Viime vuosikymmenellä tuli vastaan monia uskomattoman hyviä pelejä. Mutta hyvien pelien joukkoon mahtuu myös monia varsin huonojakin pelejä. Mielipide kysymyshän se on, mutta kyllä niitä huonoja pelejä on aika paljon, koska karsintaa piti harrastaa runsaasti.

 

 

 

Monien pelien kohdalla piti oikeasti miettiä että mikä tekee huonon pelin. Onko kyse pelkästään siitä että pelikokemuksesta ei vain nauti, vai voisiko siihen liittyä myös se, että peli on ollut massiivinen pettymys. Todella lyhyet ja silti täysihintaiset pelit voivat jättää pahan maun suuhun, mutta syitä on paljon muitakin. 

Ja tietenkin, vain pelejä joita olen itse pelannut. Eli pelit kuten Ride to Hell: Retribution,  Aliens: Colonial Marines, Fallout 76, Raven's Cry ja No Man's Sky selviävät lyttäykseltä.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Rime

- Rasittava ja epämääräinen.

 

Bureau: XCOM Declassified

- Tyylikkyys katoaa pelin aikana kokonaan.

 

Dead Rising 2

- Hyvä idea rasittavalla pelattavuudella.

 




24. Fight

Hyvä idea umpisurkealla ohjattavuudella. Siihen kiteytyy tämän pelin ongelmallisuus. Tämä on sen tyylinen peli jota voisi mielellään pelata, mutta joka on toteutettu niin huonosti että siitä on erittäin vaikeaa saada irti oikeastaan mitään. Eikä asiaa auta halppiskovis Danny Trejon elvistely.


23. Epic Mickey 2: Power of Two

Ohjattavuus on se mikä jättää vähän turhan paljon toivomisenvaraa ja sen kautta normaali tasohyppelykin on todella rasittavaa. Pelattavuus on ikävän puuduttavaa ja kahdellakin pelaajalla peliin ei juuri tule mielekkyyttä kun pelin hahmotkin ovat aika tylsän oloisia.


22. Star Wars: Force Unleashed II

Vaikka päähahmo onkin todella huonosti tehty, tylsä ja pääasiassa rasittava, niin pelattavuus on kelvollinen. Ongelmallista tosin on se, että peli on naurettavan lyhyt, toistaa itseään kyllästymiseen asti eikä millään tavalla nouse edes keskiverto peliksi.


21. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

Täysihintaiseksi peliksi tämä on ryöstö, sillä tämä tuntuu pääasiassa vain Phantom Painin demolta. Yksi iso alue ja vain muutama tehtävä. Tämä ei voi olla täyden hinnan arvoinen tapaus ja kertoo tekijöiden sulasta ahneudesta. Tämä ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävä ratkaisu, vaikka pelattavuudessa peli toimiikin oikein hyvin. 


20. Ultra Street Fighter 4

Tappelupelien joukossa voisi olettaa että pitkään jatkuneet sarjat tietävät mitä tekevät, mutta niinhän se ei vain ole. Street Fighter 4 on todella mitään sanomaton ja perästi tylsän puuduttava tappelupeli jonka kanssa tuntuu että siihen ei ole hienon alkuasun lisäksi saatu millään tavalla mielekästä pelattavaa.


19. Dead or Alive 5

Tappelupeli joka tuntuu niin perustylsältä kuin olla ja voito. Tappelussa ei ole mitään todellista mielekkyyttä, hahmoissa on vain pari oikeasti hyvää ja haasteellisessa mielessä tämä peli rasittava. Helposti yksi niitä tappelupelejä joka ei millään tavalla erotu muista ja kun kyseessä on pelisarjan viides peli, niin voisi olettaa että se on sieltä parhaasta päästä.


18. Inversion

Hyvä idea todella mitäänsanomattomassa paketissa. Aivan liikaa toistoa ja perustylsää ammuskelua. Vaikka painovoiman muuttaminen kiva idea onkin, niin sitä ei ole tehty kovinkaan hyvin, sillä tämä peli on niin perustylsä, että siitä jää todella mitäänsanomaton fiilis.


17. Absolver

Tämän pelin kanssa graafinen ulkoasu sentään on erilainen ja ideakin ok. Mutta pelissä ei ole oikeastaan hyväksi käytetty mitään ideoita mitä siinä on. Pääpaino on nyrkkitappeluissa jotka ovat todella rasittavia ja sekavia johtuen ylimonimutkaisesta ohjattavuudesta mikä tekee Absolverista todella puuduttavan ja jopa raivostuttavan oloisen pelin jonka pelaamisesta ei vain nauti.


16. Battlefield 4

Täysin perustason räiskintää ilman mitään ihmeellistä sisältöä. Pelaamisessa ei ole mitään erikoista, tarinassa sentään jotain, mutta pari todella huonoa hahmoa ja erittäin typerää käännettä kyllä tekee siitä lopulta erittäin nopeasti selvää. Muutoin perustasoa, mutta muutama ratkaiseva tekijä pitää huolen siitä, että kyllä tämä jää niihin heikompiin räiskintöihin.


15. Risen 3: Titan Lords

Ideallisesti todella hyvä ja graafisestikin aika hieno. Mutta pelattavuus on todella surkea. Taistelussa varsinkin pelin ohjattavuuden tietty hitaus ja tahmeus tuntuu todella selvästi. Pelattavaa on kyllä paljon, mutta mikään siitä ei ole todella hauskaa koska ohjattavuus on niin mielettömän huono. Merirosvopelejä saisi olla enemmänkin, mutta ei tälläisellä tavalla. Risen 3 tuntuu lähes kaikilla osa-alueillaan sellaiselta peliltä jota ei ole yhtään viimeistelty.


14. Killzone: Shadowfall

Pelattavuus on perushyvää mutta siinä ei myöskään ole mitään sellaista joka todella saisi sen erottumaan joukosta. Se mikä kuitenkin tekee tästä pelistä niin sietämättömän huonon ovat todella huonosti tehdyt hahmot. Siinä samalla tarinakin menettää otteensa ja kokonaisuudesta jää varsin negatiivinen mielikuva.


13. Resident Evil: Operation Raccoon City

Idea on hyvä ja pelihahmojakin on kivasti. Pelattavuudesta kuitenkin puuttuu kaikki se jämpti ohjattavuus ja tyylikäs toiminta, mitä niin monissa muissa sarjan peleissä on. Ampuminen ja liikkuminen on todella kökköä ja tavaroiden käyttö ei sekään ole sulaa, oikeastaan mikään tässä pelissä ei ole sulavaa ja kokonaisuudesta saa todella helposti sellaisen kuvan että se on tehty todella kiireellä ilman minkäänlaista hienosäätöä tai viimeistelyä.


12. LA Noire

Jälleen yksi huonoimpia pelihahmoja koskaan. Cole Phelps on juurikin sellainen hahmo josta haluaisi eroon heti. Tarina on aika mitäänsanomaton eikä pelattavuudessakaan ole mitään erikoista, yhtä asiaa lukuunottamatta. Tämä ihmisten "lukeminen" ja tulkintojen tekeminen on ihan kivaa, mutta kaikki muu tekeminen on sieltä huonommasta päästä.


11. Bubsy: Woolies Strike Back

Helppo, lyhyt ja mitäänsanomaton tapaus jossa Bubsy näyttää taas naamaansa. Todella perustyylinen tasohyppely jonka pyyhkäisee erittäin nopeasti läpi ilman mitään ongelmia. Kentät ovat todella samanlaisia eivätkä pomotaistelutkaan ole kovinkaan kummoisia.


10. Mafia III

Loukkaus mafia nimeä kohtaan. New Orleans ei ole paikkana se paras mahdollinen, mutta kelvollinen. Tästä pelistä kuitenkin puuttuu kaikki se tyylikkyys mitä mafiaan pitäisi kuulua. Päähahmo no todella surkea ilmestys, tarina ennalta-arvattava ja tylsä, puhumattakaan siitä, että pelaaminen on usein rasittavan pitkien matkojen ajamista ja tylsän puuduttavia ammuskeluja.


9. Overcast: Walden and the Werewolf

Idea on hyvä mutta toteutus kaikkea muuta. Liikkuminen onnistuu mutta ampuminen, esineiden siirtely ja alueiden hahmottaminen on todellakin niin ja näin. Graafinen ulkoasu on todella heikosti tehty ja saa pelin näyttämään todella epäselvältä ja se välittöö pelaamiseenkin todella selvästi.


8. Outlast 2

Ensimmäinen Outlast ei ole tuttu. Tämän pelin tapauksessa graafinen ulkoasu on juuri oikealla tavalla painostava ja kauhutäyteinen, mutta pelattavuus on todellakin niin ja näin. Itse kun en juuri tykkää tälläisistä peleistä joissa ei voi kuin paeta ja jotka ovat säkki pimeitä, minkä takia paikkoja pitäisi tutkia pattereiden toivossa. Outlast 2 on pääasiassa lähinnä puuduttava tapaus.


7. Psychopass: Mandatory Happiness

Liian paljon luettavaa ja liian vähän päätöksiä. Tämä peli on täysihintaiseksi peliksi todella törkeä veto. Varsinaista pelattavaa ei ole nimeksikään eikä mukana ole edes dubbausta. Tämä on niitä pelejä joka antaa visuaalisille romaaneille todella huonon nimen, sillä jos päätöksiä olisi enemmän niin tämä voisi olla siedettävä tapaus. Tälläisenään se ei ole hintasa arvoinen, eikä edes millään tavalla siedettävä peli.


6. Witness

Tämä peli ansaitsee pisteet graafisesta ulkoasusta sillä värikäs maailma vaihtelevine osineen on upeaa katsottavaa. Pelaamisesta onkin sitten mielekkyys kauakana sillä pulmat ovat hyvin nopeasti todella rasittavia ja niitä naurettavan paljon. Witness on niitä tapauksia joihin menee mielenkiinto hyvin nopeasti, varsinkin kun pulmissa on niin paljon opeteltavaa.


5. Black Knight Sword

Näitä pelejä joiden nimi oitis nappaa mukaansa. Pelattavuus onkin sitten varsin huonoa. Ohjattavuus toimii suhteellisen hyvin, mutta paremminkin voisi olla. Verinen tyyli on kyllä hyvä, mutta valtaosan pelin graafisesta ulkoasusta on aika rumaa ja pelattavuus sekin koostuu monista rasittavista tekijöistä. Kokonaisuudesta ei paljoa hyvää sanottavaa keksi.


4. Amnesia: Dark Descent

Selviytymiskauhupelien standartien tekijä. Voit paeta ja piiloutua sekä vältellä vihollisia. Et saisi edes katsoa heitä. Kaikki tämä toinen toistaan pimeämmissä paikoissa. Mielenterveys efektit lähinnä ärsyttävät ja tekevät pelaamisesti todella epämiellyttävää. Tarina on hieman jopa kiinnostava mutta toinen toistaan rasittavammat pulmat ja hirviöiden täyttämät huoneet eiväe millään tavalla nosta kiinnostusta, kun Daniel on ihan täysi pelkuri.


3. Duke Nukem Forever

Ottaen huomioon miten kauan tätäkin tehtiin, niin voisi luulla että isoimmat sudenkuopat on vältetty, vaan ei. Duke Nukem Forever on parhaimmillaan perusräiskintä, mutta paljon useammin todella surkea räiskintä. Ohjattavuus on huono ja sitä kautta pelattavuus on huono. Aseet ovat tylsiä eikä ammuskelussa ole mielekkyyttä. Pulmat ovat tarpeettomia hidasteita ja muutenkin peliin on ängetty asioita jotka eivät vain toimi.


2. Mighty Number 9

Hyvä esimerkki siitä että kickstarter on vain tekosyy luoda p*skaa. Tämä peli on ruman näköinen, pelattavuus on surkea ja yleinen olemus on sekin todella halvan oloinen. Tämä on niitä tapauksia josta ei vain meinaa keksiä mitään oikeasti hyvää sanottavaa koska niin monella tavalla peli tuntuu vain köyhän miehen Megamanilta, ilman minkäänlaista toiminnallista mielekkyyttä.


1. Guise of the Wolf

Ideallisessa mielessä aika hyvä mutta graafinen ulkoasu on aika karsea eikä pelattavuuskaan mitään juhlaa ole. Valtaosa ajasta etsitään ties mitä esineitä joten iso osa pelistä on harhailua. Sitten on tietysti se juttu, että pelihahmo on sutenakin aika heikko. Mutta peli tuntuu monesti peräti rikkinäiseltä. Pelihahmon liikuttelu on kömpelöä ja kentät ovat täynnä näkymättöämiä kynnyksiä mitkä hankaloittavat kaikkea. Lopetuksien suhteen toinen lopetus ei ole edes tehty loppuu asti. Tämä on yksi niitä harvoja pelejä joka huono siksi, koska sitä ei ollut tehty loppuun asti vaan julkaistu keskeneräisenä ja jätetty sellaiseksi.