asetta joka olisi oikeasti hyvä Genshiniä vastaan. Tämä on aina ollut se taistelu joka tuottaa aivan erityistä vaivaa, mutta oikealla tavalla. Ninja Gaiden on sarja joka on onnistunut tekemään pomovihollisista oikealla tavalla haastavia.


2. Diablos - Final Fantasy VIII

Tämä taistelu on tämän pelin tasolla haastava, oikealla tavalla. Omega Weapon olisi kova kandidaatti mutta tavallaan pidän tästä taistelusta enemmän ja eräs asia tekee siitä Omegaa vaikeamman. Tavallaan myös taistelu Bahamuthia vastaan on haastava. Kakkoseksi vertailussa pääsee Ultima Weapon.

Ultima Weapon on vaikein satunnaisuutensa vuoksi. Tappoisku Light Pillar tappaa aina yhden hahmon ja tämä vihollinen saattaa tehdä tämän iskun monta kertaa putkeen. Diablosissa vaikeus ei perustu mihinkään yhtä epäreiluun toistoon. Diablosin kanssa vaikeus on siinä että että tiimi pysyy kriittisellä ja kaksi nopeaa hyökkäystä Diablosilta voi nopeasti johtaa tilanteeseen josta ei ole enää mitään pelastusta. Diablos on myös taistelu joka ei tunnu merkittävästi helpottuvan, koska vaikeus on siinä, että vastustaja tekee aina tietyn % vahinkoa. Pisteet myös silkasta tunnelmasta ja siitä että vaikeus todellakin sopii tähän upeaan vastukseen, joka kannattaa hoitaa mahdollisimman pian, oli se miten vaikeaa tahansa. Alussa kun ei ole kovin suurta taitovalikoimaa.


1. Lingering Will - Kingdom Hearts II Final Mix

Vaikein koskaan voittamani vastus. Kingdom Hearts II Final Mix tarjoaa parikin kovaa palaa kuten Sephiroth, Haasteversio Xemnasista tai Marluxianista unohtamatta 4 vs 1 taistelua Leonia, Cloudia, Tifaa ja Yuffieta vastaan. Mutta kun otetaan valtaosa pomovihollisista niin eivät taistelut ole ylipääsemättömän vaikeita juuri koskaan. Final mix muuttaa sen kokonaan sillä myös Enigma soldieriksi kutsuttu Lingering Will on vihollinen joka Akun ja Hessunkin tuella on äärimmäisen vaikea.
 
Tämä taistelu ei kysy vain korkeita statseja sillä itselläni oli kaikki maximissa ja silti Will saattoi tappaa kolmella iskulla. Yksi lyö kriittiselle, yksi vie Second Chancen ja kolmas hengen. Aku ja Hessu putoavat lähes heti ja mikäli yksi väistöliike epäonnistuu kesken Lingering Willin combon, niin otat loppucombon vastaan ilman mitään mahdollisuutta suojata. Tämä on taistelu joka kysyy nopeita refleksejä, kärsivällisyyttä ja varovaisuutta. Taistelu muuttuu kokoajan vaikeammaksi sillä mitä lähemäpä Will on kuolemaa, sitä vaarallisemmaksi hän muuttuu.
 
Tämä on ylivoimaisesti vaikein vihollinen koskaan sillä tätä ei oikein saa helpommaksi, jos haluaa voittaa ilman salaista kikkaa, joka tekee tästä taistelusta yllättävän helpon.